torstai 1. helmikuuta 2018

Olgaa, piirakkaa ja jämälankasukkaa


Kaikki himokutojat tietävät, miten innostavaa on aloittaa uusi neule uudesta kerästä. Yhtäkkiä sitten huomaa, kuinka korit ja pussit on pullollaan pieniä jämälankakeriä. Olen tyhjentänyt päätäni ideoista ja varastopussukkaa pikkukeristä tekemällä muiden töiden välissä jämälankasukkia. Kun erilaisia raita- ja liukuvärjättyjä lankoja yhdistää yksiväriseen resoriin ja kantapäähän, saa tulokseksi piristäviä sukkia.


Kruunu Vuokko Puutarhan Lumo -blogista teki upeat konttineulesukat. Olen kyseistä mallia pitkään katsellut sillä silmällä ja Kruunu Vuokon postauksen jälkeen olin jo aikeissa niitä aloittaakin. Selasin ohjeita ja tapitin youtube-videota kerta toisensa jälkeen. Näytti yksinkertaiselta toisen tekemänä, mutta omissa käsissä meni tuherrukseksi. Päätin siirtää oman konttineuleopetteluni vähän edemmäs ja tein perinteiset piirakat.


Piirakka-malli on helppo ja nätti. Kauneinta se on minusta yksivärisestä langasta toteutettuna. Jossain vaiheessa voisin tehdä piirakat myös polvisukkina.


Myös Olga on monelle tuttu malli. Sekin on helppo ja malliin sopii myös raitalanka. Nyt käytin Novitan 7veikan Jouluaatto-lankaa, jota löytyi yksi kerä laatikosta. Jalkaosassa kudoin mallineuleen vain jalan päälle eli 2. ja 3. puikoilla. Kantapään kudoin ristiinvahvennettuna. Kärkikavennukset nauhakavennuksena. Neuleessa 48 silmukkaa eli 12 silmukkaa per puikko.


Olga-mallineule (kuudella jaollinen):
 
Neulo alkuun kaksi kerrosta nurjaa. Sen jälkeen toista kahta kerrosta seuraavasti:
1. krs: *2 oikein takareunasta yhteen, 3 s oikein, lk, 2 s oikein, lk, 3 s oikein, 2 oikein yhteen* (toista *-* koko kerros). 
2. krs: kaikki oikein.

Halusin kokeilla, miltä Olga-neule näyttää polvisukassa. Käytin resoriin ja jalkaosaan beigen sävyistä 7veikan Eeroa ja mallineuleosuuteen 7veikan Multiraidan sävyä 883 Leipuri. Varressa on 64 silmukkaa eli 16 silmukkaa per puikko. 


Mallineuleen tein sukan eteen 2. ja 3. puikoilla siten, että kudoin 2. puikon alussa 4 silmukkaa oikein ja samoin 3. puikon lopussa 4 silmukkaa oikein, jolloin kuuden silmukan mallineule sijoittui sukan keskelle oikeiden silmukoiden väliin. Kavensin varressa kolme kertaa siten, että mallineuleessa sijoitin kavennukset 2. puikon alussa ja 3. puikon lopussa olevilla mallineuleeseen varsinaisesti kuulumattomille oikeille silmukoille. Tällöin itse kuvio säilyi muuttumattomana koko varren ajan.

Käsityökorissa ei ollut ainuttakaan muovista tai muutakaan kavennusmerkkiä. Niinpä pujotin kirkkaan värisen langanpätkän osoittamaan kutakin kavennusriviä. Kavennusmerkit eivät ole tarpeen, mikäli kutoo molempia sukkia vaihe vaiheelta samanaikaisesti. Joskus teen niin, mutta nyt kudoin ensin yhden sukan valmiiksi ja aloitin vasta sitten toisen. Kavennusmerkkeinä käyttämäni langat oli helppo vetää pois sukan valmistuttua.

Viimeisen kavennuksen tein nilkan resorissa, jolloin kantalappua aloittaessani puikkoa kohden jäi 12 silmukkaa. Kantalapun reunoilla kavensin siten, että jalkaosaa aloittaessani 1. ja 4. puikoilla (jalan pohja) oli 13 silmukkaa ja 2. ja 3. puikoilla 12 silmukkaa.


Kun kaksiin edellisiin sukkiin olin tehnyt ristiinvahvennetun kantapään, en edes huomannut, että näihin polvareihin tuli samanlainen. Se on nätti ja sopii näihinkin ihan hyvin.


Facebookin Voihan villasukkaryhmässä olen ihaillut Niina Laitisen upeita sukkamalleja. Soulmates-sukka on toiveissa, mutta en ole saanut ostettua sen ohjetta. Huomasin, että Niina Laitisella on oma Niina Laitinen designs -verkkosivunsa, josta voi hänen mallejaan ja sukkakalenterejaan ostaa. Sukkaryhmissä kohistaan myös Niina Laitisen uudesta Villasukkien vuosi -mallikirjasta ja sen sitten tilasin kirjakaupasta.


Aika herkullisia ohjeita, mitä nyt ensisilmäyksellä olen ehtinyt katsoa. Mukavia haasteita edessä niin paljon, ettei välillä tiedä, mistä aloittaisi. Joskus mielessä vilahtaa, että olisi toki kiva kutoa muutakin, kuin vain sukkia. Ei taida yksi elämä kaikkeen mielenkiintoiseen riittää, mutta tehdään se, mikä ehditään. Ilman paineita. 

47 kommenttia:

  1. Todella ihania villasukkia <3 sinulla on ainakin käsityötaidot kohdallaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suvi! Ahkeralla opettelulla ja tekemisellä pääsee jo pitkälle.

      Poista
  2. Upeita sukkia!
    Minä taas kerran päätin verestää sukankudontataitojani tänä talvena. Vieläkin ovat ensimmäiset kesken... Ehkä joku talvi minuunkin iskee innostus oikein kunnolla, tykkään nimittäin kutoa. Vaikeita malleja en ole tosin vielä koskaan edes yrittänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kutominenkaan väkisin onnistu. Parempi tehdä sellaista, mikä sujuu ilman tuskia. Kyllä sen sitten tunnistaa, kun neuloosi iskee. Se on vähän samanlaista, kuin puutarhahöperyys. Siitähän sinulla on jo kattava kokemus.

      Poista
  3. Onpa kauniita sukkia jälleen, nuo jämälankasukat ovat kyllä tosi pirteitä :D Aina on ihanaa alkoittaa uudella kerällä, mutta pikkunyssyköitä kyllä joskus täytyy 'tuhota'. Taidan tilata tuon sukkakirjan myös, vaikuttaa mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niina Laitinen on nyt erittäin suosittu mallinikkari. Tämä taitaa olla hänen ensimmäinen kirjansa. Yksittäisiä malleja hän on myynyt netissä.
      Jämälankasukkia on hauska tehdä. Siinä pääsee oma luovuus valloilleen.

      Poista
  4. Sukkaa pukkaa :) Jämälangoista neulominen on jotenkin erityisen palkitsevaa kun pääsee korissa pyörivistä keristä eroon. Itse neuloin jämistä parit säärystimet ja juurikin kaksi yhtä aikaa, että tuli pari. Sukkakirja kiinnostaa, kiitos vinkeistä ja ohjeista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jämälangoista kutominen ovat monella tapaa hauska tapa toteuttaa vaikka sukkia. Tulee taatusti omanlaisensa ja samalla pääsee eroon pienistä keristä.

      Poista
  5. Ihania sukkia! Jämälankoja on sikin sokin korissa pölyttymässä, nyt voisikin aloittaa niiden "tuhoamisen".
    Tänään olisi sään puolesta hyvä kutomispäivä, ulkona kun tuuli tuiskuttaa lunta vaakatasossa:)

    Mukavaa alkanutta helmikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdet lumityöt jo tehty ja toiset täytyy käydä tekemässä, jotta pääsee aamulla pois pihasta. Hyvin talvisissa merkeissä alkoi tämä helmikuu.

      Poista
  6. Kauniita sukkia jämälankoista saa värikkäitä sukkia. Mukavaa Helmikuun alkua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritva! Villasukissa saakin olla väriä ja se onnistuu hyvin noista jämälankakeristä.

      Poista
  7. Kivoja sukkia. Minä ajattelin jämälangat kuluttaa pojanpojan virkattuun kirahviin .Saa nähdä onnistuuko se. En ole vielä sitä aloittanut ,ohjetta on vasta tutkittu. Hyvää päivän jatkoa .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti onnistuu. Niin hienon neuleen olit pojanpojalle tehnyt, kävin katsomassa. Tänään postissa tuli lahjalehtenä Unelmien käsityöt -lehti. Siinä on mm. virkattuja lelukissoja. Ja toki paljon muutakin mukavaa.

      Poista
  8. Kauniita sukkia jälleen, uusilla- ja jämälangoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit! Nyt pitäisi keksiä seuraava sukkaprojekti. Puikot jo odottavat iltaa sohvapöydällä.

      Poista
  9. Jämälankasukat ovat mainiota värileikkiä, mutta kyllä tekeminen silmää vaatii. Totta on, että yksivärinen kanta tai resori ryhdistää kokonaisuuden ja kauniit kohoneuleet ovat monesti parhaimmillaan yksivärisestä langasta, eritoten vaaleasta, kuten sinullakin valkoinen piirakka-malli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä siitä, että kaunis kohoneule tulee parhaiten esiin yksivärisellä langalla. Värien kanssa on mukava leikkiä, vaikka en siinä erityisen taitava olekaan.

      Poista
  10. Siellä taitaa olla oikein sukkatehas! Toinen toistaan kauniimpi malli on. Mie sain yhet sukat valamiiks tään talaven aikana, tuo neulominen ei oikein oo miun juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulla, talvea on vielä vajaa kuukausi jäljellä, joten hyvin ehtii toisetkin sukat vielä kutoa. Leikki leikkinä, ei kaikkien tarvitse kaikkea tehdä.

      Poista
  11. Kyllä on kauniita kaikki sukat:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma! Kehut lämmittävät joka kerran yhtä paljon.

      Poista
  12. Olet kyllä tosi aikaansaava kutoja ja kauniita sukkia syntyy puikoiltasi. Totta on, että noiden piirakkasukkien kaunis kuvio tulee parhaiten esille yksivärisellä langalla kutoessa. Huomasin sen selkeästi itsekin, kun vertasin valkoisella ja kirjavalle langalla kutomiani piirakoita. Minä aloin neuvomaan ystävälleni pipoa synttärilahjaksi Suvikummun Marjan kivalla neuleohjeella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjalla onkin kivoja malleja ja selkeät ohjeet. Monta hyvää vinkkiä olen hänen blogistaan löytänyt.

      Poista
  13. Siis neulomaan. En ole sinut tämän tablettini kanssa ja virheitä tulee solkenaan. Sori.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei haittaa, ymmärsin. Kommentoin blogeja aika usein iltaisin tabletilla ja ennustava syöttö tekee kepposiaan.

      Poista
  14. Minä en tee itse villasukkia, mutta tykkään niistä aivan valtavasti. Minulla on aina kotona villasukat jalassa, usein kahdet päällekkäin. Tykkään yksivärisistä, kirjavista, ihan kaikista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villasukat minullakin on aina kotioloissa jalassa. Mukavaa tassutella, kun varpaat on lämpiminä.

      Poista
  15. Ihailen käsityöihmisten taitoja valtavasti. :) Itse teen ompelukoneella ihan hyvää jälkeä ja virkkailen pikkuruisia töitä, kuten kukkasia, mutta esimerkiksi sukat ovat minulle liikaa - olen ehkä liian liikkuvainen. Joskus yritin tehdä kirjokintaat - jaksoinkin toisen ,mutten enää sille paria. :D Miehelle olen jaksanut tehdä kirjokaulaliinan, mikä oli paras saavutukseni ikinä. Mutta kauniita ovat, niin kauniita. Ehkä joskus vielä keskityn ja teen sen toisenkin kintaan valmiiksi. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden sukan - varmaan myös tumpun - syndrooma on aika yleistä. Intoa riittää hetken ja sitten se lässähtää. Olen ihmetellyt tätä omaa kutomisvimmaani? Milloinkahan se yltää lakipisteeseensä ja alkaa alamäki? Vaan mitäpä sitä suremaan. Kudon, kunnes into loppuu. Sitten jotain muuta.

      Poista
  16. Valtavan kauniit sukat kirjan kannessa. Niin paljon olis elämässä neulottavaa, ettei millään ennätä kaikkea, mitä silmillään näkee. Vähän sama puutarhan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, sama pätee puutarhaan. Ehkä kutomisintoni on talvista korvaustoimintaa kasvukautta odotellessa.

      Poista
  17. Ihania! Piirakkasukista tulee mummo mieleen, hän kutoi minulle monet sukat tuolla mallilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaa hyvinkin olla jonkun mummon luona malli. Hyvät mallit kestävät aikaa ja piirakka kuuluu niihin.

      Poista
  18. Kauniita!
    Minusta vaikuttaa monimutkaiselle nuo mallit. Ehkäpä ne jopa minulle avautuisivat kun yrittää tosissaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole laisinkaan vaikeita malleja. Monimutkaisetkin pitsineuleet avautuvat, kun vain ryhtyy niitä tekemään. Ja sinähän teen aivan mahtavia kirjoneuleita.

      Poista
  19. Oi miten kauniita sukkia kaikki! Minä niin ihailen teitä taitajia jotka noita sukkia loihditte♥ Itse en kyllä osaisi! On ne vaan ihanat jalassa ja lämmittää niin mukavasti:) Ihanaa alkanutta helmikuuta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päde! Mukavaa, että meistä jokainen on taitava jossain asiassa. Useimmat aika monessakin.
      Valoisia helmikuun päiviä sinulle ja mukavaa viikonloppua!

      Poista
  20. Niin kauniita sukkia ja ovat tuttuja malleja ja helppoja kutoa. Minäkin käytän vaihtelevasti näitä kantapäämalleja. Nyt on loppusuoralla kurttuvarsisukat ihanasta Socki-langasta. Niihin tein huvikseni kokonaan oikealla kudotun kantapään, ei tullut hassumpi. Pitäisi kuvata blogiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos muistutuksesta. Voisinkin vaihteeksi tehdä kokonaan oikealla kudotun kantapään. Pitkään on tullut tehtyä lähinnä vahvistettua kantapäätä.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  21. Voi apua, kun on ihania sukkia!

    Minulla on varmaan joku lukihäiriä, kun en ymmärrä noista ohjeista yhtään mitään. Ahdistun heti, kun pitäisi alkaa laskemaan jotain silmukoita ja joku on jollain jaollinen. Ihan perussukat taipuu ja kutoisinkin enemmän, jos olisi aikaa ja kädet kunnossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marketta!
      Perussukkienkin kutominen on ihan hieno taito. Kaikista ei ole siihenkään. Nykyisin on niin ihania liukuvärjättyjä ja valmiiksi raidallisia lankoja, että niillä saa upeita perussukkia.
      Kunhan tässä taas ulkohommat alkavat, loppuu tai ainakin vähenee oleellisesti minunkin kutomiseni.

      Poista
  22. Kauniita villasukkia. Niitä näyttäisi syntyvän ihan käden käänteessä :)

    VastaaPoista
  23. Sinulla on taidot tallella ja kauniita sukkia taas monet parit.
    Ihan perussukan ehkä saisin aikaiseksi ja siihen muutamat raidat, mutta kun se aloituksen tahtotila on hakusessa.
    Hyvää helmikuuta sinulle ja Juusolle toki kanssa rapsutusten muodossa. 😊

    VastaaPoista
  24. Kaunis villasukka lämmittää mieltä ja jalkoja.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!