Sivut

keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Vähän vielä puutarhan ongelmista

Pionit kurkkii
Postaukseni puutarhan ongelma-alueista herätti runsaasti ajatuksia ja keskustelua. Siksipä en nyt vastaa yksittäisille kommentoijille vaan kiitän kaikkia tasapuolisesti ja toivon, että muutkin innostuisivat kertomaan pihansa ja puutarhansa ongelmakohdista. 

Pelkästään hankalien paikkojen esille nostaminen virittää rakentavia keskusteluja ja laittaa itse kunkin ideat liikkeelle. Lisäksi monilla saattaa olla jo valmiiksi pureskeltu ratkaisu omaan ongelmaansa, kenties toteutettunakin. Huomasin myös, että kun ryhdyin kuvaamaan ja julkisesti työstämään omia ongelmakohtiani, syntyi ihan uusi into jälleen miettiä, mitä voisin niiden suhteen tehdä (into saattaa kyllä vielä sammuakin).

Kahelinkulman Taina T olikin jo tarttunut teemaani, joten rohkeasti muutkin mukaan.

Akileijaa on mukava karkulainen

Tulipa tässä mieleeni, että olisi hienoa, jos joku viitseliäs ihminen kokoaisi listan sellaisista kasveista, joista tulee nopeasti ongelma puutarhassa. Ehkä moinen lista on jo tehtykin, en huomannut googlettaa aihetta. Omalla pihallani varsinainen riesa on Japanin tatar Fallopia Japonica (saattaa olla myös Jättitatar Fallopia sachalinensis). Tatarit karkaavat helposti puutarhoista ja ne taidetaannkin jo luokitella haitallisiksi. Kasvi on kivan näköinen, nopeakasvuinen ja peittää tarvittaessa mukavasti näkymiä vaikkapa naapuriin. Harmi vain, etten aikanaan sitä istuttaessani tiennyt sen leviävän niin vietävästi. Nythän tietoa jo löytyy runsaasti. Kiitos internetin, josta löytyy runsaasti hyödyllistä tietoa.

Tatarin lisäksi myös Rohtoraunioyrtin Symphytum officinale istuttamista puutarhaani harkitsisin toisenkin kerran. Eikä ainakaan kukkapenkkiin, sillä se leviää ihan vimmatusti ja näyttää lisääntyvän pelkästä juurenpalasta. Rohtoraunioyrtti on vanha perinne- ja lääkekasvi ja sen kukat ovat kauniita. Kuitenkin Maa- ja metsätalousministeriö on luetteloinut kasvin tarkkailtavien ja paikallisesti haitallisten vieraslajien joukkoon, joten sen istutuspaikka kannattaa miettiä harkiten.

Loistotädyke – Veronica austriaca subsp. teucrium

Seuraava uutinen oli viime torstain Hesarissa. Uutista lukiessani mietin, kuinka tarkasti myyntiin kasveja tuovien yritysten toimintaa valvotaan. Kaikki puutarhoihin liittyvä on voimakkaasti kasvavaa businestä ja aina, kun on mahdollisuus tehdä rahaa, syntyy myös houkutus kiertää lakeja ja asetuksia ansioiden maksimoimiseksi. Silloin tuppaa myös unohtumaan, miten mittavia vahinkoja vääränlaisella toiminnalla saatetaan saada aikaan. Ei siis liene liiallista varovaisuutta suosia tuttuja ja tunnettuja taimitarhoja ja erityisesti kotimaisia taimia.   

"HS 8.5.2014
Evira: Baltiasta ei saa tuoda taimia tautivaaran takia
Satoja suomalaisia on lähdössä taimitoreille, joilta voi levitä vaarallista kasvitautia

 Baltian maista ei pitäisi tuoda Suomeen koristekasveja ja hedelmäpuita, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa. Syy on tulipolte-niminen kasvitauti, jota esiintyy muissa Euroopan maissa mutta ei vielä Suomessa.

Tauti todettiin Virossa kaksi vuotta sitten, ja se voi levitä Suomeen puutarhaharrastajien ostamien taimien mukana. Taudin vaara on vielä isompi Latviassa ja Liettuassa.
Baltiassa on keväällä useita suosittuja taimitoreja, joille tehdään matkoja Suomesta. Esimerkiksi Türin puutarhamarkkinoille Keski-Viroon on menossa kymmeniä busseja.
EU-maista saa tuoda omaan käyttöön viisi tainta multapaakkuineen, siemeniä, kasvien sipuleita, leikkokukkia, sitrushedelmiä ja viherkasveja.

Säännös ei kuitenkaan koske tulipoltteen isäntäkasveja, joita ovat muiden muassa omena- ja päärynäpuut sekä pihlajat ja tuhkapensaat. Tällaisen kasvin saa tuoda vain, jos siinä on ZP-tunnus esimerkiksi nimilapussa. Tunnus kertoo, että kasvin tuottaneella taimitarhalla ei ole tulipoltetta. Toreilla myytävissä kasveissa tällaisia tunnuksia ei juuri ole. Siksi Eviran jaostopäällikkö Jari Poutanen sanoo, että tulipoltteen isäntäkasvien, kuten omena- ja päärynäpuiden, taimia ei pitäisi tuoda nyt Baltiasta.

Tulipolte on bakteeritauti, joka lakastuttaa ja mustuttaa kasvin versoja ja lopulta tappaa kasvin. Bakteeri leviää herkästi. "Jos tauti havaitaan samana kesänä, kasvi hävitetään ja muita pihan kasveja tarkkaillaan", Poutanen kertoo. "Jos se on tuotu muutama vuosi sitten, isäntäkasvit hävitetään kymmenen metrin tai kymmenien metrien säteellä. Olemme nähneet Norjassa, miten koko pensasaita poistetaan, ja juuretkin kaivetaan maasta."
Ihmiselle tulipolte ei ole vaarallinen. Epäillyistä tapauksista pitää ilmoittaa Eviraan.

OIKAISU (HS 9.5.2014)
EU-maista saa tuoda omaan käyttöönsä kasveja, kasvinosia ja kasvituotteita vähäisiä määriä, toisin kuin väitettiin torstaina 8. toukokuuta. Mainitut määrät koskivat EU:n ulkopuolisia Euroopan maita.

Tulipoltteen isäntäkasveja
 Omena
 Päärynä
 Ruusukvitteni
 Tuomipihlaja
 Orapihlaja
 Pihlaja
 Tuhkapensas
 Mispeli
 Japaninmispeli
 Tulimarja
 Pastorinpunamarja
 Myös aroniat ovat alttiita tulipoltteelle"

Tulppaaneita nupullaan

Enpä muuten ole onnistunut montaakaan puutarhaohjelmaa tänä keväänä telkusta katsomaan. Aina on jotain muuta tekemistä tai ohjelman esitysaika sellainen, ettei yksinkertaisesti edes tule ajatelleeksi tv:n avaamista. Kun mm. Puutarhaunelmia on uusinta vuodelta 2011, eikö sitä olisi voinut esittää vaikka heti joulun jälkeen. Talven pimeydessä oli aikaa istua kutomassa sukkia sohvalla ja siinä samalla olisi voinut unelmoida tulevasta keväästä ja kesästä samalla virikkeitä puutarhaohjelmista ammentaen. Nyt monet puutarhaohjelmien vinkit saattavat olla jo myöhäisiä toteuttaa tänä keväänä ja ensi kesäksi ne ehtivät unohtua. Pitäisiköhän laittaa ainakin YLElle kommenttia aiheesta. Ehkä ohjelmakarttoja tekevät ihmiset eivät ole tulleet edes ajatelleeksi asiaa tavallisen harrastelijapuutarhurin kannalta.


Olin illalla seuraamassa ystävän lapsenlapsen keihäänheittoa oman kylän kentällä. Kisa oli paikallisen urheiluseuran järjestämä ja tämän kevään ensimmäinen ulkokisa. 10-vuotias tyttö päihitti kaksi vuotta vanhemmat heittäjät, joten meikäläinen "varamummokin" pääsi hiukan pullistelemaan ylpeydestä. Parin tunnin seisominen kentällä oli varsin hyistä hommaa ja niinpä tulikin kitattua jokunen kupillinen mustaa kahvia lämmikkeeksi. Virkisti sen verran, että muutaman tunnin levottomien torkkujen jälkeen heräsinkin ihan liian varhain. Yksin ei meidän talossa kuitenkaan tarvitse valvoa, sillä karvaista seuraa on tarjolla ihan ilman eri kutsua. Vieläkin kissankarvat pyörivät naamalla, kun yritin tiirata näyttöä välillä sen edessä istuvan Juuson viereltä.


Lemmikit aloittelevat kukintaansa, joten vieressä olevan Lemmikkitytön avustuksella toivotan kaikille

Mukavaa keskiviikkoa ja viikon keskiväliä!


* * *  
Kun kitket rikkaruohoja, voit selvittää, onko edessäsi rikkaruoho vai hyötykasvi. Kun nykäiset kasvia ja se irtoaa maasta helposti, kädessäsi on hyötykasvi.

- Tuntematon ajattelija -

* * *


PS. 
Kuulin muuten eilen ensimmäisen kerran käen kukuntaa. 
Kukkui jossain lähellä ja todella pitkään.