Sivut

keskiviikko 23. elokuuta 2017

Siemenkylvöjen tilinpäätös osa 1 Kesäkukat


Piparminttu on tehnyt blogissaan siemenkylvöjen tilinpäätöksen, jonka koin hyödylliseksi ja jonka toteutan omalta osaltani kaksiosaisena. Tässä ensimmäisessä osassa kirjaan muistiin lähinnä kesäkukat, joihin luen myös erilaiset mukula- ja pistokaskasvatettavat. 


Kehäkukat kuuluvat kesäkukkien vakiokalustoon ja niitä laitan yleensä kasvimaalle. Nyt tallessa oli edellisvuosien siemeniä, joten mitään lajikekirjausta ei ole kehäkukkien osalta tallessa. Lähipäivinä pitäisi ehtiä keräämään jo kukkineiden kehäkukkien siemeniä talteen. 


Myös krassi on kesäkukkien vakiokalustoa. Tosin viime vuonna sen kylväminen jäi väliin ja nyt sitten tungin siemeniä varmuuden vuoksi vähän joka paikkaan. Ehkä hieman liikaakin, sillä krassitulvaa katsoessa joka ikisen siemenen uskoisi itäneen.

Kirjavalehtinen versio tuntui ajatuksena ihan hauskalta, mutta käytännössä taidan pitää enemmän yksivärisestä krassinlehdestä. Krassipehkon ohi kulkiessa tulee aina sellainen tunne, että kirjavalehtisessä olisi jokin tauti. Sen enempää en kirjannut, mitä krassia laitoin mihinkin paikkaan, mutta lajikkeet ovat seuraavat:

Tropaeolum majus Strawberries & Cream
Tropaeolum majus nanum Alaska
Tropaeolum majus nanum Empress of India (syvän punainen)
sekä Tropaeolum majus Kerrottu mix


Kesämalvikkiin olen parin edellisen kesän aikana ihastunut ihan erityisesti. Sen kukka on vaan niin kaunis ja yllättävän hyvin malvikki kestää myös leikkokukkana maljakossa. Tillin korkea kukinto yhdessä malvikin kanssa tuottaa sekä silmäniloa että mukavaa tuoksua. Kesämalvikkia kyvin suoraan yhteen viljelylaatikkoon ja muutamia siemeniä myös potteihin, joista siirsin taimet sekä yhteen isoon kesäkukkaruukkuun että kukkapenkkeihin. Kesäkukkaruukussa malvikit tarvitsevat runsaasti kastelua, kun taas kukkapenkissä ne selviävät hyvin sateiden varassa.

Kesämalvikeista kylvin seuraavia lajikkeita:

Lavatera timestris ont Blanc
Lavatera trimestris Paste Mix
Lavatera trimestris Ruby Regis
Lavatera trimestris Silver cup 
Cosmos Sweet Kisses


Kosmoskukka on toinen tärkeä kesäkukkaihastukseni. Kylvin niitä malvikin ohella viljelylaatikkoon ja muutamiin potteihin. Potteihin kylvetyt siirsin niinikään isoon piharuukkuun ja kukkapenkkehin. Kosmoskukat eivät ole yhtä kestäviä maljakossa, kuin kesämalvikit. Kukkapenkkien aukkopaikoihin kesäkukat sopivat erinomaisesti. Etenkin, kun ne kukkivat näin loppukesästä, jolloin moni perenna jo on lopettanut.

Kosmoskukkien lajikkeet ovat:

Cosmos Capriola
Cosmos bippinnatus Early summer
Cosmos Double Clic
Cosmos Rugenza
Cosmos Sensation mixed


Samettikukista Isosamettikukka Vanillaa olen jo monen vuoden ajan kylvänyt esikasvatukseen. Niin myös tänä vuonna. Jostain syystä Vanilla iti todella huonosti ja luulin kaikki sen taimet menettäneeni. Pari tainta kuitenkin selvisi ja alkoi vähän aikaa sitten myös kukkia, muiden samettikukkien joukossa. Samettikukkia kasvatan lähinnä kasvimaalle ötökkäkarkotteeksi, mutta nyt kasvatetuista tuli niin jännän näköisiä, että jätin ne yläpihalle ihailtavaksi ja ostin tavalliset samettikukat kasvimaata varten taimina kaupasta. 

Kylvämäni samettikukkalajikkeet ovat:

Tagetes erecta Vanilla F!
Tagetes patula Honeycomb
Tagetes patula Jolly Jester (tuo kuvan kaksivärinen)


Begonioihin minulla on vähän ristiriitainen suhde. Niistä tulee väistämättä mieleen annansilmä, jota nykyisinkin käytetään paljon mm. hautausmaalla. Begonioiden kasteleminen on hankalaa, sillä niiden varret mädäntyvät ja syyskylmien myötä paleltuvat helposti. Lisäksi begonia roskaa todella paljon, vaikka toisaalta sitä ei tarvitse juurikaan nyppiä. Se hoitaa kuihtuneiden kukkien irrottamisen ihan itse. Valkoisesta riippuvamallisesti begoniasta pidän kovasti. Meidän pergolan amppelissa roikkuessaan se tuo valoa ja iloa kukkiessaan runsaana päivästä toiseen. 

Luulin jo keltaisen begonian kuolleen, mutta niin vain ovat taas mukulat menneet sekaisin ja olen vahingossa istuttanut toisen valkoisen begonian joukkoon keltaisia mukuloita.

Myös punaisen amppelibegonian mukulat selvisivät talvesta, mutta alkukesästä se juroi ja juroi kasvamatta kunnolla. Miltei unohdin sen omaan amppeliinsa leikkimökin terassille ja niin myös unohtui begonian leikkaaminen. Nyt punainen begonia on totaalisesti toispuoleinen ja sen vuoksi amppeli on kaiken aikaa kallellaan.


Daalioiden suhteen olen vielä aika noviisi. Muutamana kesänä olen niitä kasvattanut lähinnä terassiruukuissa. Monet daaliat kasvavat hurjan korkeiksi, jolloin terassiruukku ei ehkä niille ole paras mahdollinen paikka. Olisi hyvä löytää sopiva kukkapenkkipaikka, johon daalian juurakot kaivaa alkukesästä. Sellaista en oikein puutarhastani ole vielä keksinyt.

Kollaasin oikean alakulman oranssi daalia sentään kasvaa kasvimaan reunassa. Sillä on korkeutta vähintään 150 cm ja kukkimaan se alkoi vasta hiljan. Myöhäinen veitikka siis.

Vasemman yläkulman oranssinpunainen on Dragon Ball. Daalian lehdet ovat tummat, mutta eivät niin tummat, kuin olisin halunnut. Kukkakin on oranssimpi, kuin esittely lupasi. Ihan nätti kuitenkin ja kasvukorkeus noin 50-60 cm, minkä vuoksi pysyy hyvin pystyssä tuetta.

Yläoikealla ja alavasemmalla olevat daaliat sain 1003puutarhaa -blogin Sirpalta. Juurakoita oli niin paljon, että laitoin ne kahteen ruukkuun. Kaikkien piti olla punaisia, mutta taitaa noita valkoisia olla sittenkin enemmän. Daalian korkeus on toista metriä, kukinto ei ole kovin suuri, mutta niitä on sitäkin enemmän.


Yhdessä ruukussa kasvaa sekä Bluesette että Park Princess. Bluesetten piti olla lilanpunainen, lähes sininen. Park Princess on juuri sellainen, mitä kuvassakin. Kumpikin näistä on sopivan korkuinen. Reilusti alle metrin ja pysyvät ihan hyvin pystyssä tukematta.


Tämän daalian ostin Melody Harmonyna. Kuva ja todellisuus eivät vastaa toisiaan, mutta tässä tapauksessa todellisuus kyllä miellyttää minua kovasti. Aika kaunis. Tykkään myös tämän daalian korkeudesta, joka on noin 50 cm ja lehdetkin ovat aika tummat. Kukassa kuhisee pieniä muistia ötököitä, joita löytyy tällä hetkellä likimain jokaisesta puutarhan kukasta kokoon ja näköön katsomatta. Mitä lienevät.


Moni muukin on varmasti minun laillani sortunut messuesittelyissä ostamaan japanin ihmekukan (mirabilis jalapa). Porkkanan malliset juurakot eivät talvehdi maassa, eikä ulkona ylipäätään, joten ne on daalioiden tavoin kaivettava ylös ja säilytettävä esimerkiksi kellarissa. 

Yllättävän monta vuotta minun ihmekukkani ovat säilyneet ja joka vuosi lähtevät hyvin kasvuun. Mikään ihmeellinen tämä kasvi ei silti ole, mutta jotenkin arvostan hänen sinnikkyyttään ja tuoksua, jonka aistii parhaiten iltaisin. Päivänpaisteessa kukat pysyvät nupussa. Ostin eri värejä, mutta valtaosa kukista on keltaisia. Joukossa sentään muutama punainen. Aiemmin oli myös joitakin valkoisia kukkia, mutta tänä kesänä niitä ei ole näkynyt.


Pelaguita pitää kesäisin edes muutama olla. Vanhimmat itse siemenestä kasvattamani eli Inspire Pink ja Inspire Salmon kukkivat jo viidettä kesää. Niin ihania, kuin pelaguut ovatkin ja niin valtavasti, kuin erilaisia pelaguita onkin, yritän siedättää itseäni sortumasta niiden keräilyyn. Ei vain ole sopivaa paikkaa ison pelaguumäärän talvettamiselle. Viime talvena talvetin lämpimässä kellarissamme lähes parikymmentä pelaguuta, joista kahdeksan selvisi kukkimiseen saakka.


Verenpisaroita minulla on ollut silloin tällöin, mutta ei läheskään joka kesä. Keväällä ostin useita pistokkaita edullisesti ja ne kaikki kukkivat runsaasti pergolan ruukuissa. Toki aion yrittää näiden talvettamista, mutta en sure, ellei se onnistu. Ehkä käyn taas ostamassa uusia pistokkaita.

Kelloköynnös - Cobaea scandens

Kelloköynnöstä (Cobaea scandens) kylvin tänä keväänä ensimmäisen kerran. Kolme siementä kasvoi taimeksi asti ja pelkäsin niiden jo heittävän henkensä, mutta sitten jokainen taimi alkoi kasvaa ja vahvistua. Ylläolevan kuvan jälkeen köynnös on kasvanut mittaa ja tuuheutunut melkoisesti. Yhtään nuppua siinä ei edelleenkään ole. FB:n puutarharyhmissä on jo raportoitu kellokukan kukinnasta. Kunpa minäkin näkisin edes yhden ainokaisen kukan omalla seinustallani. Niin tai näin, kelloköynnöstä taidan kylvää myös ensi vuonna.

Maurinmalva - Malva sylvestris mauritiana
  
Maurinmalvaa kylvän joka kevät, sillä siitä on tullut yksi kesäsuosikeistani. Jostain syystä joka vuosi saan vain yhden taimen selviämään hengissä. Se ei haittaa, sillä yksikin taimi riittää takaamaan kukkapenkkiin mukavasti kukkimisen iloa.

Kylvin myös: 

Pallerokiurunkukkaa (Gilica capitata), joka iti hyvin ja on kukkinutkin koko kesän. Pallerokiurunkukka saattaa siementää ja siten se voi toimia kaksivuotisena.

Tuoksuhernettä (Lathyrus odoratus), joka iti huonosti, mutta on elokuussa alkanut pörhistyä ja kukkiikin parhaillaan. Ei tosin kovin loisteliaasti. Lajikkeita en niin kirjannut ylös. Kunhan laitoin siemeniä multaan ja siirsin aikanaan taimet purkkeihin.

Kosmoskukka

Kosmoskukat, kesämalvikit, kurkkuyrtit, kehäkukat ja krassit kylvin suoraan kasvimaalaatikoihin 22.5. Krassilaatikkoa lukuunottamatta muut suojasin kaksinkertaisella harsolla, jonka alla kaikki iti tänä vuonna erinomaisesti. Potteihin kylvin kosmoskukat ja malvikit 3.5., jolloin ne laitoin itämään kasvihuoneeseen. Kukkivat samanaikaisesti kasvimaalle suorakylvönä laitettujen kanssa. 

Kurkkuyrtti - Borago officinalis

Daaliat, ihmekukat ja begoniat istutin multaan 3.5. ja ruukut laitoin lämmittämättömään autotalliin. Ruukut siirsin 17.5. jatkamaan kasvuaan kasvariin, jota kylmimpinä öinä lämmitin valopetroolilämmittimellä. Kasvuunlähtö oli jotenkin tavanomaista hitaampaa, mutta kukinnassa ovat ehtineet ihan hyvin muiden vuosien tahtiin.


Pelaguut otin kellaritalvetuksesta sisälle 13.2. En ole kirjannut niistä muuta huoltotietoa, mutta ulos siirsin ne kesäkuun alussa, jolloin oli aika koleaa, etenkin öisin. Pelaguiden lehdet saivatkin kylmää ja lehdet muuttuivat punaisiksi. Sittemmin ovat hyvin vihertyneet ja kukkineet runsaasti.

Pioniunikko - Papaver somniferum

Koska lilakukkainen pioniunikko on siementänyt ja levittäytynyt niin tehokkaasti, en alkuun kylvänyt lainkaan uusia unikoita. Kesäkuun lopulla tyhjensin joitakin vanhenevia pioni- ja silkkiunikkopusseja pariin paikkaan ja niistä osa on kukkinut tai parhaillaan vielä nupulla.


Monivuotisia kukkia en ehtinyt suunnitelmista huolimatta kylvää laisinkaan. Yleensä olen edes jotain esikasvattanut ikkunalaudalla tai laittanut alkukesästä potteihin ulos. Saattaa olla, että jäävät tältä kesältä ihan kokonaan. Vielä tosin ehtisi laittaa siemeniä talven yli kylmäkäsittelyyn ulkosalle. Muutenkin tämä kesä on mennyt monin tavoin suunnittelemattomasti tai ennakkosuunnitelmat ovat pettäneet. En siitä ota mitään paineita. Varsinkin, kun useimpiin asioihin en itse ole voinut vaikuttaa. Joskus näinkin.

Toisessa osassa teen tilinpäätöksen hyötykasvien osalta.