Sivut

tiistai 3. heinäkuuta 2018

Kärhörakkautta

Clematis Pink Fantasy

Kuinkahan monta kärhöä olen vuosien mittaan puutarhaani istuttanut ja pian sen jälkeen menettänyt? Lukuisia. Kaikenlaisia kasveja on ollut kiva hankkia, mutta perehtyneisyys niiden sielunelämään on jäänyt puolitiehen tai hankkimatta kokonaan. En koe mestari olevani vieläkään, mutta 2000-luvun puolivälin jälkeen löytynyt uusi puutarhainnostus on tuottanut parempia tuloksia. Suuri kiitos kuuluu myös puutarhablogien monipuoliselle tiedonjaolle ja vertaistuelle.

Tarhalyhtykärhö -Clematis texensis 'Princess Diana'

Nykyisin kärhöjen hoitoon tai kasvatukseen tietoja tarvitessani klikkaan Puutarhan lumo -blogin Kruunu Vuokon viime vuonna laatimaa oivallista kärhöpostausta. Jos haluat nähdä upeita kärhöjä ja tarvitset opastusta, suosittelen lämpimästi tutustumaan Kruunu Vuokon kuviin ja ohjeisiin.

Toinen kärhöihin liittyvä oivallus tapahtui kolmen vuoden takaisella kesäretkellä, jolloin kiertelin Kotkan hienoja puistoja. Siellä kärhöjä oli käytetty runsaasti ja kekseliäästi. Monessa paikassa kärhöjä oli istutettu perennojen keskelle, jolloin ne kiipeilivät tuissaan tuoden kukkapenkkeihin monikerroksista elävyyttä ja vaihtelua. Perennat antoivat tarpeellista suojaa kärhöjen tyveen. Samassa tuessa saattoi kiipeillä kaksikin eri kärhöä. 


Tarhakellokärhö - Clematis integrifolia  Aljonushka

Sinikukkaista alppikärhöä ja muutamaa loistokärhöä lukuunottamatta useimmat kärhöni ovat vasta nelivuotiaita tai nuorempia. Se on aika vähän, sillä olen huomannut kärhöjen paranevan vuosi vuodelta. Niillä näyttää kuluvan aikaa juurtumiseen ja kotiutumiseen sekä runsaaseen kasvuun ja kukkimiseen. Joinakin keväinä kärhöt ovat äärimmäisen hitaita nousemaan, eikä niiden kanssa pidä hermostua. Ei ole laisinkaan harvinaista, että joku kärhö murjottaa mullassa vuoden, jolloin kasvattaja ajattelee sen kuolleen. Minulla on yksi kuolleeksi julistettu lähtenyt kasvuun kahden vuoden murjotuksen jälkeen.

Clematis Hagley Hybrid

Muutaman kesän ajan olen harrastanut kärhöjen kesäkukkamaista purkkiviljelyä. Eli ostan keväällä useimmiten edullisia kärhöjä istuttaen ne kesäksi ruukkuihin. Siellä ne kasvattavat ja vahvistavat juuriaan ja samalla minulla on aikaa miettiä, mikä olisi sopivin paikka niiden uusiksi asuinsijoiksi puutarhassa. Kesän lopulla olen siirtänyt kärhöt maahan.

Lumikärhö - Clematis 'Paul Farges' (Summersnow)

Joitakin kärhöjä olen toki ihan tarkoituksella kaupasta metsästänyt ja tiennyt jo hankintaa tehdessäni, mihin ne tulen istuttamaan. Tällainen on mm. lumikärhö, johon ihastuin muutamissa blogeissa ja jonka istutin kaksi vuotta sitten. En ole hetkeäkään katunut, sillä valkoisia tähtimäisiä kukkia on valtavasti ja kukintaa riittää pitkälle syksyyn. Tämän kesän ensimmäiset nuput lumikärhöstäni jo löysin.

Myös tarhakellokärhö Aljonushka on yksi lempikärhöistäni. Sen kasvutapa on ehkä enemmän pensasmainen ja koska se ei kiipeä itse, se tarvitsee tukea. Minulla Aljonushka kasvaa kahden puolipyöreän metallituen välissä ongelmitta.

Loistokärhö - Clematis 'Multi Blue'

En ole perehtynyt mihinkään tiettyyn kärhölajiin. Toisinaan kaupasta kotiin kantamani kärhö on osoittautunut joksikin muuksi, kuin mitä nimilappu kertoo. Jonkun kerran on käynyt niinkin, että nimilappu on kadonnut ja hyvistä aikomuksista huolimatta istutustiedot eivät ole ajallaan päivittyneet. 

Saatan ihan tyytyväisenä kutsua kahta kärhöä samalla nimellä, vaikka asiantuntija ehkä heti huomaisi kyseessä olevan eri kärhöt. Tästä esimerkkinä pikkupuutarhan kriikunassa kiipeilee Multi Bluena istuttamani kärhö, kuten myös alapihan Päivänliljapenkissä Rouge Cardinalin kaverina. Kuten yllä ja alla olevista kuvista hyvin huomaa, kukat ovat kuitenkin hivenen erilaiset. Ketä lienevät?

Loistokärhö - Clematis 'Multi Blue'

Pitkään pidin kärhöjä vaikeina kasvatettavina. Saattavat ne sitä olla edelleenkin, mutta pääsin sentään epäonnistumisen pelosta yli ja ryhdyin rohkeasti kärhöjen kanssa yhteiselämää kokeilemaan. Ehkä kalliilla ja hyväkuntoisilla kärhöntaimilla on paremmat mahdollisuudet juurtua ja lähteä kasvuun. Aika hyvin olen onnistunut myös edullisten tarjoustaimien kanssa. Kovin paljon kukkaroa ei rasita ostaa neljän euron kärhö ja antaa sen vahvistua kesän ajan ruukussa. Samalla saa oivallisen monivuotisen köynnöksen kesäkukan hintaan.

Loistokärhö - Clematis 'Rouge Cardinal'

Isokukkaisista kärhöistä ensimmäisenä kukkimaan ehtivät pikkpuutarhan köynnöstuessa asustava Pink Fantasy ja ruukkuun istuttamani Hagley Hybrid. Samoin pikkpuutarhan kriikunassa kiipeilevä Multi Blue ja alapihan Päivänliljapenkissä köynnöstävät Rouge Cardinal ja Multi Blue ovat alkaneet avautua. Ruusupenkin Aljonushka on täynnä nuppuja, joista osa on jo avoinna.

Kärhö nimeä vaille

Nuppuja on kaikissa muissa, paitsi kolmessa ruukkuun kesän korvalla istutetussa. Nekin ehtivät. Parempi onkin, etteivät kaikki kuki samanaikaisesti, jotta silmäniloa riittää mahdollisimman pitkälle.

Tarhakellokärhö - Clematis integrifolia 'Aljonushka'

Löytyy sentään yksi kärhö, jonka kanssa en opettelusta huolimatta tule sinuksi. Se on mantsuriankärhö. Ensimmäisen yritykseni vei katotalvi 2015/2016. Ostin uuden kärhön, jonka istutin alapihan Kotikivipenkkiin. Ajattelin, että siinä kärhöllä olisi mukavan suojainen kasvupaikka ison kiven kupeessa. Mielessäni kuvittelin kärhön valkoisen kukkapilven pehmentävän rosoista kiveä. 

Kärhö nousi kiitettävästi keväällä ja teki lehdet. Pari viikkoa sitten huomasin jonkun vihreän toukan järsivän suurella nautinnolla lehtiä. Annoin toukille kylmää kyytiä vesiletkulla, eivätkä ainakaan toistaiseksi ole palanneet. Kärhö ei vain jaksa kasvaa. Siellä se nyhjöttää kiven vieressä 20 senttisenä laiheliinina. Ehkä raahaan korituolin siihen vierelle ja ryhdyn juttelemaan mukavia ja kasvuun houkuttelevia tarinoita kärhölle. Auttaisikohan se?

Begonia