Sivut

torstai 24. lokakuuta 2019

Porkkanat kylvetty, lehdet silputtu ja sipuleitakin taas istutettu

Papaver nudicaule - Siperianunikko

Saatuani kasvimaan kunnostusprojektin valmiiksi, siirsin loppukesästä kylvämäni perennapurkit yhteen lavakaulukseen talvehtimaan. Osa kylvöksistä on jo taimella ja koulittukin. Siperianunikko pukkaa nuppuakin. Karvaisesta olemuksestaan huolimatta ei ole tosin jaksanut avautua. Mikäli kasvit selviävät talven yli, saavat hetken vielä vahvistua ruukuissaan, kunnes siirrän ne uusille asuinsijoilleen. Näin olen menetellyt jo useampana vuotena.


Tiedän, että porkkanoita voi kylvää jo syksyllä. Ei vaan ole tullut kylvettyä. Luettuani Mama's Gardenin postauksen syyskylvönä kasvatetuista porkkanoista innostuin testaamaan asiaa itsekin. Onneksi kaupasta löytyi vielä porkkanan siemeniä, sillä oma varasto oli niiden osalta tyhjä. Toivottavasti en ollut liian myöhässä.

Colchicum autumnale - Syysmyrkkylilja

Pihalla kannattaa haravaan nojaamisen lisäksi katsella myös vähän ympärilleen. Luulin kaikkien elossa olevien syysmyrkkyliljojeni jo nousseen ja kukkineenkin. Yllätys, yllätys. Yksi myrkkylilja on ilmestynyt penkkiin. Se saattaa olla Giant, joka kukkii muita myöhemmin.

Bergenia - Vuorenkilpi

Tämä vuorenkilpi lienee ollut yksi aiemmin punaisena loistaneista. Nyt lehdestä väri on alkanut hiipua. Tai sitten kasvi yrittää kertoa minulle, että punaisella sävytetty musta on hyvä väri syksyisiin asusteisiin.

Geranium sanguineum - Verikurjenpolvi

Jollei kotona ole karvaista lemmikkiä, mene ulos katselemaan sateen kastelemia kasveja. Parempi kuitenkin jättää innokkaimmat rapsutukset väliin, sillä tämä kostea verikurjenpolvi saattaa niistä liiskaantua ja menettää pörheän suloisuutensa.

Paeonia lactiflora Coral charm

Nallekarhunkarvaiselta näyttää Coral Charm -pionin siemenkotakin. Enpä ole aiemmin huomannutkaan. Immaculeen punaisia narrinhattuja tulee ihailtua joka vuosi. Jatkossa voisikin kerätä kustakin pionista siemenkodat ja tarkastella, miten ne eroavat toisistaan. Huvikseen on kiva kaikenlaista tutkia.


Muiden puutarhablogien lukeminen tuotti taas yhden ahaa-elämyksen lisää. Parissakin blogissa kerrottiin valkoisten tulppaanien istuttamisesta purppuraheisiangervon viereen. Saatan hyvin kuvitella, miten hieno yhdistelmä tummalehtiset heisiangervot ja valkoiset tulppaanit keväällä on ja niinpä piti käydä katsomassa, josko vielä sipuleita löytyisi. Löytyihän niitä. Tosin rautakaupan jäljellä olevan sipulivalikoiman hinta oli edelleen priimatasolla. 7 kpl:n tulppupussi hintaan 6,95 € jäi ostamatta. Sen sijaan Honkkarissa oli iso kyltti: "ota kolme, maksa kaksi". Valinnanvaraakin vielä oli ihan mukavasti.

Mitähän kaupat tekevät yli jääneille sipuleille? Monessa liikkeessä sipulit ovat viikkotolkulla lämpimässä tilassa, mikä ei niiden säilyttämiselle ole hyväksi. Kuvittelisin, että loput sipulit kannattaisi myydä mieluummin reilulla alennuksella, kuin kirjata kokonaan tappioksi.  


 Ostin kolme valkoista pussillista, yhden kutakin lajia eli

Tulipa Exotic Emperor
Tulipa Honeymoon
Tulipa Mondial


En sitten voinut vastustaa punaisten tulppujen kiusausta. Mukaan lähtivät

Tulipa Leen van der Mark
Tulipa Prinses Irene
Tulipa Garden Fire

Enkä sitten näitäkään pussukoita raaskinut kauppaan jättää. Istutetuiksi pääsivät

Tulipa sylvestris 
Fritillaria meleagris Mix
Eranthis cilicica 
 
Cotoneaster - Tuhkapensas

Sipulit on maahan kaivettu ja nurmikolle pudonneet puunlehdet toisen kerran ruohonleikkurilla silputtu. Vähentää melkoisesti haravointiurakkaa. Puut alkavat olla jo tyhjiä, joten tämän syksyn suurimmat lehtitalkoot alkavat olla ohi. 

Versoja Vaahteramäellä -blogin Riina postasi lehtien hyötykäytöstä oivallisesti. Riinan keinot olen itsekin hyviksi havainnut ja niitä vuosikausia noudattanut.