Sivut

torstai 30. huhtikuuta 2020

Iloista Vappua!


Keväkukkien kilpailu

Kuka tänne ensin ehti?
kehuskeli leskenlehti,
-Minä ensin nostin pään
kevään valoon lempeään.

Sinivuokko huusi näin:
Katsokaa myös tännepäin!
Siniseksi metsän teen,
iloiseksi pientareen.

Valkovuokko huokaisi:
Minä tulin viimeksi.
Värejä ei riittänyt.
Silti olen kiittänyt.

Joka väri vuorollaan
kukkimaan saa harmaan maan.
Lumi saapuu aikanaan.
Valkoistakin tarvitaan.

– Anna-Mari Kaskinen –


tiistai 28. huhtikuuta 2020

Rumia ankanpoikasiako?

Malus purpurea 'Royalty' - Koristeomenapuu

Lumenvalkoisten joutsenten poikaset ovat lapsuusvaiheessaan harmaita ja kuulussa sadussakin rumiksi ankanpoikasiksi nimettyjä. Samanlaista muuttumisleikkiä rumasta ankanpoikasesta uljaaksi joutseneksi voi seurata omassa puutarhassa, kun kaikki kasvit heräävät uuteen kasvukauteen kuka millaisessakin asussa.

Erythronium Pagoda - Koiranhammas

Koiranhammas on saanut nimensä mukulan muodosta. Se kuulemma muistuttaa koiranhammasta, mikä on jäänyt minulta huomaamatta. Lehdet sillä ovat hauskasti laikukkaat ja poimureunaiset. Ehkä kasvi on ollut niin täpinöissään keväästä, että se on puskenut innosta täristen lehtensä mullasta ilmoille. Näitä kavereita täytyy muistaa vahtia, että näkee niiden keltaiset, turbaanimalliset kukat parhaimmillaan.

Hyacinthus

Hyasintit ovat niinikään hauskoja työntäessään muhkeaa nuppurykelmäänsä yhä ylöspäin. Ensimmäisenä keväänä niissä on voimaa ja pyöreyttä. Seuraavina kukka tuppaa olemaan pienikokoisempi.


Jouluiksi ostetut hyasintit olen laittanut kevään tullen maahan. Kuvan pari yksilöä ovat nousseet jo useampana keväänä. Niitä pitää osata käydä katsomassa, sillä mittaa kukkavarsilla ei paljoa ole ja kovin on hapsuinen heidän olomuotonsa. Nämä ovat jotenkin kovin sympaattisia jaksaessaan vuosi toisensa jälkeen nousta minua tervehtimään.

Narcissus Barrett Browning

Narsissien kanssa minulla ei ole ollut erityisen hyvää tuuria. Joitakin ihan tavanomaisia nousee vuodesta toiseen, mutta vähänkin erikoiset näyttävät vähitellen katoavan. Saaripalstan Sailan narsissipostauksia on aina ilo käydä lukemassa, sillä hänellä lienee viherpeukalon lisäksi narsissinimetön.

Kaikki tetet tuijottavat naapurin suuntaan

Tetenarsissien kanssa olen pärjännyt erikoisuuksia paremmin. Joka kevät tyrkkään ruukkuasetelmiin ostamani tetet multaan, kun ne ovat aikansa ilahduttaneet kauniilla kukinnallaan. Joskus olen saanut tetejä myös anopilta ja saman kohtalon kokevat nekin. Tänä keväänä tetet ovat nousseet erityisen runsaina ryppäinä. Kovin isoiksi ne eivät maassa kasva, mutta niiden keltainen väri näkyy hyvin muuten vielä matalassa ja osittain ruskeassa maisemassa. 

Suosittelen kaikkia laittamaan omat tetensä multaan. Parhaiten olen onnistunut niiden suhteen, jotka istutan maahan samantien kaivamisen mahdollistuessa. Syysistukseen jätetyt tuppaavat kuivumaan.

Mahonia

Mahonia ei ole laittanut lainkaan pahakseen leutoa talvea ja lumettomuutta. Tänä keväänä en suojannut ikivihreitä laisinkaan, sillä maa on ollut kaiken aikaa sula ja kasvien juuret ovat saaneet juotavaa kevätauringon myötä. Normaalistihan maa on umpijäässä siinä vaiheessa, kun kevätaurinko alkaa porotuksellaan herätellä ikivihreitä. Silloin ne tarvitsevat varjostusta.

Tappotalvena 2015/2016 mahoniani kärsivät melkoisesti ja luulin ne jo menettäväni. Blogiystäviltä saatujen ohjeiden mukaisesti leikkasin kuolleet osuudet pois ja niin vain mahoniat virkosivat. Nyt niissä on runsaasti nuppuja kukintaa lupaamassa.

Trillium erectum - Punakolmilehti

Kolmilehdellä on hurja kiire kasvaa ja kukkia. Vasta muutama päivä sitten huomasin sen nousseen ja nyt jo nuputkin ovat ilmestyneet. Hänelle pitäisi antaa soittokello hyppysiin, jota kilkuttamalla kutsuisi minut kukan avautumista katsomaan. Ettei vaan näy niin, kuin joskus on tapahtunut, kukka jää kokonaan näkemättä.

Ligularia dentate - Kallionauhus

Kallionauhuksen auki kääriytyviä lehtiä ei voi oikein kauniiksi sanoa. Myrkynvihreitä dinosauruksiahan nuo ovat. Itse asiassa kallionauhus on mielestäni vähän ristiriitainen kasvi, josta en tiedä tykkäänkö vaiko en. Se on kotiloiden suurta herkkua, mutta epäilen, etteivät kotilot paljon vähene, vaikka kallionauhuksen hävittäisinkin. Loppukesästä avautuvat keltaiset kukat ovat perhosten suosikkeja ja siinä riittää syytä antaa kallionauhuksen kukkia paikallaan. 

Scilla bifolia - Pikkusinililja

Kas kummaa, kun en ole aiemmin pikkusinililjoja puutarhaani istuttanut. Viime syksynä hankin niitä OmaPiha-lehden tilaajalahjana. Kyllä kannatti, ehdottomasti. Nämä pikkuiset kasvit ovat niin sieviä, että niiden ääreen kannattaa kerran jos toisenkin polvistua ihastelemaan. Etenkin nuppuvana on kaunis sini-lila-punan läikehtiessä pienissä palleroissa. Tämän pienen sipulikukan merkitsen jo valmiiksi syksyn hankintalistalle.

Prunus Accolade - Kirsikka 'Kevätsuudelma'

Vuoden 2016 äitienpäiväkukkani, kirsikka Kevätsuudelma on istutuskeväänsä jälkeen kukkinut todella vaatimattomasti. Neljä-viisi kukkaa ja siinä se on sitten ollut. Nyt nuppuja näyttäisi olevan enemmän. Ehkä minun pitää istahtaa tuolille pienen puun ääreen, jotta kukinta ei missään nimessä jäisi näkemättä. 

Chionodoxa lucillae - Isokevättähti 'Alba'
 
Ihmeteltävää nousee mullasta päivittäin. Puutarhurin ruuhkaviikot ovat siis alkaneet. Ei riitä yksi kierros päivässä, vaan tarkistusreissuja tulee tehtyä aamuin illoin ja jokunen siinä välissäkin. Yhtään ei haittaa, vaikka välillä joutuu vähän tuumailemaan, mitä on tullut tähänkin istutettua. Sieltä ne tiedot taas pulpahtavat muistin syövereistä. Joskus hitaammin, kuin itse kasvit. Juhannukseen mennessä viimeistään olen jo jotakuinkin kartalla. Luulisin.


Sanoitko, että kaikki on jo koettu?
Katso kevättä.
Se osoittaa sinulle, miten väärässä olet.

- Anna-Mari Kaskinen -
 

sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Puita ja pensaita istuttaen

Primula Pruhoniciana-ryhmä 'Wanda' - Suikeroesikko

Pari päivää on kulunut rattoisasti lapio- ja kärräyshommissa. Tuoreet kasviostokset piti saada mahdollisimman pian maahan aloittamaan kasvuaan uudessa kodissaan. Istuttaminen on sinänsä yksinkertaista, mutta paljon siihen saa tuhraantumaan aikaa. Ensin kaikki tarvittavat tavarat on kannettava paikalle, sitten tehtävä itse istutus ja lopuksi vielä kiikutettava samaiset tarvekalut pois. Helposti vierähtää tunti jos toinenkin.

Pulsatilla vulgaris 'Rubra' - Tarhakylmänkukka

Ensimmäisenä istutin kolme hunajamarjaa eli makeasinikuusamaa (Lonicera caerulea) alapihan aidan eteen, punakanelin ja valkeakuulaan väliin. Nurmikon olin jo aiemmin kuorinut pois paikalta, möyhentänyt maan ja tuonut uutta multaa tilalle. Kolme pensasta sujahti kuoppiinsa näppärästi. Juurelle runsaasti vettä ja hetken päästä lisää multaa.

Punakanelin toiselle puolelle istutin kaksi timanttituijaa (Thuja occidentalis 'Smaragd'). Niitä varten en ollut muokannut maata valmiiksi, joten urakkaa riitti perustamispuuhissa. Lopulta nurmikko oli poistettu, maa möyhennetty, uutta multaa lisätty ja ämpärissä vettä juuriinsa imeneet tuijat istutettu. Havujen eteen oli tarkoitus istuttaa pienikokoinen kukkiva pensas, mutta en saanut etsimääni. Toiste sitten.

Meconopsis betonicifolia - Sinivaleunikko

Kolmantena istutusvuorossa oli koristeomena Makamik (Malus purpurea 'Maka-mik'). Sille oli paikka jo valmiiksi muokattu. Sopivan kuopan kaivamalla Makamik löysi kotinsa, sai uutta multaa, vettä ja tukipuut vierelleen. Laitoin myös runkosuojan, jotta jänikset eivät heti puputa pientä puuta kuoliaaksi. Samalla muistin virittää hunajamarjoille verkon ympärilleen, vaikka en tiedä, tykkäävätkö jänikset hunajamarjoista.

Sempervivum hybrid 'Summer' ja Sempervivum arachnoideum

Alapihalta siirryin lähemmäksi yläpihaa eli rinteeseen, jonne olin ostanut istutettavaksi jalosyreeni Moskovan kaunottaren (Syringa vulgaris 'Beauty of Moscow'). Paikkaa en ollut valmistellut etukäteen ja niinpä jouduin urakoimaan tovin saadakseni pari kuollutta aronianjuurakkoa pois maasta. Mielessäni olin kuvitellut syreenin tulevan rinteeseen, mutta käytännössä se on lähes tasamaalla rinteen yläosassa. Paikka on multava, eikä vesi jää kasvin juurelle seisomaan. Jotta syreeni saisi riittävästi vettä juurtuakseen kunnolla, tein laattamaisista kivistä tilapäisen padon pikkupuun rinteen puolelle.

Moskovan kaunottarella ei vielä ole paljon mittaa, mutta työhuoneen ikkunasta sitä katsoessani olen oikein tyytyväinen istutuspaikkaan. Tulevina vuosina voin nähdä puun myös töiden lomassa. Sitä voi ihailla niin ylä- kuin alapihalta. Pienestä koostaan huolimatta taimi on vankka ja sen silmut pullistelevat vihreinä. Toivottavasti se kotiutuu.

Bergenia - Vuorenkilpi

Honkkarissa käydessäni ostin myös kaksi valkoista pallohortensiaa (Hydrangea arborescens 'Annabelle'). Aiemmin minulla on ollut vain yksi pallohortensia, jonka ostin 4 eurolla muutama vuosi sitten markkinoilta. Siihen tuli viime kesänä ensimmäiset kukat, joskin aika pienet. Loppukesästä ostin pinkin pallohortensian Tahvosten puutarhavierailulla. Sen kasvua ja kukintaa odotan innolla.

Uudet pallohortensiat istutin Bermudankolmion takalaitaan eli sisäänkäyntiä vastapäätä. Toiveissa olisi, että ne ajan kanssa kukkisivat yhtä komeasti, kuin erään talon pihassa lenkkireittini varrella.

Helleborus - Jouluruusu

Vielä riittää istuttamista. Puiden ja pensaiden jälkeen ei puhti riittänyt perennojen maahan kaivamiseen. Muhevaisella Makamikia ja jalosyreeniä hakiessani matkaan lähti myös kaksi punaista tarhakylmänkukkaa (Pulsatilla vulgaris 'Rubra'), joille en ole edes paikkaa päättänyt. Matkan varrella poikkesin myös toisessa puutarhamyymälässä ja kuinkas ollakaan, ostin muhkean sinivaleunikon (Meconopsis betonicifolia). Onkohan sinivaleunikoista tulossa samanlainen päähänpinttymä, kuin jouluruusuista. Jouluruusujen kanssa alan olla sinut, joten täytyyhän sitä itselleen jokin uusi haaste hankkia. Olkoon nyt sitten sinivaleunikkohaaste.

Jouluruusuista puheenolleen: vuosi sitten istutin Leikkimökkipihalle yhden jouluruusun, jonka pelkäsin jo menehtyneen. Vaan eipä olekaan. Kuten ylläolevasta kuvasta näkyy, uusia lehtikääröjä on jo maasta ponnistamassa.

Paeonia lactiflora - Pioni

Istuttamatta ovat niinikään Honkkarista ostetut kaksi mehikasvia sekä kaksi purppurakeijunkukkaa (Heuchera micrantha 'Palace Purple'). Kellarissa on myös odottamassa siemenestä kasvatetut etelänmunkit ja koreatörmäkukat sekä juurakoina ostamani punatähkät. Niin ja muutama viikko sitten Puutarhanikkareilta ostetut kaksi jouluruusua, jotka ovat ruukuissaan terassilla. Ai niin, kasvarissa on myös jaloangervoa ja liljoja. Sekä tietenkin netistä ostetut kasvit, jotka eivät ole vielä edes tulleet. Lapiolleni on siis töitä tulevillekin päiville.

Lamprocapnos spectabilis - Särkynytsydän

Kroppa ei ole ihan vielä tottunut tuntien kovaan uurastukseen. Hyvin sitä jaksaa kaivaa ja kärrätä, mutta seuraavana aamuna sängystä noustessa on lievää jäykkyyttä havaittavissa. Kynnenalusissakin alkaa taas olla jokakesäiset surureunasomisteet hanskoista huolimatta. Kummasti varpaatkin mustuvat, vaikka sukat on jalassa. Saappaita en lämpiminä aurinkopäivinä töissäni aina käytä, eikä puutarhakengissäni ole kantaa, joten hyvin sukat läpäisevät kostean mullan. Vaan mikäs on saippualla kuurattuna tepastella katselemassa kättensä töitä.

Crataegus × media ´Paul´s Scarlet´ - Ruusuorapihlaja

Parin päivän ahkeroinnin jälkeen olo on tyytyväinen, joskin ihmetyttää, miksi tieten tahtoen pitää hankkia itselleen aina vain lisää tekemistä. Eikö puutarhassa voisi vain istua ja taivastella? Voi toki, aikanaan. Ensin on järjestettävä sitä taivasteltavaa. Kokemuksesta tiedän, etten kovin pitkään jaksaisi paikallani istua pelkästään ihastelemassa. Kohta jo hyppäisin tutkimaan jotain lähempää ja pian huomaisin pohtivani, mitähän tälle voisi tehdä ja tähän istuttaa. Valittakoon työn paljoutta ja ankaruutta se, joka niin haluaa. En ole työnarkomaani, mutta puutarhatyönarkomaani taidan olla.

Syringa josikaea - Unkarinsyreeni


perjantai 24. huhtikuuta 2020

Raitaa, pitsiä ja pipoja


Kesää kohti kuljettaessa sohvalla istuminen vähenee ja niin vähenee myös kutominen. Aika kuluu enenevässä määrin pihapiirissä ja kasvien kanssa touhutessa.

Valoisten iltojen lisääntymistä ja lämpimiä ilmoja odotellessa muutama sukka on valmistunut. Ruskeisiin nilkkasukkiin kudoin myynnistä poistuneella  7veikan Raitalangan Vaahtokarkki-sävyllä sukan varteen raitakerroksia.


7veikan Kevätesikko-sävystä valmistui nilkkasukat, joiden mallineuleena on Helppo pitsineule. Nyt en kirveelläkään muista mallin lähdettä.


Persikansävyiset nilkkasukat piirakkaohjeella valmistuivat Pirta-sukkalangasta.


Nilkksukkaa pidemmällä varrella tein Nina Laitisen ohjeella Levottomat-sukat. Lankana 7veikan beige. Ohjeen silmukkamäärällä tulee sen verran tiukat sukat, että vähänkin reilumpi pohje vaatii enemmän silmukoita. Mallineule ei ole laisinkaan niin vaikea, mitä kuvasta voisi päätellä.


Punaisesta 7veikasta kudoin pitsisukat, joihin mallineuleen löysin netistä Mummojemme neuleet -sivustolta. Helppo ja kiva malli tämäkin.


Valkoiset pitsipolvisukat on tehty Novitan vanhasta sukkalehdestä löydetyn ohjeen mukaisesti. Lankana puhtaan valkoinen 7veikka. Resorissa silmukoita 60 ja sen jälkeen olen lisännyt tasaisin välein neljä silmukkaa. 


Koko talven villasukissa tassutelleena totesin omien sukkien nuhjaantuneen. Hyvin ovat kestäneet lukuisia konepesuja, mutta kaipasin jotain pirteää ja niinpä kudoin itselleni nilkkasukat oranssista 7veikasta, johon yhdistin oranssisävyisen Jenkka-langan (ei taida enää olla myynnissä).


Talven ajan olen ihaillut netissä lukuisia hienoja pipoja, joita ihmiset ovat ahkerasti kutoneet ja esitelleet. Päätin kokeilla jotain uutta ja sen tuloksena valmistui Hevosenkenkäpalmikko-mallilla pari pipoa. Samaista ohjetta oli toteutettu monessakin yhteydessä, mutta parhaat ohjeet löytyivät Nurjia silmukoita -blogista.

Beigessä pipossa olisi mahtunut vielä yksi palmikkokierre ennen kavennuksia. Kirsikanvärisessä pipossa korjasin kömmähdyksen. Tekokarvatupsut olen tilannut netistä.


Tuskin puikot vieläkään koriin putoavat, mutta mielenkiinto kohdistuu nyt paljon muuhun. Lankavarastokin on huvennut, kun ei tule käytyä ostoksilla. Netistä saa toki lankojakin tilattua, mutta josko nyt vaihteeksi siirtäisi huomionsa puutarhan suuntaan.

 

tiistai 21. huhtikuuta 2020

Mukulat eli puutarhurin kakarat multaan

Crocus

Puutarhassa sattuu ja tapahtuu niin vauhdikkaassa tahdissa, että vilkkaammallakin ihmisellä on perässä pysymistä. Pari aurinkoista päivää ja tämän tiistain kerrassaan upean lämmin sää sai kukkaset kukoistamaan ja ötökät surraamaan. Myös puutarhuri meinasi ratketa liitoksistaan silkasta ilosta.

Anemone blanda 'Blue Shades' - Balkaninvuokko

Töitäkin on kaiken ihastelun ja taivastelun lomassa tullut tehtyä. Myös puutarhan ja taimien hyväksi. Kellarissa vietin useamman tunnin laittamalla mukuloita multaan. Daaliat ja lukinliljat sun muut ovat nyt kaikki ruukuissa. Kuka väliaikaisessa, kuka sovitussa "kesäasunnossaan". Kovin isoihin ruukkuihin ei vielä voinut kellarissa asuvia laittaa, sillä jonkun pitäisi mullalla täytetyt painavat ruukut myös aikanaan ulos rahdata.

Iris historioides 'George' - Lumikurjenmiekka

Taimet voivat kellarissa kasvilamppujensa alla hyvin. Tomaatissa ja paprikassa on jo ensimmäiset nuput. Tomaatit ovat vahvistuneet hyvin päästyään isompiin istutusastioihin. Keijunmekkoja istutin kolme tainta valmiiksi amppeliruukkuun, jotta niitä ei myöhemmin tarvitse kiusata. Ruukun voi siirtää ulkoilmaan totuttelun jälkeen pergolaan roikkumaan kunhan yölämpötilat nousevat. Jättiverbenat taidan piakkoin istuttaa isompaan ruukkuun, jonka siirrän myöhemmin kellarista patiolle. Ajattelin valita jättiverbenoille isokokoisen muoviruukun, jotta jaksan sitä helpommin kantaa ja siirtää.

Iris Dwarf Mix

Pihalla on tullut tehtyä kaikenlaista tarpeellista ja vähemmän tarpeellista. Kummasti aikaa menee haahuiluun, kun ei aina oikein tiedä, mistä päästä hommat aloittaa. Ja vaikka kuinka olisi selvä järjestys omassa päässä, aina sitä unohtuu kiertämään ja katselemaan. Jokaista kortta ja vartta täytyy kääntää ja tutkia, josko niiden alla olisi jotain uutta ja jännittävää.

Primula Wanda - Suikeroesikko

Nämä ajat ovat kaikinpuolin mielenkiintoiset, sillä yhtään ei vielä tiedä, miten kasvit ovat menneestä talvesta selvinneet. Tappioita tulee lähes joka talvi. Toivottavasti ei kovin suuria ja yhtä toivottavaa olisi, ettei ainakaan jokin todella mieluinen kasvi jättäisi nousematta.

Primula elatior - Etelänkevätesikko

Monet kärhöt ovat ihmeellisen aikaisin hereillä. Sitten taas jotain toista kasvia ei näy eikä kuulu, vaikka omasta mielestä sen pitäisi jo olla esillä. Tarhakylmänkukista lilat ovat nousseet ja avanneet ensimmäiset kukkansa. Sen sijaan valkoisesta ja punaisesta tarhakylmänkukasta ei näy haiventakaan. Muistelen niiden aiemminkin olleen vähän lilaa myöhempiä, mutta näinkö paljon, ei kai?

Pulsatilla vulgaris - Tarhakylmänkukka

Tämän kesän suunnitelmissani on istuttaa jotain alapihan takareunan aitaa vasten. Siellä on omenapuiden väleissä turhan suuret kaistaleet leikattavaa nurmea. Lisäksi aidan alusta täytyy käydä useamman kerran kesässä trimmerillä läpi, sillä ruohonleikkurilla ei sinne mahdu. Tarkoitus on laittaa aidanalusta mullokselle ja siinä ohessa laajentaa multa-aluetta istutusalueiksi. Sain jo punakanelin ja valkeakuulaan väliin hyvän kaistaleen kuorittua nurmesta ja mullan käännettyä. Vielä vähän täytyy aluetta laajentaa. Toinen samanlainen alue tulee punakanelin toiselle puolelle.

Trillium erectum - Punakolmilehti

Kovasti pohdin, uskallanko lähteä taimimyymälään. Lopulta päätin, että varovaisuutta noudattaen se voisi olla mahdollista. Kävin sitten naapurikunnan Honkkarissa, jossa oli suunnittelemiani kasveja tarjouksessa. Itse asiassa puutarhamyymälän ulkotiloissa on helppo asioida, sillä isolla pihalla ei ollut montaa asiakasta ja heidän kohtaamisensa sujui reilulla välillä. Maksaminen tapahtui ulkomyymälän sisäänkäynnin kopin luukusta etäällä olevalle kassalle. Yleensäkin puutarhamyymälässä käydessäni minulla on hanskat kädessä, sillä ulkona olevat tuotteet ovat harvoin puhtoisia. Tavarat lastattuani otin hanskat pois ja pyörittelin kädet käsidesillä.


Mitäkö Honkkarista ostin? Hunajamarjasta eli makeasinikuusamasta on paljon puhuttu. Totesin, että se voisi olla sopiva sekä ulkonäkönsä että hyödyllisyyden kannalta. Ostin kolmea eri sorttia, jotta viihtyisivät ja tuottaisivat marjaa paremmin. 

Mukaan lähti myös kaksi valkoista pallohortensiaa ja kaksi timanttituijaa, joille kaikille on paikka katsottuna. Pensaiden luota oli sen verran pitkä matka kassalle, että matkalta tarttui kärryihin myös kaksi keijunkukkaa ja pari mehitähteä. 

Fritillaria meleagris - Kirjopikarililja

Aitavirityksistä huolimatta peuravierailut ovat jatkuneet. Olen ihan ymmälläni, mistä elukat meille loikkivat. Epäilen, että rajanaapurin autotallin sivustalle rakennettu puupengerrys olisi jäljistä päätellen yksi mahdollinen loikkauspaikka. Aidat ovat 150 cm:n korkuisia, eikä se liene este peuralle. Tuhot ovat olleet nyt vähäisempiä, mutta tulppaanien kukintaa on turha odottaa. Pystykiurunkannus Beth Evans sekä krookukset näyttävät myös maistuvan hyvin. Kunpa tyytyisivät syömään mullan päällisen osan kasveista, mutta kun samalla nyhtävät ne juurineen ja sipuleineen ylös. Ehkä hankin riistakameran pelkästään selvittääkseni peurojen reitin. Trico Gardenia olen nyt ruiskuttanut, mutta sen tehosta ei vielä ole tietoa.

Malus 'Huvitus' - Omena

Korona sotkee edelleen niin meidän kuin kaikkien muidenkin elämää. Hankalimmalta tuntuu se, ettei ole olemassa päivämäärää, jolloin voisi hengähtää helpotuksesta. Vaikka olen tiedonnälkäinen ja haluan pitää itseni ajantasalla maailman tapahtumista, olen tietoisesti ryhtynyt vähentämään uutisvyöryn tankkaamista. En aio elää pullossa, mutta en myöskään halua jatkuvasti rypeä epätoivossa.

Toivoisin, että kaikki tahot, yksittäisistä ihmisistä asiantuntijoihin, politiikoihin, mediaan puhaltaisivat yhteen hiileen ja pyrkisivät rakentavassa ilmapiirissä tekemään kaikkensa pandemian ja sen seurausten nujertamiseksi. Sen sijaan, että hakevat virheitä toistensa tekemisistä ja sanomisista ja yrittävät löytää syyllisiä. Tämä tilanne on kaikille yhtä uusi ja outo. Kukaan ei tällaista ole kyennyt ennakoimaan, saatika halunnut toteutuvan.

Scilla bifolia - Pikkusinililja

Kun maailma ympärillä myllertää, on tavattoman rauhoittavaa pureutua yksinkertaisiin puutarhahommiin; kitkeä, kantata, kärrätä, kaivaa ja vaikka vain nojata välillä lapioon. Kuunnella lintujen viserrystä ja katsella perhosten liitelyä. Kevät tuo päivä päivältä enemmän kauneutta ihasteltavaksemme. Niistä on lupa iloita ja nauttia.

Kurjet saapuvat

Kaikki huomisen kukat 
ovat tämän päivän siemenissä.
 

sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Aina on lupa suunnitella

Nokkosperhonen

Olen ajat sitten luopunut ajatuksesta, että puutarhani olisi joskus valmis. Joskus ohikiitävän hetken tuntuu, että nyt saa kaivamiset riittää. Muutaman tuhdin yöunen jälkeen moinen hetki on poispyyhittyä ja jälleen puutarhassa kävellessä mieli askartelee uusien ideoiden parissa.

Jo talvella ryhdyin suunnittelemaan tulevan kesän projekteja. Koronaviruksen vuoksi pohdin, aukeavatko puutarhamyymälät tänä keväänä laisinkaan. Ovat kyllä auenneet, mutta seuraava kysymys onkin, arvaako niissä käydä ostoksilla? Niinpä pahimpaan kasvinälkääni tein nettikauppatilauksen.

Tällaisia tuli tilattua. Kuvat: Viherpeukalot

Viime kesänä mylläsin muutamia alueita perusteellisesti, joten niissä tulee olemaan aukkopaikkoja. On myös mahdollista, etteivät kaikki ylöskaivetut ja takaisin istutetut enää nouse. Vielä en ole täysin päättänyt, mihin kukin tilattu kasvi aikanaan pääsee. Jonkinlaista hahmotelmaa pyörittelen päässäni ja luultavasti paikat on selvillä, kunhan taimet aikanaan saapuvat.

Ylävasemmalla on komeamaksaruoho Sedum 'Carl'. Tähän saakka minulla on ollut vain komeamaksaruoho 'Herbstfreudea', josta pidän todella paljon.

Ylhäällä keskellä on tiikerililja Lilium lancifolium 'Sweet Surrender'. Sitä minulla on kahdessa paikassa jo ennestäänkin. Tämä kermanvärinen tiikerililja on aivan ihana, enkä taida siihen kyllästyä laisinkaan. Sille löytyy aina paikka puutarhassani.

Yläoikealla on kerrottu värililja Lilium 'Spring Pink'

Alavasemmalla on syysleimu Phlox paniculata 'Raving Beauty'. Syysleimupenkkini kuului loppukesästä myllättyjen piiriin. Sen myötä uusille leimuille löytyi tilaa.

Alahaalla keskellä on kyläkurjenpolvi Geranium pratense 'Double Jewel' ja alhaalla oikealla harmaakurjenpolvi eli Geranium cinereum 'Jolly Jewel Purple'. Ovatkohan ihan noin loistavia, aika näyttää. Kurjenpolvista tykkään vuosi vuodelta enemmän. Mukavaa, että löydän yhä uusia kurjenpolvia.

Prunus Accolade - Koristekirsikka Kevätsuudelma

Lisäksi tilasin peittoruusu Fairya istutettavaksi kesäksi ruukkuun, josta siirrän sen syksyllä maahan. Näin olen tehnyt vuosia sitten ja yhä peittoruusu Sommerwindit kasvavat ja kukkivat rinteessä.

Sambucus racemosa - Terttuselja

Talvella kaivoimme Ukkokullan kanssa kaivonrenkaan naapurin rajalta. Rengas oli piilossa ympärillä kasvavien norjanangervojen lomassa. Nyt renkaan jäljiltä on isohko aukko, johon olen suunnitellut istuttavani koristeomena Makamikin.

Toinen pitkään haaveilemani koristepuu on jalosyreeni Moskovan kaunotar. Sille ajattelin asuinpaikaksi rinteen toisen puoliskon keskiväliä, jossa nyt kasvaa iso ryhmä vuorenkilpiä. Niiden määrää on varaa supistaa, sillä niitä kasvaa muuallakin. Tällöin jalosyreeni näkyisi työhuoneen ikkunasta. Samalla se paikkaisi ainakin osittain rinteen yläosan aroniarivistön aukon, joka syntyi lasten aikanaan laskiessa juuri siinä pulkkamäkeä.

Clematis - Kärhö - vaan kuka heistä?

Alapihan aidan takaosan eteen olisi myös mukava istuttaa jotain. Ympärivuotisen vihreyden vuoksi havut ovat yksi vaihtoehto. Samoin viime aikoina blogeissa keskustelun kohteena ollut hunajamarja/marjasinikuusama kiinnostaa. Sekä havuille että parille-kolmelle marjasinikuusamalle löytyisi paikka.

Spiraea 'Grefsheim' - Norjanangervo

Viime vuonna istutin Pikkupuutarhaan pinkin pallohortensian ja safiirihortensian. Ajatus oli istuttaa muutamia valkoisia pallohortensioita niinikään Pikkupuutarhaan siten, että osa niistä näkyisi myös sisäänkäynnin puolelle. Taitavat kelvata peuroille nekin, joten tämä suunnitelma on nyt mietinnässä.

Alchemilla - Poimulehti

En lyö vielä lukkoon mitään ehdotonta, vaan katson kevään etenemistä. Ehkä teen listan suunnitelmissa olevista kasveista ja ehdotan puutarhamyymälän keräävän ne valmiiksi noudettaviksi. Saattaa tietysti olla, ettei puutarhamyymälöihin mitään ostosryntäystä edes tule ja niissä voisi asioida muihin törmäämättä. Voi myös käydä niin, että minä tai Ukkokulta sairastumme ja silloin suunnitelmat raukeavat. Parempi kuitenkin elää toivossa katse tulevaisuuteen suunnattuna ja kohdata vastoinkäymiset jos ja kun ne kohdalle osuvat.

Aronia

Oletko sinä tehnyt kasvihankintasuunnitelmia? Monen monta mieluista kasvia olen blogeista löytänyt ja omaan puutarhaani istuttanut. Joitakin olen myös hylännyt sen perusteella, mitä asiantuntijat ja harrastajat ovat niistä kertoneet. Aina on kivaa ja hyödyllistä kuulla, mitä te muut kehittelette. Tehkääpä vaikka postauksia suunnitelmistanne.


Muuta ei tarvita... 
kuin talon täydeltä kirjoja
ja puutarhan täydeltä kukkia.