Sivut

torstai 2. tammikuuta 2020

Helmet -lukuhaaste 2019


Vuoden vaihteessa ajattelin osallistua Helmet 2019 -lukuhaasteeseen, kuten ajattelin edellisenäkin vuotena. Ajatus oli hyvä, mutta toteutus ei mennyt ihan nappiin. Ostan jonkun verran kirjoja itselleni ja paljon käyn kirjastossa. Kirjakaupassa vajaa 30 € tuntuu usein liian korkealta ja kirjastosta taasen uutuuksia harvemmin saa ihan heti. Kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta tekee edullisesti hyviä löytöjä. Kirja menettää nopeasti rahallisen arvonsa, mutta hyvä tarina on ennallaan, oli kirja vanha tai uusi.

Edelliset seikat eivät ole minkäänlainen este lukemiselle. Kirjan lumo ei vanhene ja uutuuskirja on lukijalleen uusi kymmenen vuotta julkaisun jälkeenkin. Lukuhaaste on oivallinen idea aktivoida vähemmän lukevia innostumaan kirjoista. Koska lukeminen on aina kuulunut olennaisena osana elämääni, päätin lukuhaasteen toimivan lähinnä mahdollisena osviittana valinnoilleni.


Alkuun yritin sovittaa lukemiani kirjoja lukuhaasteeseen. Kirjaston hyllyjen äärellä unohdin tyystin lukuhaasteen otsikot ja valitsin, mitä mielenkiintoista sattui kulloinkin löytymään. Alla vuoden 2019 lukuhaasteen teemaotsikot, joihin olisin voinut ostamiani tai lainaamiani kirjoja sijoittaa. 
 

                           Helmet-lukuhaaste 2019                          

1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot
2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä
3. Kirja sellaisesta kirjallisuuden lajista, jota et yleensä lue
4. Kirjailijan ainoa teos
5. Kirja on ollut ehdolla kotimaisen kirjallisuuspalkinnon saajaksi
6. Rakkausromaani
7. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt
8. Kirja, jonka lukeminen kuuluu mielestäsi yleissivistykseen
9. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja
10. Rodullistetun kirjailijan kirjoittama kirja
11. Kirja käsittelee naisen asemaa yhteiskunnassa
12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan
13. Kotimainen lasten- tai nuortenkirja
14. Kirjailijan sukunimi alkaa samalla kirjaimella kuin oma sukunimesi  

15. Kirjassa käsitellään jotain tabua
16. Kirjassa liikutaan todellisen ja epätodellisen rajamailla
17. Kirjassa on kaksoset 

18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja
19. Et pidä kirjan nimestä
20. Kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria
21. Julkisuuden henkilön kirjoittama kirja 

22. Ilmastonmuutosta käsittelevä kirja
23. Kirjan nimessä on jokin maa
24. Sokkona hyllystä valittu kirja
25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin
26. Kirja, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön lukevan
27. Pohjoismaisesta mytologiasta ammentava kirja
28. Kirjan kannessa on kuu
29. Kirjassa nähdään unia 30. Kirjan kannessa on kaupunkimaisema
31. Kirjassa kuljetaan metrolla
32. Kirjan nimessä on ammatti
33. Olet nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan
34. Kirjassa on usean kirjoittajan kirjoituksia
35. Kirjassa on yritys tai yrittäjä

36. Kirjassa ollaan yksin37. Pienkustantamon julkaisu
38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja
39. Ihmisen ja eläimen suhteesta kertova kirja
40. Kirja käsittelee mielenterveyden ongelmia
41. Kirja sijoittuu aikakaudelle, jolla olisit halunnut elää
42. Kirjailijan nimi viehättää sinua
43. Kirja seuraa lapsen kasvua aikuiseksi
44. Kirja kertoo Berliinistä
45. Kirjan nimessä on kieltosana
46. Kirjassa on trans- tai muunsukupuolinen henkilö
47. Kirjassa on alle 100 sivua 
48. Kirja kertoo kuulo- tai näkövammaisesta henkilöstä
49. Vuonna 2019 julkaistu kirja
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja


Vuodesta 1981 olen kirjannut kaikki lukemani kirjat. No, joku sieltä ehkä syystä tai toisesta on jäänyt kirjaamatta, mutta ei kovin moni. Aluksi en merkinnyt lukemieni kirjojen sivumäärää, myöhemmin lisäsin senkin. Lukemani kirjat löytyvät sekä aakkostettuna luettelona että kuukausittain kirjattuina lukulistoina. Ruutuvihko riittää hyvin tietojen kirjaamiseen. Myöhemmin siirrän vihkosta tiedot tietokoneelle.
 
Kirjan nimen jälkeinen lukema on sivumäärä.
Erikoismerkit kirjailijoiden nimistä puuttuvat.

Vuoden 2019 aikana luin 47 kirjaa jakautuen siten, että tammikuussa luin 11 kirjaa ja joulukuussa vain yhden. Muina kuukausina lukumäärä vaihteli. Sivuja luetuista kirjoista kertyi kaikkiaan 17.574, mikä kuukausille tasaisesti jaettuna olisi noin 1464 sivua. Luen yleensä nukkumaan mennessäni jonkin aikaa. Kesällä luin myös helteisimpinä päivinä joko sisällä tai puutarhakeinussa silloin, kun se vielä oli varjossa. Harvoin minulla on aikaa lukea päivällä. Yöllä luen, jos käsissä on jännittävä tarina tai jollen jostain syystä saa unta.

Pokkareita ostan tarjouksista. Toisinaan niitä saa kolme kympillä. Pokkarit ovat käteviä matkoilla, sillä ne eivät paina paljoa. Tarkoitus on lukea pokkari reissussa ja mahdollisesti jättää se hotelliin muiden luettavaksi. Harvoin esimerkiksi dekkari on sellainen, jonka haluaa lukea toistamiseen. Dekkarissa tärkein on lopun ratkaisu. Jos sen tietää etukäteen, kirjan taika on poissa.


Pääasiassa luen dekkareita; kotimaisia ja skandinaavisia, mutta toki myös muista maista. Dekkarit ovat tänä päivänä päässeet hyvän kirjallisuuden seuraan. Ne eivät enää ole b-luokan viihdekirjallisuutta. Hyvässä dekkarissa tarina on taitavasti rakennettu ja kieli monipuolista ja miellyttävää luettavaa. Skandinaavisissa dekkareissa yhteiskunta hyvine ja huonoine puolineen on hyvin samanlainen, kuin meillä Suomessa.

Mielelläni luen myös kotimaista proosaa. Jostain syystä vuonna 2019 tavallista vähemmän. Toukokuun 2018 kaatumisen aiheuttama aivovamma näkyy lukuvalinnoissa ihmisen mieltä käsittelevinä kirjoina.


Puutarha- ja muita asiapitoisia kirjoja en välttämättä merkitse lukemieni kirjojen luetteloon. Jos kirjassa on johdonmukainen tarina, silloin kyllä. Muutoin selaan kirjaa edestakaisin, alusta loppuun ja lopusta alkuun, välillä siellä täällä hypellen ja kuvia maistellen. Vaikea siinä on mihinkään tarkkaa sivumäärää kirjata.


Kirjat ja lukeminen on minulle tärkeä elementti. Sen olen sanonut aiemminkin. Olen yrittänyt siirtää lukemisen kulttuurin lapsilleni. Kävimme paljon kirjastossa ja luin lapsille niin iltaisin kuin muulloinkin. Ostin heille lahjaksi kirjoja. Pojasta on kehkeytynyt kirjojen suurkuluttaja, tytär lukee vähemmän. Viimeisimmän PISA-tutkimuksen mukaan kaksi kolmannesta pojista lukee vain, jos on pakko. Se on huolestuttavaa, sillä ne, joita lukeminen ei kiinnosta, ovat taipuvaisia menestymään huonosti.

Aion tutustua uuteenkin lukuhaasteeseen, kunhan sen saan käsiini. Oli siinä teemat mitä tahansa, askeleeni kulkevat takuuvarmasti kirjastoon ja vaihtuva kirjapino yöpöydälläni on vakio. Lukutaito on kiistaton rikkaus ja kirjojen maailma tarjoaa ehtymättömän määrän elämää iloa ja väriä tuovia tarinoita.


Lopuksi vielä lämmin kiitos hyville kirjabloggaajille. Heitä on toki enemmänkin, mutta aktiivisesti seuraan Kirjojen kuisketta -blogia ja Leena Lumi -blogia, joista kummastakin olen löytänyt monia mielenkiintoisia vinkkejä. Käykääpä kurkkaamassa, jos lukeminen kiinnostaa. Toki muutenkin.