Sivut

torstai 3. joulukuuta 2020

Nimeni on kullero. Kesä- ei vaan joulukullero!

Trollius chinensis - Kesäkullero 24.6.
 

Lahden messuilta huhtikuussa 2019 ostettu kesäkullero on osoittautunut varsin mainioksi kasviksi. Istuttaessani sitä Syyspenkkiin tuumasin, tuleeko kukkasesta lyhytaikainen tähdenlento vai kotiutuuko se pitkäaikaiseksi piristykseksi?. Runsaan vuoden kokemuksella ei vielä voi mitään varmaa sanoa, mutta tähän astiset kokemukset ovat pelkästään positiiviset.

Trollius chinensis - Kesäkullero 1.7.

Kesäkullero (Trollius chinensis) on kiinalainen kullerolaji, joka kukkii keskikesällä.

Kasvilla on voimakkaasti haaroittunut varsi, johon ovat kiinnittyneet liuskottuneet lehdet. Kukat ovat maljamaisen muotoisia, tumman oranssinkeltasia. Kukat tuoksuvat voimakkaasti ja vetävät mehiläisiä puoleensa.

Kesäkullero kasvaa aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Multava, kosteutta pidättävä ja kevyt maa sopii kasville parhaiten. Ne eivät siedä kuivaa kasvualustaa. Kasvukorkeus 70-100 cm.

Trollius chinensis - Kesäkullero 16.10.


Siirsin kesäkulleron elokuun puolivälissä alapihan Syyspenkistä Pikkupuutarhan Kivipenkkiin. En kyllä kuolemaksenikaan enää muista, miksi näin tein. Uudessa paikassa kesäkullerolla on joka tapauksessa hyvät olosuhteet kasvaa sellaiseksi pehkoksi, jollaiseksi se hyvissä olosuhteissa kasvaa.

Trollius chinensis - Kesäkullero 7.11.


Siirtojen yhteydessä tulee aina varauduttua kasvien menetykseen tai ainakin kasvun hidastumiseen. En ollenkaan odottanut, että kesäkullero juurtumisen lisäksi innostuu pukkaamaan nuppuja ja jopa avaamaan ne. Se ei ole piitannut niistä muutamista pakkasöistä, vaan uhmaa tuulta ja kylmyyttä keltaisella kukallaan.

Trollius chinensis - Kesäkullero 20.11.


Mielessäni puhuttelin kesäkulleroa ensin lokakulleroksi ja sitten marraskulleroksi. Jännäsin, pääsenkö nimeämään hänet vielä joulukulleroksi. Lyhytaikainen räntäkeli näytti uuvuttavan kulleron värin ja voiman. Ajattelin myös avautumista odottavien nuppujen kuolevan loppusyksyn kosteuteen.

Trollius chinensis - Kesäkullero 27.11.


Hennon lumihunnun sulaessa kesäkullero antoi piutpaut kuvitelmilleni sen taipumisesta talven syliin. Odottamassa olleista nupuista ainakin yksi avautui loistaen keltaisuudellaan yhä värittömämmäksi käyvässä puutarhassa. Ehkä kesäkullerolla on jonkinlainen kilpa vieressä runsaasti nuppuja ahkeroivan jouluruusun kanssa.

Trollius chinensis - Kesäkullero 2.12.


Kesäkullero sai kun saikin uuden nimen eli nyt hän on virallisesti joulukullero. Hauska kaveri, jonka näkeminen nostaa hymyn huulille. Olen jo useampaan kertaan kehottanut siirtymään talviunille, jotta jaksaa taas keväällä herätä kasvamaan ja kukkimaan. Näyttää olevan sitkeä ja omapäinen kasvi, joka haluaa seikkailla ja kietoa puutarhanaisen terälehtiensä ympärille. Jonkinlainen kukkien James Bond kaiketi.