Sivut

sunnuntai 22. toukokuuta 2022

Marketanpuistossa

 
Rakas Joulupukki, nyt tiedän, mitä toivon sinulta ensi jouluna lahjaksi. Saisinko seuraavan vuoden toukokuun jokaiseen päivään tuplamäärän tunteja. Aurinkoisia, lämpimiä ja vaikka joka kolmas päivä sopivasti sadetta. Olisi niin paljon kivaa tekemistä ja sen päälle olisi hauska kiertää katsomassa oman puutarhan heräämistä. Aika vaan ei kaikkeen riitä, vaikka kuinka priorisoisi. Siis vaatimaton pyyntö sinulle Joulupukki, tuplatunteja toukokuulle!


Mennyt viikko hurahti taas ohi, vaan tulipa uurastettua normihommien lisäksi paljon myös puutarhan hyväksi. Niihin palattakoon toiste. Niin kiirettä ei saa olla, etteikö välillä ehdi virkistäytymään. Tällä kertaa nollasin aivoja espoolaisessa Marketanpuistossa, jossa oli lauantaina perinteinen puutarhapäivä, kahden vuoden tauon jälkeen. Tapahtuma oli hilkulla mennä minulta kokonaan ohi, kun en ole riittävän aktiivisesti seurannut Marketanpuiston sivuja. Onnekseni on olemassa ihania ihmisiä, jotka jakavat tietoa muillekin. Starttasin siis lauantaiaamuna Kehä III:n suuntaan.

Marketanpuiston kevätpuutarhapäivä avautui klo 10. Tein heti alkuun kierroksen kartoittaakseni, mitä kauppiailla on tarjolla. Jonkun verran myynnissä oli kesäkukkia, erilaisia pelaguita enimmäkseen. Tomaatteja, kurpitsoja, yrttejä, paprikoita ja vaikka mitä hyötykasveja oli monella myyjällä. Ei siis huolta, jos omat kylvöt eivät ole itäneet. Yhä helpommin voi hankkia tarvittavat hyötykasvit ostamalla valmiina taimina.

Aiempina vuosina Marketanpuiston kevätpuutarhapäivänä on ollut useita perennakauppiaita. Nyt heitä ei montaa ollut, minkä ymmärtää. Korona on varmasti mutkistanut yrittäjien toimintaa ja aikatauluja. Menee tovi toimintojen palaamiseen entiselleen. Tai edes lähelle sitä.

Tyhjin käsin en Marketanpuistosta lähtenyt. Ostin punaluppion, punaimikän ja pikkuisen rusohaltiankukan. Kesäkukkapuolelta mukaan tarttui kaksi heinää ja värinokkonen, jotka laitoin jo asetelmaksi sisäänkäynnin pyöreälle pöydälle.

Marketanpuiston kauppiaista en ottanut ainuttakaan kuvaa. En myöskään varsinaiselta näyttelyalueelta. Aamulla siellä olisi ollut väljyyttä kuvaamiseen, myöhemmin porukkaa oli runsaasti. Marketanpuisto on mukava kohde myös perheille, sillä alueella on väljyyttä liikkua lastenvaunujen kanssa. On siellä lapsille oma leikkipaikkansakin.

Marketanpuiston näyttelypuutarhan rakentaminen aloitettiin 1997. Siellä voi tutkia erilaisia rakenteita, pihakivimalleja, muureja ja tietenkin myös kasveja. Pihaa ja puutarhaa rakentaessa tai remontoidessa Marketanpuistosta saattaa löytyä hyödyllisiä vinkkejä.

Useimmiten Marketanpuistossa tulee käytyä nimenomaan jonkun tapahtuman puitteissa. Silloin aika kuluu myytäviä tuotteita hypistellessä ja tarjontaa kuikuillessa. Nyt suuntasin askeleeni puiston vanhemmille alueille. Askelsin hitaasti nautiskellen auringonpaisteesta ja luonnon heräämisen tuoreesta ilmeestä. Alueelle on monia kauniita rakennuksia valtaviksi kasvaneiden puiden katveessa.

Marketanpuistona nykyisin tunnettu alue on aikanaan ollut Margretebergin kartanon maita. Margretebergin nimi on vaihdellut vuosisatojen saatossa. Vanhin nimi, Bölsby, oli käytössä vähintään vuoteen 1750; vuosisadan jälkipuoliskolla käytettiin myös nimiä Eriksberg ja Smeds. Nykyinen nimi otettiin käyttöön 1800-luvun alkupuoliskolla. Lähde: Wikipedia

Alueella toimivan Axxell Överbyn puutarhakoulun opiskelijat ovat jo 60-luvulta lähtien istuttaneet ja hoitaneet kasvillisuutta. Suurin osa kasveista on varustettu nimikylteillä. Puistossa on myös näyttäviä kesäkukkaistutuksia. Marketanpuisto on siitä mukava alue, että siellä voi kävellä vapaasti katselemassa. Näkymät muuttuvat kasvien kasvaessa ja kehittyessä. Keväällä on tarjolla avaruutta, kesällä vehreää runsautta ja syksyllä ruskavärien loistoa. Alueella on myös kahvila.

Alueella on päärakennuksen lisäksi useita muita rakennuksia, jotka ovat edelleen asuinkäytössä, puutarhakoulun käytössä tai niissä on näyttelypuiston toimintoja.

Keltaisen päärakennuksen läheisyydessä oli pari isoa hyönteishotellia. Sellaista ei tarvitse kaupasta hakea, jos vain omista varastoista löytyy materiaalia.


Niinikään päärakennuksen lähelle on ilmeisesti rakentumassa potager. Uusia lavakauluksia oli jo rivissä mullalla täytettyinä. Tässä paikassa on ennenkin ollut potager tai pieni muotopuutarha. Pitänee seuraavalla kerralla poiketa katsomaan, josko olisi valmiimpaa.

Puiston kasvillisuuden lähempi tutkiminen osoitti, että samat kasvit ovat heränneet niin kotipihassa kuin Marketanpuistossa. Ja samat kasvit huutavat poissaolollaan. Puistossa kurjenpolvien ryhmissä oli ammottavia aukkoja, vanhastaan tuttu jouluruusujen upea kukinta oli muisto vain. Ehdin jo pohtia, onko jouluruusut kenties siirretty muualle. Ei oltu siirretty, ruskeiden lehtien laaja alue löytyi.


Koreanonnenpensailla on tänä vuonna komea kukinta. Auringonpaiste tuntui tuplasti kirkkaammalta, kun katseli onnenpensaiden keltaista kukintaa.


Marketanpuistossa on myös erilaisia kirsikoita ja muita kukkivia puita. Kuvan puulle en osaa nimeä antaa, mutta aivan täynnä valkoisia kukkia se oli.

Prunus nipponica var. kurilensis 'Ruby - Kuriilienkirsikka


Kuriilienkirsikan kukinta on jo ohi. Puu näytti hienolta tässäkin vaiheessa.
Rhodoalueella en tällä kertaa käynyt ollenkaan. Eräänä keväänä kuulin siellä satakielen laulavan. Rhodot jäivät sillä kertaa kirkkaasti kakkosiksi.

Sisääntulon läheisyydessä olevan lammen viereisellä kukkulalla kasvaa ainakin yksi japaninmagnolia (Magnolia kobus var. borealis 'Vanha Rouva'). Kaksi muuta, parhaillaan valkoisena kukkivaa magnoliaa ovat ehkä tähtimagnolioita. Nimilaput kummastakin puuttuivat. 

Magnolioihin vihkiytymättömänä ehdin jo innokkaasti höpöttää kolmesta vanhasta rouvasta. Kiitos kasviasiantuntijalle, joka korjasi erheeni. Kukkulalla olikin sen jälkeen vain kaksi vanhaa rouvaa; minä ja japaninmagnolia.

Puutarhakoulun lounasravintolan edessä kasvaa erikoinen puu, samettisumakki. Punertavat tötteröt ovat karvojen peittämiä marjaterttuja, jotka säilyvät talven yli kevääseen.

Marketanpuiston samettisumakilla lienee ikää jo useampi vuosi, ellei vuosikymmen. Tällainen olisi kiva omassakin pihassa. Toisaalta sen kasvattaminen saattaisi aiheuttaa ylimääräisiä sydämentykytyksiä, kun tavallisempienkin kasvien kanssa saa välillä säätää riittämiin.

Salix lanata - Villapaju

Marketanpuiston keväinen puutarhapäivä oli kaikkinensa mukavan rentouttava retki kauniissa ympäristössä. Ilman turhia ostopaineita tai kiirettä minnekään. Yleensä Marketanpuiston kaltaisissa tapahtumissa törmää vähintäänkin yhteen tai kahteen puutarhatuttuun. Tällä kertaan päivän kruunasi Saaripalstan Sailan tapaaminen Marketanpuistossa.