Sivut

perjantai 10. maaliskuuta 2023

Kasvaa ja kehittyy

 
Talvi ei irroita otettaan. Pakkanen paukkuu nurkissa, etenkin öisin. Tiistaiaamuna mittari näytti -18.4℃, mikä taitaa olla meidän tienoon kylmin lukema tälle talvelle. Aurinko tosin lämmitti päivän aikana ja mittarilukemakin nousi muutamaan pakkasasteeseen.

Alcea rosea 'Champagne' - Salkoruusu 4.3.


Viikko sitten kylvetyt siemenet itävät vauhdilla. Salkoruusuista parhaiten on noussut Champagne, kakkoseksi kiri Chaters Double. Carnival antaa odottaa itseään.

Alcea rosea 'Champagne' - Salkoruusu 7.3.


Vauhdikkaan itämisen lisäksi salkoruusut myös näyttävät kasvavan nopeasti. Pian nämäkin pitäisi saada koulittua.

Tomaatit ottivat salkoruusuista mallia ja itivät nopeasti nekin. Laitoin kylvökset pesuhuoneen lattialämpöön, enkä sitten muistanut niitä muutamaan päivään edes vilkaista. Pikkuiset taimet ehtivät venyä laiheliinihujopeiksi. Onneksi tomaatin voi istuttaa syvempään, jolloin se kasvattaa juuria varteen. 


Näin tomaattien kylvöaikaan on syytä olla tarkkana, millaisia siemeniä multaan laittaa. Tomaatti ja paprika ovat ruskokurttuviruksen isäntäkasveja. Virus leviää hedelmien ja siementen välityksellä. Kylvä siis vain tarkastettuja siemeniä, sillä ruskokurttuviruksen leviämisellä on vakavat seuraukset. Virusta on löytynyt niinkin läheltä kuin Virosta. 

Viruksen torjuminen vaatii kovia hygieniatoimia. Viruksen löytyessä, kasvustot on hävitettävä ja kasvihuoneet desinfioitava. 

Ruokavirasto suosittelee meitä harrastajiakin hankkimaan siemenet siemenkaupasta, sillä ulkomaisista tomaatin, chilin ja paprikan hedelmistä otettuihin siemeniin liittyy todellisia virusriskejä. 

Siementen hinnat ovat nousseet, jolloin saattaa syntyä houkutus hyödyntää ostotomaattien siemenet. Hetkellinen säästäminen voi kuitenkin aiheuttaa huomattavan vakavat seuraukset ja isot kustannukset. Kannattaa siis miettiä toisenkin kerran, mistä siemenet otat.

Tutustu aiheeseen Ruokaviraston blogissa: Ajattele ennen kuin kylvät.

Värinokkoset eli isokirjopeipit


Värinokkosetkin itivät muutamassa päivässä. Niiden siemenet olivat niin pieniä, että ne menivät kylväessä väkisinkin liian lähekkäin. Täytyy olla erityisen varovainen pieniä taimia kouliessa, etten vahingoita niiden juuria.

Kylvin kolmea eri väristä isokirjopeippiä:

Plectranthus scutellarioides 'Fairway Mosaic'
Plectranthus scutellaroides 'Premium Sun ruby Heart'
Plectranthus scutellaroides 'Superfine Rainbow Festive Dance'

Lehtiselleriä suunnittelin kesällä kasvattavani, mutta olin unohtanut katsella kaupasta sen siemeniä. Parissakin blogissa törmäsin jo itäneisiin lehtisellereihin, joten kauppareissulla kipinkapin siemenhyllyn ääreen, josta löysin etsimäni. Lehtisellerin siemenet pääsivät multaan vasta maanantaina 6.3., joten vielä ei luonnollisesti mitään vihreää ole näkyvissä.


Somerolainen ystäväni ilahduttaa minua tämän tästä kivoilla paketeilla. Nyt hän lähetti Satu Hovin Yrttikirjan, jota olen selannut innoissani. Haluaisin lisätä yrttien käyttöä ja niiden kasvattamista. Tähän saakka olen kasvattanut ruohosipulin, tillin ja persiljan lisäksi lähinnä minttua, korianteria, timjamia, sitruunamelissaa ja salviaa. 

Kirjassa on runsaasti tietoa useista yrteistä. Esiteltävänä on 99 yrttiä, joista osa on monen puutarhasta löytyviä perennoja ja kesäkukkia. Lukuisten yrttien käyttöön liittyvien ruokaohjeiden lisäksi kirjassa on tietoa yrttien käyttötavoista, säilömisestä ja vaikutuksista. Löytyypä kirjasta myös luettelo myrkyllisistä puutarhakasveista kuvineen.

Ennen kirjan saamista kylvin basilikaa, timjamia ja salviaa, joista salvia ei ole ainakaan vielä itänyt. Aion tutustua kirjan antiin löytääkseni muita käyttööni soveltuvia yrttejä.

Toinenkin ystävä ilahdutti kivalla kirjalla. Sain häneltä Maija Paavilaisen Kukkanainen -kirjan. Maija Paavilainen on tehnyt vuosikymmenien ajan kuva-aforismeja. Vuodesta 1971 hän on tehnyt Kotimaa-lehteen kuva-aforismin viikossa. Kukkanainen -kirjan eleettömin kuvin varustetut aforismit ovat kuin omia kasvattamiseen ja puutarhassa touhuamiseen liittyviä ajatuksia.


Olen jo viikkotolkulla pähkäillyt, menenkö tänä vuonna puutarhamessuille vai en? Mieli tekee, ilman muuta. Korona-aika taisi kylvää minuun lähtemisen vaikeuden, josta poisoppiminen vaatii ylimääräisiä ponnisteluja. Tiedän olevani tyytyväinen ja iloinen, kun olen saanut itseni liikkeelle. Tiedän, että "elän" viikkoja yhdelläkin tavallisesta arjesta poikkeavalla tapahtumalla. 

Sain kuin sainkin aktivointipotkun takamukselleni naapurin Maritilta. Hän toi minulle pojaltaan saamansa lipun Helsingin Kevätmessuille. Kiitos Marit, kiitos Visa! Pähkäily loppui tähän. Kevätmessut on lisätty kalenteriini.

Kevätauringon sisälle tunkeutuvat säteet innostavat tavanomaisuudesta poikkeaviin siivousprojekteihin. Vuoden takaisessa keittiörempassa kaapeista lähti pois yhtä sun toista tarpeetonta. Mausteet kävin toki läpi nekin, mutta niiden säilytysjärjestelmä on ollut hakusessa. Löysin tarvitsemani purnukat ruotsalaisesta huonekalujätistä. 

Suosiolla jätin kaupan yläkerran kiertämättä ja suunnistin suoraan alakerran tilpehööriosastolle. Kulku kassoille ja ulos käy kuitenkin viherkasvien ohi. Mukaan tarttui kolme minikokoista kultapalmua (vai ovatko niitä?). En tiedä, kasvaako noista koskaan isokokoisia kasveja. Ehkä ovat luonnostaankin lilliputtimittaisia? Keittiön pöydän ääressä tulee istuttua aamuin illoin, joten ikkunalauta sopii somistaa vihreällä silmänilolla.


Auringonnousut ja -laskut ovat viime päivinä olleet mieltä ylentävää katsottavaa. Valoisalla päivälläkin on jo kivasti pituutta.

Mukavaa viikonloppua kaikille!