Sivut

perjantai 26. toukokuuta 2023

Pihapuiden kukkaruuhkaa

Malus purpurea 'Aamurusko' - Koristeomena
 
Käsillä on päivät, jolloin jokainen aamu tuo yltäkylläisesti kauneutta elämään. En tiedä, miten selvisin vuosia ilman koristeomenapuita. En vain ollut niihin tutustunut, enkä siten omaan pihaan yhtäkään istuttanut. Keväällä 2015 istutin Aamuruskon ja Royaltyn Pikkupuutarhan Muuripenkkiin. Puut eivät alkujaankaan olleet ihan pieniä taimia, mutta ilman muuta niiltä meni muutama vuosi vaatimattomammalla kukinnalla. Koitin selata kuva-arkistojani nähdäkseni, milloin kukkapilvet kasvoi näyttävämmäksi. Ainakin 2019 olen jo ollut näiden äärellä sydän sykkyrällä ihastuksesta.

Malus purpurea 'Aamurusko' - Koristeomena


Niin Aamuruskolle kuin Royaltyllekin on jo tullut sekä mittaa että leveyttä. Helpompi kuvata yksityiskohtia tai tähdätä suoraan yläoksiin, kuin saada koko puuta siististi yhteen kuvaan. Puut näkyvät hyvin makkarien ikkunasta katsoen. Tapaan illalla nukkumaan mennessäni luoda niihin viimeisen silmäyksen. Myös ohikulkijat saavat tilaisuuden ihastella kauniisti kukkivia puita. Itsekin kävellessäni ja autolla ajaessani kiinnitän huomiota muiden pihojen näyttäviin ilmestyksiin.

Malus purpurea 'Aamurusko' kasvukorkeus on 150-250 cm. Kasvuvyöhyke I-III (IV)
Malus purpurea 'Royalty' kasvukorkeus 150-250 cm. Kasvuvyöhyke I-IV

Malus purpurea 'Royalty' - Koristeomena

Aamuruskon kukat ovat sellaista vaaleanpunaista prinsessaunelmaa. Royaltyn viininpunaiset kukat ja tummasävyiset lehdet minusta taasen maagisen tyylikkäitä. Varsinkin ilta-auringon valo siivilöityy aivan upeasti terälehtien läpi.

Koen koristeomenapuut helpoiksi hoidettaviksi. Vanhoja koristeomenapuita harvennetaan tarvittaessa. Nuorena voi tehdä ohjaavia leikkauksia. Omista koristeompuistani olen kummastakin leikannut yhden ainokaisen alaoksan pois, jotta saan syksyllä jänisverkot helpommin niiden ympärille.

Malus purpurea 'Royalty' - Koristeomena

Aamuruskon ja Royaltyn lisäksi pihallani kasvaa 2017 istutettu Musta Rudolf. Siinä on runsaasti nuppuja, mutta yleensä se kukkii meillä yläpihan koristeomppuja myöhemmin.

Kesällä 2020 kasvatin koristeomppuperhettä istuttamalla Makamikin. Viime kesänä se kukki ensimmäisen kerran. Nyt näyttää jättävän kukinnan taas vuoden 2021 tapaan väliin.

Malus 'Musta Rudolf' kasvukorkeus 150-200,. Kasvuvyöhyke I-IV.
Malus purpurea 'Makamik' kasvukorkeus 150-200 cm. Kasvuvyöhyke I-V

Syringa vulgaris - Pihasyreeni


Kuluneen viikon aikana syreenien nuput ovat kasvaneet ja alkaneet avautua. Lilat pihasyreenit kukkivat jälleen runsaina. Jalosyreeni Andenken an 'Ludwig Späth' aikoo pienestä koostaan (istutettu 2019) huolimatta kukkia useamman nupun voimin. 2020 istuttamani jalosyreeni 'Beauty of the Moscow' näyttää tänä vuonna jättävän kukinnan väliin. Isabellansyreeni 'James MacFarlane'ssa on nuppuja, mutta yleensä ne avautuvat hieman muita myöhemmin.

Malus domestica 'Huvitus'


Jos kukkivat koristeomput, tekevät sitä myös hedelmäpuut. Huvitus on aina ensimmäisenä avaamassa nuppujaan. Tänä vuonna kukinta on todella runsasta. Loppuviikoksi on luvassa vähän viileämpää. Toivotaan, että pörriäiset jaksavat silti lennellä kukasta kukkaan, jotta saamme loppukesästä hedelmiä.

Malus domestica 'Punakaneli'

Punakaneli, syysomena (lajike?) ja Valkeakuulas kukkivat viime vuotta vähäisemmin. Huvitukseen verrattuna ne ovat vielä nuppuvaiheessa, joten viimeistä sanaa niiden kukinnan suhteen ei vielä voi antaa.

Prunus domestica subsp. Insititia - Kriikuna

Alapihan kriikunoiden kukinta on jo ohi. Nurmikko niiden alla on valkoisenaan pudonneista terälehdistä. Viime vuonna kahdesta kriikunasta tuli pari ämpärillistä hedelmiä. Kiven poistaminen pienestä hedelmästä on työlästä, joten keitin suurimman osan mehuksi. Aika paljon kriikunoita tuli syötyä sellaisenaan.

Yläpihan Pikkupuutarhan kriikuna kaadettiin viime syksynä. Olihan se kukkiessaan todella kaunis ja toi myös hiukan lehtevää varjoa muille kasveille. Mutta kyllästyin sen innokkaaseen juurivesatuotantoon. Oli tylsää jatkuvasti kaivella kukkapenkeistä nousevia juurivesoja. Kaulasin kriikunan pari vuotta ennen kaatoa. Kaulaamisen tarkoitus on estää lehdissä syntyneiden valmiiden ravintoaineiden kulkeutuminen juuriin. Näin juuret eivät saa ravintoa ja ne heikkenevät, eivätkä veso niin paljon. Toivon mukaan toimii. Aika näyttää.

Kunnan puistoalue rehottaa

Aitamme takana rehottaa tällä hetkellä voikukkapelto. Viime vuonna nurmikko leikattiin alueelta kesän ensimmäisen kerran 24.5. Sen jälkeen nurmikko leikattin kesä- ja heinäkuussa kolmesti, elokuussa kerran ja 13.9. viimeisen kerran. Saapa nähdä, onko säästötoimet iskeneet yleisten alueiden hoitoon? 

Minä leikkaan nurmikkoa aitamme vierestä noin viiden metrin leveydeltä kummallakin sivulla. Joku saattaa sitä ihmetellä ja ajatella minun haluavan omia kunnan aluetta. Siitä ei ole kyse. Haluan vähentää kotiloille suotuisia olosuhteita ja muutenkin on siistimmän näköistä. Kunnan nurmikonleikkaajat eivät alunperinkään tulleet kovin lähelle aitaamme. Leikkaamattomana rajavyöhykkeellä versoo luonnonkukkien sijasta nopeasti villivadelmaa ja vesakkoa. Ja vaahteroita. 

Pulsatilla vulgaris - Tarhakylmänkukka

 
Monenlaista kaunista katseltavaa nyt riittää. Kaikkien kukkien hienous ei suinkaan pääty itse kukkimiseen, vaan myös siemenvaihe voi olla ihastelun arvoista.

Pulsatilla vulgaris 'Alba' - Tarhakylmänkukka


Toukokuu vetelee viimeisiään, mutta vielä on yksi viikonloppu ja muutama päivä jäljellä. Sunnuntaina on myös helluntai. Monet ovat varmasti kuulleet sanonnan "jos ei heilaa helluntaina, niin ei koko kesänä". Onneksi on oma Ukkokulta helluntaiksi ja ihan koko kesäksi.

Vanha kansa myös ennusti helluntain säästä. Esimerkiksi "jos helluntaina sataa niin sataa joka pyhä juhannukseen saakka". Toivotaan siis aurinkoista sunnuntaita. Tai unohdetaan menneen maailman ennustukset.

Antoisaa viikonloppua kaikille!