Sivut

torstai 2. toukokuuta 2024

Hyvin kasvaa kellarissa

Iris reticulata Katharine Hodgkin

Useimmille on tuttua heti vuodenvaihteen jälkeen iskevä himo rapistella siemenpusseja ja aloittaa kylvöt. Kovin suurta ruuhkaa ei vielä tammikuussa synny, kun kiireisimpiä kylvettäviä ovat lähinnä kelloköynnökset ja paprikat. Tänä vuonna päätin hiukan viivästyttää omia kylvöjä, ettei taimia tarvitsisi pitää kovin kauan sisätiloissa. Enemmänkin olisi voinut kylvöjä siirtää, mutta kylmäksi yltyneen pitkän kevän vuoksi olen tyytyväinen aikatauluuni.


Kylvän siemenet multaan ja laitan potit pesuhuoneen lattialle, kunnes versoja alkaa nousta mullasta. Silloin siirrän taimipotit takkahuoneen ikkunan edustalle, Ukkokullan tätä varten tekemälle pikkupöydälle. Viritän vielä pienen kasvilampun tuomaan lisävaloa.

Kelloköynnökset ja paprikat koulin 10.2.. Tomaatit ja samettikukat 13.3. koulittuani avasin kellarikasvattamon. Tämä tarkoittaa sitä, että taimet siirtyivät kellariin, jossa on kaksi 400-wattista kasvivalaisinta. Aluksi taimia on sen verran vähän, että yksi valaisin riittää. Myöhemmin taimimäärän kasvaessa ajastan myös toisen valaisimen.

Tomaatti Vilma

Kurkut kylvin 1.4. Ne itivät ja kasvoivat nopeasti, joten seuraavalla viikolla koulin ne. Lauantaina 27.4. siirsin tomaatit, kurkut ja paprikat isompiin astioihin. Niihin, joissa ne viettävät kesän kasvihuoneessa. Laitoin kuhunkin astiaan kanankakka-annoksen pohjalle. Suuremmat astiat vievät luonnollisesti enemmän tilaa, joten oli aika ajastaa myös toinen kasvivalaisin. Se on toisessa tilassa kellarissa.

Kurkkuja kylvin neljää lajiketta: Gordoba, Sherba, Beth Alpha ja La Diva. Viimeisin ei itänyt. Paprikaa kylvin tänä vuonna vain kahta: keltaista Zazua ja tuttua California Wonderia.


Tomaatteja on kasvamassa 9 lajiketta: Supersweet, Bumble Bee, Gardener's Delight, Golden Sunrise, Sungold, Yellow Pearshaped, Hundreds&Thousands, Vilma ja Microdwarf Jip and Janneke. Viimeisen eli Jip and Jannekken siemenet sain Kivipellon Sailalta. Lämmin kiitos hänelle. Jännä nähdä, millaisia tomaatteja niistä kasvaa. 

Kennokasvarini on pieni ja lämmittämätön, mistä syystä keskityn kirsikkatomaatteihin. Kokemuksesta tiedän niiden kypsyvän hyvin ja antavan parhaan sadon.

Kelloköynnökset

Kelloköynnöksiä kylvin tapani mukaan runsaasti, mutta jostain syystä vain osa iti. Sain viisi kelloköynnöstä hyvään kasvuun eli puolet vähemmän, mitä olen viime vuosina tottunut kasvattamaan. Eiköhän ne viisi riitä.

Muista kesäkukista keijunmekoista jatkoon selvisi kaksi. Ne ovatkin jo aika vankkoja taimia. Samettikukkia kylvän ja esikasvatan muutamia. Niitä on nyt 15 kpl. Osassa jo nuppujakin.

Minulla on kellarissa kaksi 400-wattista kasvivalaisinta. Ostin ensimmäisen käytettynä ja kunnostettuna Viherpeukaloilta keväällä 2018. Toisen lampun tilasin seuraavana keväänä 2019. Näiden valaisinten hankinta nosti taimikasvatukseni uuteen kukoistukseen. Joka vuosi tuskailin ikkunalautojen täyttymistä ja taistelua taimien kunnon kanssa. Valoisimmat paikat meillä on ikkunalaudoilla, joiden alla on sähköpatterit. Taimikasvatusaikaan ei todellakaan voi nappaista sähköpattereita pois päältä. Taimet tykkäisivät, mutta ihmiset eivät pitkään pysyisi tyytyväisinä koleassa sisäilmassa värjötellessään.

Kellarimme on suurimmaksi osaksi maan alla, eikä siellä ole ikkunoita. Kellariin on vain yksi sisäänkäynti ulkokautta. Kuvittelin, ettei taimikasvatus onnistu ilman luonnonvaloa. Tilaa kellarissamme kyllä riittää. Kasvivalaisimen hankinta oli hyppy tuntemattomaan ja oikein onnistunut sellainen. Ensimmäinen lamppu laitettiin kellarin ns. yleiseen tilaan, säädettävillä kettingeilllä kattoon roikkumaan. Alle anopin vanha keittiön pöytä ja taimet siihen. Kellarissa ei myöskään ole mitään lämmitysjärjestelmää. Lämpö pysyy siellä noin +15 asteessa. Kellarin toisessa päässä on porinmatti, jolla ei isoa tilaa saa kovin lämpimäksi. Lisäapua siitä kuitenkin on. Taimet ovat pärjänneet oikein hyvin +15 asteessa. Valaisin nostaa lämpötilaa kasvien läheisyydessä. Myös sään lämpeneminen kevään myötä nostaa kellarissakin lämpötilaa.

Tomaatti Golden Sunrise
 
Ensimmäinen kasvivalaisin osoittautui onnistuneeksi hankinnaksi. Kasvit pärjäsivät hyvin kellarissa. Valo syttyy ajastimella, muuten on pilkkopimeää, ellei kellarissa ole ihmisiä jotain tekemässä tai hakemassa. Lämpötilakaan ei muodostunut ongelmaksi, päinvastoin. Viileässä taimista kasvaa vankkoja ja hyväkuntoisia.

Siksi päätin hankkia toisen kasvivalaisimen, kun niitä edelleen Viherpeukaloilla oli. Kakkoslamppu sijoitettiin omaan huoneeseensa, jonne suunnitelmien mukaan myös ensimmäinen lamppu jossain vaiheessa siirretään. Näin taimia ei tarvitse sijoittaa kahteen eri paikkaan, josta tosin ei ole ollut mitään vaivaa. Sijaitsevat kuitenkin lähellä toisiaan. Toisenkin kasvivalaisimen alla on oma vanha, jatkopalalla varustettu keittiön pöytämme. Sen jatkeena on Lundian pöytälevy pukkijalkojen päälle asetettuna.   

Pian ensimmäisen valaisimen hankinnan jälkeen tilasin myös varapolttimon. Sitä ei ole toistaiseksi tarvittu. Taimiressukat joutuisivat pulaan, jos niiden pitäisi odottaa rikkoutuneen tilalle uutta polttimoa pidempään.

Cosmos atrosanguineus - Suklaakosmos

Samaisessa taimikasvatushuoneessa talvetan myös daaliajuurakoita ja muita kasveja. Olosuhteet eivät lämpötilan vuoksi ole parhaat mahdolliset, mutta aika hyvin olen vuosien mittaan niiden kanssa pärjännyt. Laitoin syksyllä kesän ulkona kasvaneen suklaakosmoksen kellariin talvettumaan. Ostin Helsingin kevätmessuilta kaksi suklaakosmosta jo siinä vaiheessa, kun vanhan suklaakosmoksen tilanne oli auki. Pian osoittautui, ettei siinä henki pihise. Ennakointi kannatti, sillä nyt on kaksi uutta suklaakosmosta hyvän kasvun alussa.

Basilika

Maaliskuun alussa kylvin basilikan, korianterin ja timjamin siemeniä. Kaikki on koulittu ruukkuihin ja hyvässä kasvussa. Saavat toistaiseksi viettää aikaa kellarissa. Päivät ovat nyt lämpimiä, mutta öistä en vielä menisi takuuseen.

Begonia

Begoniat ovat kiitollisia talvetettavia. En edes ottanut niitä pois ruukusta. Toisinaan vaihdan mukuloille kevään tullen uuden mullan. Tällä kertaa rapsutin osan vanhasta mullasta pois ja korvasin sen uudella. Aloitin varovaisen kastelun ja sieltähän se oranssikukkainen mönkii jo esiin. Plantsusta tarttui mukaan toinenkin begonia, vaaleanpunakukkainen Flocence. Sekin alkaa heräilemään.

Daalia


Daalioiden kanssa möhlin ajoituksen joka ikinen vuosi. Vanhoja daaliamukuloita kellarissa tutkiessani päätin laittaa ne samantien isoihin muoviruukkuihin multaan. Tämä tapahtui 17.3. Jätin ruukut kellariin. 12.4. totesin, että siirränpä daaliat autotalliin, jossa mittari näyttänyt noin +8. Siellä on ikkunoita ja siten luonnonvaloa. Aika pian useimmat daaliat heräsivät ja ryhtyivät kasvamaan. Täytynee latvoa daaliat, jotta niistä tulee vahvoja ja tuuheita. Hyvin ehtivät vielä kasvaa ja kehittää kukkia.

Pääsiäiseksi terassille ostamani orvokit näyttivät pakkasöiden ja lumisateiden myötä selkänsä ja mielensä murtaneilta ressukoilta. Harmittelin laiskuuttani ja unohtamistani, kun en siirtänyt orvokki-istutusta vaikkapa autotalliin pahimmiksi takatalvipäiviksi. Eihän orvokit näin keväisin  mitään kalliita ole, mutta sulaa turhuutta kantaa niitä lyhyen ihastelujakson jälkeen kompostin täytteeksi.

Orvokit ovat kuitenkin ihmeen sinnikkäitä. Takatalven kääntyessä jälleen kerran kevääksi, orvokit alkoivat nostaa päätään. Annoin niille janojuomaksi vettä ja sehän virkisti kukat tehokkaasti. Nyt ovat kenties entistäkin ehommat.

Tete-narsisseja ostin tänä vuonna vain viisi purkillista. Ovat vasta näinä aurinkopäivinä parhaimmillaan, vaikka varsin kylmänkestäviä ovatkin. Tapani mukaan istutan tetet myöhemmin puutarhaan. Vuosien iloa niistä en ole onnistunut saamaan. Nousevat parina keväänä ja vähitellen katoavat kokonaan. Niin kauniita kuin tällaiset kausikukat ovatkin, olisi ehkä järkevää sijoittaa nekin roposet ja narsissien kasvattamiseen käytetyt resurssit johonkin kestävämpään.


 Kurpitsat on vielä kylvämättä. Nopeina itäjinä ja kylmänarkoina niillä ei ole vielä kiirettä.