Villasukkatuotanto

SUKKAKUVIA
Lisätty 19.3.2017 
 Sukkien esittely postauksessa 22.3.2017
 

Lisätty 5.3.2017
  
Tavalliset nilkkasukat 7veikan sävystä hunaja, joka kuvassa näyttää oranssimmalta, kuin todellisuudessa on sekä 7veikan harmaa-ruskea-okra -sävyisestä Polkasta. 

  
Kantalappukavennuksissa teen puikon alussa kavennukset siten, että kudon puikon ensimmäisen ja seuraavan nostan kutomatta. Kudon taas kolmannen silmukan, jonka yli siirrän kutomatta nostetun silmukan. Tämä on siis ylivetokavennus. Useimmiten tästä kavennuksesta jää ihan siisti jälki, mutta kantapääkavennuksissa saan sen ylivetosilmukan jotenkin venymään ja silloin kavennusrivistä tulee epäsiisti. Niinpä kokeilin näissä ruskanillasukissa ensimmäisen kerran ssk-kavennusta. 

Ssk tulee englanninkielen sanoista slip-slip-knit. Tässä kavennusmallissa nostetaan kaksi peräkkäistä silmukkaa kutomatta puikolle ja kudotaan ne takareunoistaan oikein. Ohje aiheutti minulle jonkin aikaa harmaita hiuksia, enkä saanut lopputuloksesta edelleenkään siistiä, kunnes törmäsin helposti ymmärrettävään vinkkiin. Tässä ohjeessa nuo kaksi silmukkaa nostetaan kutomatta ja käännetään takaisin vasemmalle puikolle. Sen jälkeen ne kudotaan oikein yhteen takareunoistaan. Nyt onnistuin saamaan siistin rivin kavennussilmukoita myös sukan toiselle sivulle. 


Joululahjaksi itselleni ostamastani Merja Ojanperän "Kauneimmat villasukat" -kirjasta aloitin nyt kolmannen harjoitukseni eli Illusian.

 Lankana marjapuuron punainen 7veikan Eero.


Kantalappua kutoessani kudon lapun kummassakin reunassa aina kaksi silmukkaa oikein. Puikon alussa tietenkin nostan sen ensimmäisen silmukan kutomatta, mutta seuraavan kudon oikein, samoin puikon lopussa kaksi viimeistä silmukkaa aina oikein. Muut silmukat kantapäälapussa kudon yleensä vahvistettuna tai mahdollisen muun mallineuleen mukaisesti. Näin reunoihin muodostuu silmukkarivi, joihin puikon voi yksinkertaisesti miltei suoraan työntää ja niillä ryhtyä kutomaan. 

Ainoastaan 1. ja 2. sekä 3. ja 4. puikon välistä nostan yhden tai kaksi ylimääräistä silmukkaa, jotka kudon kiertäen saadakseni siistin ja reiättömän lopputuloksen. Jos puikkojen välissä silmukat ovat venyneet, kuten joskus saattaa olla, en otakaan sitä ensimmäistä lankaa puikolle, vaan vähän syvemmältä puikkojen välistä.

Lisätty 4.2.2017

Resorissa ja kantalapussa oikeat silmukat kudottu takareunoistaan.
Varressa 60 silmukkaa, joista kavensin ennen kantalapun aloittamista 3 silmukkaa puikkoa kohden.
Varren mallineule: 4 o, 1 n. Jalkapöydän osuudessa tein mallineuleen vain jalkapöydän päälle. Tällöin mallineule on 3 o, 1 n (puikolla 12 silmukkaa).
Neljä kerrosta raitalangalla ja kaksi kerrosta yksivärisellä.


Lankana syklaaminpunainen 7-veikka ja
7-veikan uusi Metsämarja-niminen Raita-lanka.


Pystyraitamallia olen kokeillut kerran aiemminkin. 
Mallissa kudotaan kahdella eri värisellä langalla vuorotellen 2 silmukkaa kummallakin.
Tämä on kirjoneuletyyppinen mallineule, joka ei jousta kovin paljon. Siksi on oma käsiala huomioiden lisättävä silmukoita ja mahdollisesti myös käytettävä isompaa puikkokokoa.
Laitoin tähän nilkkasukkaan 14 silmukkaa puikkoa kohden, mutta silti tuli aika tiukka. Omaan jalkaan olisi kannattanut laittaa ainakin 15 silmukkaa puikkoa kohden.
Resori kannattaa tehdä esim. 12 silmukalla (puikkoa kohden) ja lisätä silmukoita ennen varsinaisen mallineuleen aloittamista.


Lankana tässä pystyraitasukassa käytin pinkkiä Suomalaista sukkalankaa, jota löysin marketin tarjouksesta ja samaisen kaupan tarjouslaarista mukaan lähti myös
Novitan 7-veikka Polkkaa, joka näkyy poistuneen mallistosta.


Myös tätä Broken Seed -mallineuletta olen kokeillut aiemminkin.

Broken Seed-mallineule
1. krs: yksivärisellä 1 o, 1 n
2. krs: värillisellä kaikki oikein
3. krs: yksivärisellä 1 n, 1 o
4. krs: värillisellä kaikki oikein
toista edellisiä. 

Lankana 7-veikan vaaleanruskea (jota ei näköjään ole Novitan kevään värikartassa) ja
7-veikan Raita värisävynä Hiekkaranta.
Resorissa valepalmikkoa.


Kerrosrivinousu on helppo ja kiva malli, jota huomaan varioivani ahkerasti.
Näihin lasten sukkiin käytin valkoista 7-veikkaa ja
7-veikan Auroraa värisävynä Kielo.
Resorissa valepalmikkoa.

Kerrosrivinousu on helppoa:
1-2. krs. 3 o värillisellä, nosta seuraava silmukka kutomatta puikolle
3. krs: kaikki oikein perusvärillä
Toista 1-3 kerroksia.Lisätty 17.1.2017


 
Ostin itselleni joululahjaksi muutaman käsityökirjan ja Merja Ojanperän "Kauneimmat villasukat" on yksi niistä. Päätin aloittaa kuluvan vuoden vähän erilaisella villasukkaotteella eli pyrin opettelemaan uusia malleja. Sitä toki olen tehnyt aiemminkin, mutta nyt yritän pureutua vaikean näköisiin malleihin. Ojanperän kirjassa on tosi kauniita sukkamalleja. Enimmäkseen naisille, mutta muutama myös miehille sopivia. Ohjeet ja kaaviot ovat selkeitä ja osin kuvien lisäksi myös sanallisesti selitettyinä.
Vasemalla Vadelmaiset, oikealla Kukkapolku-sukat.
 
Ensimmäisenä haasteena aloitin Kukkapolku -nimiset sukat, jotka kuvassa oikealla. Kirjan mallisukat löytyvät ylemmän kuvakollaasin oikeasta reunasta. 

Vasemalla oleviin Vadelmaiset -sukkiin löysin ohjeen Kardemumman talo -blogista. Käy kurkkaamassa, jos haluat ohjeen ja nähdä, millaiselta kuvio näyttää jalassa. Malli on todella helppo ja nopea ja todellakin viehättävämpi, mitä minun vaisu kuvani kertoo. 

 Kukkapolku-sukkien ohje kaaviokuvineen näytti vaikeammalta, mitä sitten olikaan. Sen verran poikkesin ohjeesta, että käytin lankana valkoisen sijasta luonnonvalkoista ja sijoitin sukan varteen vain yhden virkatun kukan yhdeksän sijasta. Siihen on parikin syytä eli en ole nykyisin kovin innostunut virkkaamaan ja toiseksi tuo kukkien ompeleminen sukanvarteen on vielä ärsyttävämpää kuin lankojen päätteleminen.

 
Seuraavaksi otin työn alle Helmi-Orvokki -sukan, joka löytyy kirjakuvakollaasin vasemmasta reunasta. Laatikossani ei ollut harmaata eikä beigeä lankaa, joten toteutin omani yhdistämällä valkoiseen syklaamia. Ja tälläkin kertaa jätin valmiista sukasta virkatut kukat kokonaan pois. Tämäkin oli helppo malli. Tosin jalkapöydän päälle tuleva pitsikuvio vaati tarkkaavaisuutta ja ohjeen seurantaa. Käytin apuna nauhalla kaulaan ripustamaani kerrosrivilaskuria. Muuten olisin seonnut ohjeessa keskeytysten sattuessa. 

Kummankin sukan ohje on naisen jalankoolle 37, joten olen työstänyt mallia vähän isommaksi. Kukkapolku-sukassa kudoin yhden ylimääräisen pitsikuvion vaaleanpunaisine raitoineen ennen kärkikavennuksia ja Helmi-Orvokissa tein muutaman ylimääräisen sileän kerroksen pitsikuvion jälkeen. Myöhemmin totesin, että viimeisen pitsikuvion olisi voinut kutoa kokonaisuudessaan, ohjeessa se tehdään vain puoliksi.


Joulunpyhinä, ennen Ojanperän kirjan ottamista käsittelyyn, päätin tuhota suureksi pussilliseksi patoutunutta jämälankerien massaa. Lukemattomia eri värisiä ja pikkuruisia lankakeriä, joille olen pitkään miettinyt käyttötarkoitusta. Kaivoin esiin digitaalisen keittiövaa'an ja lajittelin langat toisiinsa sopiviin väriryhmiin. Punnitsin langat siten, että sain aina kahteen kerään suunnilleen saman määrän lankaa. 

Aloitin punasävyisistä langoista ja rauhoitin värit tekemällä sukkaan mustan resorin, kantapään ja kärjen. Kudoin saman aikaisesti molempia sukkia, jotta näin tarkemmin, miten pitkälle kustakin kerästä sukkaa valmistuu. Se on tärkeää etenkin silloin, jos haluaa likimain täsmälliset määrät samaa lankaa molempiin sukkiin. Liukuvärjätyistä langoista oli välillä todella vaikea löytää samaa aloituskohtaa, eikä se täysin aina onnistunutkaan.
 

Toiset jämälankasukat kerrostuivat oranssi-keltaisista sävyistä. Vähän tuli vihreää ja harmaan sävyjäkin mukaan, kun samassa langassa oli useampia värejä. Jälleen yksivärinen resori, kantapää ja kärki rauhoittaa sekamelskaa.

 
Lilat sukat olivat tosi helppo nakki, sillä niissä lankajämä koostuu valtaosiltaan lilasta ja olisiko tuo raitalanka sitten vaahtokarkkia tai jotain muuta liukuvärjättyä raitalankaa. Liloja pikkukeriä oli jostain syystä kertynyt useampi kappale ja uskaltauduin kokeilemaan, riittäisikö niistä sukan pääväriksi. Riittihän se juuri ja juuri. Vajaan kerroksen verran jäi lankaa eli tarkalle otti.

Ruskeat, vihreät, siniset ja harmaat jämälangat odottavat vielä käsittelyä.

Pikkuisia lankajämiä ei missään nimessä kannata hävittää. Uskokaa huviksenne, mutta neljästä grammasta kutoo monen monta kerrosta ja muutamasta pikkuisestakin kerästä valmistuu äkkiä kokonainen sukka ja sille pari. Myös ihan sikinsokin räsymattotyyliin valituin tai valitsemattomin sävyin tulee hauskan näköisiä sukkia. Eikä kukaan kiellä tekemästä kahta erilaista sukkaa. Olihan Peppi Pitkätossullakin jaloissaan sukat eriparia.


 Nämä eivät ole jämälankasukat, vaan ohjeen näin Facebookin Voihan villasukka -ryhmään jonkun lataamassa videossa ja mallin nimi on Flying Swallows (Lady in Red -blogissa ko. malli on nähtävissä alkuperäisen ohjeen mukaan toteutettuna). On muuten ihan helppo ja nätti malli, varsinkin toteutettuna esimerkiksi liukuvärjätyllä langalla. Menin mallia muuttamaan ja tulos on jotain ihan muuta. Koska valmiin työn purkaminen on äärimmäisen turhauttavaa, annoin olla. Tulipa kokeiltua Novitan Eero-lankaa, joka oli tarjouksessa ja josta löytyi kiva puolukanpuuron väri.

 Joulupukki toi minulle myös tällaiset lapaset. Sain kyllä selvityksen, miten malli on toteutettu, mutta eihän se päähän jäänyt. Tarkoitus on jollain ajalla perehtyä aiheeseen paremmin. Moni taitava puikkojen heiluttaja varmaan osaa jo tästä kuvastakin mallin päätellä.


Lisätty 7.12.2016


Puna-beiget nilkkasukat 7-veikasta, 12 silmukkaa puikolla.
Mallineule: yhden kerroksen aikana *lk, 2 o yhteen*
Muuten oikeaa niin monta kerrosta, kuin sopivalta tuntuu.
Jalkaosassa mallineule vain jalkaterän päällä eli II ja III puikoilla. 


Lasten nilkkasukkia, joiden varsi valepalmikkoa ja kerrosrivinousua.
Oikealla vaaleanpunaiset pöllösukat, joissa pöllöt II ja III puikoilla.

 

 
Keltaiset kerrosrivisukat yksivärisestä ja raitalangasta.
 
Resorissa valepalmikkoa.

Oikealla pöllösukat pienelle tytölle.
Yksi pöllö jokaisella puikolla. Puikolla 10 silmukkaa.


Minun käsialallani pöllökuvio kiristää vähän, joten pöllöjen väliin voisi lisätä nurjia silmukoita varren väljyyden lisäämiseksi ja kaventaa ylimääräiset vaikka kantapään yhteydessä. Nämä kyllä joustavat riittävästi, mutta mukavampi ehkä väljempinä
.


 
Mustat nilkkasukat lilasävyisellä tweed-lankalla höystettynä.
14 silmukkaa puikolla ja vähän pidempi teräosa, jotta menee isompaan jalkaan.   
Ruskeat nilkkasukat niinikään 14 silmukalla. 
Lankana 7-veikka ja 7-veikan ruskeasävyinen Polkka. Helpon pitsikuvion löysin netistä, mutta enpä taas muistanut laittaa lähdettä talteen. Malli on varmasti kaunis myös yksivärisissä sukissa.
 

Mallikuvio koostuu seitsemästä silmukasta ja se joustaa hyvin. 
Jalkaosiossa tein kuvion vain II ja III puikoilla ja kavensin kantapään yhteydessä I ja IV puikoilta kummaltakin kaksi silmukkaa, jotta sukat istuisivat napakasti jalassa. Hyvät tuli. 


7 silmukan mallikuvio

1. ja 2. krs: 5 o, 2 n
3. krs: 3 o, 2 o yhteen, lk, 2 n
4. krs: 5 o, 2 n
5. krs: 2 o, 2 o yhteen, lk, 1 o, 2 n
6. krs: 5 o, 2 n
7. krs: 1 o, 2 o yhteen, lk, 2 o, 2 n
8. krs: 5 o, 2 n
9. krs: 2 o yhteen, lk, 3 o, 2 n
toista näitä yhdeksää kerrosta.

Lisätty 6.11.2016 

Punaiset  polvisukkiin on käytetty kirkkaanpunaista 7-veikkaa. Kuvissa väri on ehkä räikeämpi, kuin todellisuudessa. 

Mallineuleen otin eräästä villatakkiohjeesta. Mallikartassa näkyy pallona langankierto, mutta selityksistä se on jäänyt pois. Lisäsin sen tuohon loppuun. Ehdin kutoa mallineuletta muutaman kerroksen, kun huomasin kuvion välikerrosten jääneen neuleestani pois. En alkanut purkamaan, sillä malli toimii hyvin ilman välikerroksiakin. Huomioithan sen, jos toteutat mallineuleen ohjeen mukaisena ja vertaat omaa kädenjälkeäsi minun valmiiseen sukkaani.Viininpunaisiin polvisukkiin tein kauniiksi ja kivaksi toteamaani Suvikummun Marjan mallineuletta. Sopivat napit ovat vähissä, joten seuraavan kerran kaupoilla liikkuessa täytyy muistaa täydentää varastoja. Onneksi löytyi tarvittava määrä kelvollisia nappeja, jotta sain nämä sukat viimeistellyiksi.Vaihteluna vähän yksinkertaisempaa mallia eli nilkkasukka ruskeasävyisestä 7-veikan Raita-langasta ja beigen värisestä 7-veikan Eero-langasta, joka oli taannoin muutamissa kaupoissa tarjouksessa. Aiemmin en ole Eero-lankaa nähnytkään. Vahvuus ja villapitoisuus siinä on sama, kuin 7-veikassakin.
 

 Aiemmin valmistuivat harmaasävyiset polvisukat 7-veikan Raita-langasta ja yksivärisestä harmaasta. Näissä kavensin ylimääräisiä silmukoita varren edistyessä.


Sinisävyisiin polvisukkiin käytin laatikosta löytyvät vajaat kerät ja jämälangat. Varressa olen kutonut 4 o, 1 n ja ylimääräiset silmukat olen kaventanut nilkan resorissa.

Lisätty 6.10.2016  


Polvisukat
Fuksianpunainen 7-veikka ja 7-veikan Polka
Varressa 64 silmukkaa, joista kavennan nilkan resorissa ylimääräiset pois siten, 
että puikolle jää 12 silmukkaa.
Mallineule: 
1.-4- krs: 3 o, 1 n, 5. krs: kaikki nurin


Lasten nilkkasukat
Vaaleanpunainen 7-veikka ja 7-veikan pinkkisävyinen Polka


Nilkkasukat
7-veikan kirkkaan punainen ja 7-veikan punasävyinen Raita
Mallineuleena kerrosrivinousu, jalkaosassa vain jalan päällä 


Turkoosisävyisen lasten nilkkasukat
7-veikan turkoosi ja turkoosisävyinen Raita 


Lilat nilkkasukat
Lankana 7-veikka
Mallineule:
Joka puikon alussa 1 n, 1 o, 1 n ja loput puikon silmukoista oikein,
mallineule siirtyy joka kerroksella yhdellä silmukalla eteenpäin.
Jalan päällä mallineule vain II ja III puikolla. 


Nilkkasukat vihreästä 7-veikasta ja vihreäsävyisestä Polkasta.
Resoriosuuksissa (myös vahvistetussa kantapäässä) kudon oikean silmukan takareunastaan, jolloin jälki on kauniimpaa ja napakampaa.


Tumput luonnonvalkoisesta 7-veikasta ja 
7-veikan ruskeasävyisestä Polkasta.
 

Tumput 7-veikan kirjavasta Viidakosta
ja sinisestä 7-veikasta.


Fuksianpunaista 7-veikkaa yhdistettynä Polkaan. 


Lisätty 11.8.2016

Pipo
lankana Raggi (väri nro 1593) ja harmaa 7-veikka, puikot 4,5 ja 5
Ohje Kauneimmat käsityöt 1/2015
Mallineuleessa 3 o, 3 n siirtyy aina kolmen kerroksen jälkeen yhden silmukan vasemmalle.
Resori 9 cm, 1 o, 1 nMustat Muija-sukat 7-veikka -langasta.
Linkki ohjeeseen löytyy alempaa (eilen tein -blogi) 

Ruskeasävyiset polvisukat
lankana suklaanruskea 7-veikka ja 7-veikan Polka
  

Lisätty 13.8.2016
Muija-sukkiin ohje löytyy eilen tein -blogista. 

Lisätty 9.6.2016 

Nilkkasukat Herkkuhetki-kuviolla (ohje löytyy täältä), kantapää ristiinvahvennettu.
Lankana 7-veikan harmaa-musta-pinkki -lanka 


Vaihteeksi sinistä eli nilkkasukat 7-veikan yksivärisestä vaaleansinisestä 
ja kuviollisesta langasta.


Ensimmäiset ihan itselle kudotut villasukat.
7-veikan pinkkiä yksivärisenä ja Raitaa Sateenkaari-värinä. 


Toisetkin sukat piti itselle tehdä, että toisia voi välillä lepuuttaa ja pestä.
Vaaleanpunaista 7-veikkaa ja pinkki-harmaa-valkoinen-t.ruskea Raitaa (jota ei nyt ole valikoimissa).


Lisätty 21.4.2016
 
Vaikka illat pitenevät, on usein vielä sen verran viileää, ettei pihamaalla kovin myöhään tule touhuttua. Niinpä puikot suihkii ajankuluksi ja sukkia valmistuu.
Kuvassa fuksianpunaiset palmikkopolvarit 7-veikasta.

 
Harmaasävyiset nilkkasukat 7-veikan vaaleanharmaasta ja Raidasta.
Resorit valepalmikkoa.


Oranssisävyiset polvisukat hiukan leveämmälle jalalle.
7-veikan oranssi ja valkoinen sekä Nostalgia.


Vihreäsävyiset polvisukat pöllökuviolla. Resoreissa valepalmikkoa.
Lankana 7-veikan tumman ja vaalean vihreää. 


Kudoin pöllökuvion vain eteen, sillä helmien pujotteleminen silmiksi vaatii oman keskittymisensä. En myöskään laittanut pöllökuviota jalkapöydän päälle, koska minusta pienetkin helmet silminä saattavat painaa kengässä.


 Ihan perussukat 7-veikan Raidasta, jossa on mukavan maanläheiset värit. Ehkä kuvassa hiukan kirkkaammat, kuin mitä todellisuudessa ovat.


 Vasta toinen sukka valmiina näitä Sirkka-sukkia.
Malli on todella helppo ja sen ohje löytyy alimmaisesta kuvasta.


Ensimmäisen Sirkan jouduin purkamaan, sillä aloitin ohjeen lukemisen vasemmasta ylänurkasta. Niinhän sitä yleensä lukeminen meidän teksteissämme aloitetaan. Vaan ei neuleohjeissa, miten sen nyt olin unohtanut?
Aikani ihmettelin, miten ihmeessä homma voi olla niin vaikeaa 
ja miksi kuviosta tulee aivan erilainen, mitä näin muiden tehneen.
Sitten vain purkamaan ja uusi aloitus ja nyt tulikin ihan erilaista jälkeä. On tuolla jokunen virhe, kun kutoessa pitää telkkua katsella ja jääkaapillakin välillä kipaista. Vaan se ei ole niin vaarallista. Aitoihin itämaisiin mattoihinkin kuulemma kudotaan ihan tarkoituksella pieni virhe, jotta ne olisivat taatusti yksilöllisiä kukin.Lisätty 21.3.2016
 
Taas on muutama sukkapari tullut uunista ulos.
Tässä vaaleanpunaisesta 7-veikasta kudottu nirkkoreunainen nilkkasukka, jossa pitsinen mallineule. Puikkoa kohden on 12 silmukkaa, kuvio on siis kuudella jaollinen.

1. krs: 1 o, 1 n, 2 o, 1 n, 1 o
2. krs: 1 o, 1 n, lk, 2 o yhteen takareunoistaan, 1 n, 1 o
toistetaan kerroksia 1-2.

 Nirkko (ryppy) reunaa varten löytyy hyvä, kuvitettu ohje täältä.


Pinkit polvisukat hoikkaan jalkaan (varressa 60 silmukkaa) 7-veikasta tein jostain nappaamallani Paula-mummun pitsikuviolla, joka on myös kuudella jaollinen. Resori on kudottu valepalmikkona.

Paula-mummun pitsin ohje
1. krs: lk, 2 o, 2 o yhteen, 2 n
2. krs: 1 o, lk, 1 o, 2 o yhteen, 2 n
3. krs: 2 o, lk, 2 o yhteen, 2 n
4-5. krs: 4 o, 2 n
jatka toistaen kerroksia 1-5.


Vihreäsävyiset sukat 7-veikan Polkasta ja yksivärisestä vihreästä.
Varressa 64 silmukkaa, joista ylimääräiset kavennettu nilkan resorissa siten, että puikolle jää 12 silmukkaa.
Resoriosuuksissa oikeat silmukat kudottu takareunoistaan.


Polvisukat ruskeasta 7-veikasta. Varressa 60 silmukkaa puikkoa kohden ja ylimääräiset kavennettu nilkan resorissa siten, että puikolle jää 12 silmukkaa.
Mallineuleena kumpare, joka on kuudella jaollinen ja varsin helppo.

Kumpare-malli
1.-5. krs: 3 o, 3 n
6.-10. krs: kaikki oikein
11.-15. krs: 3 n, 3 o
16.-20. krs: kaikki oikein
toista edellisiä

 
Lisätty 4.3.2016

Oranssiraitaiset ovat 7-veikan kevään uutuusväriä eli en itse ole raitojen kanssa kikkaillut, vaan langasta tulee automaattisesti kuvan sukissa näkyvä raidoitus.

Polvisukat aloitin 64 silmukalla, joista vähensin varressa 1. ja 4. puikoilla viiden kerroksen välein ylimääräiset niin, että nilkassa on 12 silmukkaa puikolla. Resorissa kuin myös kantalapussa olen kutonut oikeat silmukat takareunoistaan.
 

Musta-valkoiset tasaraitasukat kudoin samoin kuin ylemmän kuvan oranssiraitaiset. Lankana 7-veikan musta ja puhtaan valkoinen. Kumpaakin väriä viisi kerrosta vuorollaan. Varrella on pituutta vähän runsaammin, joten se käy pitkäsäärisemmällekin.


Kerrosrivinousu on eräs lemppareistani sen vuoksi, että sitä on niin helppo kutoa vaikka kiinnostavampaakin telkkuohjelmaa seuratessa. Samalla voi leikitellä useammalla värillä. Tässä perusvärinä on 7-veikan syklaami, johon yhdistin 7-veikan harmaa-musta-punaisen Raidan. Kerrosrivinousussa laitan silmukoita tavallista sileää neulosta enemmän, sillä kahden langan mallineule kiristää hieman. Näissä sukissa puikolla on 14 silmukkaa. Kerrosrivinousussa silmukkamäärän tulee olla 4:llä jaollinen. Kantalappuun käytin 12 silmukkaa puikkoa kohden eli siirsin 1. ja 4. puikoilta ylimääräiset 2. ja 3. puikoille.


Vasemmanpuoleiset lastenkokoiset sukat on kudottu ruotsalaisesta Mellanragista, joka on aika pehmeää lankaa. Sen koostumus on 75 % villaa ja 25 % polyamidia ja puikkosuositus on 3. Mellanraggia on mukava kutoa, mutta myös tarkkaa touhua, sillä lanka hajoaa helposti säikeiseksi. Pyrin kutomaan molemmat sukat samannäköisiksi, mutta tässä tapauksesssa saman kohdan löytämiseksi olisin joutunut kerimään lankaa ylenmäärin ja pelkäsin, etten saa jäljellä olevaa lankaa riittämään toiseenkin sukkaan.

Oikeanpuoleiset sukat on kudottu keskisinisestä 7-veikasta ja 7-veikan turkoosi-sinisestä Raita-langasta.

Lisätty 18.2.2016


7-veikan Raita, jossa turkoosia, oranssia, sinistä ja valkoista yhdistettynä 7-veikan yksiväriseen turkoosiin.
Jalkapöydällä koristenauhana kudottu 1 n, 1 o, 1 n.7-veikan uusi kirjava Viidakko yhdistettynä tummansiniseen 7-veikkaan.

  
Varren mallineuleena 3 o, 1 n.


7-veikan uusi pinkkisävyinen Polkka yhdistettynä yksiväriseen pinkkiin. Varren resorissa pari kerrosta pörrölankaa.

 Pipo samalla mallineuleella, kuin alempana olevat tumput. Lankana 7-veikan kirkkaanpunainen, puikot 3,5. 

Lisätty 27.1.2016
Punaiset tumput 7-veikasta
Mallineule Suvikumpu -blogista 
Mallineule on kolmella jaollinen, joten otin selkäpuolen puikoille kumpaisellekin yhden silmukan etupuolen puikoilta.

 Keskisiniset tumput samalla ohjeella, kuin edellisen kuvan punaiset tumput.


Kuplalapaset harmaasta ja tummanharmaasta 7-veikasta.

Punaiset nappivarsisukat 7-veikasta.
Mallineule sama, kuin ylhäällä olevan kuvan punaiset tumput.
Kantapää ristiinvahvennettu.
Nappilista alkuperäisestä ohjeesta poiketen yksinkertainen helmineule. 

Punasävyiset raitavarsisukat 7-veikasta.
Varressa kudottu kolme silmukkaa oikein ja yksi nurin.
Resoreissa oikeat silmukat kudottu takareunastaan, jolloin neuleesta tulee napakka ja siistin näköinen. 


Vihreäsävyiset nilkkasukat 7-veikan vihreästä ja Polkasta. Kuvioneulepolvisukat harmaasta 7-veikasta. Kuvioihin käytetty 7-veikan jämälankoja.Lisätty 14.12.2015


Nilkkasukat 7-veikasta. Resorissa ja vahvistetussa kantapäässä oikeat silmukat kudottu takareunoistaan. 


Vajaiden lankakerien tuhoamista eli lyhytvartiset sukat 7-veikan vihreistä sävyistä.


Niinikään vajaiden lankakerien käyttöä. 7-veikan fuksiaa ja tummansinistä. 


Kerrosrivinousut tummansinisestä ja raidallisesta 7-veikasta. 


Nilkkasukat kirkkaanpunaista 7-veikkaa ja punasävyistä Polkkaa. 


Polvisukat beigestä 7-veikasta ja beigesävyisestä Polkasta.
Resorissa 60 silmukkaa, suorassa neuleessa 64. Ylimääräiset silmukat kavennettu nilkan resorissa siten, että jäljelle jää 12 silmukkaa puikkoa kohden.  


Kerrosrivinousut luonnonvalkoisesta 7-veikasta ja 7-veikka Sateenkaaresta.
  

Lisätty 21.11.2015


Pinkkejä sukkia pikkuisiin jalkoihin.
Lankana vaaleanpunainen 7-veikka ja pinkkipohjainen Mellanraggi. Kerrosrivinousut kirkkaanpunaisesta 7-veikasta ja 7veikan Raidasta.
Resorissa valepalmikkoa. Polvisukat kirkkaanpunaisesta, harmaasta ja valkoisesta 7-veikasta sekä 7veikan Raidasta.
Vahvistettu kantapää. Resoreissa oikeat silmukat kudottu takareunoistaan, jolloin resorista tulee napakkaa ja kauista. 


Mallineuleena Niina Laitisen 'Diamonds in a row'
Lankana vaaleansininen 7-veikka. 


Mallineuleena Niina Laitisen 'Diamonds in a row'
Lankana luonnonvalkoinen 7veikka. Lisätty 10.11.2015


Ruskeasävyiset polvisukat
7-veikka ja 7-veikka Polkka
Resorin jälkeen mallineuleena 3 o, 1 n
Aloituksessa 60 s, joista nilkan resorissa kavennettu ylimääräiset siten, että  kullekin puikolle jää 12 s.
Kantapää vahvennettu
Resoriosuuksissa oikeat silmukat kudottu takareunoistaan    Aiemmin olen kutonut tällä värityksellä aikuisten polvisukat. Sain toiveen tehdä samanlaiset sukat joulukuussa syntyvälle vauvalle. Olipa vaikea tehdä pieniä sukkia, kun on tullut niin vähän tehtyä vauvaneuleita. Aina terästä tuli ihan liian pitkä, mutta lopulta hyväksyin tällaiset.


Ostin netistä ruotsalaista Mellanraggia, joka on pehmoista kutoa. Huonoksi puoleksi koin sen, että langan säikeet hajoavat puikolle otettaessa. Pitää siis olla tarkkana, että aina saa koko langan puikolle. Jos haluaa sukista symmetriset, menee lankaa jonkin verran hukkaan, kun toista sukkaa varten pitää etsiä kerästä sama kohta.
Mellanragissa on 75 % villaa ja 25 % polyamidia. Puikkosuositus 3. Se on konepestävää 40 asteessa.
Kudoin Mellanragista sukkia pikkuprinsessoille. Kumppaniksi otin vaaleanpunaista 7-veikkaa, koska tilasin Mellanraggia liian vähän, ja onhan se vähän kalliimpaakin. 


Lisätty 30.10.2015 

  
Kokeilin löytämääni pitsineuletta näihin vaaleisiin 7-veikkasukkiin. Ohje on helppo ja se on tässä:

1. krs: 1 o, 1 n, 2 o, 1 n, 1 o eli yhteensä 6 silmukkaa
2. krs: 1 o, 1 n, langankierto, 2 o yhteen silmukoiden takareunoista, 1 n, 1 o
jatka toistaen näitä kahta kerrosta

  
Sukan aloitin simpukkareunalla, johon ohjeen löysin tuoreimmasta Novitan Sukkalehdestä. Törmäsin tuohon simpukkavinkkiin jo aiemmin netissä, mutta sukkalehden kuvallinen ohje on selkeämpi, mitä netissä näkemäni. Vaaleanpunaisesta 7-veikasta tehtyihin Annukka-sukkien ohjeeseen törmäsin netissä. Sekin on hyvin helppo eli

*1-5. krs: 1 n, 4 o
6. krs: 1 n, langankierto, ylivetokavennus, 2 o yhteen, langankierto.*
Toista kerroksia 1-6. 
Kuvio muodostuu siis viidestä silmukasta eli mitoita silmukkamäärä sen mukaan. 


 Nämä räsymatot tein käyttämällä fuksianpunaista  7-veikkaa ja 7-veikan sateenkaarta. 
Räsymatoissa kudotaan aina kaksi kerrosta kummallakin langalla. Varressa on 60 silmukkaa, joista vähennän nilkan resorissa ylimääräiset siten, että puikkoa kohti jää 12 silmukkaa. Mallineuleena tuossa varressa on 4 o, 1 n. Resorin ja kantapään vahvistetun osuuden oikeat silmukat kudon nykyisin takareunoistaan, jolloin resorista tulee kauniimman näköinen ja jämäkkä.
 
Lisätty 21.10.2015
 

Oranssi-ruskea-vaaleat kettusukat
Lankana 7-veljestä 


Kettukuvio kirjailtu jälkikäteen


Pystyraitasukat
Lankana harmaa 7-veljestä ja 7-veljestä Raita-sateenkaari
Pystyraitaosuudessa olisi pitänyt olla suuremmat puikot, joten liian tiukkaa tuli. 


Sinisävyiset sukat 7-veikasta ja 7-veikka Raidasta


Turkoosisävyiset sukat turkoosista 7-veikasta ja 7-veikka Raidasta
Mallina kerrosrivinousu 


Lankana turkoosi 7-veikka ja Viidakko-lanka.


Valkoinen ruttuvarsi ja viininpunainen sukkaosa.
Lankana 7-veljestä

Lankana musta 7-veikka ja varressa puna-musta-valkoinen Nostalgia.
Varressa mallineuleena kerrosrivinousu. 

 
SUKKAKUVIA
Lisätty 24.9.2015 
Ruskeat sukat miehistä kokoa. Lankana ruskea 7-veikka ja ruskeasävyinen Viidakko.
Mallina kerrosrivinousu.

Lisätty 5.9.2015 
 


Näissä räsymatto-polvisukissa on käytetty punaista 7-veikkaa ja 7-veikka Raitaa sävynä sateenkaari.
Aloituksessa on 64 silmukkaa ja resoriosuuksissa sekä kantalapussa olen kutonut oikean silmukan takareunasta. Raitaosuudessa on kaksi kerrosta punaista ja viisi kerrosta sateenkaariraitaa. Nilkan resorikerroksella kavensin silmukat siten, että puikkoa kohti jäi 12 silmukkaa.


Näiden polvisukkien yläresorissa ja sukkaosuudessa on käytetty viininpunaista 7-veikkaa ja itse varressa 7-veikan Polkkaa. Aloituksessa on 64 silmukkaa, joita olen kaventanut matkalla siten, että nilkassa on 12 silmukkaa puikkoa kohden. Resoreissa ja kantalapussa oikeat silmukat on neulottu takareunasta. 


 Luonnonvalkoisesta, mintun ja vaaleanpunaisen värisestä 7-veikasta tuli tällaiset nilkkasukat.


 Luonnonvalkoiset polvisukat on kudottu Suvikummun Marjan ohjeella. Malli on omiin käsiini hiukan hidastekoinen, mutta ihan helppo ja todella kaunis. Kukkakuvioiset napit löysin kirjakaupan askarteluhyllystä.

Oranssi-ruskeasävyisiin sukkiin käytin jämälankakeriä. Lankana jälleen 7-veikka. 


Sukat 7-veikan keltaisesta ja 7-veikan viidakkolangasta. Mallin löysin facebookista, mutta ehkä se kuvassa oli hienompi, kuin toteutettuna. Resori varressa ja nilkassa on valepalmikkoa. 


SUKKAKUVIA
Lisätty 11.8.2015 


Lapsen sukat 7-veikasta, harmaa ja punainen.


Vaaleanpunaiset sukat 7-veikasta.


Ranskanpastillit 7-veikasta.


Pitkävartiset sukat harmaasta ja sinisestä 7-veikasta.


Vaaleanpunaiset sukat 7-veikasta pykäreunalla. Valkoinen koristeraita ei mennyt aivan putkeen, mutta enpä ryhtynyt purkamaankaan.

Turkoosinvihreää 7-veikkaa. 


Tiikerisukkia lapsille.
 
 
SUKKAKUVIA
Lisätty 12.4.2015


Valkoiset pitsipolvarit olen kutonut Liisa Palolan facebookin villasukkaryhmässä julkaisemalla ohjeella. Koska en löytänyt linkkiä ohjeeseen, laitan sen tähän.


VALKOISET POLVISUKAT  A´ LA LIISA PALOLALanka  7-veljestä, puikot 3,5Luo 16 silmukkaa puikolle ja neulo 8 kerrosta 2o, 2n resoria tai haluamasi pituusKuvio: kuvion silmukkamäärä jaollinen 8:lla1.krs.: 2 oikein yhteen, langankierto, 1 nurin, 4 oikein 1 nurin2. krs.: 2 oikein, 1 nurin, 4 oikein, 1 nurin3. krs.: langankierto 2 o yhteen, 1 nurin, nosta 2 silmukkaa apupuikole työn taakse ja neulo seuraavat 2 silmukkaa oikein, neulo apupuikon silmukat oikein, 1 nurin4.krs: 2 oikein, 1 nurin, 4 oikein, 1 nurin5.krs.: 2 oikein yhteen, langankierto, 1 nurin, 4 oikein, 1 nurin6. krs.: 2 oikein, 1 nurin, 4 oikein, 1 nurin7. krs.: langankierto, 2 oikein yhteen, 1 nurin, 4 oikein, 1 nurin8. krs.: 2 oikein, 1 nurin, 4 oikein, 1 nurin9. krs.: 2 oikein yhteen, langankierto, 1 nurin, nosta 2 silmukkaa apupuikolle työn taakse, neulo seuraavat 2 silmukkaa oikein, neulo apupuikon silmukat oikein, 1 nurinToista kerroksia 4 - 9 ja tee kavennukset letin silmukoilla nilkassa kolmen letin kohdalla ja vaihda samalla puikot pienempiin, niin nilkka ja teräosa tulevat tukevammat.
Neulo sopivan pituisiksi ja tee jalkaterä ja kavennukset terässä haluamallasi tavalla 


Niinikään facebookin Voihan villasukka-ryhmästä löysin vinkin kantalapun tekemiseen. Siinä kantalapun molemmissa päissä kudotaan kolme silmukkaa aina oikein neuletta. Toki voi kutoa vain kaksi tai vaikka neljäkin silmukkaa. Näin toimien kantalapun reunasta on helppo poimia silmukat, eikä tule reikiä eikä myöskään venyneitä silmukoita. Kantalapun reunaan tulee tuollainen kuvio, josta kaikki eivät tykkää. Minusta se sopii hyvin myös vahvistetun kantapääneuleen kanssa.


Kaupasta lähti mukaan 7-veikan uutuusväri Vaahtokarkki, jota yhdistin keltaiseen 7-veikkaan. Näihin lapsenkokoisiin sukkiin on mallineuleena Kumpare.


Yhdistin vaahtokarkin myös kotoa löytyneeseen vaaleanpunaiseen 7-veikkaan ja tuloksena oli tällaiset karkkivärisukat. Mallineuleena kerrosrivinousu.


Ja yhä samaa vaahtokarkkia. Resorissa valepalmikkoa.


Nämä ruskeasävyiset sukat on kudottu yksivärisestä 7-veikasta ja 7-veikan Polkasta. Kantapää tuli turhan levottomaksi, mutta enpä alkanut purkamaan. Mallineule on mukaeltua Kumparetta.


Harmaina päivinä on mukava kutoa iloisen värisiä sukkia. Samalla on tullut tuhottua yksittäisiä lankajämiä.


Lisätty 23.3.2015 


 Oranssi-ruskeiden sukkien mallineuleen nimeä en tiedä, mutta löysin sen ohjeen Ullan blogista nimellä Ailin lapaset. Niinpä kutsun nyt tuota mallineuletta Ailiksi. Tämä mallineule saattaisi sopia hyvin esimerkiksi pipoon tai kaulahuiviin. Sukan varresta tuli jämäkänoloinen. Aili joustaa jonkin verran, mutta ei tavanomaisten neulemallien tapaan. Ennakoin tämän laittamalla 14 silmukkaa puikkoa kohti. Lankana 7-veikka ja puikot 3.


 Näihin sukkiin harjoittelin myös uutta kantalapun sivusilmukoiden poimintatapaa. Kudon kantalappua tehdessäni puikon kummassakin päässä kolme ensimmäistä silmukkaa aina oikein. Näin syntyy kantalapun reunaan nätti rivi, jonka lomasta on helppo poimia silmukoita sukan jatkamista varten.


 Ei tule reikiä, vaan tuollainen koristeraita. Joku ei ehkä tykkää, mutta minusta se on mukava somiste sukassa.


7-veikan turkoosista ja Sateenkaaresta tein sukat käyttäen Molly-neuletta, joka on helppoa ja nopeaa. Siinä kudotaan kaksi kerrosta oikeaa ja 3. kerros 1 o, 1 n. Jälleen käytin työssä puikkoja nro 3.
  Vihreästä 7-veikasta tein sukan kiertävällä mallilla. Puikkoa kohti silmukoita on 12 ja puikkojen nro 3. Tälle mallille en tiedä nimeä, mutta se menee näin:

3 kerrosta 2 o, 2 n
3 kerrosta 1n, 2 o, 2 n
3 kerrosta 2 n, 2 o
3 kerrosta 1 o, 2 n, 2 o
toistetaan edellisiä


Erilaisia kuvioita kokeillessa huomaa, kuinka niillä on valmistuvan sukan kokoon suuri vaikutus. Toiset kuviot joustavat paremmin kuin toiset. Toiset kuviot tekevät automaattisesti sukasta reilun kokoisen, kun taas joku kuvio niukentaa sukan kokoa konkreettisesti. Niinpä joskus varren mallineule johtaa siihen, että sukasta tulee lapsen jalkaan sopiva. Ellei sitten halua purkaa ja aloittaa suuremmalla silmukkamäärällä. Tämä vihreiden sukkien kiertyvä malli joustaa hyvin. 

Yleensä prässään tai höyrytän sukat ennen kuvausta, mutta nämä ovat suoraan puikolta pudonneita. Höyryttäminen tasaa etenkin kirjoneuleita ja tekee valmiista sukista muutenkin viimeistellyn näköiset. Välttämätöntä höyryttäminen ei tietenkään ole.

* * *  

Lisätty 21.2.2015


Pöllösukat oranssista 7-veikasta ja Tweedistä.


Punaiset polvisukat lahjaksi 60-vuotiaalle
Lankana 7-veikka
Mallineule Suvikumpu -blogista 


Näissä kirjoneulesukissa kokeilin vinkkiä, jossa kirjoneuleen kohdalla neule käännetään nurinpäin ja neulomista jatketaan uloinna olevilla puikoilla. Ideana on, että langat kulkevat väljemmin, jolloin työtä ei joka puikollisen jälkeen tarvitse venytellä, 
eikä kirjoneulekuvio siten kiristä.

Minun käsialallani neuleesta tuli pikemminkin liian löysää ja toki tuo menetelmä vaatii myös aika lailla tottumista. Jälkeenpäin mietin, että sukat olisi pitänyt purkaa ja 
tehdä alusta pitäen uudelleen. 
En purkanut, joten jäävät muistoksi eräästä kokeilusta. 

Pinkin värisissä sukissa kokeilin kumpare-mallia.

Siitä olen nähnyt pari eri versiota, mutta itse tein näin:

*viisi kerrosta 3 o, 3 n, 

viisi kerrosta kaikki oikein, 

viisi kerrosta 3 n, 3 o* 

toista näitä  

 


Novitan 7-veikan sateenkaariraitaa on jälleen saatavissa. Minusta se on parhaimmillaan yhdistettynä johonkin yksiväriseen lankaan, jolloin sukka ikäänkuin rauhoittuu.


Kerrosrivinousu on siitä mukava mallineule, että se sujuu minulta minkä tahansa mielenkiintoisen tv-ohjelman lomassa ilman virheitä.

Näissä yhdistin 7-veikan Raitaan yksiväristä lankaa, toisessa vaaleanpunaista, 
toisessa tummanruskeaa. 
Tuota vaaleanpunainen-ruskea-beige-luonnonvalkoinen -Raitasävyä ei löydy kaupoista. Tilasin sitä vuosi sitten jostain nettikaupasta, jossa oli vielä vanhoja sävyjä varastossa. 


PS. 
Fonttikoon muotoileminen ei taas syystä tai toisesta joka kohdassa onnistunut, 
mutta haitanneeko tuo tahtia.

* * *

SUKKAKUVIA
Lisätty 5.2.2015 

  
Kirjoneulesukka turkoosista 7-veikasta ja 7-veikka Raidasta.


Sukat kerrosrivinousu-mallilla. Lankana turkoosi 7-veikka ja turkoosisävyinen 7-veikka Raita. Puikot 3½.


Polvisukat kirjoneuleisena. Lankana sinisävyiset ja harmaa 7-veikka. Puikot 3½.


Broken seed -sukat lilasävyisenä. Broken seed -mallineule sopii minusta hyvin jämälankojen hävittämiseen. Näiden sukkien väritystä saisi hyvin muutettua vaihtamalla luonnonvalkoisen päävärin varressa tuohon lilasävyiseen, joka näissä sukissa on ikäänkuin toissijaisena.


Kirjoneuleisia polvisukkia.


Broken seed -sukat.


Punaiset polvisukat 7-veikasta, mallineuleena valepalmikko.


Sukat lapselle 7-veikasta ja 7-veikka Raidasta. Varren kirjoneuleharjoittelu ei mennyt ihan putkeen, mutta en enää lähtenyt purkamaankaan.


VIIMEISIMPIÄ AIKAANSAANNOKSIA
Lisätty 17.12.2014  


Kuplasukat 7-veikasta ja 7-veikka Polkasta, kantapää ristiinvahvistettu. Resorin taakse ompelin Itse tehty -tekstilapun.
Sukat vaaleanpunaisesta, luonnonvalkoisesta ja vaaleanharmaasta 7-veikasta. Resorina valepalmikko ja kantapää ristiinvahvistettu.


Kirjoneulesukat punaisesta ja vaaleanharmaasta 7-veikasta. Kantapää ristiinvahvistettu ja resorissa valepalmikkoa.


Sukkia pienille tiikereille Novitan Viidakko-langasta.


Ruttuvarsisukat tumman ja vaalean lilasta 7-veikasta.


Kerrosrivinousut tummanharmaasta 7-veikasta ja 7-veikka Polkasta.


Punaiset pitkävartiset sukat samalla ohjeella kuin alempana olevat vaaleat sukat. Resorina valepalmikko. Lankana 7-veljestä.Pitkävartiset nappisukat luonnonvalkeasta 7-veljeksestä. Ohje ja mallineule Suvikummun Marjan -blogista.


Valmistuneita sukkia lisätty 30.10.2014
  

Kerrosrivinousut turkoosisävyisestä 7-veikka Polkasta 
(löysin kesällä lahjatavaraliikkeen alekorista yhden kerän)
ja
turkoosista Nallesta, joka sekin samaisesta alekorista.


Beigepohjaiset villasukat raitavarsin
7-veikasta vahvennetulla kantapäällä

Mallineule:

*2 o, 2 n neljä kerrosta
viides kerros kaikki nurin*
toista *:stä 

Vaihda väri ja jatka mallineulosta
Värin vaihdon jälkeen neulo yksi kerros pelkkää oikeaa. 
Tämä siksi, ettei nurjissa silmukoissa näkyisi värinvaihto rumasti. 

* * *

Jatkossa lisään uudet sukat tähän tekstin alkuun. 
Tähtien alapuolella aiemmin valmistuneita sukkia.

* * *

Joulunpyhinä 2013 innostuin kutomaan sukkia. Tuntui, että käsille piti olla jotain tekemistä sohvalla istuessa. Runsaan kymmenen vuoden ajan olin tehnyt ristipistotöitä, mutta ne vaativat koko ajan huomiota, eikä ristipistoja tehdessä voi keskittyä mihinkään muuhun. Yksikin pisto väärässä paikassa saattaa kertautua ja vääristää koko kuvion. Halusin siis vaihteeksi keksiä muuta ajanvietettä käsille.

Nuorempana kudoin enemmänkin ja ompelin myös jonkin verran vaatteita ihan itselle. Lasten ollessa pieniä ostin saksalaisia kaavalehtiä ja ompelin heille verkkarit, colleget ja erityisesti mekkoja tyttärelleni. Sitten meni monta vuotta, että käsityöt jäivät aika vähille. Kunnes opettelin tekemään ristipistotöitä. Jonkun verran olen kutonut myös poppanoita työväenopistossa, mutta ilman omia kangaspuita se osoittautui hankalaksi. Aina piti lähteä jonnekin suuntaan etsimään vapaita paikkoja ja omat työt täytyi tehdä muutamana iltana putkeen, jotta samoilla kangaspuilla ehtivät muutkin tehdä suunnittelemansa työt.

Nyt on siis villasukkien vuoro. Käsitöiden tekeminen on löytänyt uuden tulemisensa. Villasukkia opettelevat kutomaan monet sellaisetkin, jotka eivät ole aiemmin kutomisesta kiinnostuneet. Käsityöihmiset ovat perustaneet blogeja ja somessa on runsaasti erilaisia käsityöryhmiä. Itse seuraan facebookissa mm. "Voihan villasukka" -ryhmää, josta löydän mielenkiintoisia malleja, lankauutuuksia ja ideoita ylipäätään. Googlettamalla löytyy sekä malleja että videofilmejä, joiden avulla selviää ongelmakohdista. Ei siis välttämättä tarvitse lähteä kirjastoon, kirjakauppaan tai lehtimyymälään. Lankoja löytyy taas ihan lähikaupoistakin ja paremmat valikoimat käsitöihin erikoistuneista liikkeistä. Myös netti avaa uuden ulottuvuuden lankoja hankittaessa.

Hyviä vinkkejä olen saanut monelta puutarhabloggarilta, sillä mullan mönkimisen ohessa monella riittää energiaa myös käsitöihin. Suvikummun Marjalta sain villasukkataipaleeni alussa monta hyvää niksiä. Taitaapa olla niin, että häneltä eräässä kilpailussa voittamani nappivarsisukat antoivat varsin voimakkaan alkusysäyksen ryhtyä itsekin kutomaan sukkia.

Ihan kaikkia tämän kuluneen sukkainnostukseni aikana valmistuneita sukkia en ole muistanut kuvata, mutta suurimman osan kuitenkin. Sukkia ovat saaneet sukulaiset, ystävät ja tuttavat. Itse kudotut sukat ovat kiva vieminen, jos ei vaikka ehdi kukkakauppaan. Jakamisesta huolimatta sukkia alkaa olla sen verran varastossa, että pitäisi ehkä miettiä myyntiä. Siten saisi vähän kulujakin peitettyä tai ainakin hankittua lisää lankaa.

Tekemisen edetessä työn jälki on parantunut. Olen oppinut runsaasti uusia kikkoja, jotka sekä helpottavat kutomista että tuovat työhön laatua. Haasteita on edelleen, mutta sehän on vain myönteinen asia. 

Sukkia tehdessäni puhun kutomisesta, kun taas joku toinen neulomisesta. Se ei haittaa, jos kaikki ymmärrämme toisiamme. 

Ja syy, miksi laitoin sukkani tänne puutarhablogin yhteyteen on se, että täällä ne ovat minun itsenikin löydettävissä.
 

Punaiset sukat, lankana 7-veljestä, puikot 3,5, 
vahvistettu kantapää, malli omasta päästä.


Pitkävartiset pitsisukat, lankana 7-veljestä, puikot 3,4, 
vahvistettu kantapää.


Tummanpinkit villasukat pykäreunalla, lankana 7-veljestä, puikot 3,5, 
vahvistettu kantapää, 
mallin olen yrittänyt kopioida ystävältä saaduista sukista.


Mustat Ossinsukat, lankana 7-veikka, puikot 3,5. 
Malli on jälleen kopsattu jostakin, mutta kukapa enää muistaa, mistä.


Vaaleat sukat kummitytölle 7-veikasta ja 
pienet hänen pojalleen 7-veikan Polkasta.


Timon sukat 7-veikasta ja 7-veikka Polkasta.


Jempun sukat lapselle vaaleanpunaisesta 7-veikasta ja 7-veikan Polkasta.


Lilasävyiset sukat 7-veikasta ja 7-veikan Polkasta.


Beigesävyiset sukat 7-veikasta ja 7-veikan Polkasta.


Vaaleat nilkkasukat 7-veikasta. Mallineuleena näyttäisi olevan pitsineule Hääräämöstä.Kuplasukat tummasta ja vaaleasta 7-veikasta.


Näissä vaaleissa sukissa harjoittelin ruutuneuletta. Lankana 7-veikka.

1. krs. nosta 1 s, 3 o, toista kerros loppuun
2. krs. neulo kaikki silmukat oikein
3. krs. nosta 1 s, 3 o, toista kerros loppuun
4. krs. neulo kaikki silmukat oikein
5-6 krs. neulo 1 o, 3 n, toista kerros loppuun


Penan sukat 7-veikka raidasta.


Punavalkoiset kuplasukat 7-veikasta.


Oranssit sukat 7-veikasta ja 7-veikan Raidasta.


Oranssisävyiset sukat 7-veikasta ja 7-veikan Polkata.


Suffelisukat vaaleanpunaisesta ja beigestä 7-veikasta.


Ensimmäiset piirakkasukkani pinkistä 7-veikasta.

 
1.krs: 5n, 6o, lk,1o, lk ,6o, 5n.
2.krs: 4n, 2o yhteen,5o, lk, 3o, lk, 5o, ylivetokav, 4n
3.krs: 3n, 2o yhteen, 5o, lk, 5o, lk,5o, ylivetokav, 3n
4.krs: 2n, 2 o yhteen, 5o, lk, 7o, lk, 5o, ylivetokav, 2n
5.krs: 1n, 2o yhteen, 5 o, lk, 9o, lk, 5o, ylivetokav, 1n
6.krs: 2o yhteen, 21 o, ylivetokav
Toista 1.-6.krs:ia.

 Etuosan neulekuvio tehdään 23 silmukalla.


Vaaleat piirakkasukat ja lapsen sukat.


Keltaiset lastensukat ja raitasukat aikuiselle.


Raitasukkia eri kokoisina. Lankana 7-veikka Raita.


Pitsisukat vaaleanpunaisina ja luonnonvalkoisina.


Tuikitavalliset sukat lilasta 7-veikasta ja 7-veikka Polkasta.


Lilasävyisissä sukissa vähän ruutuvarsi.

 1. krs valkoisella oikein
 2. krs valkoisella nurin
 3. lialla "1o, nosta yksi s neulomatta" toista "...",
 4. lilalla1 n, nosta yksi s neulomatta" toista "..." 
 5. nilkan kohdalla kaikki oikein, joka toinen silmukka eri värillä


 Ensimmäiset pöllösukkani. Koska kotoa ei löytynyt sopivia helmiä silmiksi, 
käytin lilanväristä lankaa. Siksi silmät eivät näy kuvassa kovin hyvin.


Toisiin pöllösukkiin olin jo löytänyt sopivia helmiä, joiden pujottamista varten kaivoin työkalupakista pätkän rautalankaa. Se korvasi ohuen virkkuukoukun erinomaisesti.


Näihin sinisiin sukkiin opettelin tuohon varteen broken seed -mallin.

Pohjavärillä (tässä valkoinen) neulotaan joka kerros 1o, 1n siten, että nurjat ja oikeat vaihtelevat. Ensimmäisellä kerroksella aloitetaan oikeilla silmukoilla, mutta seuraavalla pohjavärikerroksella sitten nurjilla. Välissä on aina yksi kerros oikeaa värillisellä. 

Broken seed -mallissa kannattaa huomioida, että mallineule tekee tuosta varresta normaalia tiukemman.


Tässä ensimmäinen harjoitelma kerrosrivinousua.
Myös kerrosrivinousu-mallia käytettäessä tulee sukasta normaalia tiukempi.


Näissä vaaleissa polvisukissa ideana oli harjoitella ristiinvahvistettua kantapäätä. Ihan putkeen se ei tainnut mennä, mutta ensikertalaisena päätin jättää harjoitelman ongelmat näkymään.
Mallineule helmineuletta ja Hääräämöstä löydettyä pitsineuletta.


Sukat 7-veikasta ja 7-veikka Polkasta. 
Kerrosrivinousu ei näy kovin hyvin, mutta minusta sukasta tuli aika jännä.


Ensimmäiset olgani. Malli on aika kiva, mutta tämä Tallinnasta ostamani lanka ei sopinut lainkaan sukkaan. Ei edes unisukaksi, jollaiseksi sen ajattelin. 
Eikä mennyt väritkään samalla tavoin molempiin sukkiin, kun tuskastuin lankaan jo ensimmäisen sukan alkumetreillä.

Luo 48  silmukkaa (12 puikolle) 
aluksi kaksi kerrosta nurjaa 
2 takaosasta yhteen, 3 o, langankierto, 2 o, langankierto, 3 o, 2 o yhteen, jatka kerros loppuun
joka toinen kerros oikeaa, ilman lisäyksiä/kavennuksia


4 kerrosta: 2 o, 2 n 
yksi kerros: kaikki nurin
4 kerrosta: 2 n, 2 o
yksi kerros: kaikki nurin
vaihda langan väri. 
Värin vaihdon jälkeen neulo yksi kerros pelkkää okeaa. Tämä siksi, ettei nurjissa silmukoissa näkyisi värinvaihto rumasti (tämän minä luin vasta myöhemmin). Keltaiset kerrosrivinousut 7-veikasta ja 7-veikan Raidasta.

Yksi kerrosrivi nousee sukasta ”esiin”
Silmukkaluku jaollinen neljällä, neulo kolme oikein, nosta neljäs, koko kerros.
Tee näin kaksi kerrosta ja neulo kolmas kerros kokonaan oikein,
toista näitä kolmea kerrosta. 
 Aina oikean kerroksen jälkeen langanvaihto, niin nostettu silmukka tulee "erivärillä"


 Ruskeat kerrosrivinousut 7-veikasta ja 7-veikan Nostalgiasta.


Siniset kerrosrivinousut 7-veikasta ja 7-veikan Raidasta.


Ruosteenväriset kerrosrivinousut 7-veikasta - 7-veikan Raidasta. 
Ruskeat kerrosrivinousut samat, kuin ylempänä.


Oranssisävyisiä kerrosrivinousuja lapsille 7-veikasta ja 7-veikan Polkasta.


Vinosalmiakki -sukat 7-veikasta ja 7-veikan Raidasta.


1 krs: 2 o, 2 n
2 krs: 2 o yht, 2 n
3 krs: 1 o, lk , 2 n
4-5 krs: 2 o, 2 nPunaiset kerrosrivinousut 7-veikasta ja 7-veikan raidasta. 

Resorina valepalmikkoa:
1krs. 2o, 2n
2krs. 1o, lk,1o, 2n
3krs. 3o, 2n
4 krs. nosta 1 neulomatta, neulo 2 oikein ja vedä nostettu näiden yli, 2 n
toista näitä 4 kierrosta


Joulunpunaiset sukat 7-veikasta. Resorissa ja jalan päällä valepalmikkoa.


 Ruskeasävyiset kerrosrivinousut.


Kettukarkkisukat lapselle 7-veikasta. Resorina valepalmikkoa.
Purin kettukuvion kahteen kertaan ja silti tuli yhä liian tiukkaa.
Kuvioneuleessa on siis vielä harjoittelemista.


Joulunpunaiset sukat lapselle 7-veikasta. Resorina valepalmikko.


Välillä väsäsin muutamia vauvantossuja tällä helpolla mallilla, jonka löysin netin ihmeellisistä uumenista.


Tummanharmaata 7-veikkaa ja harmaa-beige -sävyistä 7-veikka Polkkaa.


Vaaleanpunaiset Piirakat.

11 kommenttia:

 1. Voi tavaton miten paljon erilaisia sukkia olet kutonut.
  Monta kaunista väriä ja kuviota löytyy sukkamallistostasi ja jees siellä on myös minun voittosukkani....

  VastaaPoista
 2. Hienoja sukkia ja ihan loistava idea, että jaat vähän kuvioiden tekotapoja. Itse teen vielä perussukkaa ja olisi kiva treenata vähän erikoisempia juttuja.
  Kiitos!

  VastaaPoista
 3. Kerrassaan ihania sukkia, kaikki niin erilaisia.. Mieleen jäi erityisesti nuo lapsen kettukarkkisukat, taidanpa vohkia idean ;)

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. En ole tehnyt tilauksesta sukkia. Suurin osa on mennyt eteenpäin lahjoina ja muuten vain sukulaisille ja ystäville. Myös naapuri myi joulun alla työpaikallaan. Nyt on kutominen kokonaan pysähdyksissä, kun oikea olkapää jumittui ja sitä pitää lepuuttaa. Facebookissa on Voihan villasukkaryhmä, jonka kautta villasukkia myyviä henkilöitä saattaa löytää.

   Poista
 5. kauniita ovat.ei muuta ko kutomaan.kiitti ohjeista

  VastaaPoista
 6. Oi kun mukava, kun olet koonnut tänne sukkamallit. Heti löysin uusia toteutettavaksi. Miten pienillä silmukkamuutoksilla saa jo nätin kuvion sukkaan. Ihanat nuo joulunpunaiset sukat. Lähdenkin heti kaivelemaan lankavarastoja, hih

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion myös kokeilla tuota kantapään reunan neulomista oikealla.

   Poista
 7. Oi mikä aarreaitta täällä onkaan, voi kun olisi enemmän aikaa kutoa, kun on noin paljon erilaisia malleja! Oot tosi taitava!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!