Sivut

sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

Retki Lapinlahden sairaalan puistoon


Osallistuin veljenvaimon kanssa Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ryn (Helsy) ja Lapinlahden Lähde Oy:n järjestämälle retkelle Lapinlahden sairaalaan ja sen puistoon. Kokoontuminen oli rakennuksessa sijaitsevan Lähde-kahvilan edustalla. Kävimme nauttimassa herkulliset pullakahvit ennen retkeä kahvilassa ja samalla kiersimme sairaalarakennusta sisältä.


Lapinlahden sairaala on Suomen ensimmäinen mielisairaalakäyttöön valmistunut sairaala ja on Euroopan vanhimpia psykiatrista hoitoa varten rakennettuja hoitolaitoksia. Se sijaitsee Helsingissä Lapinlahden osa-alueella meren rannalla Hietaniemen hautausmaan läheisyydessä. Sairaala valmistui vuonna 1841 Carl Ludvig Engelin suunnitelmien mukaan. 160 vuotta toiminnassa olleessa sairaalassa toimi viimeiseksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin psykiatrisen osaston syömishäiriöosasto, -poliklinikka ja -päiväosasto (sairaalatoiminta päättyi 2008). Lähde: Wikipedia.



Sairaalaa on alusta lähtien ympäröinyt laaja puutarha. Siitä on aikojen kuluessa lohkaistu alueita muun muassa Länsiväylän rakentamiseksi, mutta sen keskeisin osa on yhä jäljellä. 
(Lähde: Wikipedia). Puisto on edelleen hieno, vaikka siitä on jäljellä murto-osa siitä, mitä se on aikanaan ollut. Luonto on paikoin vallannut tilaa ja jonkinlainen rappio on nähtävissä. Siihen varmasti vaikuttaa epätietoisuus alueen tulevaisuudesta. 


Retkellä oli melkoinen joukko osanottajia. Oppaiden ääni ei tahtonut laitevahvistuksesta huolimatta kuulua ja se tuskastutti monia osanottajia. Moni tärkeä asia jäi kuulematta tai sitten sitä ei kerrottu ollenkaan. Kaipasin opastukseen jämäkkyyttä ja järjestelmällisyyttä. Paljon meni aikaa pyörimiseen ja odottamiseen.


Lähellä hautausmaata on yrttialue ja viljelypalsta-alue, jossa oli useita ihmisiä huolehtimassa palstastaan. Retkijoukko ei mahtunut kokonaisuudessaan palsta-alueen kapeille poluille ja niinpä sielläkin kasveihin tutustuminen jäi kunkin omaksi tehtäväksi. Alueen läheisyydessä on sairaalan vanha kellari, joka nykyään on välinevarastona. Näin päättelimme näkemästämme.


Kuvassa on Lapinlahden lähdekaivo, josta aikoinaan myytiin vettä myös muille kaupunkilaisille. Tilojen toisena päävuokralaisena toimiva Lapinlahden Lähde Oy:n nimi on otettu kyseisestä kaivorakennuksesta.

Lapinlahden Lähde Oy on voittoa tavoittelematon yhteiskunnallinen yritys. Sen tehtävänä on taloudellisesti kestävällä tavalla mahdollistaa kansalaislähtöinen mielenterveyttä edistävä toiminta entisessä Lapinlahden sairaalassa. Lapinlahden Lähde Oy on tehnyt sopimuksen rakennuksen käytöstä Helsingin kaupungin kanssa ja maksaa vuokraa käyttämistään tiloista. Lähde Oy:n taustaorganisaatio on Suomen Mielenterveysseura.


Punatiilistä rakennusta veden äärellä on aina kutsuttu Venetsiaksi. Aikoinaan siinä on sijainnut sairaalan pesula. Nykyisin rakennuksessa on monenlaista toimintaa ja mm. leipomo, jossa viikonloppuisin leivotaan myytäväksi herkullista leipää.


Alueelta puretusta rakennuksesta peräisin olevia tiiliä on käytetty viljelypalsta-alueen käytävien kattamiseen. Hienoja, saisipa tuollaisia omaankin puutarhaan.


Puolentoista tunnin kiertämisen jälkeen olimme päässeet sairaalan merenpuoleisille kallioille. Siellä oppaat innostuivat keskustelemaan nenät maata kohti pienistä kalliokasveista. Luontoretkihän oli tietenkin kyseessä, mutta tässä vaiheessa minun ja monien muidenkin mielestä juututtiin yksinomaan noihin pikkuruisiin kalliokasveihin, joita taivasteltiin tunti. Itse sairaala-alueen puut, pensaat ja muut istutukset historiatietoineen unohtuivat. Unohtui myös useimmat retkeläiset, jotka alkoivat vähitellen suunnata omille teilleen.


Kysyimme, milloin siirrymme sairaalarakennuksen sisälle kiertämään. Kuulimme, ettei yhteistä sisäkierrosta tehdäkään, vaan jokainen voi mennä itsekseen katselemaan sisällä olevia näyttelyitä ja tutustumaan vanhaan rakennukseen. Valitettavasti se ei enää ollut mahdollista, sillä ovet oli suljettu. Päätimme lähteä pois. Olisimme mielellämme kuulleet enemmän myös itse rakennuksen historiasta ja sen toiminnasta psykiatrisena sairaalana. Ehkä siihen järjestyy tilaisuus joskus toiste.



Helsingin kaupunki on nyt irtisanonut sairaalan vuokralaiset. Alueen jatkosta ja käytöstä on meneillään ideakilpailu, jonka tulokset nähdään v. 2020. Toivottavasti rakennus alueineen säilytetään kaikille avoimena kulttuurin ja hyvinvoinnin lähteenä, kuten Lapinlahden Lähde Oy haluaa. Lapinlahden alueen kaltaisia vihreitä keitaita ja matalan kynnyksen toimintapaikkoja tarvitaan kaupungeissakin. 


Vaikka retki ei ollut aivan sitä, mitä luvattiin, oli se silti mukava kokemus. Sadepilvet olivat väistyneet ja aurinko lämmitti muuten viileää ilmaa. Laulurastas ja muut linnut konsertoivat sairaala-alueen puissa ja lähellä sijaitsevan Länsiväylän liikenteen kohina häipyi taustalle.Ehdottomasti paikka, jonne kannattaa mennä kävelemään ja katselemaan. Paljon kauneutta on tarjolla ilman oppaitakin. Suosittelen!

Ja jos jossain on tilaisuus ilmaista mielipiteensä Lapinlahden sairaala-alueen säilyttämiseksi Lapinlahden Lähde Oy:n järjestämänä toimintana, kannattaa sekin tehdä. Olisi sääli, jos arvokas rakennus ja hieno puistoalue muuttuisi kaupunkilaisilta suljetuksi tilaksi tai pahimmassa tapauksessa puistoalue pilkottaisiin ja rakennettaisiin.