Sivut

keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Pian näistä taas iloitaan

Corydalis solida 'Beth Evans' - Pystykiurunkannus

Viime keväänä istutin punaista pystykiurunkannus Beth Evansia. Se kukki hurmaavana tuottaen paljon iloa. Kun johonkin kasviin ihastuu, nousee myös pelko, ettei se omassa pihassa menestykään. Beth Evans on päättänyt näyttää minulle, ettei hän niin vain aio juuriaan kapsekkiin pakata ja poistua takavasemmalle. Sieltä ne versot jo kurkistelevat likimain valmiina kukkimaan. Hetken olisi saanut vielä odottaa, mutta mikäpä minä olen heitä määräilemään.


Krookuksia on näkynyt siellä täällä jo pitkään. Pakkasöiden vuoksi kasvuvauhti on hidasta, mikä sinänsä ei haittaa. Ehtiipä luonnossa kasvaa muutakin sopivaa syötävää jäniksille, etteivät niin innokkaasti tule kukkiani popsimaan. Pitänee harkita verkkojen virittämistä, sillä puutarhassa on useita papanakasoja merkkinä ristihuulien vierailuista.


Tulppaaneistakin osa on näköjään kuullut huhuja aikaisesta keväästä. Toki olen istuttanut myös aikaisempia tulppaanilajikkeita. Muistaakseni nämä punastelevat kärjet löytyivät Kurgaanin oikeasta reunasta, jolloin kyseessä olisi Darwintulppaani Pink Impression.

Eranthis cilicica - Turkintalventähti

Talventähdetkin ovat kurkistelleet mullasta jo ties kuinka pitkään. Välillä ne ovat kyyristelleet kohmeisina yöpakkasten jäljiltä, mutta siitä huolimatta jatkaneet kasvuaan. Ihan kunnolla ne eivät ole vielä avautuneet. Toiveissa siis aurinkoisia ja lämpimiä päiviä näille pikkuauringoille.


Keittiön ikkunan alla vihreiden lehtien keskeltä kurkistelee sinililja. Olisiko persiansinililja, joita tässä kohtaa pitäisi kasvaa. Kuten kuvasta näkyy, linnut ja oravat ovat nakanneet auringonkukansiementen kuoria pitkin penkkiä. Siivoan paikan säännöllisesti, mutta päivässä tintit saavat kuorikaaoksen aikaan.


Viime viikon keskiviikkona kylvin tomaatit, kurkut ja samettikukat sekä muutaman tuoksuherneen. Kurkuilla ei tosiankaan olisi ollut mikään kiire, sillä ne itävät ja kasvavat nopeasti. Jos tulee pitkä ja kolea kevät, kurkut ehtivät venyä kellarissa pituutta liikaakin ennen kasvariin pääsyä. 

Samanaikaisesti kylvetyt tomaatit itävät huomattavasti hitaammin. Kylvin vain kaksi siementä per lajike välttääkseni taimiahdingon. Tässä voi hyvinkin käydä niitä, että ellei itämistä ala tapahtua, kylvän lisää. Ja sitten yhtäkkiä minulla on sekä aiemmin kylvettyjä että myöhemmin kylvettyjä iloisessa kasvussa.


Samettikukkien itäminen on myös tapahtunut nopeasti ja tehokkaasti. Näyttäisi siltä, että jokainen kylvämäni siemen itää. Sammareita aion istuttaa kasvimaalaatikoihin hyötykasvien lomaan. Ehkä kylvän vielä lisääkin, jotta varmasti riittää kasvimaata kaunistamaan.

 
Osa tuoksuherneistäkin on itänyt hyvin. Liotin siemeniä ennen kylvöä. Tuoksuherneitäkin taidan laittaa vielä lisää. 
 

Ruokakaupasta löytyy muitakin houkutuksia, kuin syötäviä. Mukaan lähti kaksi erilaista iris-pussukkaa, pinkki jaloangervo ja tummaa salkoruusua. Ajattelin esikasvattaa nämä ruukuissa ja laittaa maahan vasta, kun ovat kasvattaneet kunnolla juuria itselleen.


Sisälläkin kukoistaa, kun vaaleanpunainen lehtikaktus päätti aloittaa toisen kukinnan. Edellinen oli  marras-joulukuussa. 


Orkidea on kukkinut jo pidempään ja sen toiseen vanaankin on ilmestynyt nuppuja. Tämä kukka katselee kaihoisasti pihamaalle. Tai sitten ällistelee likaisen harmaata ikkunaa. Pian on taas niiden pesun aika.

 

37 kommenttia:

  1. Sinulla ponnistaa maasta jo monta lajia, minun pitäisi saada noita pystykiurunkannuksia, olen joutunut elämään ilman niitä ;). Täällä tulee monenlaisia tarpeita, mitä ei ole aikaisemmin ymmärtänyt.
    Minäkin kylvin samaan aikaan tomaatit ja kurkkuja ym. Kurkku on kyllä nopea ja tomaatin suhteen huomasin eroa lajikkeissa ja yksilöissä. Lähes kaikki ovat itäneet, mutta ehkä minäkin teen parin tomaatin suhteen uusintakylvön, jos sattuisi kasvun aikana menetyksiä, olisi hyvä olla tuuraaja kasvamassa. Onnea kasvatuksiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pystykiurunkannus Beth Evansit olivat viime keväänä OmaPiha-lehden tilaajalahjana eli ne sai postituskuluilla. Suosittelen, ovat kyllä aivan ihania kukkiessaan. Noita tarpeita tämä bloggaaminen lisää melkoisesti, kun aina näkee kaikkea kaunista ja hyödyllistä toisten blogeissa. Minusta se on pelkästään mukavaa.
      Kylvin vain kaksi siementä kutakin tomaattilajia. Itävyydessä on paljon eroa, mikä osin saattaa johtua siementen iästä. Osa oli jo hiukan vanhoja, vaikka usein sillä ei ole ollut merkitystä.
      Tänään kylvin lisää tomaatteja. Niitä, jotka eivät ole kunnolla itäneet. Onnea sinunkin kasvatuksillesi!

      Poista
  2. Sinulla sipulikukat ovat jo kasvussaan pitkällä ja talventähtesi ovat jo valmiudessa avaamaan nuppunsa auringon myötävaikutuksella kukkaan.
    Minulla tomaatit ja kurkut ovat vielä kylvämättä, mutta huomenna olisi tarkoitus kylvää ainakin osa tomaateista. Kurkkujen suhteen vielä odotan.
    Ihanat, lupaavat pussukat ja kaunista orkidean ja lehtikaktuksen kukintaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurkuilla ei mitään kiirettä vielä olekaan. Mikä lie minuun mennyt, kun laitoin saman tien multaan. Täytyy viikonloppuna koulia ne ja laittaa kellariin jatkamaan kasvuaan.
      Toivottavasti saan kaupasta tulleiden pussukoiden kasvit itämään ja kasvamaan.

      Poista
  3. runsaasti on luvassa kaikkea kaunista pihamaalle! kävin ihastelemassa myös "sohvaperuna" tuotantoasi, kätesi eivät todellakaan jouten ole olleet. kauniita ja taidokkaasti kudottuja sukkia. niitä on varmasti ilo kutoa ja antaa ystäville:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kutominen on mukavaa. Ja mukavaa on myös antaa lahjaksi itse tehtyjä neuleita. Nyt on menossa jämälankojen käyttö, joka vaatii vähän päänvaivaa, jotta värit edes jotakuinkin sopivat toisiinsa.

      Poista
  4. Suosin noita Darwintulppaaneja. Minun piti hankkia syksyllä noita Pink Impression-tulppuja, mutta unohtui! Ensi syksynä sitten :D
    Istutin tosin aika paljon niitä peruspunaisia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peruspunaiset tulput ovat kauniita. Niitä erikoisuuksia on kiva istuttaa ja ihastella, mutta kovin lyhytaikaista se ilo niistä tuppaa olemaan. Darwintulppaanit näyttävät loppuvan kaupoista ensimmäisten joukossa, joten niiden kanssa pitää olla ajoissa liikkeellä. Sen olen huomannut.

      Poista
  5. Sieltä ne jo pilkistää! Kävin eilen kurkkimassa työpaikalla ja ainakin tulppaanit ovat jo pinnalla. Taidan lähteä tänään pihapuuhiin, leikon ainakin pensaita. Seuraavat päivät ovatkin taas vesisadetta. Ja joki tulvii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on satanut koko eilisen ja tämän päivän, joten pihalle ei tee mieli. Vettä on tullut kaatamalla ja nurmikolla ei nyt viitsi kävellä.
      Pensaiden leikkaaminen onkin hyvää puuhaa nyt, kun kaikki on vielä paljasta ja näkee hyvin leikattavat kohdat.

      Poista
  6. Sinulla on siellä vaikka mitä kasvussa. Minä ajattelin kylvää osan suoraan maahan, mutta kannattaisikohan tuoksuherneitä esikasvattaa. Pitää ajatella mutta vasta kuitenkin loman jälkeen. Minä myöhästyin tämän kiurunkannuksen ostossa syksyllä ne oli kaikki loppunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole aiemmin esikasvattanut tuoksuherneitä. Monessa blogissa on kehuttu niiden aikaisempaa kukkimista, joten siksi kokeilen esikasvatusta nyt minäkin. Onkohan kaupat panostaneet erityisen hyvin siemeniin, kun marketeissakin on entistä laajemmat valikoimat. Kiurunkannuksia ja monia sellaisia, joita ei yleensä ole ollut, on nyt näkynyt useissa kaupoissa. Toivottavasti sinäkin löydät niitä.

      Poista
  7. Sinulla on puutarhassa jo täysi kevään kasvu vauhdissa. Meillä on vain lumikelloja kukkimassa ja muita vihreitä ponnistmassa ylös mullasta. Kasvakoon siellä rauhassa! Minä kylvin vasta nuo jokavuotiset kelloköynnökset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on piippoja ollut näkyvissä jo viikkotolkulla. Monet vain olla möllöttävät, eikä niissä tapahdu kasvua mihinkään suuntaan. Ehkä ei hetkeen mitään tapahdukaan, kun säätila seilaa vesisateiden ja pikkupakkasten välillä. Pari päivää on satanut kaatamalla ja viikonlopuksi on luvassa yöpakkasia. Taitaa olla sitä kevään keikkumista.

      Poista
  8. Salkoruusua kannattaa esikasvattaa, saattaa kukkia jo tänä vuonna. Viime vuonna sain siemenestä kasvatetut salkoruusut kukkimaan heti samana kesänä kun kasvatin ne ajoissa. Kohta pitäisikin kylvää lisää salkoruusuja. Minulla kaikki tomaatin siemenet eivät itäneet, esimerkiksi keltainen kirsikkatomaatti 'Balconi Yellow' siemenistä iti vain puolet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainoan puutarhassani kasvavan salkoruusun olen kasvattanut siemenestä ja se kukki ensimmäisenä kesänään. Muiden suhteen olen edelleen odottavalla kannalla. Pitääkin laittaa nuo ostetut mukulat pian multaan, jotta ehtivät hyvään kasvuun ennen kesää.
      Tomaattien itävyydessä on näköjään lajikohtaista eroa. Minulla Gardener´s Delight ja Ildi eivät ole itäneet. Muut kyllä. Laitoin tänään lisää tomaatteja multaan.

      Poista
  9. Paljon olet jo kylvänyt tulevaan kasvukauteen. Minua arveluttaa tämä nykyinen epätavallinen vuodenaika eli pitkä ”marraskuu” ja uskon, että suuri mahdollisuus on tämän kevään epätavallisuus eli kevät tässä voi olla hyvinkin kylmä.
    Olen kylvänyt vain pienen erän tomaattia ja kelloköynnöstä. Samettiruusut kylvän nykyisin suoraan maahan ja vain muutamaan isoon ruukkuun. Kukinta kyllä siirtyy myöhemmäs kesään, mutta yleensä samettiruusut itävät hyvin ja ruukuista riittää siirtotaimia muualle siirrettäväksi.
    Saas nähdä millainen kevät ja kesä meitä odottaa! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylvöinto nousee näköjään vääjäämättä vuodenvaihteessa, oli sää millainen tahansa. Luin tänään tämän talven säätilan syistä. Osa johtuu ilmastomuutoksesta, mutta osa ns. polaaripyörteestä. Kevät on edelleen täysi mysteeri, joten aion mennä kesää kohti avoimin mielin.
      En ole kovin paljon samettikukkia esikasvattanut, enkä kylvänyt suoraan. Tavalliset sammarit olet ostanut taimina ja erikoisemmat kasvattanut itse. Nyt kellarissa on kaksi kasvivalaisinta, joten tilaa on ikkunalautoja enemmän.
      Keväässä ja kesässä on ainakin paljon valoa ja eiköhän sitä lämpöäkin ole tulossa. Toivotaan näin.

      Poista
  10. Minusta vähän tuntuu siltä että on taas tulossa helle kesä, kun ei meillä turussa ollut talvea ollenkaan, niin ei teilläkään kirkkonummella, kun nyt jo alkaa nousta maasta vihreää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä mitään talvea ole täällä Kirkkonummen perukoillakaan ollut. Ainakin kevät taitaa olla aikainen. Tosin viikonlopuksi on luvassa pakkasta, mutta samanlaista keikkumista on joka kevät.
      Toivotaan siis lämmintä ja aurinkoista kesää sopivilla sateilla maustettuna.

      Poista
  11. Keväällä on kaikkien mukavin seurata talven jäljiltä nousevia istutuksia, kesällä kasvavat ei oo enää niin jännittäviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväiset piipposyynäykset ovat parasta mahdollista huvia. Tasajalkaa tulee välillä ilosta pompittua, kun jokin odotettu ilmaantuu mullan pintaan.

      Poista
  12. Kylläpä on terhakkaasti lähteneet kylvöksesi kasvuun. Hyvä kun muistutit, täytyy tosiaan panna tomaatinsiemenet kasvuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itäminen on tänä keväänä ihmeen nopeaa. Kaikilla on kiire kohti kevättä ja kesää.

      Poista
  13. Hyvällä alulla on siulla simenkylvöt. Miekin oon alotellu, ens viikolla tomatit meinasin laittoo kasvamaan. Kaikkia herkkuja siellä ruokakaupassa onkin tarjolla! Meillä ei vielä mittään puutarhassa näy ja lunta ja pakkastahan se on luppaillu. Miullakin on tuo lehtikaktus kukkinu koko talaven, nyt otti oikein pyrähyksen, paljon on nuppuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä yleensä maaliskuun puolivälissä vielä piippoja näy, mutta nyt mennään näköjään kaikessa äärirajoilla. Pakkasta luvattiin tännekin viikonlopuksi, mutta sitten taas leudompaa.
      Tykkään lehtikaktuksista. Kukkivat pitkään ja kauniisti.

      Poista
  14. Onpas keväistä! Piippoja, nuppuja, kukkia tai pikkuisia taimia joka kuvassa. Pystykiurunkannus pitää lisätä hankintalistalle. Miten se unohtuikaan viime keväänä? Täällä on satanut märkää lunta koko yön ja edelleen sataa. Tyypillistä maaliskuuta siis. Onneksi taimet kasvavat kasvivalojenkin alla, vaikkeivät auringonpaistetta näkisi. Suloinen orkideankukka, onko se vaaleanpunertava väriltään? Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen tuota pystykiurunkannus Beth Evansia. Se on tosi nätti kukkiessaan.
      Meillä satoi kaksi päivää kaatamalla vettä, nyt aurinko paistaa ja tuulee kovaa. Viikonlopuksi luvassa pakkasta, joten jokakeväistä keikkumista saadaan katsella.
      Orkideankukka on vaaleanpunainen. Se kukkii nyt neljättä kertaa, mikä on minun mittapuullani kerrassaan erinomainen suoritus.
      Mukavaa loppuviikkoa sinullekin Minna!

      Poista
  15. Oi miten herkullinen määrä kevättä jo näkyvissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tässä jo ihan keväässä eletään, vaikka säät keikkuvat sinne tänne.

      Poista
  16. Mukava verso- ja kukkakatsaus! Näin juuri unta keväästä, toukokuusta, ja nyt on sitä hirveästi ikävä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on ollut aika ihana uni. Toukokuu on yksi hienoimmista kuukausista tuoreen vihreine kasveineen.

      Poista
  17. Lupasin tiedottaa siitä meidän puunkaadon hinnasta. Lasku tuli ja lopullinen hinta oli 650 e. Mutta vakuutus korvasi siitä 500e. Puu oli vaikeassa paikassa ja siihen tarvittiin erikoisia laitteita sen pilkkomiseen ja kun se oli jo omia aikojaan kaatunut konkeloon. Teillä hinta voi olla huomattavasti halvempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila! Mielestäni ei ollut kovin kallis, varsinkin kun vakuutus vielä korvasti melkoisen osan. Kovasti nuo kaatohinnat vaihtelevat. Näyttää siltä, että meidän puun kaataminen jää tältä keväältä, kun maa on sula. Pitäisi kaataa kevättalvella, jolloin lumi suojaa kasvillisuutta.

      Poista
  18. Oi, mitä kiurunkannuksia, nuppujaki jo. Nuata mäki laitoon syksyllä maahan, mutten eilisellä kiarroksella mitää viälä nähäny. Ei haittaa, jos sitte myähemmin eres. Kylyvän sammarit vasta kuun lopulla, tomaatit o jo itäny.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paketista, sain sen eilen. Aion kokeilla mustasilmäsusannaa ja sammareita laitan minäkin lisää loppukuusta.

      Kiurunkannus Beth Evans on minusta niin hieno. Istutin sen jo viime keväänä ja se kukki runsaasti kohta istuttamisen jälkeen. Eiköhän sinunkin Bethisi kuki, kunhan tulee sen aika. Olisin suonut omieni vielä hetken odottavan, kun viikonlopuksi on taas luvattu pakkasta.

      Poista
  19. Hienot kiurunkannukset, minulla ei niitä olekaan yhtään.

    Kävin tänään kurkkimassa kasvilavoja, hiljaista on valkosipulin katteen alla ja niin pitääkin, pakkasia luvattu viikonlopuksi eikä suojaavaa lunta ole, plussalla oltu koko viikko. Ihanasti oregano tuoksui vaikka uutta kasvua ei vielä näy. Luulen haistaneeni myös timjamia. Siellä ne pienet urheat odottavat lämpöä ja valoa!

    Laitan samettikukat ihan näinä päivinä, huhtikuussa sitten enemmän.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!