Sivut

lauantai 3. lokakuuta 2020

Ennakointi ei ole huonon onnen manaamista


Kuka tahansa voi sairastua tai loukkaantua vakavasti, ikään ja kuntoon katsomatta. Kukaan meistä ei myöskään ole kuolematon. Pysähdypä miettimään, kuka hoitaa asioitasi ja miten, jos sinä jonain päivänä makaat sairaalassa kykenemättä ilmaisemaan tahtoasi ja toiveitasi. Muutama päivä, pari viikkoa, kuukausikin vielä sujuu väliaikaisin järjestelyin. Entä, jos sairautesi ja  kykenemättömyytesi omien asioidesi hoitoon jatkuukin kuukaudesta toiseen, ehkä lopun elämäsi? Voiko joku ilman sinua maksaa laskusi, hoitaa sopimuksesi, huolehtia velvollisuuksistasi? Hoidetaanko sinua ja asioitasi siten, kuin olet aina toivonut ja halunnut? 

 
Oletko tehnyt tisellesi edunvalvontavaltuutuksen? Oletko laatinut hoitotahdon? Löytyvätkö sähkö- ja kännykkäoperaattorisi sopimukset kotisi lipaston laatikosta vai tärkeiden asioiden kansiosta? Onko kaikki tärkeät asiasi tietokoneellasi salasanojen takana?

Näitä kysymyksiä voisi esittää pitkän rivin. Useimmat meistä joutuvat varmasti vastaamaan ei, ei ja vielä kerran ei. Harva meistä edes ajattelee tilannetta, jossa olisimme kyvyttömiä hoitamaan omia asioitamme. Loukkaantumisesta, vakavasta sairastumisesta tai kuolemasta puhuminen koetaan tabuna. Ikäänkuin manaisimme ikäviä tapahtumia elämäämme, jos ryhtyisimme ennakoimaan kyseisiä tilanteita varautumalla niiden aiheuttamiin konkreettisiin ongelmiin.

 
Olen tiennyt edunvalvontavaltuutuksesta ja hoitotahdosta jo aiemmin. Käytännössä törmäsin niihin kolme vuotta sitten veljeni äkillisen kuoleman yhteydessä. Saatoin sivusta seurata, miten paljon työtä, turhaakin, veljenvaimo joutui tekemään paperiasioita selvittäessään.
Jos tärkeät asiat olisi kerätty kansioon elämän ollessa hyvin, moni asia olisi sujunut helpommin ja nopeammin kuoleman jälkeisessä tilanteessa. Suuren surun keskellä voimavaroja oli muutenkin vähän, eikä enää olisi jaksanut taistella operattoreiden ja pankin kanssa.

 
Veljen kuolema ja oma kahden vuoden takainen vakava loukkaantuminen ravistelivat sen verran lujasti, että laadimme Ukkokullan kanssa edunvalvontavaltuutukset ja teimme hoitotahdot. Kirjasin hoitotahtoon niinkin yksityiskohtaisia asioita, kuin sen, että haluan hiukseni pestävän riittävän usein. Esimerkiksi hoivakodeissa tällaiset asiat eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Rakensimme kumpikin kansiot, joihin kerättiin tärkeät asiat helposti löydettäviksi. Myös pankkiasioita olemme järjestelleet siten, että onnettomuuden tai kuolemantapauksen johdosta kumpikin selviää, kunnes asiat on saatu järjestykseen. Tiedätkö, että puolison kuollessa hänen pankkitilinsä jäädytetään? Selviätkö sinä oman pankkitilisi turvin vai maksaako puolisosi vuokran tai lainanlyhennykset?


Kahden vuoden tauon jälkeen olen jälleen iäkkäiden ja sairaiden vanhempieni hoitoringissä. Isä ei voi enää itse muistisairaana edunvalvontavaltuutusta tehdä.
Nyt, 92-vuotiaalta muistisairaalta, lähes kokonaan sokealta ja puolikuurolta on turha kysyä, millaisen sähkösopimuksen tai vakuutuksen hän on itselleen hankkinut. Tai mistä ne löytyvät.
Jo ennen muistisairauden diagnosointia isällä oli tapana järjestellä papereitaan. Jälkikäteen olen miettinyt, että ehkä hän papereita järjestelemällä koitti samalla saada tolkkua lisääntyvien muistiongelmien aiheuttamaan kaaokseen. 

 
Isä on aina huolehtinut vakuutuksista, sähkösopimuksista ja muista sen tyyppisistä asioista. Äiti ei ole niihin puuttunut, eikä 87-vuotiaana enää pysty niitä opettelemaan. Nyt pitäisi uusia mm. sähkösopimus. Ei mikään helppo tehtävä, kun olemassa olevat sopimuspaperit ovat kadoksissa, kuten moni muukin tärkeä paperi. Laskut sentään tulevat e-laskuina ja niistä löytyy asiakasnumero, jonka kanssa voi alkaa soitella ja selvittää asioita. 

Vanhemmille on myös laitettava kännyköihin markkinointiesto, sillä kumpikaan ei oikein ymmärrä heille tarjottavia asioita. Ihan riittävästi aikaa kuluu siihen, kun selvittää, mitä joku viranomainen tai kotihoito on soittaessaan sanonut ja tarkoittanut.

 
Tehkää ihmiset itsellenne jonkinlainen tärkeiden asioiden kansio, josta ulkopuolinenkin löytää arjen elämään liittyvät paperit. Listatkaa pankkiyhteytenne, puhelinoperaattorinne, yhdistysjäsenyytenne, vakuutustietonne, lehtitilauksenne. Tehkää hoitotahto (Muistiliiton mallilomake), jossa kerrotte, miten haluatte tulla hoidetuksi, kohdelluksi. Hoitotahdon voi liittää Omakantaan, jossa se on myös virallisen tahon käytettävissä. Tärkein paperi lienee edunvalvontavaltuutus, joka on ihan jokaisen järkevää itselleen laatia. Näistä tärkeiden paperien olemassa olosta ja sijoituspaikasta on hyvä kertoa jollekin läheiselle, jotta ne tositilanteessa löytyvät helposti ja nopeasti. 

Edunvalvontavaltuutus on voimassa vasta sitten, kun maistraatti on sen lääkärin lausunnon perusteella vahvistanut. Ei siis tarvitse pelätä, että edunvalvontavaltuuksen vuoksi joutuisi huijatuksi.


Omia tärkeitä asioita kansioon arkistoidessa on hyvä muistaa, että jonkun läheisen työtä helpottamalla auttaa samalla myös itseään. Auttaja jaksaa huomattavasti paremmin olla tukena, kun ei tarvitse käyttää hirvittävää määrää aikaa ja energiaa paperiasioiden pyörittelyyn ja vakuutus- ym. yhtiöiden asiakaspalveluun jonottamiseen. Tärkeintä on, että arjen sujumiseen kuuluvat asiat hoituvat mahdollisimman pitkälle oman tahdon ja toiveiden mukaisesti silloinkin, kun itse ei niitä  pysty hoitamaan.

Pitäkää itsestänne ja toisistanne huolta!


24 kommenttia:

  1. Hyvä ja selkeä kirjoitus tärkeistä asioista. Nuo kaikenlaiset hoidettavat paperiasiat ovat todella stressaavia toisille ihmisille eli läheisille, jos niitä ei ole etukäteen hoidettu selvästi ja järkevästi löydettäviksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelkästään mainitsemaani sähkösopimuksen selvittämiseen on mennyt paljon aikaa ja energiaa. Ja se on vain yksi asia monien joukossa. Tuttavien kanssa keskustellessani voin vain todeta, miten harva on huolehtinut tai edes ajatellut huolehtia asioidensa hoidosta sairastumisen tai kuoleman varalta. Voi sitä työn ja huolen määrää, jonka moni läheinen kokee.

      Poista
  2. Tämä oli aiheellinen ja hyvin tärkeä postaus!
    Sairastuminen ja vaikka onnettomuuden kautta yhtäkkinen kuolema ei katso ikää.
    Meillä on osa asioista hoidossa, mutta esimerkiksi hoitotahto pitäisi tosiaan tehdä.
    Monessa parisuhteessa toinen on usein tottunut hoitamaan tietyt asiat ja toinen toiset. Olisi hyvä, että kummallakin ja myös jollain ulkopuolisella olisi jonkinlainen käsitys esim. vakuutuksista ym. asioista.
    Pistitpä miettimään, mitä kaikkea pitäisi laittaa kuntoon itselläkin...
    Ja tosiaan nämä asiat ovat myös itselle hyvä selkeytys, miten kaikki asiat hoituvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuosia sitten autoin tuttavaani hänen miehensä jouduttua onnettomuuden seurauksena teholle ja sen jälkeen pitkään kuntoutukseen. Olipa äärimmäisen vaikeaa selvittää yrittäjämiehen asiakkaita ja laskutusta, kun suuri osa tiedoista oli pelkästään miehen päässä. Päivä toisensa jälkeen istuttiin aamuyöhön setvimässä papereita.
      Hoitotahdon laatiminen laittaa miettimään asioita syvemmin. Kannattaa tutustua erilaisiin netistä löytyviin malleihin. Muistiliitolla on aika hyvin materiaalia.

      Poista
  3. Kirjoitit tärkeästä asiasta. Se on totta, että tälkaiset asiat tahtoo jäädä hoitamatta.
    Hoitotahtoa olen miettiny, että sellainen pitäisi alkaa suunnittelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käy netissä kurkkaamassa hoitotahdon mallipohjia. Niiden avulla pääsee hyvin alkuun ja saa paperin tehtyä. Suosittelen!

      Poista
  4. Tärkeitä asioita pohdittavaksi. Tiesin kyllä mm. pankkitilin sulkemisen. Muistan miten äitini kertoi vanhempieni tuttavapariskuntien marssineen hetimiten pankkiin, kun kuulivat miten yhteinen tili suljetaan puolison kuoltua ja teettivät molemmille omat tilit. Isäni kuoltua tämäkin asia selvisi muutama vuosi sitten. Tuommonen hoitotahto ja mitä niitä onkaan, on myös tärkeä olla.
    Jo pelkkä toisen kännykkätilin sulkeminen taitaa olla vaikeaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti nämä ovat tärkeitä asioita, joista keskustellaan usein silloin, kun joku läheisistä joutuu onnettomuuteen tai kuolee. Valitettavasti paperien tekeminen unohtuu. Kuoleman jälkeen asioita pääsee hoitamaan kuolintodistuksella ja perunkirjalla, vaan entäpä, jos ihminen on pitkään elossa, mutta kyvytön hoitamaan asioitaan? Ja jos kyseessä on puoliso, joka on hoitanut kaikki tärkeät asiat. Tällaista tilannetta kannattaa miettiä ihan vakavasti.

      Poista
  5. Tuo asia tuli koettua 6 v sitten, kun äiti teki kuolemaa sairaalassa. Hän kyseli onko kaikki pankkiasiat kunnossa ( hänellä piti olla sovittuna pankissa, että minä pääsen hoitamaan heidän molempien asiat) Eihän ne olleet. Sano sitten kuolevalle että niissä on ongelmia. Onneksi äiti sai (epäluuloisen hoitajan todistaessa) kirjoitettua jonkinlaisen allekirjoituksen papereihin. Äidin nukuttua pois, menin heti asiakirjojen ja isän kanssa pankkiin. Hoidin hänen asiat ja maksut koko sen ajan kun hän oli vielä elossa. Isältä oli turha pyytää allekirjoituksia. Tiesi oman nimensä, mutta muistisairaus vei kyvyn kirjoittaa. Tsemppiä! Loppu aika oli rankkaa, joka ei unohdu mielestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne! Sinä olet kokenut juuri sellaisia asioita, joiden kanssa minä nyt painin hoitaessani iäkkäiden vanhempieni asioita. En halua samanlaista tilannetta omille lapsilleni enkä Ukkokullalle, eikä hän minulle. Siksi olemme laittaneet paperi- ja muita asioita siihen malliin, että vaikeassa tilanteessa olisi helpompaa.

      Poista
  6. Hyvin aiheellinen muistutus tämä. Nykyisin on hankala tietää itekään, koska ei tule paperilla enää oikein mitään. Vakuutuskirjat, pankkiasiat, sähkösopimukset, palkkatodistuksetkin kaikki on sähköisinä.
    Yhteinen pankkitili jos sattuu olemaan, leski ei saa ruoka-ostoksiaankaan maksettua. Eikä ole enää tuttuja pankkikonttoreitakaan joka kylässä.
    Vainajan puhelinliittymääkin kun katkaisee, pitää olla perunkirja sinne kopiotavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Kiitos Emilie. Sinä olet näiden asioiden kanssa ollut konkreettisesti tekemisissä. Digiaika on huomioitava hoitotahtoa tehdessä eli jollei asiakirjoja ole paperisina, on kerrottava mistä ja minkä salasanan takaa ne löytyvät. Ehkä fiksuinta olisi tulostaa tärkeimmät paperiversioiksi.
      Pankkitilien kanssa on hyvä olla tarkkana. Yhteisen tilin nimetkin täytyy olla tietyssä muodossa, jotta tilinkäyttö onnistuu puolisolta kuolemantapauksessa.

      Poista
  7. Todella asiaa joka sana. Teimme mieheni kanssa jo muutama vuosi sitten testamentit, edunvalvontavaltuutukset ja hoitotahdot. Itseltäni asia olisi varmaan vielä jäänyt, mutta onneksi mieheni halusi hoitaa kyseiset asiat ajoissa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että teillä paperiasiat on kunnossa. Terveenä ne on helppo ohittaa ja unohtaa, mutta tositilanteessa säästävät suurelta vaivalta.

      Poista
  8. Erinomainen aihe ja kirjoitus. Äkillinen sairaalaan joutuminen voi yllättää nuoremmankin, tukalat tilanteet eivät kysy ikää. Yllättävän paljon asioita täytyy hoitaa lyhyenkin sairaalajakson aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se, sairastuminen tai loukkaantuminen ei katso ikää. Vähintäänkin omaisia ja läheisiä tulisi ajatella ja helpottaa heidän urakkaansa.

      Poista
  9. Isäntä o niin sanottua lyhytikäästä sukua, tai ainaki se niin on asian tulukinnu. Siksi sonki aika ajoon opastanu mua yhyren jos toisenki asian suhteen ja teheny testamentin jo aikoja sitte. Taittaa olla hoitotahtoki tehtynä, sairaanhoitaja tyttären painostuksesta. Mullon viälä tekemistä näiski asioos.
    Täs on ihimetelty, ku yks tuttu menehtyy muutama vuasi sitte syävän seurauksena, mihinkä ei mitää hoitua ollu. Siitä hualimata asioota ei ollu hoirettu mitenkää etukätehen. Leski sai teherä palio ylimääräästä tyätä selevitelles pesän asioota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terveydenhuollossa näistä asioista muistutetaan nykyisin aika usein. Varsinkin vanhusten asioita hoitaessa edunvalvontavaltuutus ja hoitotahto tulee usein esiin. Valitettavasti se on monen kohdalla jo siinä mielessä myöhäistä, ettei esimerkiksi muistisairas voi enää itselleen sellaisia laatia.
      Työ ja vaiva kolahtaa yleensä omaisille ja läheisille. Monelle pankkiasioiden murehtiminen sairaalassa maatessa on jo myöhäistä. Sen verran työlästä toisten asioiden hoitaminen vaikkapa puolisolle on, että suosittelen papereiden tekemistä ennakkoon.

      Poista
  10. Tärkii aihe! Kyllä kannattaa tehä kaikki valamiiks hyvässäkunnossa ollessa. On helepompi jäläkeenjiäneitten asioita hoijella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Kannattaa myös muistaa, että jonain päivänä voi itse olla se hoidettava, jolla ehkä pää toimii, mutta kyky ilmaista toiveitaan ei. Silloin olisi hyvä, että asiat on ajoissa laitettu paperille.

      Poista
  11. Puhut paljon, mutta asiaa! NÄihin juttuihin törmää vähän väliä töissä ja omassakin lähipiirissä. silti...ei minulla itselläni ole edunvalvontavaltuutusta (pitäisi kyllä olla). Hoitotahdon suhteen olen vähän skeptinen, että toteutuuko kuitenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terveydenhuollossa näihin asioihin varmasti törmää. Vanhuksia hoitaessa asia on ollut usein esillä. Hoitotahdon toteutumisen suhteen minäkin olen skeptinen. Onpahan kuitenkin tehty. Ja ajattelin, että ainakin läheiset voivat hoitotahtoon vedota puolustaessaan oikeuksiani.

      Poista
  12. Todella hyvä teksti tärkeistä asioista! Ei näitä niin ajattele silloin, kun on terve je hyvässä kunnossa. Vaan onnettomuus voi sattua kenelle tahansa milloin tahansa - eikä sitten välttämättä enää pysty hoitamaan näitä juttuja. Parempi tehdä valmiiksi silloin, kun kaikki on vielä hyvin.

    VastaaPoista
  13. Eipä tosiaan ole tullut tehtyä kansiota tärkeistä asioista. Kaikki paperit kyllä varmasti löytyvät piirongin laatikoista mutta onhan niissä penkaaminen. Tädin miehen kuoleman jälkeen mentiin mieheni kanssa naimisiin kun seurattiin avoparina olleen suhteen hankaluuksia toisen menehtyessä. Ikäviä asioita mutta joskus väistämättä edessä.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!