Sivut

torstai 30. heinäkuuta 2020

Oman maan karkkeja


Tomaatit kypsyvät mukavalla vauhdilla. Melkeinpä joka toinen päivä saa hakea kulhollisen makoisia naposteltavia kasvihuoneesta. Lauantaina kypsiä oli runsas 500 g. Eli kuvassa ei suinkaan ole kaikki kasvarista noudetut vaan asettelin lautaselle eri lajikkeita kuvaamista varten. Postaus toimikoon samalla muistiinpanona ensi vuoden tomaattikylvöjä varten.

Gardener's Delight

Gardener´s Delightiä olen kylvänyt useampana vuonna. Se on hyvän makuinen ja satoisa, punainen kirsikkatomaatti. Eikä ihan mikään pikkiriikkinen kirsikka, vaan kokoa näille on tullut mukavasti. Voisi jopa sanoa, ettei syöminen aina onnistu yhtenä suupalana. Ehdottomasti jatkoon.

Golden Sunrise

Golden Sunrise on sekä maukas että kaunis tomaatti. Kypsänä se on ihanan pullea ja kauniin keltainen. Yhdessä tertussa on monta isoa herkullista tomaattia. Tätä en ole kasvattanut aikaisemmin, mutta ihan varmasti jatkossa kasvatan. Nam, nam!

Rosella

Kypsänä tummapintaiseen Rosellaan ihastuin vuosi sitten. Hyvältä se maistuukin, mutta tänä vuonna se on kukkinut vähän ja siksi myöskään tomaatteja ei paljon tule. Kuvan tomaatit ovat Rosellaa, mutta väri ei toistu todenmukaisena. Kypsiä ne jo ovat ja ylempi on jo vähän ylikypsänä haljennut. Rosellan jatkon suhteen olen vähän kahden vaiheilla. Ehkä en tee päätöstä vielä. Ehtiihän sen myöhemminkin.

Sungold

Sungold on maukas ja tuottoisa tomaatti. Suupalan kokoisia keltaisenoransseja kirsikkatomaatteja kypsyy tasaiseen ja aika nopeaan tahtiin. Taitaa olla meidän tämän kesän suosikkimme, mihin tietenkin vaikuttaa myös sadon runsaus. 

Tigerella

Tigerella on kuulunut valikoimiini jo ennen kasvihuonetta. Aiemmin kylvin muutaman tomaatin kasvatettavaksi lämpimällä seinustalla. Hyvinä kesinä saimme maistiaisia, mutta yleensä loput tomaatit sain aina tuoda sisälle kypsymään. Nyt kasvihuone hoitaa kypsyttämisen paljon talon seinustaa tehokkaammin.

Tigerellassa ei välttämättä ole mitään makuhermoja taivaisiin räjäyttävää elämystä, mutta pidän kovasti sen ulkonäöstä. Onhan sekin yksi syy tomaatin kasvattamiselle, eikö. Tänä kesänä kasvihuoneessani on vain yksi Tigerella. Jostain syystä se ei ole kasvanut ja kukkinut yhtä innokkaasti, kuin muut. Tigerellan sato jää pieneksi, mutta kiitettävästi se on kirinyt muiden perässä. 

Tigerellan suhteen en myöskään ole vielä tehnyt jatkopäätöstä. Ehkä jonkinlainen tunneside sen nättiin olemukseen saa minut kylvämään sitä ensi keväänäkin. Aika näyttää.

Yellow Pearshaped

Päärynän muotoista Yellow Pearshapedia olen myös kasvattanut useana kesänä. Se on ihan hyvän makuinen, joskaan ei mikään valtaisa makuelämys. Saatanpa jättää keväällä kylvämättä.

Bumble Bee

Bumble Beetä emme ole vielä päässeet maistamaan, mutta pian se hetki on edessä. Bumble Bee on valikoimissani toista kertaa. Jos vain  maku on hyvä tänäkin kesänä, Bumble Bee pääsee jatkoon. Sen ulkoasukin on jo niin kaunis, että  sitä katselee mielellään.


Olen lannoittanut tomaatteja kerran viikossa vartavasten hankitulla nestemäisellä tomaattilannoitteella, jonka sekoitan isoon kastelukannulliseen vettä. Muuten tomaattien kastelu sujuu Blumatilla. Helteellä kasvihuoneen ovi on auki yötä päivää. Vain hallaharsosta viritetty verho on oviaukon edessä. Viileämmällä säällä kasvihuoneen ovi saa olla kiinni joko koko päivän tai avaan sen vasta auringon tullessa esiin. Lämpötilan kohotessa ikkuna avautuu automaattisesti.


Kasvarissani on nyt yhdeksää eri lajia tomaattia. Keltaisesta pikkutomaatti Ildistä ja punaisesta kirsikkatomaatti Supersweetistä ei ole kuvia. Yleensä Ildi on kypsynyt ensimmäisten joukossa, mutta nyt se ei tahdo millään ehtiä muiden joukkoon. Taidan jättää sen ensi vuoden valikoimasta pois. Supersweet on melkeinpä punainen vastine Sungoldille. Tykkään siitäkin, joten taitaa olla vahvasti menossa jatkoon ensi vuodelle.


Vuosi sitten oli todella tuottoisa tomaattikesä. Kaikki kypsyivät kasvihuoneessa, eikä yhtään siis tarvinnut syksyllä kantaa sisälle kypsymään. Samaan ei tänä kesänä ylletä, mutta kiitettävästi olemme päässeet omia tomaatteja syömään. Niitä ei raaski pilkkoa salaattiin, eikä oikeastaan muutenkaan käyttää ruoanvalmistuksessa. Juuri kasvihuoneesta poimittuina ne ovat oman maan karkkeja, jotka napostellaan sellaisenaan. Itse kasvatettu tomaatti tuo hetkessä mieleen kasvihuoneen tuoksuvan tunnelman ja siinä maistuu koko kesä.

 

Tilli, kurkku, tomaatti
pellon ovat aateli,
samaan kastiin kuuluvat
sellerit ja paprikat.
Ruohosipulia, persiljaa
ei saa toki unohtaa.
-Kaija Pakkanen-