Sivut

tiistai 13. heinäkuuta 2021

Hellepäivän perhosia ja muuta höpinää

Lavatera trimestris 'Silver Cup' - Kesämalvikki

Puutarhassa tapahtuu vauhdilla monenlaista, vaikka toisaalta helle tuntuu pysähdyttäneen ajan ihan kokonaan. Puutarhuri koittaa selviytyä päivä kerrallaan pahemmin kärventymättä ja kasvit suorastaan kilpailevat, kuka heistä ensimmäisenä ehtii kukkaan.

Lavakaulukseen kylvetyt kosmokset aloittavat pian kukintansa. Ensimmäisen kerran kosmoskukkien siementaimia on myös kasvimaan käytävillä ja jopa viereisissä lavakauluksissa. Yksi kosmoskarkulainen itse asiassa kukkikin jo porkkanoiden välissä. Kaiketi edelliskesien kukista on siemeniä rapissut ympäriinsä

Kesämalvikit kuuluvat jokavuotiseen valikomaani. Yleensä niillekin tulee korkeutta mukavasti, mutta nyt ne ovat puolet  kosmosten pituudesta. Yhden pussin siemenistä riitti kosmoksille vain kainaloisen verran. Ensi vuonna on muistettava hankkia enemmän malvikkipussukoita.

Tomaatti lymyilee kosmoksissa.

Olen aiempina vuosina löytänyt tomaatintaimia oudoistakin paikoista. Niinpä en hämmästynyt nähdessäni kosmoskukkien välissä tomaattihujopin. Siihen on tullut muutama nuppukin. En aio kitkeä tomaattia pois, sillä olisi hauska nähdä, jaksaako se tehdä myös hedelmän. Näin lämpimänä kesänä tomaatteja voi onnistua kasvattamaan ilman kasvihuonettakin. Tätä yksilöä ei ole esikasvatettu, vaan sen täytyy olla peräisin mullan joukkoon eksyneestä siemenestä. Kippaan syksyllä kasvihuoneen astioista osan mullasta lavakauluksiin ja loput pensaiden tyvelle. Sinähän niitä siemeniä saattaa siirtyä uusille paikoille.

Daucus carota - Villiporkkana

Viime kesänä pääsin nautiskelemaan pihani ensimmäisistä villiporkkanoista. Nyt ne kukkivat valkoisina pitsipilvinä kasvimaan vieressä, puiston puoleisen aidan kupeessa. Korkeiksi kasveiksi nämä pysyvät yllättävän hyvin pystyssä. Ehkä rankkasade kaataisi ne, mutta sellaisiahan ei ole ollut. Tarvittaessa villiporkkanat on helppo tukea aitaa avuksi käyttämällä. Aika ihania. Tänä keväänä laitoin joukkoon punasävyistä Daraa, mutta ne eivät vielä avomaalla kuki. Terassin ruukussa sen sijaan jo kukkivat.

Eryngium alpinum - Alppipiikkiputki

Jos sopivaa pörriäiskasvia mietitte, niin alppipiikkiputki on ainakin taattu suosikki. Menen milloin tahansa näitä alppipiikkiputkia katsomaan, on suorastaan tungosta jokaisessa kukkapötkylässä. Kilpailu vapaista laskeutumispaikoista lienee niin kiivasta, että osa pörriäisistä nukkuu yönkin taatakseen sijan itselleen.


Lämpimiä päiviä taitaa riittää ihan ympäri maata, joten mitään erityistä todistustarvetta sen suhteen ei tarvinne esittää. Lauantaina uusi sääasemamme huijasi meitä lupaamalla ukkosta ja sadekuuroja. Ei jyrissyt, ei satanut. Sen sijaan kylmä suihku illalla on ollut enemmän kuin tarpeen, jotta nukahtaminen on helpompaa. Peiton on voinut siirtää sivuun jo viikkoja sitten. Pelkkä lakana riittää mainiosti.

Sunnuntaina ei ollut kiire sänkyyn ollenkaan, sillä pitihän sitä istua telkun ääressä katsomassa, miten käy jalkapallon EM-kisassa. Jännittävä matsi, jonka Italia rankkarikisassa ansaitusti voitti.

Nokkosperhonen työhuoneen verhossa


Moni teistäkin on jo raportoinut runsaista perhosmääristä. Kevään lyhyen lämpöjakson aikana meillä oli hurjan paljon nokkosperhosia. Varsinkin krookuksista ne tykkäsivät kovasti. Nyt on uuden nokkosperhossukupolven aika ja niitähän riittää. Lämpimien ilmavirtojen mukana nokkosperhoset löytävät tiensä sisälle. Parhaimmillaan olen kiikuttanut 10 perhosta yhden päivän aikana takaisin pihalle.


Perhosten ja muidenkin ötököiden vuoksi laitan ohuen verhon avoimen pihaoven eteen. Se estää perhosia lentämästä sisään. Kahden verhon väliin avautuvasta aukosta ihmiskulkija pääsee helposti pujahtamaan sisään tai ulos. Myös auringonpaiste ja pakahduttava helle on koitettava pitää talon ulkopuolella.

 
Olemme siivonneet kellaria. 200-neliöiseen kellariin on vuosien varrella kerääntynyt mahdoton määrä tavaraa, jolle jossain vaiheessa on kuviteltu olevan myöhempää käyttöä. Kellarissamme on mukavan viileää, joten paahtavassa helteessä on virkistävää viettää aikaa kellarissa ja saada siellä jopa jotain järkevää aikaan. Seuraava ponnistus on rahdata tavarat peräkärryllä kierrätykseen ja kaatopaikalle. Poika on luvannut jeesata meitä kesälomallaan.

Kellarista löytyi lasten tavaroista myös sopivan kokoinen haavi, jolla on helppo pyydystää nokkosperhoset sisältä niitä vahingoittamatta. Kärpäset, mehiläiset ja muut pienemmät ötökät kuskaamme tyhjän tulitikkurasian avulla ulos. Elleivät sitten ehdi pökertyä vainaiksi jonkun huoneen nurkkaan.

Argynnis paphia - Keisarinviitta ja villiporkkana Dara


Nokkosperhosten lisäksi pihalla leijailee useita muitakin perhosia. Keisarinviitan olen nähnyt joskus aiempina kesinä, mutta nyt niitä on joka päivä useita. Pitihän sellainen saada kameralla ikuistettua, vaikka tehtävä ei kovin helppo ollutkaan. Tosin tätä yksilöä kuvatessani jankutin itselleni ja perheelleni nähneeni verkkoperhosen. Vasta maanantaina toisten blogeja lukiessani ymmärsin sekoittaneeni verkkoperhosen ja keisarinviitan.

Perhonen häiriintyi, jos vain yritinkin mennä liian lähelle. Se lähti lentämään sinne tänne ja laskeutui jopa kukkamekolleni ennen paluuta Daran huipulle. Päätin seisoa hiljaa jonkin matkan päässä odottamassa, kunnes perhonen avaa siipensä levälleen. Lopulta se palkitsi odotukseni.

Keltainen perhonen liljassa


Keltaisia ja valkoisia perhosia en ole edes yrittänyt kuvata. Ne kisailevat ilmassa sinne tänne lentäen ja laskeutuvat sitten kukkaselle siivet supussa. Viime päivien perhosrunsautta katsellesa muistuu mieleen joulun 2019 matkamme Fuengirolaan. Silloin kävimme myös Benaldamadenan perhospuistossa. Siellä oli tietenkin lukuisia erikoisia ja eksoottisia perhosia. Tunnelma näissä oman pihan perhostapaamisissa on ollut kuitenkin sama helteisen sään ja perhosten runsauden ja niiden aivan läheltä seuraamisen vuoksi.

Alcea rosea - Salkoruusu

Vimmaisella vauhdilla eteenpäin kukkiva puutarha vähät välittää loma-ajan hitaasta nautinnosta. Ykköspaikka jaettiin jo huhti-toukokuussa, mutta viimeiseen sijaan on vielä melkoisesti matkaa.

Nuokkuluppiot avasivat ensimmäiset nuppunsa ja saman tekivät salkoruusut. Useista yrityksistä huolimatta olen onnistunut saamaan kukkaan saakka tämän pinkin yksilön. En valita, ihan ylpeydellä katselen häntä, itse siemenestä kasvatettua kaunotarta. Ehkä joskus tulevaisuudessa onnistun kukittamaan niitä muita värejä. Kuten kaikille muillekin tänä kesänä, korkeutta tällekin kasvilla riittää jo nyt. Salkoruusu jatkaa yleensä kukintaansa pitkälle syksyyn, joten sitä ihaillessani joudun viikkojen kuluessa korottamaan katsettani yhä ylöspäin.

Lilium Sweet Surrender

Liljatkin ovat liittyneet kukkijakisailijoiden joukkoon. Vaikka vuosien mittaan olen kätkenyt puutarhamultaan jos jonkinlaisia värejä, oranssit ja keltaiset vaikuttavat vahvimmilta yksilöiltä. Tai sitten mullassamme on jokin ominaisuus, joka muuttaa liljat parin ensimmäisen kesän jälkeen aina vain keltaisiksi ja oransseiksi.

Tiikerilija Sweet Surrender on vuodesta toiseen vaaleassa tyylikkyydessään hurmaava. Sen äärellä katselijan on nöyrryttävä ja kumarruttava nähdäkseen kukan kauneuden. Sitä vaatii avoimen liljankukan kaino alaspäin suuntautuva asento. Sweet Surrenderia istutin ensimmäisenä Päivänliljapenkkiin. Kun ymmärsin sen viehättävyyden, olen istuttanut niitä muuallekin.


Joissakin liljojen mix-pussukoissa on ollut myös toisiinsa hienosti sointuvia värejä, eikä ainuttakaan keltaista. Nämä Pikkupuutarhan Kriikunapenkkiin istutetut liljat kuvittelevat olevansa puuliljoja venyessään mitoissaan pian toiselle metrille. Ihan ovat tavallisia värililjoja.

Clematis viticella 'Polish Spirit' - Tarhaviinikärhö

Kuten olen aiemmin kertonut, kastelen puutarhakasveista vain tuoreimmat istutukset ja joitakin silmäteriä, kuten kärhöjä. Nyt nekin ovat jääneet pitkälti oman onnensa nojaan tässä viikkoja jatkuvassa paahteessa. Päivänpesää elämää -blogista löytämäni kasteluvinkki on osoittautunut käteväksi varsinkin kärhöjen suhteen. Kevyesti reikäpohjainen ämpäri täynnä vettä kärhön tyvelle, jolloin vesi imeytyy kuivaan maahan hissukseen kasvin hyödyksi. Olen kokeillut ja hyväksi havainnut, suosittelen. Tällä menolla meillä on kohta joka puskan juurella reikäpohjainen ämpäri. Turha nauraa ja vitsailla ämpäreitä jonottaville suomalaisille. Ämpäristä on moneksi, kuten huomaamme.

Clematis ?

Osa kärhöistä on kukkinut jo jonkin aikaa, osa vasta aloittelee. Ylemmän kuvan Polish Spirit alkaa kohtapuoliin availla nuppujaan ja kukkii parhaimmillaan pitkälle syksyyn. Tätä alemman kuvan kärhöä kutsun kasvihuonekärhöksi sen sijainnin vuoksi. Olen ostanut sen Princess Katena, joka se ei suinkaan ole. Köynnös kasvaa voimalla ja korkeaksi. Se on täynnä nuppuja, joista avautuu pienikokoinen, noin nelisenttinen lila kukka. 

Seuraava homma onkin punaherukoiden poiminta. Marjat ovat nekin kypsyneet helteissä ja putoilevat pensaasta, jos oksia liikuttelee. Olkihattu päähän ja rohkeasti paarmojen syötiksi. Eihän ne paukamat enää talvella kutise, mutta marjat ja mehu kyllä maistuvat.

Leppoisia lomapäiviä ja kivaa kesänjatkoa kaikille!


29 kommenttia:

  1. Meillä on viinimarjat vielä raakoja, vaaleanpunaisessa on jo hitusen kypsiä, niitä ohimennen napsin suoraan suuhun. Salkoruusut ovat tänä vuonna todella korkeita ja aloittavat kukinnan mukavan aikaisin, monesti kukinta on alkanut vasta juuri ennen pakkasia. Ämpärivinkki on tehokas, sain sillä elvytettyä jo ihan henkitoreissaan olleen safiirihortensiankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keräsin aamulla punaherukoita muutaman litran, kun vielä oli vähän varjoisaa. Taitavat marjat kypsyä puskissa suoraan mehuksi näillä helteillä.
      Salkoruusun myöhäinen kukinta on aina ollut kiva lisä siinä vaiheessa, kun moni muu jo alkaa nuutua. Saapa nähdä, riittääkö salkoruusuilla nyt virtaa syyskuulle asti.
      Hyvä, että sait safiirihortensiasi elvytettyä. Minulla siinä on jopa pari nuppua. Toivotaan, että jaksavat avautua. Reikäpohjainen ämpäri auttaa samanaikaisesti sariifihortensiaa ja revontuliatsaleaa.

      Poista
  2. Ihania villiporkkanoita, itse en ole oikein niitä onnistunut saamaan kasvatettua, vaikka olen kylvänyt ja esikasvattanut... Samoin alppipiikkiputki on kadonnut viime kesän hyvän kasvun jälkeen, harmi! Perhosia on todella paljon, ja muitakin pörriäisiä. Huomasin eilen, että hyönteishotelli on melko lailla varattu :) En ollutkaan lukenut Katjan ämpärivinkistä, kiitos, että otit puheeksi, tuotahan täytyy kokeilla, ämpäreitä nimittäin löytyy täältäkin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tehnyt mitään taikoja ja silti onnistuin villiporkkanoiden kanssa. Olen siitä tosi iloinen, sillä minusta ne ovat ihastuttavia. Viime vuotisista on kasvanut isoja pehkoja. Nytpä keksin, että istutan toiseen kukkapenkkiin parhaillaan lavakauluksessa olevat tämän kevään kylvetyt. Kunhan helteet hellittävät.
      Kokeile ihmeessä ämpärivinkkiä. Se todellakin toimii ja helpottaa kuivuudesta kärsiviä kasveja. Aion rei'ittää pari vanhaa ämpäriä lisää. Niille on jo avustustehtävät tiedossa.

      Poista
  3. Tosi kaunis kuva villiporkkanasta ja tuo Sweet Surrender on aivan ihana! Perhosia on nyt todella paljon ja näyttää olevan myös monta lajia pörriäisiä samoissa karkeloissa kukkien kimpussa. Onneksi näitä on!
    Toivottavasti loppukesäänkin jää kukintaa, kun kaikki kukinta tuntuu etenevän niin vauhdilla.
    Meillä ei pääse vielä herukoiden poimintaan, valkoherukoita olen napsinut suoraan suuhun, ne kypsyvät ensimmäisenä.
    Pitää yrittää taas painua tuonne helteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sweet Surrenderia kehun joka vuosi, mutta kehunsa se kyllä ansaitsee. Niin kaunis ja tyylikäs olemukseltaan.
      Valkoherukat ovat minulla jo kypsiä, sillä pensas sijaitsee ehkä alapihan aurinkoisimmassa paikassa. Menen poimimaan siitä marjat heti, kun tulee pilvistä. Mittari näyttää nyt +31, joten en millään jaksa poimia ja samalla kärventää itseäni.
      Onko sinulla taas joku urakka meneillään? Koitahan levätä välillä.

      Poista
  4. Perhosten määrä on ilahduttanut meidänkin puutarhassa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. Saapa nähdä, jatkuuko perhosten paljous myös loppukesään.

      Poista
  5. Kesäkukkia minä en jostain syystä saa aikaiseksi istuttaa... ei ole paikkaa minä aina nauran 😁
    Tuota Daraa minäkin olen ajatellut joskus istuttavani mutta koska ❓🤔 se jää nähtäväksi. Villiporkkanasi on myös upea. Kohta alkaa täälläkin punaisten keräily ja valmistus. Paarmoja on monenlaisia ja purevat kyllä mehevästi mutta sekaan vaan. Perhosia on todellakin niin paljon jokapuolella samoin kaikenlaisia pörriäisiä ja siitä olen iloinen. Matalat maksaruohot ja angervot on kyllä aivan täynnä näitä tällä hetkellä. Kärhöille ja muillekin on hyvä tämä ämpäri kikka 🤗.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mihin niitä kesäkukkia istuttaisitkaan, kun sinulla on joka paikka täynnä upeita perennoja.
      Paarmoja on tänä kesänä paljon ja ne purevat melkeinpä palan pois ihosta. Sitten kutisee päivätolkulla.

      Poista
  6. Onpas alppipiikkiputkella kova kuhina! Näyttää tarjoilevan mieluista evästä pörriäisille.
    Hieno on perhonen, mutta heitänpä sinulle ehdolle vielä keto-, rinne- ja orvokkihopeatäplän. Katso Suomen Perhoset -sivustolta niiden tuntomerkkejä, menee helteinen iltapäivä mukavasti siinä touhussa. Itse en uskalla varmistaa tuota vielä keisarinviitaksi, kun en näe takasiiven alapintaa. Se on nimittäin keisarinviitalla selvästi erilainen kuin noilla muilla ja varmin tuntomerkki tällaiselle noviisille. Meillä päin ei onneksi ole rinnehopeatäpliä vaikeuttamassa määrittämistä. Tuo keltainen perhonen oranssilla liljalla on melko varmasti sitruunaperhonen.
    'Sweet Surrender' on kaunis lilja, samoin nuo muut. Viimeisen kuvan kärhöä en tunnista. Nätti sekin on. Meillä ei ole vielä marjat kypsiä eivätkä toivottavasti kypsykään ennen kuin nämä helteet vähän helpottavat. Tsemppiä marjojen keräämisurakkaan ja paarmojen väistelyyn!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alppipiikkiputken tungos on jokavuotista.
      Minulla on hyvä perhoskirja, jota on viime päivinä tullut selattua useamman kerran. Sen mukaan kuvaamani perhonen on keisarinviitta, kun onnistuin näkemään ja kuvaamaan sen myös siipien alapinnoilta. Suomen Perhoset sivustolla en ole käynyt, joten kiitos vinkistä. Laitan sen kirjanmerkiksi muiden mielenkiintoisten luontosivujen joukkoon.
      Ei näillä helteillä millään jaksa marjoja kerätä, ainakaan puskaa tyhjäksi. Pienissä erissä olen yrittänyt herukoita kerätä aamulla ja illalla, jolloin aurinko ei vielä paahda täysillä.

      Poista
    2. Hienoa että pääsit näkemään perhosen siipien alapinnatkin, niin lajinmääritys on ainakin varma. Keisarinviitta on komea perhonen ja kiva seurattavakin kun ei ole ihan niin nopea liikkeissään kuin monet muut lajit.

      Poista
  7. Mun 'Dara't o kärsiny raskahasti kuivuuresta, hengis, mutteivät meinaakkaa kukkia. Perhosia on ollu, mutta jotenki o jääny ny kuvaamata. Tuata valakoosta lilijaa oon laittanu, mutta mihinää sitei näy. Uusistakiarros on tiaros. Hiano lilijasekootus. Kait niillä o sekootuksihin joku hyvä risetti. Onneksi täälei kanskaa marijat viälä hätyytä. Mustikoolle on laitettava kuitenki jo verkot. Muutama on sinertyny, mutta aamulla son jo pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maahan kylvämäni Darat ovat aika matalia, eivätkä varmaan tänä vuonna kuki. Vettä ne ovat saaneet tavallisen villiporkkanan lailla, kun kasvavat kasvimaalla, jota kastelen ahkerasti. Sinun Darasi kukkivat varmasti ensi vuonna eli eivät ole hukkaan heitettyä kauneutta.
      Saapa nähdä, ehdinkö saada marjat ajoissa puskista pois, kun harakkapesue on alkanut herukoiden kimpussa pörrätä. Päivällä ehtisin kerätä, mutta auringonpaahteessa ei vain kykene kauaa puskissa olemaan.

      Poista
  8. Mainio tuo reikä-ämpäri vinkki kasteluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reikiä ei kannata porata kovin suuriksi. Muuten vesi valuu niistä pikavauhtia ulos.

      Poista
  9. Villiporkkana on minulle ihan uusi tuttavuus. Siemenestä siis?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Daucus carota eli villiporkkana/koristeporkkana. Dara on väriltään punaisempi. Kyllä, siemenestä. Ainakin Nelson Gardenila on ollut hyvin villiporkkanan siemeniä tarjolla, ihan marketeissakin.

      Poista
  10. Upeita perhosia ja liljoja! Benalmadenan perhospuisto on kyllä hieno paikka, jossa perhosfanina minunkin oli käytävä. Samanlaista hiostavaa on tämän kesän lämpö ollut täällä Suomessa.
    Nautitaan perhosten ja kukkien runsaudesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin Benalmadenan perhospuisto hieno paikka. Hiki siellä kyllä virtasi, mutta se unohtui perhosia ihastellessa.

      Poista
  11. Tomaatintaimia meilläkin putkahtelee esiin. Komposorissa siemenet säilyvät elinvoimaisina ja aina huomaa, mihin kompostimultaa on keväällä lykännyt.

    Perhosia on liidellyt mukavasti. Kimalaisia on hurja määrä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sääli, etteivät tomaatit talvehdi, eikä niistä villinä sinne tänne ilmaantuneista ilmeisesti kovin helpolla saa satoa tuottavia.
      Kimalaisia on tosiaankin valtavasti, kuten tänä kesänä kaikkia muitakin lentäviä, mönkiviä ja ties miten kulkevia ötököitä.

      Poista
  12. Kävin kukkia kukuilemassa, salkoruusu näytti jännältä. Mikähän siinä piikkihässäkkäputkikasvissa oikein vetää pölyttäjiä puoleensa, onko "huumaava" tuoksu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sus', kiva, että kävit kukkia kurkkimassa.
      Ilmeisesti alppipiikkiputkessa on pölyttäjien tarvitsemaa siitepölyä ja tai mettä. Minulta meni kolme vuotta sitten hajuaisti, joten kasvin hajusta en pysty sanomaan mitään.
      Salkoruusuja on monenlaisia, mutta eiköhän niiden kasvutapa ole kaikissa samankaltainen. Kukkien väri ja ulkonäkö vaihtelevat.

      Poista
  13. Liljojesi värimaailma on kaunis, kun on tottunut vain näihin keltaisiin ja valkoisiin meidän pihalla.
    Olisi kiva nähdä joskus jossain kootut ämpäreiden käyttökokemukset Suomenmaassa. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sartsa! Tykkään itsekin noista "vähän erilaisista liljoista", jotka kukkivat parhaillaan täyttä häkää. Löytyy niitä keltaisiakin ja paikkansa on niilläkin.
      Siinäpä oivallinen tutkimusaihe. Ämpäreitä on toki muissakin maissa, mutta jotenkin se tuntuu hyvin suomalaiselta esineeltä.

      Poista
  14. Ämpäritemppu on upea, kiitos vinkistä sinulle ja Päivänpesälle.
    Helteestä huolimatta olet saanut pidettyä kasvisi upean vihreinä ja hyvävointisen näköisinä. Minulla on keltaista, ruskeaa ja kitukasvuista kukintaa. Pitäisi varmaan jaksaa kastella vieläkin enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ämpärikikka on oivallinen. Pohjan rei'istä ei kannata tehdä kovin suuria, koska silloin vesi tyhjenee vauhdilla ämpäristä. Tuli nimittäin ihan käytännössä havaittua.
      Kyllä sitä kitukasvuista ja ruskeaa löytää täältäkin. Surettaa niin paljon, että puikkelehdin nopeasti ohi kuvaamatta ankeimpia näkyjä. Ensi viikolla on luvassa hieman viileämpää ja sitähän odotan innolla.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!