Sivut

sunnuntai 28. marraskuuta 2021

Sinivalkoista -haaste 2021

Helleborus Double Ellen ja kevätkirjotähdet
 

Puutarhahetki - suurien unelmien puutarhablogin Tiiu  laittoi jälleen liikkeelle jo perinteeksi muodostuneen haasteen. Tarkoituksena on juhlistaa Suomea sinivalkoisin kuvin/postauksin. Kuvien ei ole pakko olla kukista tai puutarhasta, vaan kaikki kauniiksi ajattelemasi sinivalkoinen käy.

Haaste taisi jäädä alkavan joulukauden jalkoihin, kun niin harva on siihen osallistunut. Kevät- ja kesäkuvia katselemalla on ihanaa unelmoida tulevasta kasvukaudesta. Mikäs sen parempi syy tarttua tähän haasteeseen ihan omatoimisesti. Näin siis toimin.

Päätin valita kuvia kronologisessa järjestyksessä eli etenen huhtikuusta lokakuuhun. Sinisten kukkien suhteen valinta on valkoisiin verrattuna huomattavasti vaikeampaa, koska moni sininen on oikeastaan enemmän lila. Raja voi siis näissäkin kuvissa olla häilyvä.

 Huhtikuu

Iris reticulata 'Harmony' 4.4.2021. Peura napsi oikean reunan nuppuja.


Kevätkurjenmiekoissa on erilaisia sinisen sävyjä. Harmony ja vähän vaaleampi Alida ovat selvästi sinisiä, Katherine Hodgkin hyvin vaalea keltaisin maustein.
Purple Hill ja George taasen selvästi liloja.

Iris reticulata Frozen Planet

Frozen Planet oli kevään 2021 uusi tuttavuus, joka toivon mukaan jää pysyväksi kaunistukseksi Oikearinteen keväiseen ulkoasuun.

Galanthus elwesii - Lumikello

Lumikelloja ei voi olla liikaa. Olen istuttanut nitä useampaan paikkaan, mutta hedelmäpuiden alla ne näyttävät viihtyvän parhaiten. Nämä pikkuiset sipulikukat ovat oikeita kevään airueita. Niitä löytää pälvipaikoista lumen vasta aloittaessa sulamista.

Crocus species Blue Pearl

Blue Pearl on nimestään huolimatta lähes valkoinen. Kymmenestä sipulista on kolmessa vuodessa kasvanut matalakasvuinen ja tiheä rypäs. Kaukaa katsottuna kuin yksi iso kukka. Suosittelen.

Anemone blanda - Balkaninvuokko


Ihmeellisesti aina jokin kukkaryhmä valloittaa vuorollaan olemuksellaan. Balkaninvuokkoja olen istuttanut aiempinakin vuosina, mutta vasta kahden viime kevään aikana olen iloinnut niistä tavallista enemmän. Valkoisia balkaninvuokkoja minulla on vähemmän. Useimmiten mix-pussukoissakin siniset ovat enemmistönä.


 Toukokuu

Anemone nemorosa - Valkovuokko


Valkovuokko on monille yksi kevääseen liittyvistä tärkeistä merkeistä. Lapsena sini- ja valkovuokkojen kukintaa odotettiin kovasti, jotta päästiin keräämään niitä äidille vietäväksi.

Prunus pumila var. depressa - Lamohietakirsikka

Lamohietakirsikka kukkii toukokuussa. Sen kukka on hyvin samanlainen, kuin esimerkiksi kriikunassa. Ymmärrettävää, sillä sukulaisiahan he ovat.

Vinca minor - Pikkutalvio

Pikkutalvion sininen kukka on sekin kuin suomalainen sinitaivas. Usein samanaikaisesti kukassa ovat myös lemmikit ja kevätkaihonkukat. Kevään puutarhamaton väri on sininen väriltään.

Muscari armeniacum - Helmililja

Helmililja on yksi mieluisimmista kevätkukkijoista. Se on vuosien mittaan levinnyt mukavasti eri paikkoihin puutarhassani. Siten myös sen kukintaa riittää pidemmäksi aikaa, kun paikkojen olosuhteet vaihtelevat.


Anemone sylvestsris - Arovuokko

Arovuokon löysin vasta 2015. Se on ahkera kukkija ja leviää myös hyvin. Viime kesänä päätin kaivaa taimia istutettavaksi muualle. Sitä projektia aion jatkaa tulevana kesänä.


Clematis alpina - Alppikärhö

Sinikukkaisissa kärhöissä monen sininen on jo lähempänä lilaa. Alppikärhökään ei ole taivaansininen. Toisaalta siinä yhdistyy sininen ja valkoinen, kunhan huomaa kurkata terälehtien sisäpuolelle.

Kesäkuu

Tiarella cordifolia - Rönsytiarella

Rönsytiarellan valkoiset kuvat ovat tähtimäisiä ja hentoja. Tämän kasvin olen ollut vaarassa menettää, kun kunnan puiston puiden kaataminen vei vähäisenkin varjon näiden istutuspaikalta. Sittemmin olen istuttanut rönsytiarellaa erilaisiin paikkoihin nähdäkseni, missä se voisi  menestyä.

Epimedium x youngianum 'Niveum' - Varjohiippa


Varjohiippa kuuluu uudempiin tuttavuuksiini. Kiinnostuin varjokasveista isommin oikeastaan vasta sitten, kun varjopaikat puutarhassani vähenivät oleellisesti. Taisi käydä klassisesti eli omistamaansa arvostaa vasta, kun sen on menettänyt. Nyt tämä varjohiippa ja varjosiippa (vancouveria hecandra) sen kaverina kasvavat ns. makkaripenkissä, johon osuu vasta ilta-aurinko. Toivottavasti kasvi ei kovasti pahastunut kattoremppamiesten tallustelusta sen päällä.

Allium ursinum - Karhunlaukka


Karhunlaukkakin kuuluu uudempiin hankintoihin. Tämä asustaa niin ikään makkaripenkissä, kun minulla ei ole tarjota sille kosteaa, varjoisaa lehtimetsää. Edellisen talven yli karhunlaukka selvisi hyvin ja kukki kesäkuussa. Jos se nousee tulevanakin keväänä, otan siitä jakotaimen istutettavaksi toiseen paikkaan. Ihan vain kokeillakseni, jos se viihtyisi muualla paremmin. Useampaan paikkaan istuttamalla aina joku on osoittautunut sopivaksi. Näin kasvin jatkuvuus on turvatumpaa.

Aquilegia


Akileijaa löytyy monissa väreissä. Ne myös risteytyvät keskenään, jolloin voi syntyä uudenlaisia väri- ja muotoyhdistelmiä. Omieni kanssa olen mennyt iloisesti sekaisin.

Iris sibirica - Siperiankurjenmiekka

Siperiankurjenmiekka on taatusti sininen. Vaikka tuossa näkyy keltaista, ei siitä Ruotsin värit silti nouse mieleen. Kurjenmiekan kukka on malliesimerkki luonnon uskomattomista taidoista. Miten hienosti luontoäiti on maalannut terälehtien värit.


Campanula patula - Harakankello

Harakankello on tullut meille ihan omin voimin. Taimena se näyttää rikkaruoholta, joten kitkiessä pitää olla tarkkana, ettei vahingossa nyhdä näitä luonnonkukkia kompostiin. Lapsena sanoimme lähes kaikkia kellokukkia kissankelloiksi. Paitsi kurjenkelloa, joka olikin selvästi suurikokoisempi.

 Heinäkuu

Eryngium alpina - Alppipiikkiputki

Alppipiikkiputki on oikeastaan enemmänkin hopeinen. Muiden kasvien joukossa ja erityisesti vihreiden lehtien keskellä sen kyllä näkee sinisenä. En ole missään törmännyt mainintaan, että alppipiikkiputki olisi hyvä pörriäishoukutin. Sellainen se kuitenkin todistetusti on. Meidän pihalla alppipiikkiputki on joka kesä yksi suosituimmista pörriäismagneeteista.

Clematis 'Multi Blue' - Loistokärhö

Alppikärhön lisäksi meillä kasvaa kaksi muutakin sinistä kärhöä: The President ja Multi Blue. President on ehkä enemmän lila riippuen vähän valosta, jossa sitä katsoo. Multi Bluekin on selvästi lilaan vivahtava, mutta siniseksi se on nimetty.

Pikkupuutarhassa olen kokeillut kärhöä kiipeilemässä puussa. Multi Blue asustaa kriikunan vieressä, josta se on helppo ohjata kasvattamaan versonsa puun runkoa pitkin ja oksille. Tulevaisuudessa kriikuna on tarkoitus kaataa pois pikkupuutarhasta runsaan juurivesatuotannon vuoksi. Uskon, että kärhö pääsee sen jälkeen paremmin oikeuksiinsa, kun sen kukat eivät huku tiheään kriikunapuun lehdistöön.

Picea pungens 'Glauca compacta' - Kääpiöhopeakuusi

Edesmenneeltä veljeltäni saatu kääpiöhopeakuusi on uusia versojaan  kasvattaessaan hetken aikaa selvästi sininen. Kas, kun en ole aiemmin tajunnut, että näitä voisi istuttaa useammankin. Sopisi vaikka rinteeseen, sillä tämä kasvi viihtyy auringossa kuivissakin paikoissa. Varjossa siitä tulee helposti risuinen.

Daucus carota - Villiporkkana

Villiporkkana vei kertaheitolla sydämeni. Tämän valkoisen onnistumisesta innostuneena kasvatin viime kesänä myös punasävyistä Daraa. Korkeaksi kasvavana villiporkkana sopii hyvin vaikkapa taustakasviksi matalammille kasveille. Aika hyvin se pysyy myös pystyssä, vaikka toisin luulisi.

Clematis 'Paul Farges' (Summersnow) - Lumikärhö

Lumikärhö on näyttävä kärhö. Se kasvaa nopeasti ja korkeaksi. Ja kukkii ahkerasti ja pitkään. Joka kesä pyörin kamerani kanssa lumikärhön ympärillä, sillä tykkään paljon jo sen pyöreistä nuppupalluroista itse kukista puhumattakaan. Mihinkään ahtaaseen koloon tätä kasvia ei kannata istuttaa. Se vaatii tilaa ympärilleen myös leveyssuunnassa. Vaikea uskoa, että joku pettyisi tämän kasvin istutettuaan.

Rosa rugosa 'Sävel'


Valkoisia ruusupensaita on toki lukuisia, mutta minulla oikeastaan vain juhannusruusu. Sen kuvat jätin tästä postauksesta, sillä yleensä se pääsee muutenkin kaikessa kauneudessaan esille runsain määrin. Sävel-ruusu ei ole varsinaisesti valkokukkainen, mutta kyllä sen kukat alkuvaiheessaan ovat selvästi valkoiset. Hennon vaaleanpunaisin siveltimenvedoin maustettuna. Kauempaa katsottuna täydessä kukassa Sävel on selvemmin valkoinen, kuin vaaleanpunainen.

 Elokuu

Hydrangea serrata 'Blue Bird' - Safiirihortensia

Safiirihortensiaa ei voi ohittaa, kun puhutaan sinisistä kukista. Eikä kyllä voisi ohittaa muutenkaan. Tämä ihana pikkupensaani toi viime kesänä mielihyvää enemmän, kuin moni kasvi koko kasvuaikanaan. Olen iloinen, että se selviytyi talvesta. Yhä iloisemmaksi tulin lehtien ilmestyessä ja uusien versojen kasvaessa paleltuneiden tilalle. Sitten vasta meinasin pakahtua onnesta, kun muutamiin vanhoihin versoihin alkoi ilmestyä nuppuja, jotka myös avautuivat. Nyt tässä on talvi aikaa hengähtää ja kasvattaa toivoa safiirihortensian selviytymisen puolesta.

Eryngium planum - Sinipiikkiputki

Sinipiikkiputki on sininen, jos vain jokin on sininen. Suorastaan loistavan sininen kukkien kehittyessä kunnolla. Minulla kasvaa sinipiikkiputkea kahdessa paikassa. Kumpaankaan tämä ei viime kesänä noussut, mitä ihmettelen. Ehkä kuivuudella oli osuutensa. Sen sijaan sinipiikkiputki nousi yllättäen punaherukan viereen, mihin en taatusti ole sitä istuttanut. Ja kuinka ollakaan, myöhemmin elokuussa löysin yhden sinipiikkiputken myös alkuperäiseltä kasvupaikaltaan Päivänliljapenkissä. Se taisi odotella viileämpiä ja kosteampia säitä ennen ihmistenilmoille saapumistaan.

Geranium hymalayense 'Baby Blue' - Idänkurjenpolvi

Monet kurjenpolveni kärsivät viime kesän helteistä. Ovaalipenkin Baby Blue alkoi kasvaa ja kukkia paremmin vasta elokuun loppupuolella. Vasenrinteessäkin Baby Blue virkistyi kesän loppumetreillä. Baby Bluen kukan sinisyyttä muuttaa lilan suuntaan nuo lilat raidat terälehtien tyvessä. Täydessä kukassa ollessaan tämä kurjenpolvi on kyllä ihan aidosti sininen.

Liatris spicata - Punatähkä, valkoinen

Valkoinen punatähkä kukki menneenä kesänä varsin vaatimattomasti. Kukkavarret jäävät usein punakukkaista matalammiksi. Kukka on selkeästi valkoinen.


Hydrangea paniculata 'Magical Moonlight' - Japaninhortensia


Poden ilmeisesti jonkinlaista syyshortensiamaniaa. Niitä on vaikea ohittaa kaupassa yhtään tutkimatta ja hipaisematta. Pihassani asustaa jo ennestään kaksi tavallista syyshortensiaa, Vanille Fraise, Vim's Red ja Mustilanhortensia. Mutta kun halvalla saa, on tarjoukseen pakko tarttua. Niin sitten kaupasta lähtivät mukaani Magical Moonlight ja Vanille Fraise. Olen todennut syyshortensiat helpoiksi kasveiksi, joista kukinnan aikaan iloa riittää pitkäksi aikaa. Vahvasti epäilen, etteivät syyshortensiani näihinkään jää.

Magical Moonlightin  kukan sanotaan olevan valkovihreä ja myöhemmin myös hennon vaaleanpunainen. Ostamassani pensaassa oli pari nuppua valmiina. Nuput ja kukat suositellaan poistettavan istuttaessa juurtumisen edistämiseksi. En raaskinut niin tehdä.  Valtava kukka oli alusta loppuun saakka puhtaan valkoinen.


 Syys-Lokakuu

Viola odorata - Tuoksuorvokki

Syksyn saapuessa kukkien määrä vähenee vauhdilla. Sininen tuoksuorvokki kukki täyttä päätä vielä marraskuussakin. Valkoistakin minulla on, mutta niiden kukinta on ollut heikompaa ja lyhyempiaikaista. Lappalainen etelässä -blogin Nilalta saatu sininen tuoksuorvokki on kotiutunut niin hyvin, että ensi kesänä aion ottaa siitä jakotaimia siirrettäväksi muuallekin. Tämä on helppo kasvi, joka sopii hyvin maanpeitteeksi moneen paikkaan. 

Astrantia major 'Sunningdale Variegated' - Tähtiputki

Tähtiputki Sunningdale kukkii tavallisesti huomattavasti aiemmin. Tänä vuonna se mietti ja mietti ja ryhtyi kukkimaan vasta syyskuussa. Kukkavanatkin jäivät varsin mataliksi ja sateet ruskettivat kukat niin, ettei niistä saanut siemeniä. Ehkä ensi vuonna tapaan hänet jälleen.

Crocus speciosus - Syyssahrami

Syyssahrami ei aennut tänä syksynä  kunnolla ollenkaan. Muutaman yöpakkasen jälkeen osa niistä nousi jälleen pystyyn, vaan eivät antaneet kurkistaa terälehtiensä sisälle. Hauskasti kasvukausi alkaa sinisillä sipulikukilla ja myös päättyy sinisiin sipulikukkiin.

Tämän haasteen kuvien penkominen oli virkistävää. Siinä ohessa nousi hurja kaipuu kevääseen ja kesään, lämpöön ja väreihin. Toisaalta arkistoissa seikkaillessa huomasi, että käytännössä kevät on käsillä jo huhtikuussa (täällä etelässä). Siihen on vain yksi hujaus.

Haastan sinisiä ja valkoisia kuvia arkistoistaan etsimään:

Kukkia ja haaveita -blogin Sirkun
Mama's Garden -blogin Minnan ja
Vaalean vihreää -blogin

 Haasteen säännöt:
- kerro postauksessasi, kuka haasteen aloitti (Tiiu/Puutarhahetki-blogista)
- tee postaus, jossa sininen ja valkoinen ovat pääroolissa
- haasta kolme tai useampi blogiystäväsi mukaan
- käy kirjoittamassa postauksesi www-osoite Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarha -blogin Sinivalkoista-haaste -postauksen kommenttikenttään 

Helleborus niger - Vaaleajouluruusu marraskuisessa kohmeessa

 

16 kommenttia:

 1. Olipa hurja kontrasti näiden ihanien kevät- ja kesäkuvien ja tämänhetkisen säätilan välillä. Meillä näyttää ja tuntuu suorastaan tammikuulta kun pakkasta on -17 astetta ja lunta melkein 30 senttiä. Edellisessä postauksessasi näkyi teilläkin jo talvisia maisemia. Toivottavasti kaikki lumet eivät ehtineet sulaa pois.
  Hauskasti puhtaimman siniset kasvit painottuvat selvästi kevääseen kun myöhemmin kesällä värit taittuvat enemmän tai vähemmän liilaan. Huomasin saman omaa sinivalkoista postausta tehdessäni. Sinulta löytyi kuitenkin useita puhtaan sinisiä myös kesältä ja syksyltä. Ainakin kuvissa esim. siperiankurjenmiekka, safiirihortensia ja sinipiikkiputki ovat selvästi sinisiä. Voi kuinka toivon, että safiirihortensiasi selviäisi hyvin talvesta ja ilahduttaisi ensi kesänä runsaalla kukinnalla. Tuollaista sinisen sävyä yhdistettynä hortensian pitsimäisiin kukkiin ei voi kuin ihailla.
  Hyvää ensimmäistä adventtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkona vallitseva harmaus sai minut tarttumaan sinivalkoista-haasteeseen. Värikkäisiin kuviin uppoutuminen oli innostavaa. Tiistaina sataneesta lumesta on vain pieni läntti siellä täällä jäljellä. Parin plusasteisen päivän jälkeen on pakkasta lähes -10 astetta. Toivon lunta kasvien suojaksi.
   Kevätkukkijoissa on paljon sinisiä kasveja. Sen sijaan kesällä ja syksyllä niitä oli huomattavasti vaikeampi löytää. Sinisiä kukkia etsiessä saattoi todeta, miten paljon sinisen eri sävyjä löytyy. Minusta siperiankurjenmiekan sininen on todellakin aito sininen. Kuvion muut värit eivät millään tavoin vähennä kukan sinisyyttä.
   Safiirihortensia on aika matalakasvuinen. Mietinkin, että voisi hankkia yhden tai kaksi lisää, jotta saisi näyttävämmän kasvuston. Safiirihortensiaa joutuu ilmeisesti vähän metsästämään. Omani tosin tilasin Viherpeukaloilta. Saapa nähdä, mitä se tuumii tällaisista lumettomista pakkasista. Pieni huoli nyt safiirihortensian puolesta on.
   Hyvää 1. adventtia sinulle!

   Poista
 2. Sininen ja valkoinen kukissakin on niin Suomen värit! Keväällä sinisiä tosiaan löytyy enemmän, mutta kivasti sinulta löytyi niitä syksymmältäkin.
  Tuo Safiirihortensia on upea, meikäläinen keräilee niitä vähän varmempia hortensioita, syksyllä taisin ostaa 5 uutta;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä varmempia minäkin etupäässä suosin, kaksi uutta tuli syksyllä hankittua. Tuskin jäävät viimeisiksi. Yhtään en silti kadu, että safiirihortensian tulin ostaneeksi. On ollut jo nyt hintansa väärti ja joskus on otettava haasteita vastaan.

   Poista
 3. Sinen ja valkoinen, hyvät värit puutarhassa. Oma postaukseni on vielä tekemättä, ajattelin himmailla sitä itsenäisyyspäivän tienoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh, vasta nyt tajusin eläväni jo itsenäisyyspäivän jälkeistä aikaa. Siitäkin huolimatta, että monien kiireiden vuoksi on tullut kalenteria tuijotettua tavallista ahkerammin.
   Itsenäisyyspäivä on oikein hyvä ajankohta nimenomaan tälle haasteelle. Kiva nähdä sinun postauksesi aiheesta. Toivottavasti moni muukin innostuu julkaisemaan sini-valkoisia kuvia.

   Poista
 4. Kiitos haasteesta. Tänään jo etsin kuvia, jos vielä kirjoittaisikin niistä vähän. Aika paljon löysit sinistä ja valkoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että otat haasteen vastaan. Valkoisia kukkia löytyi enemmänkin, mutta sen sijaan sinisiä ei niinkään.

   Poista
 5. Sinistä ja valkoista on paljon puutarhassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeen paljon kumpaakin löytyi, valkoista olisi ollut enemmänkin.

   Poista
 6. Kiitos haasteesta, Between! Edelleen kommentointi tökkii, mutta nyt jotenkin kikkailemalla pääsen jättämään joitakin kommentteja. Ihania kesäkuvia ja kauniita kukkijoita! Ihailen myös kuviesi huikeaa laatua ja terävyyttä, kun omalla kamerallani ja taidoillani ei tuollaisiin tarkkuuksiin yllä! Vaikka upeita kasveja onkin puutarhasi pullollaan, niin safiirihortensia voittaa ihailuni! Omani ei suostu kukkimaan, vaikka hengissä onkin talvet selvinnyt. Ihana värisävy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saat kommentointiongelman poistumaan. Laitoin sinulle sähköpostilla tiedon, miten oma heinäkuinen ongelmani tuli ratkaistua.
   Kehusi lämmittävät sydäntäni. Olen liiankin kriittinen kuvieni suhteen. Tietenkin haluaisin olla valokuvauksessa(kin) taitava. Kiva kuulla, että laatu on kohdillaan. Esteettistä silmää ei taida saada oppimallakaan.
   Saapa nähdä, kukkiiko safiirihortensiani toistamiseen. Toivon niin. Eniten toivon, että se selviäisi talvesta.

   Poista
 7. Voi miten paljon ihania sinivalkoisia! Tosi kiva, että osallistuit haasteeseen. Mukavaa joulukuun jatkoa ja oikein hyvää tulevaa itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva tähän haasteeseen oli osallistua. Ajankohta näin talven kynnyksellä on erinomainen, kun pääsee palaamaan kesäisiin kuviin.
   Sinulle myös mukavaa joulunodotusta ja hyvää Itsenäisyyspäivää!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!