Sivut

tiistai 14. kesäkuuta 2022

Kasvihuoneessa kaikki hyvin

Tomaatti Gardener's Delight


Kasvihuoneessa on nyt kaikki hyvin. Alku ei mennyt yhtä sutjakkaasti, kuin vuosi sitten, mutta siitä selvittiin. Kylvin paprikat 27.1., tomaatit 26.2. ja kurkut 3.4. Idätin siemenet tavalliseen tapaan muutaman päivän pesuhuoneen lattialla, jonka jälkeen siirsin itäneet taimet takkahuoneen ikkunalaudalle. Apuna oli työpöytävalaisimeen kiinnitetty kasvilamppu. Koulimisen jälkeen taimet siirtyivät kellarikasvattamoon, jossa minulla on kaksi tehokasta kasvihuonelamppua. Kellarissa ei ole ikkunoiden tuomaa luonnonvaloa, eikä myöskään lämmitystä. Lämpötila pysyi isommassa tilassa +15℃...+18℃ ja pienemmässä tilassa oven ollessa suljettuna +20℃.

Tomaatteja kellarissa 12.5.
 
17.4. istutin kertaalleen koulitut taimet isompiin astioihin. Niihin, joissa ne saavat kasvaa kasvarissa koko kesän. Kevään pysyessä koleana, aloin huolestua tomaattien selviämisestä tai pikemminkin niiden siirrosta aikanaan kellarista alapihan kasvariin. Ne venähtivät korkeiksi ja alkoivat kukkimaan. Varteenkin tuli paksuutta. Siirrosta oli tulossa melkoinen show, kun kottikärryihin mahtuu kerrallaan vain kaksi taimilaatikkoa. Ja laatikoita lykkiessä on koitettava saada tomaatit pysymään pystyssä matkallaan kellarista alapihalle.

Tomaatti kukkii 12.5.

 
18.5. päivät olivat hissukseen lämmenneet, mutta yöt olivat edelleen koleita. Jopa yöpakkasia esiintyi. Rohkenin kantaa tomaatit, kurkut ja paprikat kasvihuoneeseen. Se tiesi 7-8 hidasta ja varovaisesti edettävää edestakaista matkaa kellarin ja kasvihuoneen välillä. 

Koska kennokasvarissamme ei ole lämmitystä, ei edes sähköpistoketta, vedin johdon terassilta alapihalle, jotta sain kasvihuoneeseen ajastimella toimivan lämmittimen. Se ei ole kovin tehokas, eikä kennokasvari myöskään erityisen tiivis. Varotoimeksi ripustin kasvarin kummallekin seinustalle tuplaharsoista teltat, joiden sisään laatikot laitoin. Kylmimpinä päivinä harsot saivat olla  kiinni ympäri vuorokauden. Lämpiminä päivinä kävin avaamassa harsot, jotta ilma kiertäisi ja kasvit tottuisivat viileään ilmaan.

Harsot kasvarissa valmiina 12.5.
 
Kylmiä öitä riitti toukokuun loppuun saakka. 30.5. otin lämmittimen ja harsot kokonaan pois. Viritin Blumatin hoitamaan kastelun.

Jonkun verran tomaattien lehdet ottivat nokkiinsa joko kylmistä öistä tai lämpötilojen voimakkaasta vaihtelusta. Kurkut ja paprikat eivät reagoineet mitenkään, ainakaan näkyvästi. Jatkossa minun lienee tarpeellista miettiä, siirränkö tomaattien kylvöjä suosiolla maaliskuun puolelle. Tällöin ne ehtivät hyvin kasvaa, mutta kokonsa puolesta ovat helpommin siirrettävissä kasvihuoneeseen. Etenkin, jos kylmyyden vuoksi siirtoa joutuu odottamaan.

Kurkku Sherpa

Tapani mukaan kylvin hyötykasveja varmuuden vuoksi yli oman tarpeen. Onnistumisprosentti oli varsin hyvä. Kasvariin siirtyi aluksi kaksi kurkku Gordobaa, kaksi Beth Alphaa ja kaksi Sherpaa. Pojan lasitetulle parvekkelle annoin kurkkua, tomaattia ja paprikaa. Silti yli jäi pari Sherpaa, joita en raaskinut kompostiinkaan kantaa. Istutin ne isoon muoviruukkuun, jossa on jo ensimmäiset kurkut valmistumassa. 

Tomaatti Sungold


Tomaatteja minulla kasvaa seitsemää eri lajiketta, kaksi kutakin. Paitsi Supersweetiä ja Sungoldia kolme, koska niitäkään en voinut kompostiin laittaa ja tilaa vielä löytyi. Useimmat tomaatit jo kukkivat ja joissakin on raakileterttuja. Sungold alkaa saada väriä.

Luumutomaatti Pink Tiger on uusi kokeilu. Sen ruusunpunaisissa, pitkulaisissa hedelmissä on oransseja raitoja. Toistaiseksi kaksi Pink Tigeriäni ovat kovin hentoja ja selvästi muita hidaskasvuisempia. Kukkiakaan niissä ei vielä ole. Saada nähdä, jääkö yhden kesän tähdenlennoksi.

Tämä kuva on otettu 5.6. eli viikko sitten. Sen jälkeen kasvu on ollut nopeaa ja runsasta. Kurkutkin tavoittelevat jo kasvarin kattoa. Pallilla istuessa on varottava, ettei  kääntyessään vahingoita kasveja.


Viime päivien lämpimässä paisteessa olen avannut kasvarin oven aamulla ja käynyt sulkemassa illalla. Oviaukkoon olen pingottanut harson, jotta aurinko ei paahda avonaisesta ovesta suoraan tomaatteihin. Automaatti avaa kyllä kattoikkunan. Käyn säännöllisesti tutkimassa kasvien hyvinvointia, nyppimässä varkaita ja tsekkaamassa tukinarujen kiinnitykset.

Paprika Zazu

Paprikoita kasvihuoneessa on kolmea lajiketta; keltaista Zazua, pitkulaista Lompardoa ja California Wonderia. Zazun makuun tykästyin viime kesänä ja siksi ostin sen siemeniä varta vasten. Muiden siemeniä oli kotona jo ennestään. Kaikki paprikat ovat alkaneet kukkia.

Vesimeloni


Vesimelonia en ole aiemmin kasvattanut. Hetken jo manasin, että saa jäädä tämä kerta ensimmäiseksi ja viimeiseksi. Siemenistä iti kaksi kappaletta nopeasti. Sain ne koulittua, mutta sitten niiden kasvu jämähti. Olin jo heittämässä onnettomat rääpäleet kompostiin, mutta annoin niille mahdollisuuden. Kasvarissa kaverit ovat hiukan piristyneet, joten seuraan tilannetta. Epäilen, ettei meillä tänäkään kesänä syödä itse kasvatettuja vesimeloneita.

Blumat-kastelujärjestelmä on kätevä ja helppo. Sitten kun sen saa säädettyä toimimaan haluamallaan tavalla. Joka kevät säätämisessä menee tovi jos toinenkin. Nyt kuvittelin onnistuneeni kertaheitolla, vaan puppua kanssa. Mennessäni seuraavana päivänä kasvariin katsomaan, totesin yhden kartion tyhjentäneen 150 l vettä kahdelle kurkulle. Siitä sitten täyttämään saavia uudelleen ja säätämään nuppeja. Onneksi kunnon kastelun kohteiksi joutuneet kurkut eivät pienestä pelästyneet.

Retiisit ja ruusukaalit 11.5.

Viime keväiseen tapaan kokeilin retiisien ja ruusukaalin varhaiskasvattamista kasvarissa. Kylvin kumpaakin pitkiin parvekelaatikoihin 15.4. Itivät niin nopeasti, etten muistanut edes ajoissa käydä harventamassa. 

Ruusukaalien harvennetut taimet on jo siirretty jatkamaan kasvuaan lavakaulukseen harson alle.

Ensimmäiset itse kasvatetut retiisit söimme 29.5. Harvennuksen jälkeen loput saivat tilaa kasvaa ja ne keräsin viime viikolla. Mukaan mahtui lavakaulukseen 12.5. kylvettyjä punaisia Cherry Bellejä ja kirsikanvärisiä Ametysthejä (ei kuvassa). Loput retiisit on kerättävä lähipäivinä, etteivät muutu puisiksi. Ja lisää kylvettävä.


Tavalliset sipulit istutin lavakaulukseen 12.5. Pussista jäi vielä sipuleita yli ja ne laitoin herukkapensaiden väliin. Siellä on sopivasti tilaa ja muhevaa multaa. Ei kai missään ole sanottu, että sipulien tulee kasvaa nimenomaan kasvimaalla.

Kaikki sipulit olisivat mahtuneet samaan lavakaulukseen, jos siihen ei olisi jo syksyllä istutettu talvivalkosipulia. Joita ei näy. Jotka kammottava jääkerros keväällä taisi tukehduttaa. Edessä on kesäruokien maustaminen kaupan valkosipuleilla ja uusien talvivalkosipulien hankinta.

Viiniköynnös Zilga

Pergolan seinillä ja katossa luikerteleva viiniköynnös on elossa, mistä iloitsen erityisesti. Nyt se kukkiikin pienimuotoisesti. Viiniköynnöstä kuuluisi leikata asianmukaisesti, mutta en ole leikkaamiseen perehtynyt. Ajattelin, että meillä viiniköynnös saa kasvaa voimiensa ja halunsa mukaan. Tuomaan välimerellistä tunnelmaa kesäruokapaikalle. Nyt joudun köynnöstäni jonkun verran leikkaamaan, sillä moni oksa on kuivunut elottomaksi. Paras ajankohta leikkaamiselle on nestevuodon välttämisen vuoksi myöhään syksyllä, marraskuussa. Ei siis kiirettä. Zilga ehtii vielä kasvattaa uusia lehtiä ja versoja iloksemme.

Samettikukka Jolly Jester mesimarjojen joukossa.

Aivan vielä ei pääse oman maan antimilla vatsaansa täyttämään. Ellei sitten halua syödä raparperia aamulla, päivällä ja illalla. Sitä nimittäin riittää. Jonkun verran olen antanut varsia kylässä kävijöille ja ison nipun laitoin pakastimeen. Ruohosipuliakin muistin leikata rasiaan pakastettavaksi. Sen tuppaan aina unohtamaan ja talvella sitten manaan, kun pitää kaupasta kantaa ruohosipulia. 

Seuraavaksi on tarkoitus leipoa raparperipiirakkaa niin vierasvaraksi kuin pakastimeen hätävaraksi. Leipomisen taidan jättää mieluummin sateiseen päivään. Hyvällä säällä pihalla riittää tekemistä. 

Pensasmustikka kukkii

Viikonlopuksi luvattiin sadekuuroja. Ei satanut tippaakaan. Aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta runsaan +20 asteen voimalla. Ja tuuli on taas tuivertanut navakasti, joten tiedossa on kasvimaan kastelua.

Kesä senkun paranee.
Aurinkoa ja lämpöä sekä kasvun ihmettä päiviinne!



20 kommenttia:

  1. Kaikenlaisia ihanuuksia sinulla kasvaa kasvihuoneessa. Minä olen tänä vuonna jättänyt kasvihuoneviljelyn kokonaan. Ei vaan riittänyt kiinnostusta. Mukavia kesäpäiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen verran tomaateista ja kurkuista on työtä, ettei siihen väkisin kannata ryhtyä. Kiinnostusta ja intohimoa on löydyttävä, sillä rahallisesti näin pienimuotoisesta kasvattamisesta ei mitään hyödy.
      Kesä tuntuu juuri nyt mukavalta. Niin varmasti myös siellä Ahvenanmaalla.

      Poista
  2. Esikasvatus voi tosiaan joinakin vuosina muodostua haasteelliseksi, jos kevään lämpötilat ja sää muutoinkin on poikkeava. Tänä vuonna itsellänikin mm. tomaatit ehtivät kasvaa kotona sisätiloissa metrin korkeuteen ennen kuin niitä lähdettiin kuomuperäkärryllä siirtämään rantatalolle. Onneksi muutama katkennut latva ei haitannut, koska nuo tomaatit kasvattivat sivuversoista uudet latvat. Sinulla on upeasti kasvit kasvaneet jo tässä vaiheessa, näyttää tulevan hyvä sato. Minä olen kasvattanut vesimelonia onnistuneesti kasvarissa, viime kesänä saldona oli seitsemän hieman alle kilon painoista hedelmää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä keväänä haasteita riitti ja välillä meinasi usko tomaattien kanssa loppua aivan kesken. Lopulta saimme kaikki onnellisesti kasvariin. Kunnon kasvivalaisimista on ollut suuri hyöty taimien kasvattamisessa.
      Miten ihmeessä saitte tomaatit matkan ajaksi tuettua niin, etteivät menneet mukkelismakkelis?
      Seitsemän vesimelonia!!! Se on siis mahdollista. Taidan sittenkin kokeilla ensi vuonna uudelleen.

      Poista
  3. Hirmuinen työ tuossa kasvihuonehommassa. Pitää tietää kaikenlaista ja toimia oikein. Onhan tuo lopputulos sitten todella palkitsevaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tuossa hommaa, mutta kaikki sujuu aikalailla rutiinilla. Paljon olen oppinut toisten blogeista, netistä ja kirjallisuudesta ja loput sitten kantapään kautta. Vaikka välillä meinaan repiä hiuksia päästäni, koen silti tämän kasvatushomman niin hyöty- kuin koristekasvienkin kohdalla antoisaksi. Harrastushan tämä minulle on. Ja todellakin se lopputulos eli itsekasvatetut tomaatit ja kurkut maistuvat taivaallisilta.

      Poista
  4. Hyväs vauhris sulla kaikki, nii kasvaris ku muallaki. Mullon omat kurkut ja tomaatit nii rääpälehiä, että aharistuun ostamahan muutaman taimen, että eres jotaki sais suuhunsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen jälkeen, kun hommasin kellariin kasvivalaisimet, on tomaattien ja kurkkujen kasvattamisesta tullut huomattavasti hedelmällisempää. Yhtenä vuotena (ennen kellarikasvattamista) ostin tomaatit ja kurkut lilliputtikokoisina taimina. Tuskailin, tuleeko niistä yhtään mitään. Vaan tulipa kuitenkin komeat kasvit ja ihan hyvä satokin.

      Poista
  5. Mahtavat kasvustot sinulla kasvihuoneessa ja satoakin pian tulossa! Viimeisen viikon aikana on kasvihuoneessa minullakin tapahtunut paljon ja epäilen että viikon päästä voidaan saada jo ensimmäisiä pikkukurkkuja 😊 Esikasvatus oli tänä vuonna todella haasteellista ja itsekin tuskailin monen asian kanssa. Minulla ei edes ole kasvivaloa vaan kaikki olivat eteläisellä ikkunalla pesuhuoneen (ja saunan) lämmössä 😅
    Vesimeloni minullakin päätti lakata kasvamasta ja sitten kuoli. Ostin uuden ja sekin juroo vielä melko pienenä, mutta josko se siitä kohta innostuisi. Ehkäpä niin käy myös sinun vesimelonillesi 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin tunti sitten katsastamassa kasvihuoneen tilanteen. Juhannuksena meilläkin taidetaan syödä omia kurkkuja. Niitä on runsaasti kypsymässä.
      Samoin toinen vesimeloni on muutamassa päivässä venynyt mittaa. Anna siis omallesi mahdollisuus. Ehkä kumpainenkin saamme vielä loppukesästä ihmetellä omia vesimeloneja.

      Poista
  6. Teiltähän löytyy jo todella hyvässä kasvussa olevia herkkuja! Meillä tomaatit vasta aloittivat kukinnan ja kurkut ovat vielä aika pieniä, kylvin ne vasta toukokuussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin kasvaa ja kohta syödään omia kurkkuja. Kylvin omat kurkkuni huhtikuun alussa, joten ilman muuta ne ovat ehtineet kasvaa. Kävin hetki sitten toteamassa, kuinka kurkutkin ovat jo kasvarin katossa ja runsaasti kurkkuja valmistumassa. Nopeita kavereita.

      Poista
  7. Hyvässä kasvussa on siulla hyötykasvit. Mielenkiintoinen tuo vesimelonin kasvatus, silmissäni niän pullean pyöriin melonin! Jakku on miullakin kasvihuoneessa ja siitä käsin on mukava toimii kasvihuoneessa. Mie ostin kaks erilaista kasvihuonekurkun tainta. Tomatintaimet kasvatin ite ja on ussiimpoo sorttii. Kukkivat nyt, maaliskuulla vasta kylyvin. Eivät hirmu roikeloks kerkii sitten ennen kasvihuoneeseen piäsyy. Mukava kun on kasvihuone.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oudosta keväästä huolimatta kasvarin asukkaat ovat kirineet itsensä ihan normikuntoon. Kasvihuone on todellakin mukava ja sen ansiosta hyötykasvattaminen saa uuden ulottuvuuden.
      Pitääkin käydä lukemassa, mitä blogissasi tarinoit sitten edellisten kuulumisten.

      Poista
  8. Kaikki näyttää niin hyvälle ja nyt voi onneksi hieman huokaista, sillä yöt taitavat pysytellä kohtuullisissa lämpötiloissa. Minä sain vasta maanantaina laitettua Blumatin, nyt helpottaa veden kantaminen siltä osin.
    Nyt vain odotellaan ensimmäistä kypsää Sungoldia, se on runkotomaateista ollut perinteisesti ensimmäinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enää ei tosiaan tarvitse kasvariasukkaiden öistä olla huolissaan. Päivisinkin on niin lämmintä, että ovi saa olla aamusta iltaan auki.
      Blumat helpottaa kastelua. Sinulla on vielä paljon isompi kasvihuone ja runsaasti siellä asukkaita, joten kastelujärjestelmä tuo tasaisuutta kasteluun.
      Totta, Sungold ehtii usein ykköseksi. Tykkään siitä muutenkin ja siksi se kuuluu jokavuotiseen tomaattiporukkaani.

      Poista
  9. Hienoa kasvua kasvihuoneessasi. Blumat- kastelujärjestelmän säätäminen on tosiaan välillä hieman haasteellista. Joinakin vuosina se onnistuu heti kerrasta, kun taas välillä säätöjä joutuu tekemään useammin.
    Ihanaa kukintaa edellisessä postauksessasi. Paljon en ole ehtinyt viime päivinä blogeissa vierailemaan, sillä nyt puolestaan Turussa asuvat lapsenlapset ovat vierailemassa luonamme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hetki sitten kävin sulkemassa kasvihuoneen oven ja samalla totesin, että juhannusviikolla syödään omia kurkkuja.
      Blumatin kanssa todellakin välillä onnistuu kerrasta ja välillä sitä saa säätää monta kertaa. Näyttäisi vihdoin tältä vuodelta onnistuneen.
      Lastenlasten vieraillessa ei isovanhempien sovi istua sormi somessa. Sinulla on mukavia vieraita. Hyvää viikonloppua!

      Poista
  10. En tiedä jurooko vesimeloni aluksi kun sen istuttaa, niin tekivät omani taimet ja nyt parin päivän sisällä ovat lähteneet kasvuun. Eipä mene sielläkään kasvihuoneessa kauaa ensimmäisiin oman sadon maistiaisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin tänään omien vesimelonien aloittaneen reippaan kasvun. Taisin istuttaa ne liian pieneen astiaan. Ehkä voisin ainakin toisen siirtää, jotta toiselle jäisi enemmän tilaa.
      Hetki sitten kasvarin ovea sulkiessani totesin, että juhannusviikolla syödään omia kurkkuja ja kohta myös maistellaan kaksi ensimmäistä Sungoldia.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!