Museovierailujeni kohteeksi valikoitui tällä viikolla Suomen Lasimuseo Riihimäellä. Museon sijainti on sopivan ajomatkan päässä kotoa. Sinne olen suunnitellut käyntiä jo pitkään. Nyt se toteutui.
Museossa alkoi juuri "Kimaltavia kuvitelmia – Kristallia suomalaisista kodeista ja edustustiloista" - näyttely, joka jatkuu 11.5.2025 saakka. Museon 1. kerroksessa voi tutustua lasin varhaisvaiheisiin ja lasin valmistukseen. Ylemmissä kerroksissa on esillä lasikokoelma ja suomalainen lasimuotoilu.
Museorakennus on rakennettu alun perin Paloheimo Oy:n turvejauhetehtaaksi vuonna 1914. Riihimäen lasi Oy muutti rakennuksen lasitehtaaksi vuonna 1921. Rakennuksessa on toiminut myös muovitehdas ja silkkipaino, sekä viimeksi Riihimäen lasin kristallihiomo. Nykyinen museokahvila on vanha lasitehtaan hevostalli. Museorakennuksessa on tällä hetkellä noin 1 700 neliömetriä näyttelytilaa. Isompi vaihtuvien näyttelyiden sali oli aikaisemmin lasitehtaan puhaltimo. Lähde Wikipedia
Katsottavaa museossa on paljon. Liikkuminen on helppoa ja esteetöntä. Komeita portaita pääsee kapuamaan eri kerrosten välillä, mutta tiloihin pääsee myös hissillä.
Esineet ovat hyvin esillä. Valoisissa vitriineissä lasi pääsee oikeuksiinsa. Vitriinejä on mahdollista kiertää ympäri, jolloin esineet näkee eri suunnista.
Kristallikulho. Karhula. |
Kristalliastiasta tulee helposti mieleen ylenmäärin koristeltu esine. Sitä ne usein ovatkin. Näyttelyssä saattoi nähdä lasiammattilaisten luovuuden ja mielikuvituksen. Monet esineet on suunniteltu käyttöä varten. Yhtä moni ansaitsee tulla nostetuksi korokkeelle katseltavaksi ja ihasteltavaksi kuin mikä taideteos konsanaan.
Kristallia. Aimo Okkolin |
Kaikkialla tässä museossa, ei vain kristalliesineiden näyttelyssä, suomalaisten muotoilijoiden nimet on hyvin edustettuina. Jälleen kerran hämmästelin, miten paljon meillä on ollut ja on edelleen muotoilun saralla lahjakkaita taiteilijoita.
Kristallia. Henry Ericsson |
Nanny Still |
Näyttelyhallin nurkkaan on rakennettu tehtaan johtajan työhuone. Pomolla on ollut lokoisat oltavat työpäivänsä aikana. Papereiden allekirjoituksen jälkeen hän on voinut istahtaa sohvalle kuuntelemaan radiosta musiikkia ja napata pöydältä lasillinen sherryä.
Björn Weckström 1986 |
Monet näyttävät ja isokokoisetkin työt eivät ihan joka kotiin mahdu tai sovi. Sen sijaan julkisissa tiloissa sellaisia voisi olla enemmänkin. Silloin, kun Suomessa oli pikkukaupungin pääkadulla neljän-viiden eri pankin konttorit, olisi ollut aikaa omaa vuoroaan odotellessa nauttia kotikylän taiteilijoiden töiden katsomisesta. Silloin pankit sijoittivatkin taiteeseen. Nykyisin konttoreita ei ole ja jos onkin, niihin on varattava aika.
Markku Salo 2008 |
Suomessa on 1600-luvulta tähän päivään toiminut yli 100 lasitehdasta. Nyt toiminnassa on vajaa 20. Monet lasitehtaat ovat valmistaneet pulloja, apteekkilasia, talouslasia ja ikkunalasia.
Hauskinta museoissa on katsella esineitä, joita muistaa omasta lapsuudestaan ja nuoruudestaan. Samalla voi kummastella, kuinka useat niistäkin esineistä on muuttanut paljon muotoaan, vaihtunut johonkin toiseen materiaaliin tai poistunut kokonaan tuotannosta.
Riihimäen Lasimuseo sijaitsee kauniilla paikalla. Aivan lasimuseon vieressä on Suomen Metsästysmuseo. Nyt lasimuseon ikkunasta näkyi ohuen lumikerroksen peittämä nurmialue ja paljaat puunrungot. Kevään myötä näkymä muuttuu varmasti vihreämmäksi.
Itse museorakennus on minusta kaunis valkeine seinineen ja tummine ruutuikkunoineen. Monet vanhatkin tehdasrakennukset ovat tasakattoisia laatikoita. Ehkä juuri lasimuseorakennuksen harjakatto tekee siitä erityisen viehättävän.
Rakennuksen museoksi uudistamisen suunnitteli Tapio Wirkkala. Tiloissa on pyritty säilyttämään niin paljon vanhaa tehdasrakennusta kuin se on ollut mahdollista.
Museo viikossa taitaa olla liikaa. Museo kuukaudessa kuulostaa jo enemmän mahdolliselta. Pääkaupunkiseudulla ja kohtuullisen matkan päässä uloimmasta kehästä eli Kehä III:sta museoita on runsaasti. En ole asettanut itselleni mitään tavoitetta. Saapa nähdä, mihin seuraavaksi keksin mennä?
Talviaikana ehtii katsella muutakin maailmaa. Pian alkaa puutarhahommat, eikä silloin tee mieli irrottautua pihasta ja puutarhasta.
Suomen Lasimuseo
Tehtaankatu 23, 11910 RIIHIMÄKI
Tuo on kiva paikka! Vierailustani on kyllä aikaa, mutta muistan tunnelman, joka kesti pitkään museosta poistumisen jälkeenkin, olo ei ollut lasittunut, vaan "kristallisoitunut" 😁.
VastaaPoistaKristallisoituneeksi itseni tunsin minäkin. Mykistävää, miten taidokkaita lasitöitä osaajat ovat tehneet kautta vuosikymmenten.
PoistaTodella mielenkiintoinen paikka. Kyllä Suomalainen lasi ja lasisuunnittelu on huippua.
VastaaPoistaOn kyllä käymisen arvoinen paikka. Upeita töitä toinen toisensa perään. Suomessa käyttölasikin on usein kaunista katsella.
PoistaOlen käynyt hyvin usein Riihimäen lasimuseossa ja aina siellä viihdyn ja vallankin nuo vanhat lasiesineet ja kristallit kiehtovat. Itse rakennuskin on hyvin kaunis!
VastaaPoistaKiva, että paikka on sinulle tuttu. Rakennus on minusta kaunis niin ulkoa kuin sisältäkin. Kesällä varmasti vielä kauniimpi, kun villiviini vihertää seinät ja ruutuikkunoiden välit.
PoistaMielenkiintoinen kohde käydä. Lasi on kaunista ja suomalainen suunnittelu on aina yhtä erikoista. Lahjakkaita suunnittelijoita on ollut useita.
VastaaPoistaOikein mielenkiintoinen kohde, paljon katsottavaa. Tuolla pääsee hämmästelemään, miten lasi muotoutuu moneen.
PoistaKiitos monipuolisesta esittelystä 💚 Suomessa on tosiaankin lahjakkuutta lasitaiteen alalla. Olen käynyt kerran yhdessä Venetsian lasipuhaltamossa ja saanut käsityksen kulissien takaisesta työstä. 🙂 Kuvistasi nousee erityisen sympaattisena lapsuuden muistona Coca Cola - pullo. 🤎
VastaaPoistaSuomalaisessa lasimuotoilussa on pitkät perinteet ja lukuisia lahjakkaita taitajia. Minäkin olen käynyt Venetsiassa lasipuhaltamossa. Venetsialainen lasi on todella upeaa.
PoistaKyllä, entisen kotikaupunkini museo on mielenkiintoinen kohde. Tämä näyttely on vielä katsomatta, mutta rynnistän sinne maaliskuun alussa. Hyvän esittelyn teit.
VastaaPoistaOn mielenkiintoinen ja suositeltava kohde. Hienoja töitä kautta aikain.
PoistaKristallin hiomisesta on tänään Ylen verkkouutisissa artikkeli (https://yle.fi/a/74-20143374). Samalla kerrotaan lasimuseon alkaneesta näyttelystä.
Great blog
VastaaPoistaPlease read my post
VastaaPoistaSinisen kukon kaveri asustaa meillä!
VastaaPoistaPitäkää kukosta hyvää huolta. Hänellä saattaa olla ikävä sinistä kaveriaan.
PoistaTuolla on pitänyt käydä monta kertaa mutta onpahan vieläkin käymättä. Kiitos esittelystä.
VastaaPoistaAika monta paikkaa on minultakin käymättä. Ei vaan kaikkialle ehdi, vaikka kuinka tekisi mieli. Muiden vinkit ovat kuitenkin kivoja, sillä tilaisuuden tullen niihin tulee mentyä.
PoistaOi ihana 🤍 Olen monesti mittinyt, että tuonne pitäisi mennä käymään, mutta ei ole vaan tullut käytyä. Kiitos kierroksesta ja mukavaa alkavaa uutta viikkoa🤍
VastaaPoistaSamoin minä olen miettinyt ja suunnitellut, vaan ei ole tullut lähdettyä. Vihdoin toteutui. Hienoja esineitä. Suosittelen käyntiä.
PoistaKiitos, viikko on alkanut mukavasti. Toivottavasti sinullakin.
Kiitos museokierroksesta.
VastaaPoistaHyvää uutta viikkoa!
Maarit, ole hyvä!
PoistaKivaa viikkoa sinullekin!