Sivut

tiistai 13. maaliskuuta 2018

Kevättouhuja ulkona ja sisällä


Monet ovat jo alkaneet huoltaa talvetettuja pelaguitaan. Minulla oli talvetettavana tänä vuonna vain kuusi pelaguuta. Ne on kaikki itse siemenestä kasvatettuja ja useimmilla alkaa ikääkin jo olla muutama vuosi. Siksi ne ovat erityisen rakkaita. Koska pelaguita oli syksyllä niin vähän, päätin kokeilla niiden talvettamista työhuoneen ikkunalla. Työhuone on vähän muita huoneita viileämpi, mutta ei ehkä silti pelaguille ihanteellinen.


Hyvin ovat pelaguut pärjänneet valoisalla ikkunalla. Inspire Pink on pukannut kukkiakin tasaiseen tahtiin. Kevätauringon myötä kasvit ovat innostuneet tekemään uusia lehtiä, jotka tosin ovat aika hentoisia. Leikkasin isompia pelaguita aika reilusti, pari pienempää jätin kokonaan leikkaamatta. Oksat pääsivät pistokkaina juurtumaan. Vielä en vaihda pelaguille multaa. Parissa blogissa (mm. Mama's Gardenin postaus "Sisäkasvien huoltoa") on mainittu, että multahomman voi hyvin tehdä myöhemmin pihamaalla. Niin olen itsekin joinain keväinä menetellyt ja niin aion tehdä nytkin.


Niinikään Mama's Gardenin postauksesta (Linnunpönttöjen puhdistuspäivä) inspiraation saaneena ryhdyin putsaamaan linnunpönttöjä. Homma jäi kesken, sillä tikkaat lumiselle alapihalle raahattuani keksin niille myös muuta käyttöä. Puhdistushomma siis jatkuu myöhemmin yläpihan pöntöissä. Yhtään kuoriutumatonta munaa tai kuollutta linnunpoikasta en alapihan kahdesta pöntöstä löytänyt, mutta muhkea sammalpeti oli kummassakin.


Korkeilla tikkailla oli ihan hauska keikkua. Perspektiivi puutarhaan oli ainakin tyystin erilainen. Pöntön irrottaminen sujui ongelmitta, mutta putsaamisen jälkeen takaisin kiinnittäminen vaati jo hiukan enemmän tasapainoilua. Paksun rungon ympäri käsien saaminen ja pöntön sitominen oli hiukan hankalaa, kun samalla oli koitettava pysyä tikkailla putoamatta. Hommaan ryhtyessäni pohdin kameran ottamista mukaan, vaan sen pitelemiseen ei kyllä olisi kädet enää riittäneet. 


Raskaiden tikkaiden raahaaminen alapihalle ja tarpominen upottavassa lumessa niiden kanssa ei ollut ihan yksinkertainen juttu. Toisaalta tikkaiden pystyttäminen puita vasten oli kesäaikaa huomattavasti helpompaa. Nyt ei tarvinnut niin paljon varoa istutuksia ja kukkapenkkejä.

Kun ne tikkaat sinne alapihalle olin raahannut ja linnunpöntöt putsannut, päätin samantien leikata omenapuita. Kovin suurta leikkaustarvetta meidän omenapuilla ei näin kevättalvella enää ole, sillä vesiversot olen jo vuosien ajan leikannut loppukesästä. Pari isompaa, hankaavaa oksaa sahasin nyt pois. 

Alkuvuosina laiminlöin osaamattomuuttani omenapuiden leikkaamisen tyystin, mutta myöhemmin aloitettu hoitotyö alkaa vihdoin tuottaa tuloksia. Kauniita ja oikeaoppisen näköisiä meidän omenapuistamme ei enää saa juuri tuon alkuvuosien leikkaamattomuuden vuoksi.


Tarkoitus oli myös tyhjentää lämpökompostorin alasäiliö, jotta ylempänä olevalle massalle tulisi tilaa. Tyhjennysluukku oli kuitenkin jäätynyt niin jumiin, etten sitä millään järkevällä keinolla saanut auki. Ei siis tarvitse pohtia, kuskaanko puolivalmiin massan jälkikypsymään alapihan kompostoriin kolalla, pulkalla vaiko pressulla hankea pitkin liu'uttaen. Uusi yritys ja pohdinta sitten myöhemmin. Josko luukku aukeaisi piakkoin pakkasten nyt lauhduttua.


Paukkuvien pakkasten saavuttua myös kompostorin mittari tipahti nollaan. Kompostori on nyt aika täynnä ja täyttöosassa massan pintakin jäässä. Kovasti odotan leudompia säitä ja kompostorin uudelleenkäynnistymistä. Muuten pitää biojätteet laittaa sekajätteeseen, kun lämpökompostoriin ei enää kovin paljon uutta massaa mahdu. Jonkin verran siis lämpökompostorin käyttö vaatii harjoittelua ja säätämistä.


Kompostorista tuli muutakin asiaa mieleen. Hiljan luin, että kahvisuodatinpussit sisältävät mikromuovia. Moni minun laillani laittaa suodatinpussit kompostiin ja hyvinhän ne siellä hajoavat ja biomassaksi muuttuvat. En haluaisi lisätä vesistöjen mikromuovitaakkaa, enkä kyllä halua niitä kompostimassan ohessa omaankaan puutarhamaahan kipata. 

Fredman Group ehti jo ilmoittamaan, ettei heidän kotimaassa valmistettu Eskimo-kahvisuodatinpaperinsa sisällä muovia. Olen ostanut suodatinpaperini entisestä Euran paperin tehtaanmyymälästä (kuuluu nykyisin Fredman Groupiin) käydessäni synnyinsijoillani Eurassa. Samaisia suodatinpapereita näkyi olevan lähikaupan hyllyllä, joten saatavuus ei ole jatkossakaan ongelma. Tässä asiassa voin siis valita. Aina se ei ole mahdollista tai ainakin varsin vaikeaa.

Samaa muoviaihetta käsitteli Sarin puutarhojen postaus pe 9.3.2018 "Kastelukiteet mikromuovia, oho!" Yllättävistä tuotteista muovia siis löytyy. 

46 kommenttia:

  1. Luin tuon Sarin mikromuovipostauksen. Heti minulle tuli mieleen kesäkukkamullat. Niissä joissakin mainostetaan kastelun helppoutta juurikin koska sisältävät kastelukiteitä. Niinpä jatkossa katson mitä kesäkukkamultaa ostan.

    Pelargonioiden mullan vaihtoon on monta toimivaa tapaa, ihan hyvin ehtii ulkona. Minulla pelargoniat kasvattavat aika tukevia oksia.Aloitin niitä lannoittamaan jo muutama viikko sitten sillä vaalenapunaisella jauheella. Nyt mietin riittäisiköhän pelkän mullan lisääminen ja myöhemmin lannoitepuikkojen laittaminen...en ole päättänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen antanut pelaguille nyt muutaman kerran substralin tyyppistä lannoitetta, mutta hyvä, että mainitsit vaaleanpunaisen lannoitteen. Sitä taitaa vielä kellarista viime kesältä löytyä.

      Muovin välttäminen on kyllä tosi vaikeaa, kun sitä ei aina näe, eikä tuoteluetteloista kaikki edes käy selville. Eipä tullut mieleen, että muovia laitetaan jopa suodatinpusseihin. Eihän niiden ole tarkoituskaan kestää tai pidättää kosteutta.

      Poista
  2. Jep, muovia tuntuu olevan aivan kaikkialla - sielläkin mistä sitä vähiten odottaisi löytävänsä. Meilläkin on onneksi aina käytetty Eskimoa, joten oli helpottavaa kuulla, ettei siinä ainakaan ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähes päivittäin joutuu pyörtämään omia käsityksiään, kun uutta tietoa tulee kaiken aikaa. Pitkään luulin valkaisemattomien suodatinpussien olevan luontoystävällisiä, vaan sekään ei kuulemma enää pidä paikkaansa.

      Poista
    2. Onneksi tietoa kuitenkin tulee ja se myös saavuttaa ihmiset suhteellisen tehokkaasti, niin pystyy päivittämään käsityksiään.

      Poista
  3. Oletpas ollut ahkerana! Täällä on niin paljon lunta, että kun hain puiden oksia maljakkoon piti lapioida ensin puoli metriä lunta ennenkuin pystyi kahlaamaan pitkävartisilla kumppareilla. Mut kai se kevät tulee kun vaahteran silmut olivat vähän pullistuneet.

    Kyllä tuo kompostori varmaan äkkiä alkaa toimia kunhan pakkanen laskee. Meillä on vanha pakastin vaan ja se jäätyy aina. Auringon lämmitessä lähtee toimimaan, varsinkin jos sekoittelee sinne vähän jotain typpipitoista.
    Huh, vai kahvisuodattimissa muovia!! Olen ostanut niitä halvimpia, mut en laita niitä kompostiin kun se täyttyy liikaa. Täytyy tuotakin asiaa alkaa tarkkailla. Ei viittis siirtyä pannukahviin, mut pressopannulla tulee joskus keiteltyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis pressopannulla vaan valmistetaan kahvi, ei keitetä :)
      Luin tuon Sarin kirjoituksen, ja sitten Biohajoavista muoveista Maaseudun tulevaisuudesta. Todella on aihetta miettiä näitä asioita.
      En yleensä ota biohajoavia muovipusseja, enkä esim banaaneille hedelmäpusseja ollenkaan. Enkä ala irrallaan ostaa muita hedelmiä, niinkuin näin kerran kaupassa sitäkin.
      Kastelukiteitä tai kesäkukkamultaa ei ole tullut ostettuakaan kuin kerran.

      Poista
    2. Siirryin aikaa sitten käyttämään ohuesta kankaasta valmistettuja SPR:n hedelmä- ja vihannespusseja. Nyt samanlaisia näyttää olevan myynnissä myös s-ketjun myymälöissä. Ei tarvitse kaupasta ottaa niitä kahisevia pusseja. Banaanit eivät pussia tarvitsekaan, hintalappu vain kylkeen.

      Komposti toimi hyvin paukkupakkasiin saakka. Kyllä se unestaan herää, kunhan lämpenee.

      Ahkerana pitää olla heti, kun sopiva vapaapäivä koittaa. Muuten jää kaikki hommat tekemättä. Oli kiva touhuta ulkona. Sukat oli kyllä litimärät, sillä alapihan hangessa tarpoessa lunta meni saappaisiin.

      Poista
  4. Juu,tarkkana pitää olla noitten mikromuovien kanssa jos haluais kaiken niin oikein tehdä.Kannattaa muuten laittaa sen lämpökompostorin viereen toinen komposti johon laittaa jälkikypsymään moskat,helpottaa huomattavasti.Se toinen komposti ei tarvii olla kummonen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on jälkikompostointia varten toinen komposti, mutta pihan järjestys muuttui viime kesänä, eikä uuden lämpökompostorin viereen oikein toista kompostoria mahdu. Täytyy tuota logistiikkaa vielä tulevana kesänä vähän pohtia.

      Poista
  5. Voi hitsi, vai on suodatinpusseissakin muovia. Sitä on niin hirmu monessa paikassa. Varmaan myös suodatinkankaassa, jota piharakentamisessa käytetään. Mä käytän espressopannua, siihen ei tule mitään pusseja, kun purut laitetaan suoraan metalliseen siiviläosaan. Tiivisterengas on jotakin petrokemian teollisuuden materiaalia, toivottavasti siitä ei irtoa muoveja sitten elämänkaaren päätteeksi. Onneksi se kaari on aika pitkä, vaihdan tiivisteen ehkä kerran vuodessa. Tätä asiaa pitäisikin ihan tosissaan miettiä: miten monessa on muovia ja miten löytää vaihtoehtoja niille.
    Lumessa tarpominen ja vielä tikkaidenkin raahaaminen käy ihan hikijumpasta! Ihan hirvitti kuvauksesi tikkailla keikkumisesta. Mua kun alkaa huimata jo kolmannella askelmalla, enkä kestä katsoa (enkä näköjään edes ajatella) muitakaan tikkailla keikkumassa. Huh! Onneksi et ottanut kameraa mukaan.
    Silloin harvoin, kun olen katolle uskaltautunut ja tärinältäni kyennyt, on kyllä ollut hienot näkymät. Puutarhaan olisikin kiva rakentaa jokin masto ja sinne tähystystynnyri, niin kuin vanhanajan purjelaivoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, varmaan myös noissa puutarhassa ja maanrakennuksessa käytettävissä materiaaleissa on muovia. Kuinkahan paljon niistä liukenee maaperään mikromuovia ja sitä kautta kulkeutuu vesistöihin? Kyllä nämä muovi- ym. viimee aikojen ympäristöuutiset ovat laittaneet miettimään omaa kulutuskäyttäytymistä. Harmi, että edelleenkin on valtavasti ihmisiä, jotka vähättelevät asiaa.

      Minulla ei onneksi ole korkeanpaikan kammoa. Jos odottaisin, että Hämeen hitain Ukkokulta tekisi hommat puolestani, täällä ei tapahtuisi mitään. Siksi olen oppinut luottamaan omaan apuuni ja pärjäämään monissa asioissa itsenäisesti. Myös rahtaamaan tikkaita ja kiipeilemään niillä. Muutama vuosi sitten hankittiin kunnon tikkaat, joissa riittää ulottuvuutta. Yksi omakotiasujan parhaita hankintoja.

      Ikioma tähystystorni tai "märssykori" olisi kyllä huippuhienoa. Ehkä lisään tähystystornin sen unelmien viherhuoneen yhteyteen, jonka rakennan sitten, kun lakkaan köyhtymästä.

      Poista
  6. Onpas ihana pelargoni! Ja mukava postaus kevätpuuhista muutenkin :) Kompostin ympärille kannattaa lapioida pitkin talvea lunta, niin pysyy sulana kovemmillakin pakkasilla. Tyhjennys on tosin hankalampaa silloin, mutta sanoisin, että pienempi paha se kuin jäinen kompostori. Sulamista voi vauhdittaa viemällä pari kuumavesipulloa massan sekaan. Ne pitää vaihtaa suunnilleen kerran vuorokaudessa, niin johan rupeaa tapahtumaan. Kannen päälle voi laittaa lisäeristeeksi vanhan maton tai peiton. Ja olen Pihakeijun kanssa samaa mieltä toisesta kompostorista. Myös joku iso kannellinen saavikin ajaa saman asian. Iloista kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyykin testata tuota lämmnvesipulloa. Lunta kompostorin ympärillä olikin, mutta lapioin sen pois päästäkseni käsiksi tyhjennysluukkuun. Kompostoinnin logistiikka on meillä kehitysvaiheessa viime kesänä tapahtuneiden muutosten johdosta. Jälkikompostori on alapihalla.

      Poista
  7. Olet ollut ahkerana! Tuo muovi asiaa on harmmillista. Onneksi nyt siitä saa tietoa, joten voi pyrkiä muuttamaan omaa toimintaansa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä tulee tuollaisia ahkeruuspuuskia ja silloin tapahtuu.
      Muovitietoa tulee kaiken aikaa, mutta tarkkana saa näin kuluttajanakin olla.

      Poista
  8. Meilläkin lämpökompostorin mittari laski nollaan ja massa sisällä jäätyi kovien pakkasten aikaan. Syynä oli liian täysi kompostori, joka jäi tyhjentämättä ajoissa ennen pakkasia. Viiden litran kanisteri täynnä kiehuvaa vettä on pitänyt meillä kompostin hyvin käynnissä pakkasillakin, mutta nyt asia jäi siis puolitiehen. Meillä on kaksi jälkikompostointiin tarkoitettua kompostia ja ne ovat kyllä ihan ehdottomia. Lämpökompostorista on kätevä siirtää kompostoitunut aines lähellä sijaitseviin toisiin kompostoreihin jälkikypsymään.
    Tuo mikromuovi todella ajatuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kompostori olisi pitänyt tyhjentää joulun aikaan. Siirsin ja siirsin tehtävää ja sitten tulikin pakkaset. Oma moka, myönnän. Jälkikompostori on, mutta kun nyt en saa tuota lämpökompostorin tyhjennysluukkua auki, jotta pääsisin siirtämään massaa jälkikompostoriin. Eiköhän ongelma ratkea, kunhan säät lämpenevät.

      Poista
  9. Tosta suodatinpussiongelmasta haluaisin mainita että on olemassa kestosuodattimia,ollut mulla käytössä jo vuosia.Sitä en tiedä käviskö kaikenlaisiin keittimiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, hyvä tietää. Täytyykin ryhtyä sellaista metsästämään. Kiitos vinkistä.

      Poista
  10. Siellähän ollaan oltu jo valtavan ahkeria. Nämä lämpimämmät säät innoittavat kyllä ihan erilailla ulkotouhuihin, kuin kirpakka pakkanen.
    Minä teen samallalailla pelakuiden kanssa, eli multahommat vasta ulkosalla. Talvetan pelargonit autotallissa ja osa on aika isoissakin ruukuissa. Olisi jotenkin hankalaa vaihdella niihin multia, vaikka autotallissa se ehkä onnistuisikin.
    Tuo linnunpönttöoperaatio pitäisi tehdä täälläkin. Huomasin, että yhdestä pöntöstä on talven aikana lähtenyt kattokin johon litomaan. Sekin täytyisi korjata.
    Minäkin olen lukenut noita suodatinpussi ja kastelukide-juttuja. Aika hurja tuo kastelukide asia. En ollut yhtään itse sitä aiemmin ajatellutkaan. Mutta varmasti siinä on perää. Olen innoissani tutkaillut sitä biohiiltä, jolla on myös sama vaikutus kuin kastelukiteillä. Lisäksi siinä on paljon muitakin hyviä ominaisuuksia. Tutkailen asiaa ensin itse ja teen siitä vielä postauksen blogiinkin tulevaisuudessa.
    Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun lnnunpönttösi asukkaalle on tullut keväällä lentävä lähtö, kun kattokin on mennyt mukana. Yllättävän paljon sisustustavaraa pöntöstä löytyi, joten siivous oli paikallaan.

      Näiden muoviasioiden suhteen tulee koko ajan niin paljon uutta asiaa, ettei hämmennykseltä voi välttyä. Biohiili minuakin kiinnostaa. Kiva, jos teet siitä postauksen.

      Poista
  11. Ihanaa, kun pääsee jo keväthommiin! Siirsin pelargonit autotallista sisätiloihin joku aika sitten ja hengissä tuntuvat olevan, joskin aika raaskuja kuitenkin. Kauniita ovat sinun ikkunallasi kasvaneet ja kukkiikin vielä! Huikeaa : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän hyvin pelaguuni ovat talven sisätiloissa pärjänneet. Pelkäsin huonelämmön tappavan ne. Mikään kaunistus ne eivät ole olleet, mutta toisaalta työhuoneen ikkunalaudalla ovat olleet sivussa.

      Poista
  12. Olen monta vuotta harkinnut tuollaisen lämpökompostorin hankkimista. Olisi kyllä kätsy!

    Hei, kiitos kun jaoit tuon suodantinpussijutun. Taidan vaihtaa kanssa merkkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monta vuotta minäkin haaveilin lämpökompostorista ja viime syksynä se tarjouksesta vihdoin ostettiin. Kompostoinnista on jo vuosikausien kokemus, ja tuo vekotin on piste iin päälle. Olen tosi tyytyväinen, vaikka sen käyttö näköjään vähän harjoittelua vaatiikin.
      Toivottavasti moni muukin jättää muovipitoiset suodatinpussit ostamatta.

      Poista
  13. Mikromuovi on ollut mielessä täälläkin, ja sen päätyminen luontoon. Suodatinpussiasiaa olen myös pohtinut, ja teepusseja. Muovin käyttöä yritän vähentää, välillä se tuntuu ihan mahdottomalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella vaikeaa on muovia välttää, kun sitä on mitä kummallisimmissa paikoissa ja muodoissa. Enpä olisi kuvitellut suodatinpusseihin muovia, sillä eihän niiden ole tarkoituskaan pitää nesteitä sisällään. Teessä olen siirtynyt ajat sitten irtoteehen.

      Poista
  14. Mullon ollu jo vuasia kestosuaratinpussi pahanpäivän varalla, jos paperiset pääsöö loppumahan. Voisin käyttää sitä koko aijan, muttaku isäntä ei tykkää sen kans läträtä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kestosuodatinpussi kahville on minulle uusi asia, ja siihen täytyykin tutustua paremmin. Meillä Ukkokulta on teeihmisiä, joten ihan rauhassa saan suodattimieni kanssa läträtä.

      Poista
  15. Miulla pelakuut on vielä varastossa. Ovat jo heränneet kevvääseen!
    Tuota muovii on jokapaikassa ja uus assii ol nuo kahvipussit. Pittääpä olla tarkkana ostoissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ties missä muualla muovia on, kun tuo suodatinpussiasiakin tuli ihan yllätyksenä.

      Poista
  16. Pelakuut ovat heränneet talviunilta. Nyt vietetään muovitonta maaliskuuta ja olen huomannut, että muovin välttäminen on todella hankalaa. En käytä suodatinpusseja, mutta luusi niiden mikromuovin olevan haitallista paitsi luonnolle myös kahvin nauttijalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pian kai ilmoitetaan, että kahvissakin mikromuovia. Muovin välttäminen on todella vaikeaa, kun kaikki pakataan muoviin. Olemme vuosikausia lajitelleet jätteemme ja eniten tulee erilaisia pakkausjätteitä. Muovin lajitteleminen ja kierrättäminen on myös vaikeaa, kun muoveja on niin erilaisia ja osa huonosti merkittyä.

      Poista
  17. Kannattaa tuota kompostorin luukkua kokoella pikaisesti uudelleen ennen uusien pakkasten alkamista. Uskaltaisikohan luukkua yrittää sulattaa auki kuumalla vedellä? Minäkin suunnittelin tässä kompostorin tyhjennystä, minullakin se jo niin täynnä. Hyvin kuitenkin toimi kovien pakkasten yli +10 lämmöllä ja nyt ilman lämmetessä taisi eilen näyttää jo +40. Viime vuonna ei tosiaan toiminut näin hyvin, mutta nykyään tuleekin paljon enemän kompostoitavaa, kun kissat ei yleensä syö kaikkea ruokaansa ja keksin että kahvinporotkin kannattaa laittaa kompostoriin. Suodatinpussit menee, on mennyt jo ennen tuota mikromuoviuutista, roskiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisin myöhästyä, sillä uusi pakkaskausi alkoi yöllä. Luukku on ja pysyy tiukasti kiinni. Kompostorin tyhjennyksellä on merkitystä, sillä edellisen tyhjennyksen jälkeen lämpötila nousi hujauksessa. Liian täytenä massa ei käy, näköjään. Ehkä yritän saada luukun auki lämpimällä vedellä, kun plusasteisia päiviäkin on luvassa.

      Poista
    2. Talvella eniten taitaa haitata se että jo jäähtynyt kompostoitunut materiaali kompostin pohjalla (joka voi olla jopa jäässä) viilentää koko kompostia. Siksi tyhjennys vilkastuttaa kompostia, kun lämpötila nouseen kylmenneen materiaalin poiston jälkeen. Voi syitä olla muitakin, mutta tämä on yksi :)

      Poista
    3. Viime viikolla viedessäni kompostoriin uutta tavaraa, tutkin sen jäätymistilannetta. Täyttöosan pintakerros oli jäätynyt, mutta keskellä ja yllättäen myös reunoilla oli sulaa. Valmiiseen massaan en nyt pääse käsiksi, ellen saa alaosan tyhjennysluukkua auki. Kompostorin ohjeessa sanotaan sen kovimmilla pakkasilla saattavan jäätyä, joten sinänsä se ei haittaa. Olisi vain pitänyt varautua tyhjentämällä ajoissa, sillä nyt tila alkaa olla täynnä, enkä jäätymisen vuoksi saa järjestettyä uutta tilaa. Eiköhän vempaimen kanssa sinuiksi tulla, kunhan vähän harjoitellaan ja otetaan opiksi.

      Poista
  18. No tuota en tiennytkään suodatinpusseista. Kiitos tiedosta. todella muovia on niin mahdottoman paljon.
    Pelarkuut ovat meillä vielä varastossa.
    Mukavaa kevään odotusta,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muovi on ihan hyvä materiaali, kunhan me ihmiset käyttäisimme sitä oikein ja vähemmän tuhlailevasti.
      Taisi tulla pieni takatalvi, mutta kesää kohti mennään vakaasti.

      Poista
  19. Huolestuttaa kovasti tämä maailman muovisuus. Kiitos vinkistä, täytyykin katsoa jatkossa tarkemmin mitä suodatinpusseja ostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmetyttää, miten kummallisiin paikkoihin muovia tungetaan. Vaikea sitä on välttää, kun ei osaa edes epäillä muovin olemassaoloa - kuten nyt näissä suodatinpusseissakin.

      Poista
  20. Minä olen kaikki pelaguunit nostanut kellarista hyvin ovat säiluneetja lähteneet uuteen kasvuun. Muovia voisi käyttää harkiten. eikä kaikkeen kääreihin tarvitsisi niitä laitta. Ei varsinkaan suodatinpusseihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että pelaguusi ovat talvehtineet hyvin. Enää tovi, niin päästään kiikuttamaan pelaguita pihamaalle.

      Poista
  21. Kiva kuulla, että pelargonisi selvisivät noin hyvin sisällä. Ehkäpä minäkin hankin tänä vuonna pelakuita ja kokeilen niiden talvetusta omassa työhuoneessani. Siellä on myöskin viileämpää kuin muissa huoneissamme. On todella vaikeaa elää muovitta tai edes vähemmällä muovilla. Niin monet asiat on kääritty muoviin tai sisältävät juurikin mikromuovia. Surullista! Onneksi kuluttajina voimme vaikuttaa asiaan edes jonkin verran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän kellari on ihan liian lämmin, joten en ainakaan mitään hävinnyt kokeilemalla pelaguiden talvettamista sisällä. Paremmin selvisivät, kuin aiempina vuosina, jolloin ne ovat olleet kellarissa.
      Kuluttajilla on paljon valtaa, mutta vaikeaa muovin välttäminen kyllä on.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!