Sivut

perjantai 15. heinäkuuta 2022

Kierros ruukkikylissä

 
Tein vallan mainion päiväretken Raaseporin vanhoihin ruukkikyliin mukavalla naisporukalla. Lähdimme matkaan aamukahdeksalta Lohjalta Karjalohjan kautta Fiskarsiin. Sieltä jatkoimme Billnäsiin, Fagervikiin, Inkooseen ja Mustion linnan kautta paluumatkalle läpi Karjalohjan. Lohjalla jätin kyydistäni naisseuralaiset palaten kotiin iltakahdeksalta. Kolusimme kauniita ja mielenkiintoisia paikkoja koko päivän. Mukavaa oli, minkä lisäksi mieleen jäi itämään ajatus uusista täsmäretkistä päivän kohteisiin.

Fiskarsissa olimme reilusti ennen yhdeksää. Päivä oli pilvinen, joskin kesäisen lämmin. Saimme todeta heti kättelyssä, että kaikki paikat aukeavat vasta klo 10 tai 11. Torikahvila sentään aukesi yhdeksältä, joten menimme sinne hiomaan suunnitelmamme kahvin ja herkullisten suklaavadelmapiiraiden kera.

Fiskarsissa on runsaasti erilaisia puoteja, joissa on tarjolla niin paikallisten kuin muidenkin kädentöitä keramiikasta koruihin ja vaatteisiin. Tottakai Fiskarsissa on myös Fiskarsin näyttelytila ja myymälä.

Fiskarsissa on myös useita ravintoloita ruokailuun ja kahvitteluun. Päivä oli vasta aluillaan, joten kiertelimme joen molemmin puolin ihastellen vanhoja rakennuksia ja luonnon kauneutta.

Joen rannalla on hauskoja Anu Mykrän teoksia. Veikeitä otuksia oli puussa enemmänkin, kunhan älysi nostaa katseensa ylemmäs.


1600-luvulla syntynyt Fiskarsin ruukki tunnetaan nykyisin muotoilun ja taiteen keskuksena. Kannattaa tutustua ohjelmatarjontaan ja aukioloaikoihin etukäteen. Varsinkin, jos haluaa nähdä ja kokea jonkin erityisen paikan.

Fiskarsista suuntasimme Billnäsiin, joka on niinikään 1700-luvun ruukkikylä. Billnäsissä on joen rannalla enemmän isoja teollisuusrakennuksia ja vähemmän yhtenäistä punamultaisten hirsirakennusten aluetta. Päädyimme ensitöiksemme hypistelemään tavaroita Ratiashopin myymälään ja Billnäs Chocolaty Factoryn myymälään. Nälkä kuitenkin kurni vatsassa, joten herkullinen lounas vanhassa tehdasrakennuksessa toi sopivan tauon paikan.

Täydellä vatsalla sopi taas kurvailla seuraavaan kohteeseen eli Fagervikiin, joka ei kovin kaukana olekaan.Tämä viehättävä ja erittäin hyvässä kunnossa oleva ruukkimiljöö on kiertämisen arvoinen. 1600-luvun rakennuksista on pidetty huolta pihoja myöten.


Ihastelimme hyvinhoidettuja istutuksia talojen seinustoilla ja pihoilla. Kasvivalikoima koostuu enimmäkseen monille tutuista perennoista ja pensaista. Kulkuväyliä reunustavat lehmukset, vaahterat ja muut puut ovat selvästi ikivanhoja.





Punamultaisten hirsitalojen reunustaman hiekkatien päässä on 1737 valmistunut puukirkko, joka on yksi Suomen harvoja yksityisomistuksessa olevia kirkkoja. Kirkossa järjestetään kesäaikaan musiikkihartauksia ja kirkkoa voi varata myös esimerkiksi häitä varten. Kirkkoon voi tutustua opastettujen kiertokävelyjen yhteydessä.


Sekä kartano että alueen rakennukset ja puutarhat ovat yksityisessä omistuksessa. Alueella voi vapaasti kiertää katselemassa ja tutustumassa ympäristöä kunnioittaen ja muita huomioiden. 

Vuonna 2005 toimintansa aloittanut Fagervikin museo & info sijaitsee vanhassa tinaamossa, kahvilan vieressä. Museo on auki keskiviikkoisin, joten meiltä se jäi tällä kertaa kiertämättä.

Fagervikin kartano sijaitsee Fagervikin kylässä Inkoossa. Kartano on alun perin rakennettu Fagervikin ruukin yhteyteen. Kartanon päärakennus, jonka on suunnitellut arkkitehti C. F. Schröder, valmistui vuonna 1773. Kartano suojeltiin Uudenmaan lääninhallituksen päätöksellä 1992.

Fagervikin puisto on perustettu 1700-luvulla. Kartanon pohjoispuolella puisto on laaja, englantilaistyyppinen maisemapuisto ja kartanon eteläpuolella puisto on hoidetumpi, lähinnä barokkityylinen muotopuutarha, jossa sijaitsee mm. komea suihkulähde ja uusgoottilainen, kunnostettu kasvihuone. Vaativien kasviharvinaisuuksien kasvatukseen viehättyneen Fridolf Hisingerin aikaan Fagervikissa oli omat huoneensa muun muassa ananaksen, orkideoiden, kamelioiden ja palmujen kasvatukseen. Parhaimmillaan orkideahuoneessa oli 45 eri lajiketta.

Fagervikin kartano, ruukin alue ja kirkko ovat olleet Hisingin (Hisinger) suvun yhtäjaksoisessa yksityisomistuksessa vuodesta 1723. 

Lähde: Wikipedia

Emme tienneet, että kartanon alueella olisi voinut kävellä enemmänkin. Tyydyimme kurkistelemaan puistoa sen reunamilta. Seuraavalla kerralla ajoitan käyntini sellaiseen ajankohtaan, että voin osallistua opastetulle kierrokselle. Minua jäi kiehtomaan nähdä puiden välistä pilkottanut valkoinen orangeria ja kuulla kertomuksia muotopuutarhan kasveista.


Kartanon suihkulähteeltä suunnistimme kahvilaan nauttimaan Ullanpäiväkorvarit, vaikka varsinainen nimipäivä olikin jo viikko sitten. Lämpimänä päivän kahvit tietenkin nautitaan ulkosalla. Niin sitten sattui, että saimme niskaamme päivän ainoa vesikuuron. Kahvit oli jo kupeista ryystetty ja viimeiset korvarinmuruset lautaselta naposteltu, joten kipaisin juosten hirvittävän jyrkän mäen ylös hakemaan autoa. Emme sentään kovin pahasti kastuneet ja sen mikä kesäsade kastelee, sen se kuivattaakin.


Fagervikistä ajoimme Inkooseen. Ensin satamassa sijaitsevaan Strand-kauppakeskukseen ihmettelemään. En ole aiemmin tuossa kauppakeskuksessa käynyt, mutta tulipa sentään hypisteltyä kauniita tavaroita sisustusmyymälässä ja testattua yleisövessa.

Emme olleet orientoituneet varsinaiseen ostosmatkailuun, joten päätimme jatkaa matkaa kohti seuraavaa kohdetta. Ennen Inkoon keskustasta poistumista pysähdyimme sentään tutustumaan Galleria Karaijaan ja saman jyhkeän rakennuksen toisesssa päässä sijaitsevaan Huone Ett Rumiin.

Tietenkin hypistelimme kummassakin paikassa kaikkea kaunista. Huone Ett Rumissa on parhaillaan Kirsi Neuvosen Luontoäidin helmassa -näyttely, jonka teoksista pidän kovasti. Mukaan tarttui muutama kaunis kortti ja silmiin osunut kirpparituotteena myynnissä ollut lasimalja.

Päivän viimeinen kohteemme oli Mustion Linna. Ruukkikylä tämäkin. Kustaa Vaasa perusti Suomen ensimmäisen rautatehtaan tänne 1561. 

Ehdimme jo huolestua parkkipaikan löytämisestä, sillä saapuessamme oli myös kesäteatteriesitys juuri alkamassa. Tuurilla löydettiin auton sopiva kolo sopivalta etäisyydeltä itse linnasta, joten siitä vain jalkaisin kiertämään aluetta.

Magnus Linder II rakennutti kartanon vuosien 1783-1792 aikana. Rakennus on Suomen isoin ei-kirkollinen puurakennus, ja se on arkkitehtuuriltaan Suomen merkittävimpiä uusklassismin ja rokokooon aikakausien kartanoita. 

Mustion Linnan loiston ajat olivat Hjalmar Linderin aikana 1900-luvun alussa. Hän omisti mm. 64 000 hehtaaria maata ja osti yhden Suomen ensimmäisistä autoista vuonna 1902. Hänen aikanaan linna tunnettiin seurapiirien keskuksena, sillä herra toi vieraikseen muun muassa Jean Sibeliuksen. Hjalmar Linder oli tunnettu myös toimistaan työväen oikeuksien puolustamiseksi: hän piti tarkkaan huolta ruukin työntekijöiden oloista, ja joutui lopulta pakenemaan Suomesta otettuaan terävästi kantaa sisällissodan kauheuksiin.

Nykyään linnan historiallinen ja kauniisti sisustettu päärakennus toimii museona. Vierailemisen arvoinen on myös linnan upea englantilaistyylinen puistoalue, jota koristavat erikoiset puulajit ja lummepolku.

Lähde: Visit Raseborg 

Pitkä päivä runsaine kokemuksineen painoi jo sen verran porukkaamme, että tyydyimme lähinnä katselemaan tiedon ammentamisen sijasta. Mielelläni kiertäisin myös linnan, mutta se ei enää vierailumme aikaan ollut mahdollista. Mustion Linnan kotisivuilla suositellaan tekemään varaus opastetulle kierrokselle etukäteen varmistaakseen mahtumisensa.

Paanutaloksi kutsuttu 1800-luvun rakennus on osa Mustion Linnan hotellia.


Linnan edustan hoidetun puiston ympärillä oleva luonto on lehtomaista. Valtavien puiden siimeksessä oli mukava kävellä. Saatan kuvitella, miten upealta linnan alue on näyttänyt laajemminkin loiston vuosinaan 1900-luvun alussa.


Kierros ruukkikylissä oli antoisa, vaikka näkemisen kannalta tuli ehkä ahmittua turhan paljon yhteen päivään. Toisaalta tämä retki toimi hyvänä yleiskatsauksena, jonka pohjalta itse ryhdyin heti suunnittelemaan uutta retkeä ainakin Fagervikiin ja Mustion Linnaan. Eikä siis yhdistettyä reissua kerralla molempiin, vaan omaa intensiivistä päivää kummallekin.


Aika hurahtaa vauhdilla käsistä. Kuivuuden jatkeeksi olemme saaneet vettä oikein kunnolla. Puutarhasta ja muusta sitten muissa postauksissa.

Mukavaa alkavaa viikonvaihdetta!


20 kommenttia:

  1. Olipa mukava kierros ilmeisen hyvässä ja samanhenkisessä seurassa :) En edes tiennyt noin monesta ruukista. Fiskarsissa olen kerran käynyt. Hienoa, että vanhoja kohteita pidetään yllä ja hoidetaan. Tuolla kirkossa olisi varmasti upeaa pitää häät, jos sellaisia suunnittelisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ruukkikylät sijaitsevat kohtalaisen lähellä toisiaan ja jokainen niistä on veden äärellä, minkä johdosta niihin ruukit ovat syntyneet. Viehättäviä paikkoja jokainen. Häät vanhassa kirkossa olisivat varmasti unohtumaton kokemus. En taida Ukkokullasta erota uusia häitä saadakseni.

      Poista
  2. Kiitos tästä kierroksesta, retkellänne oli upeita kohteita.
    Meidät sade kiertää. Olisin luullut, että viimeisen viikon aikana olisi satanut yli 10 mm, mutta vain pari kertaa tuli pikkuripsut. Maa ei edes kastunut pinnastakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi, että teit virtuaalikierroksen retkemme kohteissa. Oli kyllä hienoja paikkoja kivassa seurassa.
      Täältä riittäisi sadevettä teillekin. Tänäänkin sade alkoi klo 7, mutta loppui sentään hetki sitten. Ehdin eilen istuttaa pari kasvia, joten siinä mielessä sade tuli sopivaan aikaan. Edeltävien päivien sateet ovat olleet todella runsaita. Eilen pelkästään yhden tunnin aikana satoi 8,7 mm.

      Poista
  3. Niin tuttua tällaiselle aamuihmiselle että kaikki paikat aukeavat vasta "myöhään". Onneksi kuitenkin pääsitte kahvilaan. Tunnelma tuollaisissa ruukkimiljöissä on niin hieno. Fiskars ja Mustion linna ovat minulle tuttuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaiketi ihmiset liikkuvat kesäaikaankin iltapainotteisesti. Jokunen puoti ja paikka Fiskarsissa jäi käymättä pelkästään siksi, että myöhään aukeamisten vuoksi aika kului aamulla odotteluun. Saimme mainiot kahvit torikahvilasta, joten vältyimme hyvin pettymykseltä.
      Suosittelen käymään Fagervikissä, jos Raaseporin suunnalla joskus liikut. Todella viehättävä ja hyvin hoidettu kokonaisuus.

      Poista
  4. Kiitos Suvi! Toivotan sinullekin kivoja heinäkuun päiviä.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kierroksesta! Upeissa paikoissa olette käyneet. Itse olen käynyt Fiskarsissa muutaman kerran ja Mustion linnan pihalla kiertelemässä kerran. Fagervik ja Billnäs odottavat vielä vuoroaan :) Teillä on ollut mukava päivä ja monenlaista on tullut koettua. Jotenkin sitä mieli rauhoittuu tällaisilla reissuilla ja asiat asettuvat omiin mittasuhteisiinsa.

    VastaaPoista
  6. Oi mikä kierros, kiitos että pääsin mukaan kuvien kautta. Ihania yksityiskohtia olit löytänyt kuviin, sykähdytti punaista seinää vasten olevat ruusut, upeat kivirakennukset ja rakenteet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, että tulit mukaan virtuaalikierrokselle. Etenkin Fagervikin punamultaiset hirsirakennukset kauniine pihoine ja istutuksineen olivat hienoa katseltavaa. Oli todella antoisa retki, eikä jää viimeiseksi vierailuksi noille alueille.

      Poista
  7. Kiitos Between kierroksesta, lukiessani blogiasi niin oli kuin olisin kotonani käynyt. Monet tutut paikat jo vuosien takaa, Fiskarsin joki on aina kesäisin yhtä kaunis vihreitten puiden reunustamana. Siellä pienenä tyttönä sain maistaa elämäni ensimmäisen jäätelön ja se jäätelöpuikko tulee aina mieleeni kun olen käynyt Fiskarsissa. Täällä rivitalon pihalla kukkii kaunis Billnäsin ruusu ja sen olen ostanut Billnäsin taimistosta pienen pienenä taimena.
    Raaseporin ruukkikylät on eräs kappale kauneinta Suomea ja hyvä kun niistä edelleen pidetään hyvää huolta. Olet kuvannut tuon Fagerviikin upean kivinavetan ja sekös minulle toi mukavan muiston. Joskus 1980 luvulla olen ollut talvisella viikonloppuretkellä ja silloin meillä oli ulkomajoitus teltoissa tuossa upean kivinavetan pihalla. ♥
    Mustion linna on todella käymisen arvoinen paikka, niin sisällä museossa kuin kauniissa puistossa. Tuo krokotiili on minulle ihan outo ja jos minulla olisi mahdollisuus omistaa niin ottaisin tuon ihanan vanhan kannon, niin olisi paikka haravan levätä. ♥
    Nyt kun kesäkotia ei meillä enää ole ja tämä korona-aika on muutenkin rajoittanut siellä pikaiset käyntini, niin olen taas blogisi myötä päässyt käymään minulle niin rakkaalle seudulle. Kiitos. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että löysit kuvieni kautta lapsuudenmaisemia ja muistoja. Nämä vanhat ruukkikylät ovat sopivia kohteita vaikka joka kesäksi. Hienoa, että supistuvan teollisuuden tilalle taide ja kulttuuri sekä turismi ovat löytäneet kylistä kotinsa. Mustion linnanpuiston krokotiili taitaa olla jokin uudempi taideteos. En löytänyt siitä tietoa mistään, mutta seuralaisteni mukaan krokotiili on ollut paikallaan jo pidempään. Jättikokoinen kanto oli ihan pakko kuvata kertomaan, kuinka valtavia puita puistossa on ollut ja on yhä.
      Toivotaan, että saat vielä uusia tilaisuuksia retkeillä Länsi-Uudenmaan ruukkikyliin. Päiväreissullakin ehtii päästä tunnelmaan ja ainakin syödä jäätelön.

      Poista
  8. Hieno retkipäivä! Mustion linnan puistossa olen joskus käynyt, muut paikat vaikuttavat tutkimisen arvoisilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä retkipäivään valitsemamme ruukkikylät sijaitsevat melko pienellä alueella, jonka vuosi päivän aikana ehtii tutustua useampaan kohteeseen. Tosin minulla ainakin syntyi tarve tehdä uusia täsmäiskuja nähdäkseni vielä enemmän.

      Poista
  9. Miten paljon nähtävää. Osa kohteista oli tuttuja mutta osa ei.

    VastaaPoista
  10. Kiitos mukavasta kiertomatkasta! Tuo Fagervik on minulle tuntematon kohde, joten täytyy pistää se muistiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsit kierroksesta. Suosittelen Fagervikiin tutustumista. Siellä oli kaunista ja historia havisi ympärillä.

      Poista
  11. Olipa mukava kuvaretki kauniisiin paikkoihin! Viime kesänä kävin Fiskarsissa mutta muut kohtet ovat itselle vieraita. Kauniita siistejä ruususeinustoja ja puistoalueita, ei ihme, että suunnittelet jo uutta retkeä. Täytyypä itsekin painaa mieleen uusia tutustumiskohteita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fiskarsissa olen itsekin käynyt useamman kerran. Puistojen, kasvien ja kauniiden näkymien lisäksi jäi kiinnostamaan alueiden historia. Opastetulle kierrokselle osallistuminen on siksi suunnitelmissa. Jos vain noilla nurkilla liikut, kannattaa katsella Fiskarsin lisäksi muitakin kohteita.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!