Sivut

keskiviikko 22. helmikuuta 2023

Koska kukkii -haaste

Galanthus nivalis 'Flore Pleno' - Lumikello
 

Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minna heitti taas viime vuonna aloittamansa Koska kukkii -haasteen, johon ilman muuta vastaan. Tämä ei ole ihan helppo haaste selätettäväksi. Vaikka laadinkin kaikenlaisia listoja, kasvien kukkimisajoista en ole tehnyt omia tilastoja. Viime vuotiseen tapaan mennään siis sillä kuuluisalla mutu-tuntumalla vankan kokemusperäisen tiedon sijaan.

Olipa muuten ilahduttavaa uppoutua viime kevään kuviin. Kuin kivoja vanhoja tuttuja olisi käynyt treffaamassa. Valoa, värejä, vihreää, runsautta. Jo pelkästään tällaisen aistielämyksen vuoksi haaste tuli mitä parhaimpaan rakoon. Kiitos Minna!

Lumikellot omenapuun alla 13.4.2022
 
Viime vuonna valitsin haasteeseen suikeroesikko Wandan, talventähden, keisarinpikarilija Rubran ja kevätkurjenmiekka Katharine Hodgkinin. Tutut sipulikasvit ovat aika varmoja kukkijoita, vaikka keväästä riippuen ajankohta saattaa jonkin verran heitellä. 

Tällä kertaa valintani kohdistui perennoihin, joiden kukinta osuu yleensä huhti-toukokuuhun. Vaikka toukokuu täällä etelässä on usein jo yksi kesäkuukausista, lasken valitsemani perennat kevätkukkijoihin. Tai varhaiskesän kukkijoihin.

Valitsemissani kasveissa kukinta-ajan ennustamisen lisäksi haastetta riittää jo siinä, nousevatko ne ollenkaan. 

1. Glaucidium palmatum - Sinikämmen, kukkii 20.5.2023

Glaucidium palmatum - Sinikämmen 17.5.2022
 
Sinikämmenen herääminen ja kukkiminen viime keväänä oli joka suhteessa ilo ja yllätys. Siirsin kasvin syksyllä 2021 talon puistopäädyssä sijaitsevasta ns. Metsäpuutarhasta Pikkupuutarhan Harkkokäytävän reunalle. Metsäpuutarhamme ei ole alueuudistuksen jälkeen ollut enää mikään metsäpuutarha, vaan varsin valoisa paikka, jonne varjoa tuovat lähinnä muutaman suuren puun lehdistöt. Olin istuttanut sinikämmenen lähelle rhodoa ja yhä laajemmalle levittäytyvää sormivaleangervoa. Sinikämmenen kukinta jäi monena keväänä kokonaan huomioimatta. Sinne se hukkui isompiensa helmoihin.

Glaucidium palmatum - Sinikämmen 20.5.2022


Kasvien siirtäminen on aina riski. Joskus on vain mietittävä, kannattaako pitää nättiä ja näkemisen arvoista kasvia piilossa. Toisinaan voi olla parempi hankkia kokonaan uusi kasvi uuteen paikkaan, kuin riskeerata vanhan kasvin selviytyminen. Joka tapauksessa rohkenin kuopaista sinikämmenen lapiolla ylös vanhasta paikasta ja istuttaa se sille valmistamaani kuoppaan.

Glaucidium palmatum - Sinikämmen 24.5.2022


Koleasta ja hitaasta keväästä sekä siirron mahdollisesti aiheuttamasta traumasta huolimatta sinikämmen heräsi toukokuussa ilahduttavan reippaana. Se kukki enemmän ja pidempään kuin kertaakaan aiemmin. Netin tietojen mukaan sinikämmen kukkii kesäkuussa. Minulla se on aina kukkinut toukokuussa, mutta paikka tietenkin vaikuttaa kukinta-aikaan.

Koska maa paksuine jääkansineen suli viime vuonna tavallista hitaammin, eteni myös kasvien kasvu ja kukinta jälkijunassa. Tämä ja sinikämmenen uusi kasvupaikka huomioiden veikkaan tänä keväänä muutamaa päivää aikaisempaa kukintaa.


2. Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefeld' - Valkotäpläimikkä, kukkii 14.5.2023

Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefelf' - Valkotäpläimikkä 13.4.2022


Toiseksi seurattavaksi valikoitui Pikkupuutarhan Kriikunapenkin valkotäpläimikkä. Istutin näitä imiköitä viime kesänä uusiin paikkoihin parin vanhan lisäksi. Etenkin Makkaripenkin imiköiden suhteen jännään eniten sitä, selviytyvätkö ne kuluneen talven sahaavien sääolosuhteiden aiheuttamista hankaluuksista. Olen lapioinut imiköiden päälle lunta, jotta ne olisivat olleet edes hiukkasen suojassa.

Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefelf' - Valkotäpläimikkä 20.4.2022

 
Kriikunapenkin valkotäpläimikkä vapautui jään alta ihmeen reippaana. Normaalisti tämä paikka on ensimmäisten sulapaikkojen joukossa. Penkki on kohollaan ja kallellaan siten, ettei vesi jää siihen seisomaan. Viime keväänä jääkansia oli ihan joka paikassa.

Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefelf' - Valkotäpläimikkä 8.5.2022

Talven kurittama valkotäpläimikkä kasvatti nopeasti uusia lehtiä, joiden keskeltä nousi nuppurykelmiä.

Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefelf' - Valkotäpläimikkä 20.5.2022

Kaadoimme loppukesästä kriikunapenkistä siinä vuosia kasvaneen kriikunapuun, koska kyllästyin sinne tänne nouseviin juurivesoihin. Istutuspaikka siis kaipaa uutta nimeä, mutta vanhalla mennään. Saattaa olla, että jatkossa paikka on liian kuuma valkotäpläimikälle, kun kriikunan tarjoama varjo on poissa. Kasvin muutto siis siintää.

Valo-olosuhteiden muutoksen vuoksi ennustan valkotäpläimikän viime vuotista aikaisempaa kukkimisaikaa. Jotenkin on sellainen kutina, että tänä vuonna kevättä ei tarvitse niin kauan odottaa.

3. Pulsatilla vulgaris 'Alba' - Tarhakylmänkukka, valkoinen, kukkii 20.4.2023

Pulsatilla vulgaris 'Alba' - Tarhakylmänkukka 22.4.2022

Tarhakylmänkukassa nuput tulevat esille melkeinpä ennen lehtiä. Tämä valkoinen kaveri asustaa Vasenrinteen alaosassa. Edellisenä keväänä se ei kukkinut ollenkaan. Ajattelin sen  kenties menettäneeni. Toisaalta istutin kasvin 2020, joten saattoi se haluta pidemmän miettimisajan "jäädäkö tänne vai vaihtaako maisemaa"?

Pulsatilla vulgaris 'Alba' - Tarhakylmänkukka 29.4.2022
 

Kylmänkukkien olomuoto on alusta loppuun hyvin sympaattinen. Ne ovat kuin kasvimaailman karvaisia lemmikkejä, kissoja ja koiria, joita ei sentään tarvitse kyykistyä paijaamaan.

Pulsatilla vulgaris 'Alba' - Tarhakylmänkukka 7.5.2022

Tällekin kasville veikkaan viime vuotista aikaisempaa kukintaa. Sen sijainti lämpimässä ja nopeasti sulavassa paikassa on otollinen kevätvirkulle kasville. Se on myös ehtinyt vahvistaa juuriaan, mikä puoltaisi sekä runsaampaa että varhaisempaa kukintaa. Laitetaan arvioksi 20.4., vaikka yltiöpäiseltä tuntuisikin.

4.Trillium erectum - Punakolmilehti, kukkii 15.5.2023

Trillium erectum - Punakolmilehti 20.4.2022

Punakolmilehti kuuluu myös viime vuonna siirrettyihin. Tosin tämä kasvi siirtyi vain vajaan metrin oikealle entisestä paikasta. Se oli jäänyt pahasti vieressä kasvavan rhodon jalkoihin. Niin pahasti, että kukkiminen oli joka vuosi mennä täysin katsojalta ohi.

Trillium erectum - Punakolmilehti 8.5.2022


Ei ollut ihan helppo homma kaivaa punakolmilehti riittävän suuren paakun kera ylös vahingoittamatta viereistä rhodoa. Uuden istutuspaikan olosuhteet ovat muuten entisen kaltaiset, paitsi kasvutilaa on enemmän. Huolehdin siirretyn kasvin kastelusta erityisen tarkasti, jotta se ei ainakaan kuivuisi. Kitkin myös ympärillä kasvavaa pikkutalviota laajalti, ettei se tukehduttaisi kolmilehden kasvua heti alkuunsa.

Trillium erectum - Punakolmilehti 11.5.2022

Uudesta istutuspaikasta ei ole ainuttakaan kuvaa. Mahdoinko sellaista ottaakaan vai enkö vain löydä? Niin tai näin. Nyt toivon tämän Vakka-Taimesta hankitun punakolmilehden kotiutuvan uuteen asuinpaikkaansa.

Trillium erectum - Punakolmilehti 20.5.2022


Siirto saattaa myöhästyttää punakolmilehden kukintaa. Tai se jättää kukinnan tältä vuodelta kokonaan väliin. Sekin on mahdollista. Kaivoin kasvin kuitenkin niin suurena paakkuna, että uskoisin sillä olevan voimaa kasvuun ja kukintaan tänäkin keväänä. Uskallan veikata punakolmilehdellekin viime vuotista aiempaa kukintaa eli 15.5.

Pulsatilla vulgaris 'Alba' 17.4.2022

Haastan seuraavat blogit kisaan mukaan:

Kukkia & Haaveita -blogin Sirkku
Puutarhan Lumo -blogin Kruunuvuokko


Säännöt ovat seuraavat:

Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuja. 

Kasvien kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, ettei kasvi olisi lähtenyt kasvuun. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen (tai kuukausien) päähän. 

Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä (sitähän me kaikki teemme jossain vaiheessa kevättä), mutta harsoviritelmät ynnä muut, joita et normaalisti tekisi, lasketaan dopingiksi. Ja tietysti kukintaa saa myös viivästyttää vaikkapa peittämällä lupaavan näköiset piipot lumella, jos jotain niin järjetöntä haluat oikeasti tehdä. 

Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Olisi myös kiva, jos kävisit laittamassa Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen kommentin osallistumisestasi.

 

PS. Kaikki postauksen kuvat ovat viime vuodelta. Tässä vaiheessa talvea valitsemistani kasveista ei näy henkäystäkään.

 

26 kommenttia:

  1. Ihania kevätkukkijoota kaikki. Arvaamine onki ny vaikiaa, ku on viälä näi varahaasta. Punakolomiolehti on ollu ostoslistalla jo usiemman vuaren. Het ostan ku tuloo vastahan, vaikka keskimääräästä arvokkahampi taitaa ollakki. Sininen sinikämmenki pitääs uusia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ylipäätään surkea arvaaja ihan joka asiassa. Tässä vaiheessa talvea ei ole mitään hajua edes kevään saapumisesta, puhumattakaan kukkijoiden aikataulusta. Menköön kukkimisen arvuuttelu kevääseen mielenkiintoa liittyvänä ohjelmanumerona.
      Punakolmilehteä ei tosiaan joka kaupassa vastaan tule. Vaikka-Taimessa käydessäni tein tilauksen ennakkoon saamastani listasta. Hintaa en enää muista.

      Poista
  2. Olipa kiva katsella näitä kevätkukkijoita!
    Minulla oli aikoinaan mökillä tuo sinikämmen. Aivan ihana kasvi, mutta se hävisi. Mökkipuutarha on ollut aika huonolla hoidolla, joten se saattoi jäädä jonkun kasvin jalkoihin tai kuoli muuten vaan. Semmoinen pitäisi hankkia tänne kotiin kyllä.
    Luin tässä peräjälkeen muuteman vanhemman postauksesi ja tulihan tännekin kunnolla lunta. Olinkin niin tyytyväinen lumen suht matalasta kerroksesta :D

    Minulla oli ennen joulua myös ihan tajuton räkätauti. Semmosta en muista ikinä ennen olleenkaan. Päivän piti kuumetta ja reilun viikon niistämistä. Ja sitä riitti ja riitti. K-testi oli negatiivinen, mutta oli kyllä melkoista. Olin viikon pois koulusta. Se harmitti, sillä siellä olivat tehneet kaikkea kivaa jouluista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mökkimaisemiin sinikämmen sopiikin erinomaisesti, mutta sopisi se sinun "kaupunkipihallesikin". Kukan lisäksi tykkään sen lehdistä. Valkoinen sinikämmen on nyt toiveissa ja suunnitelmissa.
      Lunta tuli viikonvaihteessa reippaasti ja tänään on luvassa lisää. En ole kovin ihastunut lisälumeen, mutta alkuviikon pakkasilta se on kyllä suojannut kasveja.
      Eikö ollutkin karmea määrä räkää. Niistää sai sellaisia määriä, että luulin jo aivojenkin tulevan nenäliinaan. Ei ihme, että päässä humisi ja olo oli veltto. Onneksi on muisto vain, kuten sinullakin. Harmi, että menetit kivoja opintoja.

      Poista
  3. Oli kiva idea laittaa kuvat perennan kasvuvaiheista kukintaan. Valitsit hienoja lajeja tähän haasteeseen. Toivon, että omat sinikämmeneni ovat tänä keväänä jo kasvaneet kookkaammaksi.
    Hauska nähdä, miten veikkaukset menevät, tuleepahan ainakin seurattua kyseisiä lajeja oikein tarkasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrankin arkistoista löytyi kuvia eri vaiheista. Niitä etsiessä muistui taas mieleen, kuinka kuvia pitäisi räpsiä mieluummin liikaa kuin liian vähän. Ja arkistoida ne niin selkeästi, että jälkikäteen löytyvät.
      Valittujen kasvien kehitykseen tulee varmasti tämän haasteen myötä kiinnitettyä enemmän huomiota. Ehkä siinä ohessa myös muidenkin. Keväällä on puutarhassa elämyksiä tarjolla niin paljon, että helposti kasvi tai pari unohtuu.
      Toivottavasti sinikämmenesi kasvavat ja kukoistavat. Se on hieno kasvi.

      Poista
  4. Upeita kuvia. Sinulla taitaa olla aika hyvä kamera, kun saat noin teräviä lähikuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minulla on Olympuksen minijärkkäri hyvällä objektiivilla. Olen oikein tyytyväinen siihen.

      Poista
  5. Onpa ihana katsoa näitä kaunottaria kun pakkanen paukkuu 15 asteessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti kuvien katsominen on yhtä ihanaa, kuin niiden kaivaminen arkistosta. Melkein kuin olisi lämpöön ja väreihin sukeltanut. Huh, meillä pakkanen jäi pari miinusastetta teistä jälkeen. Kylmältä tuntui.

      Poista
  6. Vau, sinulla on oikein järjestelmä tässä haasteessa, valitset kasvityypin ja lajit ajatuksella! Ihana nähdä sitten toukokuussa, koska nuo aarteesi kukkivat. Toivottavasti ovat runsastuneet ja kukkivat enemmän, se on niin palkitsevaa, etenkin siirtämisen jälkeen. Tuntee tehneensä jotain oikein.
    Itse taidan olla kovin malttamaton kevään suhteen, niinpä valitsin aika aikaisia lajeja tähän haasteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Saattaa olla, että päästä puuttui järjestys tykkänään ja siksi juuri nuo kasvit valikoituivat. Kevään sipulikukkijoita etsiessäni tuntui, että olen käynyt läpi kaikki tutut piipot miljoona kertaa. Jälkikäteen tajusin, että olisi kannattanut selata myös aiempien keväiden kukintaa ideoiden löytämiseksi. No, nyt mennään näillä perennoilla.

      Poista
  7. Olipa kiva näkökulma valita pelkästään perennoja tähän haasteeseen! Sinulla onkin hyvä kokoelma aikaisia kevätkukkijoita. Toivottavasti veikkauksesi osuvat kohdilleen hyvin, olivatpa liian optimistisia tai eivät.
    Olen muuten eri mieltä tuosta, että tarhakylmänkukkia ei tarvitsisi kyykistyä paijailemaan. Minä silittelen aina ohikulkiessani niiden nuppuja. En vain pysty pitämään sormiani kurissa kun vastassa on jotain niin hellyttävän pehmoista ja pörheää. Hupinsa kai kullakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime kevään sipulikukkien kuvia oli tavallista vähemmän. Ilmeisesti kylmyyden ja myöhäisen kevään vuoksi. Jääkansi vei monta uudempaa ja vanhempaa sipulikasvia. Olisi kannattanut kahlata aiempien keväiden kuvia, mutta toisaalta perennojenkin kukintaa on jännä seurata.
      En aio ottaa kovin vakavasti, vaikka arvaukseni menisivät päin seinää. Tämän haasteen ansiosta tulee seurattua sekä valittuja että varmasti monia muitakin kasveja aktiivisemmin ja uudesta näkökulmasta.
      Sinulla on aivan hellyttävä hupi. Ehkä minäkin konttaan tulevana keväänä kylmänkukkien nuppuja paijaamassa.

      Poista
  8. Siis WAU!!! Ihan pakko jättää kommentti, sillä sait minut lukemaan niin keskittyneesti ja oikein tankkaamaan kukkien niemet, joita en ollut koskaan kuullut (muistaneeni nähnyt edes tekstinä missään)!
    Niin vihertämätön peukalo on Repolaisella - vaikka naurattaa, kun muutkin sormet kuin vain peukalot ovat aikalailla vihreät eilisitä puuhistani, hih...
    Ihanaa ja jännittävää nuppujen odotusaikaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Repolainen, johan tässä ollaan innolla valmiina vastaanottamaan kevät nuppuineen!
      Usko pois, että minultakin on mennyt vuosia oppia kasvien nimiä. Ja työmaata on sillä saralla vielä valtavasti, enkä täysin oppineeksi koskaan tulekaan. Puutarhahurahdukseen altistuminen voi tuntua ja näkyä näinkin.
      Älä suotta väheksy omia taitojasi. Yhden peukalo vihertää, toisen askel kapuaa vuorten ja rinteiden kupeita.

      Poista
  9. Nuo kolmilehdet ovat tosi upeita. Olen ennenkin ihaillut niitä blogissasi. Tohtisikohan kokeilla myös omassa puutarhassa.
    Kiitos haasteesta. 😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että otat haasteen vastaan. Pitikin tänään käydä sinulle siitä vinkkaamassa.
      Kolmilehdet ovat hienoja. Odotan nuppuja ja niiden aukeamista aina innolla. Toivottavasti viihtyvät vähän avarammassa asuinpaikassa, jotta kukkiakin on helpompi ihastella.
      Kokeile ihmeessä omassa puutarhassa. Eipä sitä muuten tiedä, viihtyykö vai ei.

      Poista
  10. Mahtavia kuvia ja kasveja 🥰. Tarkoin olet seurannut puutarhasi elämää, täytyy ihailla 💖

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna! Taidan olla pilkunviilaaja - tässäkin asiassa.
      Kommenttisi oli mennyt roskapostiin, josta sen palautin.

      Poista
  11. Mukava seurata koska kukkii. Sinikämmenet onkin ihania kukkijoita, miulla on valakonen ja tuota sinistä mieluilen hankkivani. Valkotäpläimikkä kova kasvaja, jakkoo oon suanu ussiisti. Suloisia ovat nuo kylymänkukat, vallankin kauniissa skilla meressä. Punakolmilehti on hieno, sen siementaimia soisi leviävän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ota sinäkin tämä haaste käsiteltäväksi. Eri puolilla Suomea kukinta-ajat tietenkin vaihtelevat, jolloin vastauksista syntyy mielenkiintoista alueellista seurantaa.
      Toivonkin valkotäpläimikän kasvavan ja leviävän omilla paikoillaan. Punakolmilehti taitaa olla aika hidas siemenistä leviäjä. Sepä olisikin hienoa, jos tekisi runsaasti taimia.

      Poista
  12. Thanks for the photos reviewing Spring. Interesting plants.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. These are indeed interesting and beautiful spring bloomers.

      Poista
  13. Ihana tuo viimeinen kuva missä kylmänkukka kasvaa scillojen keskellä. Minullakin punakolmilehti on siirrettävien listalla, kasvaa turhan ahtaassa ja varjossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä melkein kaikki kasvaa keväällä scillojen keskellä, kun scillat ovat vuosien mittaan levinneet niin tehokkaasti. Niitä on jopa kivituhkakäytävillä, vaan ei haittaa. Sinnehän ne lehdet katoavat kesän mittaan.
      Punakolmilehden suhteen onkin jännittävä kevät edessä. Toivottavasti selviytyi siirrosta. Mielestäni kasveja kannattaa kaikista riskeistä huolimatta siirtää, jotta saavat omalta ja katsojan kannalta paremmat olosuhteet. Toivottavasti sinunkin kolmilehtesi pärjää mahdollisessa siirrossa.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!