Sivut

perjantai 22. syyskuuta 2023

Satokausi lopuillaan

 
Viime viikonloppuna tuli kiire kerätä Zilga-viinirypäleet talteen. Rastaat nimittäin olivat kaikki aroniat suihinsa popsittuaan siirtyneet pergolaan syömään rypäleitä. Valitettavasti linnut syödessään ampuivat tavaraa peräpäästään siten, että koko terassin lattia oli täynnä sinimustia kakkaläiskiä. Joukkoon mahtui niin mustarastaita kuin räkättejäkin. Jouduin aika lailla läpsyttämään käsiäni pelottaakseni linnut pois apajilta. Nippa nappa ehdin selkäni kääntää, kun ne olivat jo saapuneet takaisin.


Tikkaat, sakset ja ämpärit esiin ja sadonkorjuuseen. Tertuista koostui kaksi ja puoli ämpärillistä. Muutama pienempi terttu jäi pergolan laidalle, kun sinne ei millään tikkaillakaan kädet ulottuneet. Eiköhän rastaat hoida tyhjennyksen. Ukkokulta pesi kalusteet ja terassin painepesurilla ja minä keitin rypäleet mehuksi pakastimeen. Pienestä osasta mehua tein hyytelöä pieniin purkkeihin. Sitä on kiva viedä tuliaiseksi ja itsekin syödä vaikkapa kaalipadan mausteena.

Zilga-rypäle on hyvän makuinen, mutta työläs syötävä. Jokaisessa rypäleessä on kivi, joka tekee syömisestä vähemmän mukavaa. Kätevintä olisi rypäleitä syödessä istua pihamaalla ja nakata toisesta suupielestä kivet pusikkoon. Viinirypälettä istuttaessani ajatus oli luoda välimerellistä tunnelmaa pergolassa istuville. Siinä onnistuin hyvin ja bonuksena saan sitten satoakin.

Kasvarin tyhjensin myös runsas viikko sitten. Tomaatteja ja paprikoita oli vielä jonkun verran raakileina. Toin ne lämpimään varastoon kypsymään. Suurin osa onkin jo kypsynyt. Paprikoista tein viime vuotiseen tapaan etikkasäilykkeen. Yhden satsin tein jo ennen kasvarin tyhjennystä. Tästä toisesta erästä tuli vajaa purkillinen. Ohjeessa säilykkeeseen laitettiin paprikoiden lisäksi sipulia. Jätin sipulit pois. 

Ohjeen nappasin vuosi sitten jostain, mutta enpä kuolemaksenikaan muista, mistä. Kiitos taholle, joka ohjeen omakseen tunnustaa.

PAPRIKASALAATTI

1 kg paprikoita
½ kg keltasipulia

Liemi

3 dl vettä
2 dl etikkaa
2 tl suolaa
2 dl sokeria

Suikaloi paprikat ja sipulit.
Kaada niiden päälle kuumaa vettä 10 minuutiksi.
Kiehauta liemi.
Kaada vesi pois paprikasipuli seoksesta.
Lisää valmiiseen liemeen sipulit ja paprikat.
Anna niiden kiehua miedolla lämmöllä n.10 minuuttia.

Tölkitä.
Säilyy pitkään, kuten muutkin etikkaiset. Samalla vaivalla tekee sitten enemmän.

Paprikoita pilkkoessani totesin, että samalla voin hyödyntää uuniruokaa varten lämmitettyä uunia muuhunkin. Ystäväni luona sain maistaa hänen tekemäänsä maukasta Vironperän kakkua. Tämä Kyllikki Virolaisen kakku ei todellakaan ole kuiva, sillä sen mausteena ja kostukkeena on omenasosetta.

Siis Vironperän kakkutaikinaa tekemään ja vieläpä tuplana. Pakkasessa on hyvä olla vierasvaraa. Omenasatoni oli tänä vuonna heikonpuoleinen, joten korvasin omenasoseen tekemälläni karviaissoseella, jossa on hivenen omenaa joukossa. Ystäväni oli käyttänyt raparperisosetta. Sekin toimii oikein hyvin. Piti heti leikata uunituoreesta kakusta maistiainen. Oikein hyvää.

Monille on varmaan tuttua loppukesästä keittiössä lentävät pienet hedelmäkärpäset. Olen onnistunut välttämään niitä monta vuotta peräkkäin laittamalla ajoissa hedelmät suljettuihin rasioihin tai jääkaappiin. Myös jäteastiassa kannattaa pitää kantta, joka meillä onkin ympäri vuoden. 

Tänä vuonna jokin meni pieleen ja hedelmäkärpäsiä on pörrännyt riesaksi asti. Kaikki kikkakolmoset on ollut käytössä. Viimeisin vinkki, jonka löysin netistä, on laittaa balsamicoa tiskipöydälle avoimeen astiaan. Mielellään kapeakaulaiseen pulloon, josta hyönteiset eivät kovin helposti löydä tietä takaisin ulos. Kärpäset ovat selvästi vähentyneet, niitä kelluu pullossa kuolleina. Vaihdoin pulloon uuden balsamicon. Koko pullo ei tietenkään ole pelkkää balsamicoa ja pullon kokokin on 1/4 litra. Ensin loraus balsamicoa pohjalle ja päälle vettä ja kevyt ravistus.


Kasvimaalla lavakaulukset alkavat olla tyhjiä. Lehtikaalia ja mangoldia riittää yhä korjattavaksi. Lehtikaali pärjää jopa pikkupakkasilla. Muutama kurpitsakin on vielä odottamassa korjuuta. Säilyvät näillä lämpötiloilla paremmin kasvimaalla kuin sisälle korjattuina. Kurpitsoja en tänä vuonna valmista säilykkeeksi. Niistä saa nopeasti herkullista syötävää vaikka uunissa paahtamalla. Kokeilinpa yhtenä päivänä kurpitsaa pastakastikkeen aineksena. Hyvää tuli.


Kasvimaan kulmassa kasvava iso vaahtera pudottaa lehtiään kiihtyvällä vauhdilla. Tällä menolla ei toivoakaan, että se tarjoaisi loistavia ruskavärejä. Nurmikolta lehdet tulee silputtua samalla, kun nurmikko leikataan. Riittää noita lehtiä vielä haravoitavaksikin.

Kosmoskukkien kesä on ollut antoisa. Kukintaa on riittänyt heinäkuun alusta lähtien. Kylvin kosmokset lavakaulukseen 14.5. (Velouette, Candy Stripe ja Early Summer). Aluksi lavakauluksen päällä oli hallaharso. Pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi kastelin lavakaulukset lähes joka päivä. 

Viime aikoina olen poiminut kosmoksia surutta maljakkoon. Ulkona ei tule sateiden vuoksi liiemmin oleskeltua, ei ainakaan ihan vain kauneutta ihailemassa. Leikkoina kosmoksista pääsee nauttimaan vaikka kahvipöydän ääressä.

Borago officinalis - Kurkkuyrtti


Kurkkuyrttiä olen vuosia sitten kylvänyt kasvimaalle. Sen jälkeen se on ainuttakaan siementä kylvämättä ilmestynyt milloin mihinkin. Tänä vuonna herukkapensaiden vierelle. Aiemmin kesällä kurkkuyrtin varret kasvoivat pitkiksi. Nyt kukkivat ovat jo vähän matalampia. Kukkia oli vaikea kuvata, kun eivät suostuneet katsomaan kameraan vaan siellä täällä rehottavia sormustinkukkia (näkyypä kuvassa yksi voikukkakin) kohti. 

Hakiessani netistä kurkkuyrtin latinankielistä nimeä, törmäsin kahteen täysin erilaiseen ko. kasvista kertovaan tekstiin. Wikipedian mukaan EU:n komission haitallisten rohdosten listalla todetaan, että kurkkuyrtillä on vakavia haittoja mutta ei minkäänlaista hyväksyttävää käyttötarkoitusta (sisältää maksamyrkyllisiä ja syöpävaarallisia pyrrolitsidiinialkaloideja).

Toisessa tekstissä (Yrttitarha) (itse asiassa useammassakin) taasen kurkkuyrttiä suositellaan moniin ruokiin, mausteeksi ja yrttiteesekoituksiin. Lopussa on varoitus: Koska kurkkuyrtti sisältää jonkin verran haitallisesti vaikuttavia pyrrolitsidiinialkaloideja, sen kuivattuja lehtiä ja kukkia saa myydä ainoastaan apteekista. Pyrrolitsidiinialkaloidit voivat aiheuttaa pitkäaikaisessa käytössä suurina annoksina maksavaurioita. 

Olen joskus poiminut kurkkuyrtin kukkia koristeeksi mm. voileipäkakkuun. Nyt ajattelin, että kurkkuyrtistä saisin kivaa makua ja lisää viikonlopun salaattiin. Taidan jättää kasvamaan ja kukkimaan, sillä kurkkuyrtti on tosi nätti kukkivana. Ilman vatsavaivoja ja maksavaurioita.

Sateet runteli petunioita ankaralla kädellä

 

Kesäkukista osa on jo matkannut kompostiin. Ensimmäisenä lähtivät petuniat, jotka eivät tykkää ollenkaan sateista. Enää ei auttanut ahkera kuihtuneiden kukkien nyppiminen. Osa nupuista käytännössä mätäni avautumatta. 

Dahlia Cafe au Lait
 
Daaliat kukkivat vielä komeasti ja niissä on paljon nuppuja. Varhain keskiviikkoaamuna 20.9. tuuli jälleen voimalla vaakatasossa ja vettä tuli enemmän kuin tarpeeksi. Korkeaksi kasvanut Cafe au Lait menetti myräkässä yhden oksistaan. Kävin talon seinustalla ruukuissa asuvat daaliat tiistai-iltana tukemassa, mutta silti saivat myräkästä osumia.

Piha ja terassi on muutenkin kuin hävityksen jäljiltä. Kaikenlaista puista irronnutta sälää on nurkat täynnä. Puhumattakaan koivunsiemenistä, joita on liimaantunut jopa sateen roiskimiin ikkunoihin. 

Ikkunat ovat muutenkin aivan järkyttävän tahraiset, täynnä harmaita läiskiä. Mistähän löytyisi sopiva annos energiaa ikkunoiden pesua varten?

Krassi Alaska Salmon Orange


Pelaguut toin jo sisälle. Ennusteissa ei näy kovinkaan kylmiä öitä, mutta ulkona ei ole oikein sopivan suojaisia paikkoja pelaguille. Eivät ne tykkää viistona ylleen roimivista sateista.

Krassi Alaska Salmon Orange
 
Krassi porskuttaa tyynen kauniina, kunhan aurinko välillä kuivattaa sen yltä suurimmat pisarat. Vahdin Alaska Salmonia kerätäkseni sen siemenet talteen seuraavaa kevättä varten. Se alkoi kukkia aika myöhään. Niinpä näköjään saan kärsivällisesti odottaa siementuotantoa. Kovin ovat vielä pieniä ne ensimmäiset, joita siitä olen löytänyt.

Cobaea scandens - Kelloköynnös


Kelloköynnöksen kesä on ollut loistava. Näin paljon kukkia ei minun kasvattamani kelloköynnökset ole kertaakaan aiemmin tehneet. Pergolan sisäänkäynnin molemmin puolin kasvavissa ja talon seinustan köynnöksessä nuppuja on edelleen lukuisia. Samoin eri vaiheessa olevia kukkia. Yleensä kukinta sijoittuu köynnöksen yläosiin. Nyt kukkia on ollut myös aivan alhaalla. Käytännössä oikeastaan pitkin poikin koko kasvia.

Cobaea scandens - Kelloköynnös

 
Yksittäinen kukka ei kauaa köynnöksessä katselijoita ihastuta, mutta jatkuvasti avautuvien uusien kukkien runsaus kannustaa kasvattamaan tätä kesäkukkaa tulevinakin vuosina.

Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'


Syyshortensiat punastelevat upeasti. Ruskavärejä tässä odottelen. Niistä on vasta kalpea aavistus. Ehkä punaiset, oranssit ja keltaiset värit räjähtävät esiin hetkessä, kun yöt kylmenevät.

Kun syksyllä peippo lähtee
ja laulu häviää
ja metsä on aivan tyhjä,
niin puilla on ikävää.

Sen vuoksi tulee tuuli
ja oksia kiertelee,
se tekee pesiä puihin
ja niissä humisee.

Ja kun pieniä peippojansa
puu muistaa suruissaan,
niin tuulen hassu laulu
sen panee nauramaan.

– Aale Tynni –

 

29 kommenttia:

  1. Kiva teksti; niin paljon erilaisia syksyyn liittyviä mukavia asioita, syysterapiaa oikein! Nuo lääkeyrttiasiat taitavat olla monimutkaisia juttuja. Huomasin kerran apteekissa myytävän rohtovirmajuuriuutevalmistetta lievään ahdistukseen(ravintolisähyllyssä?), mutta en silti ala popsimaan omia virmajuuriani, jos vaikka kuinka ahdistaisi. Pitäisi olla aikamoinen asiantuntija, että uskaltaisi käyttää. Ja jos löytyy ristiriitaisia tietoja, niin mihin sitten uskoa?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna! Viime päivinä on ollut ihmeellisen lämmintä. Taitavat kaikki kasvitkin tykätä.
      Luonnosta saa paljon hyödyllisiä yrttejä, mutta pitäisi tosiaan olla paljon tietoa niitä käyttääkseen. Varsinkin vähemmän itselle tunnettujen suhteen on varmaan viisasta olla varovainen. Nettimaailmasta on helppo löytää tietoa, vaan mihin niistä uskoa? Hyvä kysymys.

      Poista
  2. Minusta kelloköynnöksen yksittäinenkin kukka on kaunis, toki enemmän on parempi. Tuon lukemasi jälkeen on parempi jättää kurkkuyrtti puutarhaan eikä siirtää sitä lautaselle. Ihan mukavasti tulee satoa, minulla on tarkoitus viikonloppuna poistaa loput paprikat ja tomaatit uudesta kasvihuoneesta, vanhaan saavat jäädä vielä kun kerran on näin lämmintä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin, yksi ainut kelloköynnöksen kukka on jo kaunis palkinto kasvattamisesta. Ilmeisesti kesä on ollut kelloköynnökselle mieluinen, kun se jaksaa niin ahkerasti kukkia.
      Toivottavasti teillä ei sada yhtä pitkään ja paljon, kuin täällä. Jotta saat tomaatit ja paprikat kasvarista pois.

      Poista
  3. Very beautiful collection of photographs of detailed and beautiful flowers of the nordic lands.

    VastaaPoista
  4. Kylläpä oli monipuolinen syyspostaus... aamukaffekin loppusi - yksin hörpin seurassasi.. joten Ukkokullalle keitettävä uudet.... banaani/hedelmäkärpäsiä on kyllä tänä vuonna ennätysmäärä. Mulla meni vatut rastaiden kanssa kilpajuoksuksi, tai lennoksi ja hävisin... Ihanaa syksyn jatkoa... niin ahkera olet ollut keittiössäkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos aamukahviseurastasi! Olin illalla "hunningolla", joten omat kahvit tuli juotua vasta yhdeksän maissa. Mikä on varsin harvinaista.
      Vattusato olisi totisesti mukavampi kerätä omaan suuhun laitettavaksi. Toivottavasti rastaat ajattelevat sinua lämmöllä vattusi popsiuttaan.
      Mikälie adhd-tyyppi lienen, kun viihdyn kaiken tekemisen parissa.
      Lämpimiä ja kauniita syyspäiviä sinulle!

      Poista
  5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Ihana syyspostaus. Upea tuo kosmoskukka. Olen aina ihaillut tuota salaperäistä ja kaunista kukkaa.
    Meillä räksät tyhjensivät puolessa päivässä ison pihlajan, joka oli punaisenaan marjoja. Onpa hyvä, että sait rypäleet turvaan.
    Minulle ei jäänyt yhtään kirsikkaa puuhun tänä vuonna. Mitenkähän saisin linnut puusta pysymään poissa edes yhtenä vuotena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Enkulin käsityöt! Kokeile joskus itsekin kosmoskukkaa. Helppo ja kaunis kesäkukka. Keräsin niitä viikonlopuksi maljakkoonkin.
      Räkätit ovat tehokkaita "marjastajia". Minulle tuli kova hoppu, jotta sain rypäleet talteen. Aroniat jo menetin räkäteille.
      Kirsikkapuun sadon suojaaminen linnuilta onkin vaikea ongelma. Ystäväni kertoo joka vuosi samaa eli kirsikat menevät muihin suihin.

      Poista
  7. Kelloköynnökset ovat kukkineet pitkään ja runsaasti. Olet ollut ahkera säilömisissä, tuo kakkukin näyttää maukkaalta. Syystöitä on nyt reippaasti, toivottavasti aurinkoisia päiviä vielä tulisi, silloin tekeminen sujuu niin paljon mielekkäämmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinullahan kasvaa kelloköynnöksiä myös aika avarissa paikoissa. Ilmeisesti ne viihtyvät hyvin sielläkin? On se upea köynnös ihan viherkasvinakin, mutta ilman muuta lukuisat kukat tuottavat mielihyvää.
      Säilöminen ei ole kaikkein mieluisinta puuhaa, mutta onpa sitten pitkin talvea mukava syödä kaikenlaista "omasta maasta" kerättyä.
      Tänään olisi muuten hyvä päivä edistää syystötä, mutta kaatosade estää. Tekemistä riittää. Kyllä niitä aurinkoisia päiviä vielä tulee.

      Poista
  8. Herkullisen näköinen lautasellinen rypäleitä. Nälkäistä räkättiparvea ei estä mikään, jos bongaavat syötävää. Viinirypäleet isoina ja näyttävinä ryppäinä houkuttelevat niitä varmasti magneetin lailla.
    Onpa lohdullista tietää, että muillakin on paljon banaanikärpäsiä. Täällä niitä on ollut myös ihan riesaksi saakka ja osin ihan omaa syytäkin, kun sattui lähikaupan eilisen tähdet -hyllystä löytymään banaania, mangoa sun muuta hedelmää omien luumujen lisäksi eikä niitä ehditty ihan saman tien jatkokäsittelemään (nyt ne on toki jo käytetty tai säilötty tavalla tai toisella). Kompostiastiakin jäi vähän turhan pitkäksi aikaa pöydälle sillä laiskotti lähteä sateessa sitä viemään. Balsamicoa löytyy jääkaapista, joten taidanpa laittaa minäkin kärpästen iloksi coctailin. Muihin virittämiini ansoihin eivät ole eksyneet.
    Kesäkukkien aika alkaa hiljalleen olla ohitse. Minä heivasin tänään mustasilmäsusannan ja päivänsinen kompostin täytteeksi. Pitäisi käydä muutkin ruukut läpi ja napsia ainakin talvetettavista pelakuista kuihtuneet kukat pois keräämästä kosteutta kasvustoon. Meillä vettä on onneksi tullut pääasiassa suoraan ylhäältä alaspäin, joten seinän vieressä olevat ruukut eivät ole olleet tulvavaarassa. Mieluummin pidänkin ne mahdollisimman pitkään ulkona, jotta talvetuskausi ei olisi niin pitkä.
    Kelloköynnöksesi on oikea silmänilo. Hyvä, jos siinä on ollut kukkia alhaalta saakka eikä tavalliseen tapaan ainoastaan latvassa. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Räkätit ovat aikamoisia vintiöitä, joita ei pysäytä mikään. Sotku oli myös sen mukaista, kun räkättiparvi tuotti tavaraa peräpäästä samaan tahtiin kun tunkivat rypäleitä suuhunsa.
      Banaanikärpäsistä ei tahdo päästä millään eroon. Usein vasta pakkaset lopulta rauhoittavat tilanteen. Balsamico ei ole täydellinen kikka sekään, mutta nesteen vaihto välissä tuntuu edistävän niiden hakeutumista pulloon. Vuosien mittaan on tullut testattua jos jonkinlaisia liemiä. Saapa nähdä, jääkö balsamico yhden syksyn kokeiluksi.
      Ei niitä kaikkia kesäkukkia raaski kompostiin kantaa, kun kukkia riittää ja sää suosii. Täällä on ihan kesäkelit, yölläkin pysyy reippaasti +10 yläpuolella. Lauantaivastaisena yönä peräti +19.
      Fiksua tosiaan pitää talvetettavat ulkona mahdollisimman pitkään. Ehtii niitä siellä kellarissa ja ikkunalaudoilla muutenkin riittävästi pyöritellä.
      Katselin hetki sitten kelloköynnöksiä, joissa on vielä valtavasti nuppuja ja kukkia eri vaiheissa ja alhaalta ylös saakka. Poikkeuksellista minun kelloköynnöshistoriassani.
      Viikonloppu on jo loppumetreillä. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  9. Olipa kiva lukea, että sait hyvän sadon Zilgasta rastaista huolimatta. Meillä Zilga teki pari kourallista rypäleitä, ensisadoksi ihan kelpo määrä, ja maku on mielestäni oikein hyvä.
    Sinulla on niin runsaasti kukkia ja muitakin kasveja, että ihan hengästyttää. Kauniita kuvia on kiva katsella, kiitos niistä.
    Hyvää viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäisinä vuosina meilläkin Zilgan sato oli aika vaatimatonta. Sitten satomäärä onkin kasvanut tasaista tahtia. Pian sinunkin on kaivettava ämpäri esiin rypäleitä varten.
      Kiersin juuri puutarhaa. Ihmeen kesäistä ja kaunista on edelleen, vaikka syksy onkin jo vahvasti läsnä.
      Lämmin kiitos. Mieltä lämmittää kovasti niin puutarhaa kuin kuviakin koskevat kehut. Olen liiankin kriittinen kaikkea omaa kohtaan. Ajattelen usein, että muilla kaikki on paljon hienompaa.
      Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  10. Voi ku ittekki sais joskus eres yhyren rypäletertun. Herkullisen näkööne kaakku. Meillä on ollu, ehkä kolome liki nollan yätä. Merkit jätti syyshortessaan ja osa daalioosta sai osumaa. Muuten on ollu kivan lämmintä. Vois kyllä tulla pitempi ku yhyren päivän pituune sateeton jakso.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rypälesato on joka vuosi aina yhtä positiivinen yllätys. Zilgan muutama vuosi sitten istuttaessani ajattelin, että kunhan talvehtii ja viherryttää pergolaa. Vironperän kakku on helppo ja herkullinen. Teen kyllä toistekin.
      Meillä on ollut tämän syksyn aikana oikeastaan yksi kylmempi yö, jolloin mittari painui +3. Yläpihalla ei niinkään alas. Viime aikoina mittari ei ole painunut öisinkään alle +10. Lauantaivastaisena yönä peräti +19. Nyt näyttäisi olevan useamman päivän sateeton ja kivan lämmin jakso. Toivottavasti samanlaista olisi sielläkin. Pitäähän syystyötkin jossain välissä saada edes alulle.

      Poista
  11. Zilga-viinirypäleistä en ole kuullut. Hienoa, että saat näillä leveysasteilla viinirypäleistä satoa.
    Meillä on tapana pyydystää pieniä banaanikärpäsiä pieneen vaasiin, jonka suulle laitetaan suppilo. Pohjalle punaviiniä niin, että viinin pinnan ja suppilon suun väliin jää vähän tilaa. Sinne pienet kärpäset menevät, eivätkä löydä ulos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Zilgaan törmäsin ensimmäisenä etsiessäni avomaalla talvehtivia viinirypäleitä. Niitä on muitakin. Nyt varmaan valitsisin lajikkeen, jossa on vähemmän tai ei ollenkaan kiviä. Sellaiselle olisi monipuolisempaa käyttöä. Ainakin syöminen suoraan köynnöksesta sujuisi helpommin.
      Kiitos kärpäsansavinkistä! Balsamico pullossa toimii melko hyvin, mutta ei sekään täydellistä tulosta tarjoa. Jokunen kärpänen tepastelee pullon suulla menemättä nesteeseen saakka, vaikka nostin balsamicon pintaa lähemmäksi pullon kaulan yläosaa. Suppilo saattaisi tehostaa vaikutusta.

      Poista
  12. Ihanaa että vielä tähän aikaankin löytyy kukkia puutarhasta! Minä en tahdo saada kosmoskukkia kukkimaan riittävän ajoissa, täytynee taas ensi vuonna yrittää uudelleen, kun ovat niin kauniita!
    Ja kiitos balsamicovinkistä, luulen että se on kohta taas tarpeen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällainen lämmin syksy on tosi mukava. Varsinkin, kun vihdoin saimme sateiden jälkeen myös aurinkoisia päiviä. Vielä on aika kesäisen vehreää ja kukkaisaa.
      Kosmoskukat ovat niin kauniita. Kävin äsken taas niiden ympärillä pyörimässä ja tsekkaamassa, ovatko jo taipumassa syksyyn. Mitä vielä. Ihan ovat teräkunnossa ja kukkivat täysillä.
      Vilkaise vielä tuosta ylempää Puikoillanikin banaanikärpästen metsästykseen liittyvää kommenttia. Kaikki aseet ovat näköjään siinä jahdissa tarpeen ja tervetulleita.

      Poista
  13. Vastaukset
    1. Kiitos Maarit! Syksy etenee vauhdilla, vaikka lämpömittarista sitä ei nyt huomaa.

      Poista
  14. Komeita terttuja Zilga antoikin . Meilläkin loput pensasmustikat ja pikkukarviaiset söivät linnut mutta luovutin ne suosiolla .
    Hyvältä kuulostavan paprika salaatin tekaisit samoin kakku vaikuttaa makoisalta . Pistä tämänkin ohje joskus tulemaan itse olen kova kokeilemaan uusia reseptejä ja kun kumpaakin hilloa löytyy tehtynä .
    Olemme kantaneet jo joitakin kukkia sisälle terassille kuivumaan ja talon seinustalle ennen kellariin vientiä ja joitakin kalusteita viety säilöön haikealta tuntuu mutta myös on sellainen tunne että lepo minulle ainakin tekee hyvää .
    Kosmoskukkasi on kauniita itse en kasvattanut mitään kesäkukkia taaskaan .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Zilgan sato kasvaa vuosi vuodelta. Olen antanut sen kasvaa vapaasti. Ensi keväänä ajattelin vähän leikata, jotta ei ihan joka paikkaan ryöppyä.
      Kakku on kivan helppo ja mukavan kostea. Siihen voi upottaa ylimääräiset hedelmäsoseet. Minäkin tykkään kokeilla netistä löytämiäni ohjeita. Kakkureseptistä vinkkasi eräs ystävä ja sitä sainkin maistaa jo ennakkoon, joten tiesin, mitä on tulossa.
      Tämä syyssiivous on niin haikeaa. Ei vaan tule enää istuttua pihamaalla, joten parempi kantaa niitä tavaroita kellariin pienissä erissä. Helpompaa siten.
      Sinulla on niin valtavasti perennoja, ettei muutaman kosmoksen puuttumista huomaa missään.

      Poista
  15. Meilläkin on Zilgaa ja pari vuotta sitten näin ison vaivan tehdessäni rypäleistä siirappia ja hilloa. Käyttäjiä ei juurikaan löytynyt ja aarteet päätyivät vuoden säilytyksen jälkeen kompostin ruuaksi. Nyt en enää pode huonoa omaatuntoa ylimääräisistä rypäleistä. Meillä ne eivät kelpaa edes linnuille 🙈.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä käytetään aika vähän hilloja, joten sitä ei kannata montaa purkkia valmistaa. Sen sijaan teen pakastetuista sokeroimattomista mehuista kiisseliä aamupuuron lisukkeeksi. Rypäleistä tekemäni hyytelöt pakkasin samantien pieniin lasipurkkeihin. Niitä aion antaa tuliaisiksi.
      Meillä räkätit napsivat rypäleitä vauhdilla. Enemmän harmitti räkättien aiheuttama sotku. Kertaalleen pergolan ja pation lattia on jo pesty, samoin kalusteet. Toinen pesu on vielä edessä, kun räkätit kävivät syömässä viimeisetkin jämät.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!