Sivut

perjantai 31. toukokuuta 2024

Kukkii ja kasvaa niin, ettei perässä pysy

Koristeomena Musta Rudolf kurkistaa villiviinin lehtien lomasta.


Keskikesän helteiset päivät toukokuussa ovat sekoittaneet aikakäsityksen ainakin minun päässäni. Tuntuu oudolta katsoa, kuinka kasvi toisensa jälkeen kukkii ja moni jopa jo lopettelee. Ja kesä teoriassa vasta alkaa. Käytännössä hellettä on täällä etelärannikolla ollut lähes koko kuukauden. Vettä on satanut ainoastaan yhden ukkosmyräkän verran. Se ilahdutti kovasti, mutta kasvit kaipaavat lisää vettä.

Syringa vulgaris Andenken an 'Ludwig Späth'

Moni kasvi kukkii kuin viimeistä päivää. Auringon valo ja lämpö hellii niitä. Moni kasvi ryhtyy valmistautumaan kukintaan jo kuukausia aiemmin. Ilmeisesti edellinen kesä ja talvi on ollut niille suotuisa. Nyt ne näyttävät parastaan.

Istutin lilakukkaisen Ludwig Späth -jalosyreenin kesällä 2019. Parina edellisenä kesänä se on tehnyt muutaman kukinnon. Nyt niinä on lukuisia näyttäviä kukkaterttuja. Aivan ihanan intensiivinen väri ja runsaus.

Syringa vulgaris 'Beauty of the Moscow'


Moskovan kaunottaren taasen istutin 2020. Se oli istuttaessani noin 80-senttinen, eikä sille mittaa ole paljon vieläkään kertynyt. Leveyttä sentään mukavasti uusien versojen myötä. Se kukki viime vuonna yhdellä kukkatertulla. Nyt siinä on useampi kukkaterttu. Kyllä kannatti tämä jalosyreeni istuttaa. Kauniita ovat jo nämäkin kukkatertut. Näen jo silmissäni pensaan isompana, jolloin voin ihailla sen kukkien kauneutta vaikkapa terassilla istuen tai työhuoneen ikkunasta katsellen.

Syringa vulgaris


Runsaina kukkivat myös tavalliset pihasyreenit. Niitä kasvaa pihassani kolmessa paikassa. Nyt jo puretun leikkimökin takana on useampi korkeaksi kasvanut runko, joista muodostuu kaukaa katsoen valtava lilakukkainen pallo. Olopihan puistopuoleisessa päädyssä on myös rivi syreenejä. Ne kallistuivat aikoinaan voimakkaasti taloon päin, kun viereinen metsä varjosti niiden eloa. Metsän poistumisen jälkeen syreenit ovat kasvaneet tasapuolisimmiksi ja suoremmiksi. Nyt niissä on kukkia joka puolella, ei vain talon puolella.

Kolmas syreenikeskittymä on tien ja varaparkkipaikan kulmauksessa. Siinä on vähemmän syreenejä, mutta ihan yhtä kauniita nekin ovat juuri nyt.

Sorbus ulleungensis 'Dodong' - Tuurenpihlaja

Tämä kuva osoittaa, kuinka jälkijunassa puutarhuri näinä hellepäivinä jatkuvasti on. Edellisenä iltana tuurenpihlajan kukkatertussa oli vielä lukuisia pallomaisia nuppuja. Seuraavana päivänä pallurat ovat avautuneet ja kukkaterttu on silkkaa valkoista pilveä. Pitääpä käydä kuvaamassa.

Spriaea betulifolia - Koivuangervo


Angervot ovat monin tavoin ristiriitaisia pensaita. Kukat niissä on kiistatta kauniita jokaisessa. Talon seinustan norjanangervoja piiskataimina vuosia sitten istuttaessani, joukkoon eksyi pari koivuangervoa. Norjanangervot jo lopettelevat kukintaansa. Koivuangervo sen sijaan on vasta leväyttämässä nuppunsa valloilleen.

Spiraea chamaedryfolia - Idänvirpiangervo

Idänvirpiangervoa en ole istuttanut tontillemme ainuttakaan. Se päätti levittäytyä naapurista meidänkin puolellemme. Jossain vaiheessa puskat ärsyttivät minua. Ei enää. Paikka on kaikin puolin hankala, kun sinne kolataan kasapäin lunta talvella. Lisäksi se on varjoisa ja siellä on välillä päästävä tallustelemaan raja-aidan huoltamisen vuoksi. 

Idänvirpiangervo ei tykkää huonoa, vaikka se litistyy maata vasten kolatun lumen painosta. Kevään tullen se nousee ihan itse tanakasti pystyyn, vihertyy ja ryhtyy kukkimaan. Leikkaan puskat muutaman vuoden välein tapille, koska ne tuppaavat risuuntumaan alaosistaan. Pian ne ovat taas entistä ehommat. Idänvirpiangervo on taitava leviämään juurillaan, jolla keinolla se on meillekin tullut. 

Idänvirpiangervon kukista minulle tulee mieleen pitsinen hääpuku. Runsaskukkaisina kesinä koko idänvirpiangervojen puska-alue on kuin morsiamen huntu lukuisten valkoisten kukkien ansiosta. Tässä vaiheessa osa kukista on vielä nuppuisia ja osa pensaista matalia vuoden takaisen leikkaamisen vuoksi. Odotan kuitenkin näkeväni vähän pienemmän morsiushunnun tänä vuonna.

Crataegus 'Paul's Secret' - Ruusuorapihlaja


Keskiviikkona kuvatut ruusuorapihlajan nuput ovat nekin auenneet jo kokonaan. Kuvaan mieluummin aamulla tai illan tullen. Auringonpaahteessa silmät häikäistyvät ja kuviin tulee voimakkaat varjot. Kunhan ilta etenee, lähden kameran kanssa liikkeelle ikuistamaan kukkivan ruusuorapihlajan. Nuputkin ovat näkemisen arvoisia. Söpöjä kuin mitkä.

Valkoinen nöyhtä ruusuorapihlajassa on tuulen lennättämiä raidan ja voikukkien siemenhahtuvia.

Caragana arvorescens - Siperianhernepensas


Harvoin kukaan sanoo, kuinka hyvä pörriäiskasvi siperianhernepensas on. Auringon paistaessa keltaisista kukista kuuluu melkoinen surina ja pörinä, kun monenlaiset hyönteiset surraavat kukasta kukkaan.

Meillä kasvaa kaksi puumaista siperianhernepensasta; toinen autotallipäädyssä ja toinen talon vastakkaisella kulmalla. Lisäksi alapihan Kurgaanissa kasvaa riippahernepuu.

Malus 'Musta Rudolf' - Koristeomena


Muut koristeomenat ovat jo lopettaneet kukintansa. Viikon takainen ukkonen rae- ja sadekuuroineen laittoi kukkien terälehdet leijailemaan maahan. Musta Rudolf oli tuolloin vielä nupulla. Nyt se on avannut kaikki kukkansa. 

Kävin ystäväni kanssa maanantaina syömässä Helsingin Töölössä. Lämpimästä illasta nauttien kävelimme Merikannontietä reunustavaa kevyen liikenteen raittia. Rannan tuntumassa kasvoi lukuisia erilaisia koristeomenapuita. Helsinkiin ukkosmyräkkä ei osunut, joten koristeomenat olivat edelleen täynnä kukkia.

Picea pungens 'Glauca compacta' - Kääpiöhopeakuusi

Jos ovat kauniita lehtipuut, sitä ovat myös monet havut. Edesmenneeltä veljeltäni saamani kääpiöhopeakuusi on hieno hopean sävyisine tuoreine versoineen. Se on viihtynyt paikallaan niin hyvin, että pian minun on kaivettava pikkupuun vasemmalla puolella kasvava isomaksaruoho jonnekin avarampaan paikkaan. Muuten havu kasvaa isomaksaruohon päälle.

Hydrangea serrata 'Blue Bird' - Safiirihortensia


Kaikki ei suinkaan ole pelkkää kukkaisaa kauneutta. 2019 istutettu Safiirihortensia selvisi ensimmäisestä talvestaan siten, etteivät sen oksat paleltuneet. Silloin se kukki muutamalla kukalla. Sen jälkeen oksat ovat paleltuneet joka talvi, eikä siis kukkia ole tullut. Safiirihortensia kukkii edellisen vuoden versoilla. Leikkaan oksat pois vasta nähdessäni, ettei niihin tule eloa. Nyt alkaa olla sen aika. Safiirihortensian kukkia olisi kiva nähdä omassa pihassa. Tärkeintä kuitenkin, että kasvi on elossa. Sieltä niitä uusia versoja tunkee maasta, kuten kuvassa näkyy.

Magnolia stellata 'Susan' - Tarhamagnolia


2022 istutettu ja viime keväänä parempaan paikkaan siirretty magnolia on elossa. Siinä oli pari nuppua, jotka kuivuivat. Luulin koko puun kuolleen nuppujen kuihtumisen myötä, mutta nyt siihen on alkanut ilmestyä lehtiä. Katsotaan, jatkaako elämistään. Päätin, että jos heittää henkensä, olkoon ensimmäinen ja viimeinen magnoliani. Liian kalliita kokeiluja kukkarolleni tällaiset herkkikset.

Toinen huolestuttava seurattava asuu pikkupuutarhan Kriikunapenkissä. Se on viime kesänä istuttamani japaninkirsikka 'Royal Burgundy'. Pelkään pahoin, että se on lähtenyt muille maille. Ei lehtiä ja silmutkin tuntuvat kuivilta ja elottomilta. Seuraan puuta vielä vähän aikaa ja päätän sen kohtalosta myöhemmin. Sikäli harmittaa, että olisin mielelläni nähnyt Royal Burgundyn kasvavan ja kukkivan puutarhassani.

Papaver orientale - Idänunikko

Trimmasin istutusalueiden reunat ja alapihan aidan alustat. Leikkasin nurmikon, kuten leikkaan joka viikko. Alkaa vähitellen tuntua siltä, että olen jotakuinkin ajan tasalla puutarhatöissä. Joitakin perennoja odottaa istutusta, mutta niiden kanssa en pidä kiirettä. Niitä on helpompi kastella purkeissaan yhdessä paikassa, kuin kulkea letkun ja kastelukannujen kanssa pitkin pihaa.

Tänään on toukokuun viimeinen päivä ja juhannusruusu on avannut ensimmäiset nuppunsa. Samoin Tornionlaaksonruusu. Ensi viikolle on luvassa hieman viileämpää. Ennusteissa näkyy jopa sateita. Saapa nähdä, toteutuvatko.

Rosa 'Tornedal' - Tornionlaaksonruusu

 

Puistovahti vahtii, etteivät puut karkaa,
ja yhtä kukkaa, erityisen arkaa,
se aina kastelee ja kuivat lehdet nyppii,
ja välillä vähän tanssahtelee ja nurmikolla hyppii.

– Eppu Nuotio –

 

Mukavaa viikonloppua ja alkavaa kesäkuuta.
Onnea kaikille koulunsa päättäville ja valmistuneille!



16 kommenttia:

  1. Ompa kääpiöhopeakuusi hauskan näköinen ilmestys. Syreenit ovat upeita muhkeine kukintoineen. Ne ovat jotenkin nostalgisiakin, kun niitä on nähnyt lapsuudesta asti eri paikoissa.
    Minulla on varrellinen siperianhernepensas. Se on ollut todella sitkeä, vaikka istutin sen aika kuivaan paikkaan. Välillä se näyttää aika kuolevalta, mutta alkaa vihertää heti, kun tulee esim. sade tms. Kukkia siinä ei ole vielä ollut, ehkä kituliaan kasvualustan takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syreenit ovat nostalgisia pihapuita. Ihailin niitä jo lapsena, joten tietenkin piti istuttaa omaankin pihaan.
      Mikähän siperianhernepensastasi harmittaa? Sen pitäisi olla aika vaatimaton maan suhteen. Tosin kosteudesta sekin pitää.

      Poista
  2. Upeita syreenejä, kauniit kukat. Nyt kaikki ne kukkii kovaa vauhtia, jotka ovat hengissä ja selvisivät talvesta ilman isompia vaurioita. Mukavaa kesäkuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki talvesta selvinneet kukkivat runsaina. Syreenit ovat olleet aivan täynnä kukkia, mutta tässä lämmössä kukinta alkaa selvästi jo hiipua.
      Kesäkuuhun on siirrytty. Mukavaa ihan oikeaa kesää sinulle!

      Poista
  3. Helteet ovat saaneet kukkivat kasvit kukkimaan pikakelauksella. Vähempi lämpö olisi riittänyt niin meille ihmisille kuin puutarhallekin. Pekka Pouta povasi aivan hurjia. Saa nähdä kuinka meidän käy.
    Hyvää alkavaa kesää sinulle ja puutarhallesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hellettä sietäisi paremmin, jos välillä sataisi. Tällainen pitkään jatkuva kuumuus ja kuivuus huolestuttaa. Mitäs kummaa se Pekka Pouta on povannut? En ole seurannut.
      Kiitos, sinulle ja sinun puutarhallesi myös mukavaa kesän jatkoa!

      Poista
  4. Ihastuttavaa kukintaa.
    Minäkin olen huomannut miten kimalaiset viihtyvät meillä rungollisten hernepuiden kukissa. Iloinen surina kuuluu aina ohi kulkiessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän toukokuun helteissä on saanut ihastella kukkia jos jonkinlaisia. Toivottavasti kukkijoita riittää myös kesän muille kuukausille.
      Kiva kuulla, ettei huomioni hernepuun suosiosta pörriäisille ole vain sattumaa.

      Poista
  5. Ilolla katson ennustetta, jossa on vähän viileämpää ja mahdollisesti sateitakin. Meillä tosin äsken satoi ensimmäistä kertaa sitten lumentulon – lähes 1 mm :-D Kyllä sekin tuntuu juhlalta, vaikka hyvin vähäinen määrä onkin.
    Olet istuttanut kauneimpia syreenejä, mitä löytyy. Ihastelen täälläkin parimetriseksi kasvanutta Moskovan kaunotarta, samanlainen tuo sinunkin puskasi on parin vuoden päästä.
    Täälläkin ihmettelin juhannusruusun ensimmäistä kukkaa eilen; toukokuun puolella! Lienee ennätys. Moni ranskanruusu ym. on myös jo nupulla, vaikka nuput ovat pieniä. Erikoista. Jatkuvakukintaisissa ruusuissa saatamme nähdä varsin hyvän loppukesän esityksen – toivotaan!
    Toivon hartaasti, että Royal Burgundysi herää vielä henkiin, edes alaoksiltaan. Täällä vesimyyrät söivät Mustan Rudolfin juuria niin pahasti pari vuotta sitten, että se alkoi versoa uudestaan tyveltään, kaikki korkeampi kasvusto kuoli. Olkoon sitten, kasvakoon vaikka pensasmaiseksi, kunhan pysyy elossa. Ei se vieläkään ole kuin metrinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä jylläsi taas ukkonen viime yönä. Vettä tuli tunnin ajan voimalla. Puutarha kiittää ja kiitän minäkin. Yksi milli on parempi kuin ei mitään, mutta enemmän saisi tulla. Sääkartalla kulkee parhaillaan ukkosrintama Varsinais-Suomessa, myös saaristossa. Toivottavasti ropauttaa kastelua sinunkin saarellesi.
      Ludwig Späthiin taisin ihastua sinun blogissasi. Tykkään siitä valtavasti, kuten Moskovan kaunottarestakin. Royal Burgundyn tilalle hommaan uuden, jos se ei kohta tokene. Näitä menetyksiä tulee välillä isompia, välillä pienempiä. Harmittaahan ne, mutta ei niitä kannata jäädä vuosiksi murehtimaan. Puun kasvu on hidasta, mikä tietenkin lisää menetyksen harmitusta.
      Musta Rudolfiin törmää myymälöissä harvemmin. Ainakin täällä pääkaupunkiseudulla. Omani näin Lommilan Honkkarissa, joka ei vielä ollut muuttunut Rustaksi. Se toimii myös pensaana, kun näyttää muutenkin olevan pensasmaisempi muihin koristeomppuihin verrattuna.

      Poista
  6. Luulin jo kommentoineeni, mutta ilmeisesti tuli joku keskeytys asiaan. No, ihania kukkivia kuvia. Nyt on melkoista pikakelausta. Hieno on sinun Ludvig. En tiedä mitä tapahtui minun Moskovan kaunottarelle, se voi nyt surkeasti, mutta ei ole ihan kuollut kuitenkaan. Onneksi Ludvig kukkii parilla hienolla kukalla.
    Nyt on ollut kovan talven jälkeen menetyksiä ja ne harmittavat. Minunkin magnolia vaikuttaa aika kuolleelta, voih. En ehkä minäkään yritä sen kanssa uudelleen, jos siihen ei eloa tule.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä Blogger on tehnyt temput kommentillesi? Viime aikoina kommenttien julkaisussa on ainakin minulla ollut hankaluuksia.
      Toivottavasti Moskovan kaunottaresi vielä toipuu. Puita ei soisi menettävänsä, kun niiden kasvu on ainakin alkuun hidasta. Ludwigin väri on minusta upea. Odotan kovasti sen kasvua ja kukkimisen runsastumista.
      Magnolia on upea kasvi, mutta sen menettäminen harmittaa ehkä muita enemmän. Välillä pitää haastaa itseään hankkimalla vaikeita kasveja.

      Poista
  7. Kovalla vauhdilla mennään, eilen katsoin kirkolla yhden talon pihaan, siellä oli jo juhannusruusu kukassa. Jalosyreenit ovat kai aika hidaskasvuisia ja ronkeleita, kovin vähän on ollut meilläkin kukintaa niissä. Ruusuorapihlaja on taas täynnä kukkaa, pitääkin muistaa kuvata se tänään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä juhannusruusu levitti nuppunsa avoimiksi lauantaina. Pelkäsin sunnuntaivastaisen yön ukkosen ja rankkasateen vaurioittavan kukintaa, mutta onneksi ei. Ovat nyt aivan täynnä valkoisia kukkia. Kuten on ruusuorapihlajakin. Se on uskollinen kukkija, joka vuosi.

      Poista
  8. Aivan huippuihannuutta nämä kuvasi.
    Meilläkin syreeni on nupuillaan, samoin pihlaja. Kunnon vesisade eilen illalla teki kyllä hyvää luonnolle. Siitepölykin laskeutui vesilammikoihin. Miellä oli ilmassa eilan aamulla ihan keltaisia siitepölypilviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos enkulin käsityöt! Nyt kukkii joka puolella niin kauniisti, että ihan tässä sydän pakahtuu niitä ihaillessa. Hyvä, että tekin saitte sadetta. Se todellakin on huuhtonut siitepölyn. Kohta ei enää tarvitse alituiseen ikkunalautoja putsata vihreästä kerroksesta.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!