Sivut

maanantai 28. elokuuta 2017

Siemenkylvöjen tilinpäätös, osa 2 Hyötykasvit

Tomaatti - Solanum lycopersicum Tigerella

Jatkan Piparmintun Multaa ja mukuloita -blogissa masinoiman oivallisen siemenkylvöjen tilinpäätöksen tekoa hyötykasviosuudella. Kesäkukkakylvökset käsittelin aiemmin postauksessa 23.8., jonne pääset täältä.

Tomaatti - Solanum lycopersicum Ailsa Craig

Tomaatit kylvin 5.3. Ne itivät kohtuullisen hyvin, mutta taimien kasvu tuntui kovin hitaalta ja ajattelinkin joutuvani ostamaan kunnon taimet kasvariin kaupasta. Kevään viivästyessä ikkunalautatila oli kortilla ja lopulta siirsin aika onnettoman kokoiset tomaatit kasvariin 19.5. Rakensin istutuslaatikoiden ympärille tuplaharsoista teltan, jota kävin lämpiminä päivinä avaamassa. Öisin laitoin valopetroolilämmittimen päälle, vaikka sen teho on aika marginaalinen. Tomaatit tykkäsivät kasvihuoneesta enemmän, kuin ikkunalautapaikasta ja alkoivat kasvaa kohisten.

Tomaatti - Solanum lycopersicum Gardeners delight

Kylvin seuraavia tomaatteja, joista jokaista lajiketta kasvariin päätyi kaksi tainta.
  • Ailsa Craig
  • Moneymaker
  • Tanskan vienti
  • Gardener's delight
  • Tigerella
  • Ildi
  • Tiny Tim
  • Yellow Pearshaped
Jokainen näistä tekee ihan hyvin hedelmää. Parhaiten ehkä Gardener's delight ja Tigerella. Kypsymisen ovat aloittaneet Tigerella, Gardener's delight ja Yellow Pearshaped. Jatkossa ehkä kannattaisi keskittyä pienikokoisiin kirsikka- ja päärynätomaatteihin. Pienessä kasvarissa niistä on eniten iloa, koska niiden kypsyminen onnistuu parhaiten.


Perinteisesti kesään kuuluu myös amppelitomaatti, jonka tänä(kin) vuonna ostin kaupasta. Se on kukkinut runsaasti ja kypsiä tomaatteja olemme jo syöneet monen monta. Lajikkeesta en tiedä, mutta pikkuruiset kirsikkatomaatit ovat pullollaan herkullista ja aromikasta tomaatin makua.

Chili - Capsicum annuum Hungarian Black

Kuten jo aiemminkin olen sanonut, chilistä en itse ole niin innostunut, mutta Ukkokulta siitä tykkää ja siksi sitä pitää aina muutama olla. Lisäksi se on minusta aika helppo ja varma kasvatettava. Chilit kylvin 6.2. ja koulin 28.2. Kasvariin siirsin taimet 19.5.

Tomaattien tapaan chilin varttuminen kunnon taimeksi kesti pitkään. Oikeastaan ne innostuivat kunnon kasvuun vasta kasvihuoneeseen päästyään. Tavallinen chili on vasta alkanut tekemään hedelmää. Se ei sinänsä haittaa, sillä chili kyllä kypsyy sisälle nostettuna ikkunalaudallakin.


Paprikan (kylvin 5.3.) hedelmät ovat vasta nyt alkaneet kasvaa kokoa, joten saattaa hyvinkin olla, etteivät ne ehdi kypsyä.

Kylvämäni chilit ja paprikat
  • Chili - Capsicum annuum 'Hungarian Black' sekä kaupan chilistä otetut vanhemmat siemenet
  • Paprika - Capsicum annuum 'Californian Wonder'
Herneen nuput

Herneitä meillä oli aikanaan avokasvimaan aikaan joka kesä. Sitten kului useampi vuosi ilman herneen hernettä. Nyt kylvin lähinnä kumppanuuskasviksi kahteen kasvimaalaatikkoon hernettä (pisum sativum 'Meteor'). Palot olivat pitkään niin laihoja, että ajattelin niiden osallistuneen johonkin painonpudotuskampanjaan. Sitten ne alkoivat pulskistua ja aika monena iltana kävin nyppimässä naposteltavaa hernepuskista. Neljästä 80 cm:n rivistä tuli yllättävän paljon herneitä. Herneiden popsiminen oman kasvimaan kupeessa se vasta tuo mukavat lapsuudenmuistot mieleen. Siinä yksi lisäsyy kylvää herneitä myös ensi kesänä. 


Lehtikaalia laitoin sekä vihreää (Brassica olerecea 'Acephala Green Curled') että lilaa (Brassica 'Curly Scarlet'). Lilasävyinen kasvoi huonommin, mutta vihreästä tuli erinomainen sato. Olemme syöneet lehtikaalia salaattina ja pari kertaa tein niistä myös chipsejä. Chipsit ovat kuitenkin aika rasvaisia, joten niitä ei loputtomiin voi eikä halua syödä. Ison osan lehtikaaleista olen ryöpännyt ja käyttänyt suolaisiin piirakoihin pinaatin tapaan. Kevyesti ryöpättynä lehtikaali menee myös pienempään tilaan pakastimeen myöhempää käyttöä varten.


Kasvihuonekurkkuja kylvin 9.4. Kurkku iti nopeasti ja siirsin sen 19.5. kasvariin. Myös kurkut suojasin alkuun harsoilla. Kurkut alkoivat kukkia runsaasti ja satoa ne ovat tuottaneet erinomaisesti. Beth Alphasta tuli pulleita kurkkuja, mutta siihen tuli aika kova ja puumainen kuori kasvun myötä. Se kannatti poimia hieman pienempänä. La Diva sen sijaan on osoittautunut hyväksi valinnaksi. Babyj ei ole tehnyt hedelmää. Myös viidakkokurkku jäi hyvin pienikokoiseksi, eikä ole kukkinut. Sen hedelmiä ei siis pääse maistamaan.

Elokuun kosteista säistä kurkut ovat kärsineet. Kukkiminen väheni ja moni pikkuruinen kurkku mätäni aktiivisesta kasvihuoneen tuulettamisesta huolimatta. Edelleen kuitenkin satoa tulee, joten kurkkuja ei tänä kesänä ole tarvinnut ostaa laisinkaan.

Seuraavia kurkkuja kylvin:
  • Cucumis sativus Beth Alpha
  • Cucumis sativus Babyj F1
  • Cucumis sativus La Diva
  • Viidakkokurkku - Melothria scabra


Kurpitsa on minusta nopea, helppo ja satoisa. Kylvin siemenet ikkunalautapotteihin 15.5. Kurpitsaa ei todellakaan kannata kovin aikaisin kylvää, sillä muuten ne ehtivät kasvaa mittaa ja kokoa ennen kasvimaalle pääsyä liikaakin. Siirsin taimet kasvimaalaatikkoon 6.6. ja peitin muiden viljelylaatikoiden tapaan harsolla. Siellä ne juurtuivat ja alkoivat kasvamaan. Kukkia joutui odottamaan ehkä normikesää pidempään. Sitten kukkia alkoi tulla ja pieniä hedelmiäkin, jotka kuitenkin mätänivät ennen kuin ehtivät kunnolla edes kasvaa. Yritin kiirehtiä nyppimään kukat pienten kurpitsoiden päästä pois, koska sen sanotaan vähentävän mätänemistä. Kurpitsa on kuitenkin niin tuottoista, että vaikka monta kurpitsaa olen joutunut heittämään kompostiin, kypsiä kurpitsoita on riittänyt poimittavaksi.




Kurpitsaa kannattaa poimia sitä mukaa, kun se kypsyy. Näin satoa pääsee hyödyntämään alusta saakka, eikä kurpitsoiden kanssa joudu niin helposti pulaan. Olen käyttänyt kurpitsaa salaatteihin ja sosekeittoihin. Ylimääräiset pilkon ja pussitan pakastimeen. Siten niistä saa nopeasti hyvää keittoa.

Kylvin seuraavia kurpitsoja
  • Cucurbita 'Tuscany' (vihreä)
  • Cucurbita 'Atena F1' (keltainen)
  • Cucurbita pepo 'Tom Fox'
  • Cucurbita 'Maxima', joka on jättikurpitsa ja joka ei ole kukkinut eikä tehnyt hedelmää.

Retiisi on hauska pikkunaposteltava, joka on helppo ja nopeakasvuinen. Kylvin retiisin 22.5. ja ensimmäinen sato valmistui melkeinpä varkain harsojen alla. Cherry Belle osoittautui maukkaaksi ja se kasvoi yllättävän kookkaaksi tulematta silti puisevaksi. Toisen kylvön tein heti ensimmäisen valmistuttua ja tultua syödyksi. Kolmannenkin sadon olisi varmasti saanut, mutta en enää uusia retiisikylvöjä tehnyt. 

Kylvämäni retiisit:
  • Raphanus sativus Saca
  • Raphanus sativus Cherry Belle

Porkkana (Daucus carota L. Flakkee) kylvin kaksi 80 cm:n riviä kasvimaalaatikkoon. Porkkanat kasvoivat hienosti ja alkuun söimme harvennettuja pikkuruisia porkkanoita, jotta muille jäi tilaa kasvaa isoiksi. Syömme paljon porkkanaa sekä sellaisenaan että kevyesti keitettynä ja raasteena. Usein pesen, kuorin ja pilkon nipun porkkanoita jääkaappiin odottamaan jonkun iltaleffan mainostaukoa. Silloin makeat porkkanat maistuvat ja korvaavat muut pikkunälkään tarkoitetut naposteltavat erinomaisesti. Porkkanaa laitan ensi vuonna enemmän, ehdottomasti.


Punajuuria (Beta vulgaris 'Detroit') laitoin myös kaksi riviä. Osan olen jo nostanut nähdäkseni, miten ne voivat ja hyvin voivat. Miksi ihmeessä olen kuvitellut, että punajuuri olisi jotenkin vaikea? Siellähän se on mullassa kasvanut ja kypsynyt. Myös punajuuri kuuluu lempijuureksiini.

Tilan puutteen vuoksi kylvin vain yhtä salaattia eli tammenlehtisalaattia (Lactuca sativa 'Crispa Red Salad Bowl'). Jälleen kerralla ihan liikaa. Ikinä en opi säätelemään salaatinsiemeniä. Salaatti kasvaa ja nopeasti ja vaikka kuinka sitä söisi leivän päällä ja ruoan ohessa, ei kaikkea kasvimaalla kasvavaa ehdi sopivan tuoreena käyttämään. Nyt siis vinkiksi ensi vuotta ajatellen: mieluummin vaikka puoli riviä kerrallaan ja uusia kylvöjä tasaisin välein.


Mangoldia (Beta vulgarid) en ole aiemmin kasvattanut. Sitä aion kylvää ensi vuonnakin pelkästään jo sen kauniin ulkomuodon vuoksi. Kuinkahan monena iltana kiersin mangoldeja ja ihastelin niiden punaisia lehtiruoteja ilta-auringon valossa.

Salaattifenkoli (Foeniculum vulgare) oli tämän kesän upea löytö. Sitäkään en ole aiemmin kasvattanut, mutta jatkossa ihan varmasti. Nettikaupasta tilaamassani siemenpussissa ei ole lajikeen nimeä. Autuas olo -blogin Cherin vinkistä aion ensi kesänä hommata Zero Fino -lajiketta, josta pitäisi olla paremmat mahdollisuudet saada kunnon sato meidän valoisassa yössämme. Salaattifenkolin ihastuttava aniksen maku on hurmannut minut niin tehokkaasti, että tämä kasvi ansaitsee päästä jokakesäiseksi kylvettäväksi meidän kasvimaallemme.

Parsa - Asparagus officinalis 'Gijnlim'

Parsaakin (Asparagus officinalis 'Gijnlim') päätin kokeilla, kun sitä niin moni blogeissa keväällä kehui. Tarkoitus oli ostaa juurakot kevätmessuilta, mutta Helsingissä (Turussa parsaa oli, vaan olin jo ehtinyt hankkia) en niitä nähnyt, joten tilasin nettikaupasta. Kaikki 11.5. istuttamani parsat ovat lähteneet kasvuun, mutta sitä suositellaan korjattavan vasta kahden kolmen vuoden kuluttua, jotta se pääsee hyvin kasvamaan ja vahvistumaan.



Sipulia meillä oli avokasvimaan aikaan vuosittain, mutta viljelylaatikoiden aikakauteen siirryttyämme sipuli on jotenkin jäänyt. Tarkoituksella en nytkään sitä istuttanut, vaan kaupasta mukaan tarttui ikäänkuin kylkiäisenä istukassipulipussukka. Ajattelin, että se toimii hyvin kumppanuuskasvina ja tungin sipuleita muiden kasvien kylvösrivien väleihin. Aika hyvän sadon pari päivää sitten korjasin. Osa on pieniä, mutta valtaosa isohkoja ja hyväkuntoisia. Nyt sipulit ovat verkon päällä puuvajassa. Viikonlopun aikana on tarkoitus tuoda ne saunan lauteille kuivumaan.



Valkosipulista huolehtii Ukkokulta ja sen hän peitteli multaan jo viime syksynä. Lajikkeena on talvivalkosipuli Alexandra. Ukkokulta nosti loput valkosipulit maasta pari päivää sitten ja komeita ovat. En vain ole puuvajassa roikkuvaa satoa vielä ehtinyt kuvata. Aikaisempina vuosina meillä on ollut muita lajikkeita, mutta kuultuaan Alexandraa kovasti kehuttavan, Ukkokulta tilasi sitä ja kyllä se kannatti. Ei meidän enää aikoihin ole tarvinnut kaupasta valkosipulia ostaa. Siitä pitää huolen oma sato. Ja meillä valkosipulia sentään käytetään todella runsaasti.



Yrteistä kylvän joka kesä tilliä ja persiljaa. Tilli on kasvanut hyvin. Persilja on tänä vuonna itänyt huonosti ja itäneetkin ovat aika matalaa sorttia. Ruohosipulia kasvaa monessa paikassa niin syötäväksi kuin kukkiessaan ja muutenkin kasvaessaan ihasteltavaksi. Samoin lipstikka (levisticum officinale) kasvaa kasvimaalla ja sitä jo kerran leikkasin matalammaksi sen yltyessä kurkottelemaan taivasta. Lipstikkaa kuivaan käytettäväksi keittojen mausteena.


Tomaatti - Solanum lycopersicum 'Yellow Pearshaped'

Siemenet kylvin kasvimaalaatikoihin 22.5. ja peitin harsolla muut, paitsi parsa- ja kesäkukkalaatikot. Vaikka alkukesä oli kolea ja kesää saatiin odotella, siemenet itivät hyvin ja lähtivät reippaasti kasvuun. Alkuun joutui kastelemaan useammin, sillä kovin paljon ei itämisaikaan satanut. Heinä-elokuussa kastelusta ei sen sijaan ole tarvinnut huolehtia. Taivaalta vettä on tullut riittävästi. 

Ötökät eivät ole pahemmin haitanneet. Harvoin pääsee niin ehjälehtistä salaattia ja lehtikaalia kasvimaalta poimimaan, kuin mitä tänä kesänä on voinut tehdä. Tavallisia etanoita kasvimaalaatikoissa ei ole ollut juuri laisinkaan. Vasta elokuun runsaiden sateiden myötä kotilot ovat löytäneet tiensä myös kasvimaalle, mutta kovin suurta tuhoa ne eivät ole ehtineet tehdä, kun monen kasvin osalta sadonkorjuu on jo käynnissä. 



Pahoittelen, että tästä tuli varsinainen maratonpostaus, mutta en halunnut jakaa aihetta kahteen tai useampaan postaukseen, koska tarkoitus on käyttää tänä ensi ja ehkä muinakin keväinä itseäni opastavana muistiinpanona.

Tämä siemenkylvöjen tilinpäätös -idea on aika kiva ja uskon näistä yhteenvedoista olevan hyötyä myös tulevaisuudessa. Lämmin kiitos siis Piparmintulle vinkistä. Suosittelen idean työstämistä myös muille. Sitähän ei tarvitse juuri nyt toteuttaa, vaan jättää muhimaan vaikka sinne syksyn ja talven pimeisiin iltoihin.

46 kommenttia:

  1. Ihailtavan perusteellista kirjanpitoa. :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit! Puutarha on mieluisa harrastus, joten siksi paneudun siihen niin innolla.

      Poista
  2. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta:) Ihailtavan monipuolista syötävää on teillä kasvamassa. Minulla ei onnistunut taivasalla kuin kesäkurpitsa. Siitä tulee runsas sato, tosin kurpat jäävät aika pieniksi. Tomaatit eivät nyt ennätä kypsyä. Voi kun olisi se kasvihuone!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaattien kypsymisestä itsekin olen vähän huolestunut. Yöt ovat olleet kylmiä, joten parina yönä olen laittanut lämmön päälle. Siitä näyttäisi olevan apua, ja se vähentää myös kosteutta. Meidän kasvari on pieni kennokasvari, mutta on se parempi kuin ei mitään.

      Poista
  3. Olipas mielenkiintoinen postaus. Idea on kyllä tosi loistava. Täytyypä katsoa, jos itsekkin kerkiäsin tähän ideaan mukaan. Mukavan monipuolinen hyötypuutarha Sinulla <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvattamisen into nousee vuosi vuodelta. Seuraan muutamia blogeja, joissa hyötykasveilla on iso rooli ja se tuppaa tarttumaan.
      Minusta tämä Piparminttu idea oli kiva. Tee ihmeessä oma tilinpäätös. Sillähän ei sinänsä ole mikään kiire.

      Poista
  4. Aivan hengästyttävä postaus. Mikä määrä ja tyä nuas kaikis o.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Aika vähän töitä nuo ovat tänä kesänä teettäneet, kun taivas on hoitanut kastelunkin niin hyvin.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Kiitos Ritva! Kiva, jos tykkäsit. Ja kiitos myös siitä, että käyt niin ahkerasti blogiani kommentoimassa. Ilahdun joka kerran yhtä paljon.

      Poista
  6. Minäkin ihailen aina kattavaa kirjanpitoasi kasvien suhteen. Ja kuinka mukava onkaan seuraavan kasvukauden tai pidemmänkin ajanjakson/vuoden jälkeen käydä muistiinpanoista katsomassa ja tarkistamassa mistä hyöty- tai koristekasvista on ollut positiiviset ja hyvät kokemukset. Muistiinpanoistasi on varmasti hyötyä itsesi lisäksi, myös monelle muulle tarhurille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Kummallista, miten välillä tuntuu, etten yhtään jaksa kirjoittaa tai sanoa mistään mitään. Sitten istun koneen ääreen ja juttua alkaa tulla. Sitä mukavampaa, jos myös joku toinen niistä tavalla tai toisella hyötyy.

      Poista
  7. On siulla hyvä kirjanpito, suap aina tarkistoo, mitä on millonkin tehty ja miten on kasvanu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään tehdä kaikenlaisia muistiinpanoja ja listoja. Aina ne eivät ole kovin tarkkoja ja ajantasaisia, mutta punainen lanka sieltä yleensä löytyy.

      Poista
  8. Olet sinä innokas pitämään kirjanpitoa, varmasti mielenkiintoinen seurata.
    On sulla kyllä monenmoista kasvamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä kesänä oli kiva ja helppo kasvattaa. Taivaalta tuli vettä, eivätkä ötököitä liiaksi haitanneet. Olimme paljon kotosalla, joten aikaakin oli riittävästi.

      Poista
  9. Hyvin olet kasvimaan kylvökset listannut ja hyvin ovat kasvit tuottaneet tulosta.
    Ihaillen luin postauksesi, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kiitos Molley! Vaikka kesä ei ole ollut säiden eikä monien muidenkaan asioiden puolesta paras mahdollinen, ovat hyötykasviviljelmät tuottaneet runsaasti iloa.

      Poista
  10. Onpa sinulla hieno kirjanpito! Pitää ottaa tästä myös hieman mallia, niin ei tarvitse jälkeenpäin arvailla mitä on tullut kasvatettua :) Oma listani on toki vielä melko paljon suppeampi... Paljon olet saanut myös satoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ottanut tavaksi kirjata asioita muistiin, sillä jälkeenpäin en monia asioita muuten muista. Tietojen vertaileminen on kivaa ja muistiinpanoista on paljon hyötyä seuraavina vuosina. Olen iloinen, jos vinkeistäni on jotain hyötyä. Vapaasti saa niitä ottaa käyttöön.

      Poista
  11. Mitä tarkkuutta, ei voi kuin ihailla. Kiitos vinkistä, en älynnyt, että kurpitsaa voi pakastaa. Nyt tiedän, mitä teen ylituotannolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsaa voi hyvin pakastaa. Kun sen pilkkoo tai raastaa, se menee pienempään tilaan ja on helppo sujauttaa vaikka keittokattilaan.

      Poista
  12. tämä kaksi osainen postauksesi oli todella mieluista luettavaa, kiitos niistä Between!

    VastaaPoista
  13. Olipa kattava katsaus, ja paljon monipuolista syötävää onnistunut hyvin. Olet oikea tehopakkaus! Missäpäin Espoota liikuskelet ruususen kanssa? Itse pyyhällän arkisin Leppävaarassa. Mitä tahtoisit vastalahjukseksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käyn hoitamassa vanhempiani Espoon keskuksessa ja asiaa on milloin mihinkin suuntaan. Voin tuoda ruusut myös Leppävaaraan. En todellakaan tarvitse mitään vastalahjaa. Unohda sellaiset jutut. Jatketaan treffien sopimista s-postissa betweenland@gmail.com.

      Poista
  14. Maratonpostaus ei haittaa kun on mielenkiintoista asiaa! Kiva lukea kylvöksistä ja sadosta. Itse olen niin pettynyt omaani. Porkkanat ja Punajuuret ja Lehtikaalit ovat voineet hyvin, mutta tomaatit taidan kerätä sisään kypsymään ja kurkkuviljelmät heittää jo pois. Ei niistä kurkkuja tule, ainakaan maukkaita. Kesäkurpitsoista olen päässyt nauttimaan, ne on helppoja. Ensi vuonna taidan pysyä perusviljelmissä, niin huomio kiinnittyy hoitamiseen eikä touhottamiseen.... Tai katsotaan kun kevät tulee ja siemenkylvöt alkaa :) Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä kesänä minulla on ollut hyötykasvien suhteen ilmeisen hyvä tuuri, sillä kovin paljon eri tavoin en ole muihin vuosiin verrattuna mitään tehnyt. Tomaattien kasvattaminen on aika kinkkistä, eikä niistä mitään huippusatoa tule. Työmäärään nähden tomaattia ei kannattaisi kasvattaa laisinkaan, mutta keväällä kaikki vaiva on unohtunut tyystin. Ehkä siirryn kokonaan kurkkuun, sillä se tuntuu onnistuvan helpommin ja tuottavan hyvin satoa.
      Jotenkin sitä aina onnistuu niin kovin kaikesta, mutta ehkä olisi parempi keskittyä siihen, mikä onnistuu ja on itselle parasta. Vaan arvaa vain, muistanko keväällä tällaisia edes sanoneeni.

      Poista
  15. Kiinnostavaa lukea kokemuksista! Josko ensi vuonna ehtisin itsekin paremmin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on nyt ollut ihan toisenlaista tekemistä, mutta kunhan saat opinnot päätökseen, on varmasti taas aikaa muullekin.

      Poista
  16. Kiva postaus! Minäkin olen huomannut, että kurpitsat pilaantuvat sateessa ennen kuin ehtivät minkään kokoisiksi :( Olen miettinyt, että pitäisikö kukat nyppiä pois, kiitos tiedosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan kaikkiin kurpitsoihin se kukkien nyppiminenkään ei ole auttanut. Harvinaisen monta kurpitsaa on mädäntynyt ennen, kuin on edes kunnolla kasvanut.

      Poista
  17. Kylläpä olikin monenmoista hyötykasia. Ihailtava lajitelma vaikka mitä herkkuja! Jonkun pikkutomaatin haluaisin sinne kukkahuoneeseen ensi kesänä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokin kirsikkatomaatti voisi olla hyvä valinta kukkahuoneeseesi. Monilla niistä on aika maltillinen kasvutapa ja tuottavat herkullisia hedelmiä melkeinpä paremmin, kuin nuo isot runkotomaatit.

      Poista
  18. Mielenkiintoinen postaus ja monelle muillekin hyödyksi, etenkin minulle. Minä olen vasta-alkaja laatikkoviljelyssä, mutta opetellaan ja mikä tässä on oppia kun tehdään valmiit muistiinpanot. Hyvää loppuviikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila! Olen kovasti tyytyväinen tuohon laatikkoviljelyyn. Yllätyin siitä, miten hyvin esimerkiksi juurekset niissä kasvoivat. Tämä kesä on kyllä hyötyviljelynkin kannalta ollut aika helppo kesä, kun tuhohyönteisiä on ollut niin vähän.

      Poista
  19. Tällainen tilinpäätöspostaus on omaan käyttöön todella hyödyllinen. Hyötyä on toki muillekin hyvien vinkkien ja kokemusten muodossa. Tästä näkee myös, miten monipuolisen kasvislisän voi saada omasta puutarhasta - onko se sitten helppoa tai edullista, sillä ei ole mitään merkitystä, hyvää ainakin on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka helppoa puutarhaa haluaa, ei kasvata mitään. Oman puutarhan satoa on niin mukava hakea ja syödä. Ei siinä edes tule ajatelleeksi helppoutta tai hintaa.

      Poista
  20. Melko omavarasesti voitte siellä elellä, ihanaa satoa. Minullakin Tigerella kasvoi hyvin, mutta nyt kun on niin pimeää ja viileää en tiedä ehtivätkö kypsyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt saisi tosiaankin paistaa jonkun aikaa taivaan täydeltä, jotta tomaatit saisivat voimaa kypsymiseen.

      Poista
  21. Mukavalle vaikuttaa!
    Omasta hyötykasvikokeilusta ei taida jäädä muuta kuin kokeilun ilo(?)
    Ei vaan, ensi vuonna uusi yritys mm. valkosipulin kanssa, lehtikaalia pitää olla useampi taimi, jotta kerralla saa tarpeeksi satoa. Ruukkutomaattini ovat ihan vihreitä, chilit puoliso toi jo sisälle. Niissä on hurjasti raakileita..
    Harmittaa vähän tuo valkosipulin epäonnistuminen. Mekin käytetään sitä paljon. Ilmeisesti valitsin väärän lavan. Noita lavoja on vähän puolivarjossa ja sitten auringossa. Olisi pitänyt laittaa aurinkoon...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä valkosipuli ja koko kasvimaa on nyt tontin aurinkoisimmassa paikassa, millä varmasti oli myös vaikutusta sadon onnistumiseen. Aikamoista kantapään kautta oppimista kaikki kasvattaminen tuntuu olevan. Eikä riitä, että itse teet kaiken oikein. Luonto kun laittaa omat näppinsä siihenkin soppaan.
      Ensi keväänä sinulla on upea kasvari käytössäsi. Se tuo ihan oman hienon lisänsä kasvatukseen.

      Poista
  22. Sinulla onkin monellaista syötävää Kurpitsaa on minullakin ja paljo tulisi kurpitsaa mutta suuriin osa mätänee jo alkuvaiheessa kun jatkuvasti sataa
    Samoin on tomattien kassa Tomattia olisi hyvin paljon mutta on vain vähän kupsyneet tomatti vaatii aurinkoa ja lämpöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsasato olisi tosiaan ollut moninkertainen, jollei niin paljon siitä olisi mädäntynyt. Nytkin sataa, joten pienet kurpitsavauvat varmasti menevät taas pilalle.
      Toivotaan nyt runsaasti aurinkoa syyskuulle, jotta tomaatit ehtivät kypsyä. Ja kyllähän se aurinko meille ihmisillekin hyvää tekee.

      Poista
  23. Monenlaista hyötykasvia olet kasvattanut, olipa taas mielenkiintoinen tietopaketti. Tomaateista totesin tänä vuonna myös Gardener's Delightin paljon helpommaksi kuin Tanskan viennin (minulla olikin vain näitä kahta lajiketta). Kurkkujen homehtuminen/mätäneminen vaivaa täälläkin.
    Ovatko kurpitsasi ulkona vai kasvihuoneessa? Reipasta kasvua nimittäin!
    Hyvä vinkki leikellä porkkanaa iltanaposteltavaksi, täytyykin muistaa tämä ensi vuonna. Kuten myös kylvää tilliä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gardener's Delight on minustakin hyvä tomaatti. Luultavasti jätän tanskanviennit ja muut isot tomaatit jatkossa kokonaan pois. No, ehkä yksi Tigerella, koska se on ensimmäinen tomaatti, jota koskaan olen viljellyt. Sen kirjava ulkomuoto herättää sympatioita.
      Kurpitsat ovat ihan ulkona viljelylaatikossa, kuten joka vuosi. Ne pärjää hyvin ulkona ja kasvu on usein niin runsasta, ettei pieni kasvihuone niille riittäisi alkuunkaan.
      Meidän kasvimaatila on sen verran pieni, ettei mitään kasvatettavaa mahdu ylenmäärin. Siksi porkkanoitakin riittä lähinnä naposteltavaksi.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!