Sivut

keskiviikko 15. tammikuuta 2020

Mijas pueblo - ihastuttava valkoinen kylä


Muutaman kilometrin päässä Fuengirolasta, vuorille päin, sijaitsee ihastuttava valkoinen kylä Mijas pueblo. Siellä kannattaa käydä ihan kiireettä kiertämässä ja katselemassa. Kylään pääsee helposti bussilla, eikä automatkakaan hankala ole. Malagan maakuntaan kuuluva Mijasin kunta on laaja alue ja osittain se on kasvanut kiinni mm. Fuengirolaan. Historiallinen keskus Mijas pueblo on 400 metriä merenpinnan yläpuolella, vuoren rinteillä ja juuri sitä paikkaa tässä postauksessa ihastelen.


Kylän sydämeen ei ehkä kannata omalla autolla mennä, sillä pysäköintipaikat ovat kortilla. Kuvassa näkyvän kaupungintalon läheisyydessä on parkkipaikkoja ja  vasemmalla puolella olevassa parkkitalossa euron hinnalla löytyi hyvin tilaa. Tosin kesäaikaan tilanne saattaa olla toinen. Pysäköintitalosta pääsi hissillä suoraan turisti-infon viereen ja vastapäätä Plaza Virgen de La Pena -aukiota.


Turisti-infosta saimme kylän kartan, jossa yllätykseksemme tekstit olivat myös suomeksi ja ruotsiksi. Vieressä on myös siistit vessat. Ukkokultaa käsipesulta odottaessani kuvasin kaupungintalon muurissa olevaa keramiikkatyötä, josta löytyi hauskoja yksityiskohtia.


Kylässä toimii burro-taksi eli aasikyydillä pääsee tutustumaan nähtävyyksiin. Turistit pyysivät 60-luvulla aasien kanssa töistä palaavia työntekijöitä kuvattaviksi tai kuljettamaan heitä aasilla. Ansaitut juomarahat ylittivät palkat, jolloin aasikuljetuksista syntyi uusi ammatti.


Me tyydyimme ottamaan toisistamme kuvat yllä näkyvällä aasipatsaalla ratsastaen. Patsas on nimenomaan kuvaamista varten paikalla ja sen päälle pääsee kätevästi kapuamaan portaita pitkin. Tämän tukevan aasin selkäkin taitaa kestää turisteja paremmin, kuin elävät aasit.


Mijas on julistettu 1969 historiallis-taiteelliseksi kyläksi. Monet asuintalot on muutettu kaupoiksi, taidemyymälöiksi, ravintoloiksi ja baareiksi. Nahkatuotteita, keramiikkaa ja kaikenlaista on myynnissä. Miljöö on todella viehättävä, enkä missään törmännyt tyrkyttämiseen. Ihan rauhassa sai katsella.




Tapamme mukaan olimme liikenteessä aamulla. Kaupat aukeavat yleensä kymmeneltä ja siihen saakka kaduillakin on varsin rauhallista. Mijas on korkeasesongin aikaan taatusti täynnä ihmisiä, mutta nyt oli mukavan väljää.





Turisti-infossa saimme vinkin, millainen lenkki kannattaa kiertää nähdäkseen parhaimmat kohteet. Minusta koko paikka oli yhtä nähtävyyttä ja olisin voinut kierrellä siellä pidempäänkin. Harmiksemme vuokra-auto piti palauttaa iltapäivällä, joten aika oli hiukan kortilla.


Compasin näköalapaikka on lähellä, joten sinne suuntasimme ensimmäisenä.




Näköalapaikalla sijaitsee myös Virgen De la Pena eli Kiven neitsyen kappeli. Sen on kaivanut kallioon 1600-luvulla karmeliittamunkki. Kappelissa on Mijaksen suojelupyhimyksen Virgen De la Penan kuva, jonka legendan mukaan löysivät kyyhkysen paikalle ohjaamat kaksi lapsipaimenta.


Maisema alas rannikolle on huikea.





Vanhojen muurien ympäröimällä aukiolla, kappelin edessä on viehättävä puisto suihkulähteineen ja lukuisine kivipenkkeineen.





Plaza de la Constitución on aukiona yhtä viehättävä, kuin koko kaupunki. Marmorinveistäjä Galiano rakensi nykyisen lähteen ja kivipenkit, jotka tulva vei mennessään marraskuussa 1884.



Muurien reunustamaan rinteeseen on perustettu puutarha lukuisine kasveineen. Ensimmäiset numeroidut kasvitaulut olivat jo kadun reunalla ennen härkätaisteluareenalle saapumista.


Kasveista kiinnostuneen kannattaa kiertää koko puutarha. Alue ei oli kovin suuri, kasvikyltit ovat kauniisti toteutettuja ja puutarhassa saa hyvin nimen lukuisille kasveille, joita on tullut nähtyä katujen varsilla ja puistoissa. Puutarhat on suunniteltu kukkimaan ympäri vuoden.




Kylässä on paljon mielenkiintoista nähtävää. Ovaalin muotoinen härkätaisteluareena, jossa järjestetään turisteille show-esityksiä ja jossa sijaitsee härkätaistelumuseo. Suklaatehtaassa pääsee esittelykierrokselle. Lukuisia museoita ja buurilais-foinikialaiselta ajanjaksolta peräisin olevien rakennelmien päälle perustettu Mijasin linnoitus.





Jos vain joskus toisenkin kerran Aurinkorannikolle menen, Mijasia varten varaan enemmän aikaa. Voisin hyvinkin jopa asua siellä pari päivää hotellissa, vaikka alhaalta rannikolta ei ole matka eikä mikään käydä Mijas pueblossa päivittäin. Valkoisia kyliä toki Espanjassa on monia. Mijas oli sopivasti tavoitettavissa.


Ihan viimeiseksi postaukseksi ei tämäkään vielä taida jäädä. Lumettomuudesta huolimatta pihalla tapahtuu nyt niin vähän, että ennen kylvöjen alkamista voi hetken aikaa jorista vaikka lomasta.

Lomamatkan edelliset postaukset:

5.1. Joulu appelsiinipuun katveessa 
7.1.  Ylös alas Andalusiassa eli patikointi Caminito del Reyllä
9.1.  Maisteluvuorossa Malagan puutarhoja
11.1.  Eläimellistä menoa
13.1. Korkealta näkee kauas - Ronda ja Gibraltar