maanantai 13. tammikuuta 2020

Korkealta näkee kauas - Ronda ja Gibraltar


Saatuamme auton vuokrattua, suunta vuorille oli selvä. Ostamani tiekartta auttoi suunnistuksessa. Ajoimme ensin Fuengirolasta Marbellaan, jonka jälkeen löytyi viitoitus tielle 397 Rondaan. Ennen tien valmistumista Ronda oli aika eristyksissä, mutta tien valmistumisen jälkeen rannikolta pääsee Rondaan noin tunnissa.


Matka Rondaan oli huikean hieno. Enimmäkseen nopeusrajoitus on 60 km/h. Tie kiemurteli vuoren rinteessä, välillä noustiin ylös, välillä laskettiin vähän alas. Ajoittain korvat menivät lukkoon. Tie on hyväkuntoinen, mutta näkyvyys huono, koska pitkiä suoria ei pahemmin ole. Uskalikot yltyivät silti ohittamaan, jopa viisi autoa kerrallaan. Meillä ei niin kiire ollut.

Puente Nuevo - Uusi silta, valmistunut 1793.

Ronda on kaupunki Espanjan Andalusiassa Málagan maakunnassa. Kaupungissa on noin 35 000 asukasta, ja se on yksi seudun valkoisista kylistä, pueblos blancos.
Ronda on rakennettu korkealle Serranía de Rondan vuoristoon. Kaupungin halkaisee 120 metriä syvä El Tajo -rotko, jonka yli on rakennettu 1700-luvulla Puente Nuevo -silta. Rotkon pohjalla virtaa Guadalevínjoki. Rotkon eteläpuolella sijaitsee maurien rakentama vanhakaupunki (La Ciudad) kapeine kujineen ja pohjoispuolella sijaitsevat uudemmat rakennukset.

Rondassa sijaitsee yksi Espanjan vanhimmista härkätaisteluareenoista, vuonna 1785 valmistunut Plaza de Toros de Ronda. Rondan vuonna 1572 perustetussa kuninkaallisessa ratsastusakatemiassa Real Maestranza de Caballería de Rondassa on saanut alkunsa nykyaikainen härkätaisteluperinne. Lähde Wikipedia


Rondassa kannattaa käydä. Siellä on paljon historiallista nähtävää, joten parempi ehkä olisi yöpyä yksi tai kaksi yötä kaupungissa. Me olimme siellä uudenvuoden aattona ja niin siellä oli miljoona muutakin ihmistä. Ihmispaljous, jonka joukossa joutui etsimään jalansijaa, alkoi aika pian tuskastuttaa. Se laimensi innostusta.


Jätimme auton Rondan uudemmassa osassa sijaitsevaan parkkitaloon. Aika lähellä rautatieasemaa. Myöhemmin totesimme, että lähempänäkin olisi ollut pysäköintipaikkoja, mutta laskimme varman päälle. Pysäköintipaikan etsiminen kapeilla ja ahtailla kaduilla on tylsää.


Turisti-info on härkätaisteluareenan toisella puolella. Info ja tärkeät nähtävyydeet on viitoitettu hyvin. Infosta saimme hyvän kartan ja opastusta, millaisen lenkin kävelemällä näkee tärkeimmät nähtävyydet. Karttoja oli toki myytävänä myös lukuisissa matkamuistomyymälöissä.


Vasemmalla, rinteessä sijaitsee Jardines de Cuenca. Tuohon ruusupuutarhaan pääsee helposti uuden sillan kupeesta kävelemällä muutamien pikkukatujen kautta, kunnes rinne tulee vastaan. Puutarhassa on helppo kulkea, sillä tasanteita on riittävästi ja tasanteilla varjostavia puita ja penkkejä. Ylös täytyy tulla joko samaa reittiä tai jatkaa vanhalle sillalle ja kiertää sieltä rotkon toiselle puolelle. Kannattaa kyllä kävellä. Kaupunki on jakautunut kahteen ja vanhalla puolella on paljon nähtävää.

Tässä vaiheessa olemme jo ylittäneet vanhan sillan ja kavunneet jonkin matkaa ylöspäin rotkon toisella puolella.Aikamme Rondassa käveltyämme ja katseltuamme päätimme lähteä pois. Tungos oli aivan liikaa meille. Näimme tärkeimmän eli rotkon kahta puolta rakennetun kaupungin ja monet merkittävät rakennukset sekä muistomerkit.


Paluumatkalla pysähdyimme parissakin paikassa ihastelemaan vuoria ja mahtavia korkeuseroja. Näköalapaikkoja oli useampia ja niihin saattoi helposti pysäyttää auton.Gibraltar

The Rock näkyvissä

Fuengirolasta on runsaan tunnin ajomatka Gibraltarille, joten pitihin niinkin erikoisessa paikassa käydä. Gibraltarin vuori eli The Rock, kuten paikalliset sitä kutsuvat, näkyy jo pitkältä La Linean kaupunkia lähestyttäessä. La Linea de la Concepcion on rajakaupunki Espanjan puolella. Tarkoituksemme oli jättää auto sinne parkkiin vierailun ajaksi.


Maksullinen ja aidattu pysäköintialue löytyi läheltä rajatarkastusta. Kadun varreltakin olisi varmasti parkkipaikka löytynyt, mutta valitsimme yksinekertaisimman ratkaisun.  

Passitarkastuksen jälkeen vuorossa oli kävely kaupunkiin ja se tapahtuu halki lentokentän. Liikenne pysäytetään lentokoneiden nousujen ja laskujen ajaksi, mutta nyt ei sellaisia ollut tiedossa.


 Kaupungin kartta oli heti meitä vastassa käveltyämme ulos passintarkastuksesta.


Rakennukset, kasvit ja maisema ei kovin paljon espanjan puolesta muuttunut, mutta kilpien tekstit ja moni muu viestitti heti siitä, että olemme brittien maaperällä.


Vasemman puoleisesta liikenteestä varoittavista teksteistä huolimatta liikenne Gibraltarilla on oikeanpuoleista, koska sillä on maaraja Espanjan kanssa.


Aika pian kaupunkiin saavuttuamme huomasimme, että siellä on todella hiljaista. Syynä oli uudenvuoden päivä, joka on paikallinen pyhäpäivä, kuten se on Espanjankin puolella.


Turistiksi meidät tunnistanut pikkubussikuljettaja alkoi heti kauppaamaan kierroksia autollaan. Hinta 25 €/hlö tuntui meistä kovalta ja totesimme kaverille selviävämme omin voimin.


Main street eli pääkatu oli hiljainen ja kaikki kaupat ja ravintolat kiinni. Turisteja alkoi tulla pian perässämme, mutta mitään suurta valtausta ei näkynyt. Minua harmitti pyhäpäivän sulkeutuneisuus ja tieto siitä, ettei kaapelihissikään ole toiminnassa. Näytti siltä, etten pääsisi ylös katsomaan maisemia ja apinoita.


Kartasta katsoin, että pääkatua edetessämme tulisimme pian aukiolla. Siellä olisi jälleen pikkubussien joukko turisteja odottamassa. Valmistauduin henkisesti maksamaan sen viisikymppiä päästäksemme ylös.


Pikkubusseihin mahtui seitsemän henkilöä. Meidän lisäksemme vasta osakalainen poika oli ilmoittautunut matkustajaksi. Kuski yritti puhua neljän hengen seuruetta ympäri, mutta kova hinta ja käteisen puute jarrutti heidän päätöstään. Korttimaksu ei käynyt. Lopulta vanhin seurueesta sanoi käyvänsä automaatilla hakemassa käteistä ja lopulta pääsimme matkaan.

Vasemmalla Marokko/Afrikka, oikealla Algeciras/Espanja ja välissä pilkottaa Atlanti

Kuski osoittautui erinomaiseksi oppaaksi. Murteellisella englannillaan hän kertoi meille Gibraltarista faktaa, jota sävytti pienillä tarinoillaan. Ensimmäinen pysähdyspaikka oli näköalapaikalla, josta näimme Afrikkaan ja Atlantille.


Matka jatkui pikkubussille ylemmäs, jossa sijaitse sekä näköalapaikka, että magotti-apinoiden porukka. Apinoita ei saa missään tapauksessa koskea eikä syöttää. Niille on järjestetty ruokaa. Opas on päivittäisten retkiensä vuoksi tullut apinoiden kanssa tutuksi ja hän salli apinoiden kiivetä hartioilleen.

Turistiin ihastunut apina..

Opas järjesti mahdollisuuden kuvauttaa itsensä apina sylissään. Kädet laitettiin eteen tiettyyn asentoon, jolloin apina hyppäsi oppaan olkapäiltä käsille. Sitten vain vikkelästi kuva. Kuvan henkilö ei kuulunut meidän ryhmään.


Magotti eli berberiapina (Macaca sylvanus) on Pohjois-Afrikassa ja Gibraltarilla elävä makakien sukuun kuuluva apinalaji. Se on Euroopan ainoa luonnonvarainen apinalaji ihmisen lisäksi. Lähde: Wikipedia


Ylhäältä oli komeat näkymät alas.


Apinoita vilisi kaikkialla. Ihan rauhassa niiltä sai kyllä olla ja kulkea.


Alhaalla näkyy Gibraltarin kaupunki. Aivan kallion kupeessa on vanha osuus ja siitä rantaan päin kaikki korkeammat ovat uudempaa rakennuskantaa. Gibraltarinvuori on luonnosuojelualuetta, joten sinne ei saa enää rakentaa mitään. Joitakin huviloita on rinteessä, mutta ne on rakennettu ennen luonnonsuojelualuemääräystä. Koska maata ei käytännössä ole, sitä vallataan mereltä.


Tämä lippuyhdistelmä saattaa pian olla historiaa. Mikäli brexit toteutuu, poistuu EU:n lippu salosta.


Alhaalla näkyy lentokenttä, jonka poikki liikenne Gibraltarille kulkee. Kerrostalon kuvan yläreunassa ovat jo Espanjan puolella. Kiitoradan pituus on vajaa 3 kilometriä. Sinne laskeutuu päivittäin 3-4 konetta. Pääasiassa sotilaskoneita, sillä Gibraltar on strategisesti sotilasalue.


Tullessamme alas Gibraltarinvuorelta, opas näytti meille komean puun. Se on Kanariantraakkipuu (Dracaena draco). Bussista ulos hypättyämme palasimme katsomaan komeaa puuta. Paikka oli niin ahdas, ettei puun kuvaaminen ollut ihan helppoa.

Gibraltarinvuoren eteläosassa olisi ollut  kasvitieteellinen puutarha eli Alamedan puisto. Valitettavasti sekin oli kiinni pyhäpäivän vuoksi.

Itse Gibraltarin kaupunki oli minusta vähän kulahtanut, enkä nähnyt missään kauniita kokonaisuuksia. Päätimme lähteä vähitellen kohti rajaa, mutta sitä ennen teki mieli syödä jotain.

Ehdin kuvata, ennenkuin annos oli syöty.

Englannissa kun olemme, niin fish and chips maistuisi. Torin laidalla oli pari kuppilaa auki. Tilasimme fish and chips -annokset. Minä smallin ja Ukkokulta mediumin, tosin lopputulos oli kummallakin tismalleen saman kokoinen. Kovin kummoinen kulinaarinen elämys ruoka ei ollut, mutta kyllä se nälän taltutti.Kohti rajaa kulkiessamme edessä oli iso parkkitalo, jonka laidat viherkasvit olivat täyttäneet. Piti oikein mennä lähemmäs katsomaan.


Enpä tunnistanut kaseveja  Jotain köynnöstä ja jotain riippuvaa.


Sinne jää Gibraltarinvuori, joka on 426 metriä korkea kalkkikivivuori ja Gibraltarin näkyvin maamerkki. Se on kuulunut Britannialle vuodesta 1713. Tulipa käytyä.


Kotiin illaksi eli tässä tapauksessa Fuengirolaan. Vielä tulee postaus tai pari.

12.1. Meidän joulumme Espanjassa

36 kommenttia:

 1. Kiitos taas tästä matkasta kanssasi! Ronda vaikutti erittäin kiinnostavalta, tosin mielummin ilman tungosta. Vanhat kaupungit ovat aina kiinnostavia ja ihmetyttää, miten tuokin ”uusi” silta on rakennettu tuohon maailmanaikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ronda on kiinnostava ja vierailun arvoinen paikka. Ehkä sinne kannattaa kuitenkin mennä keskellä viikkoa eikä minkään korkeasesongin aikaan.
   Monessa paikassa tuli ihmeteltyä, miten kummassa ihmiset ovat aikoinaan kyenneet rakentamaan niin vaikeisiin paikkoihin niin hienoja rakennelmia. Työvoimaa on varmasti ollut helposti ja edullisesti, mutta työvälineiden kanssa on kekseliäisyys kovilla.

   Poista
 2. Paljon ehditte tehdä ja nähdä, eikä tässä siis ollut kaikki!
  Ronda on niin viehättävä, mutta omakin kokemus on, että joutuu kulkemaan turistilaumassa, vaikka ei haluaisi. Miltähän paikallisista tuntuu, kun kadut ovat jatkuvasti täynnä turisteja. Yöpymisajatus onkin siksi loistava, sillä varmaan 99 % ovat päiväkävijöitä ja häipyvät illan tultua. Silloin saisi kaupungista nautiskella omassa rauhassa ja saada jotakin omakohtaista tuntumaakin, jota ei hälinässä saa. Tai sellainen kokemus mulla on Italian San Gimignanosta, jossa yövyimme - illalla tuntui, että se oli meidän, vaikka olihan siellä muitakin, mutta ihanan rauhallista.
  Gibraltar näyttää ja kuulostaa kiinnostavalta - harmi, että niin moni paikka oli kiinni. Onneksi saitte ruokaa! Nälkäisenä hermo menee ;-)
  Britanniassa muuten lukee suojateiden alussa look right ;-)
  Gibraltarilla olisikin kiva joskus käydä. Englantilaisen ystävättäreni tytär oli siellä joskus töissä sotilassairaanhoitajana, mutta en hirveästi kysellyt, millaista siellä oli. Paitsi että oli hyvä sää ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytännössä olimme kaiken aikaa liikkeellä. Näin jälkikäteen olen huomannut, että moni mielenkiintoinen paikka jäi kokematta. Vaan onpa syy lähteä uudelleen.
   Rondassa olisin mielelläni viettänyt pidemmänkin ajan ja tutkinut paikkoja tarkemmin. Siellä on hotelleja, joissa yöpymällä voisi paremmin nauttia kaupungista. Valtaosa turisteista oli todennäköisesti läpiajoretkellä Sevillasta käsin, sillä tilausbusseja tuli ja meni. Todella paljon oli aasialaisia matkailijoita. Talviaikaan paikallisetkin taitavat reissata enemmän, kun ei tarvitse passata muualta tulleita turisteja.

   Gibraltarin tilanne on brexitin vuoksi avoin. Opas sanoi, että he pelkäävät kaaosta, sillä espanjan puolelta tulee päivittäin suuri määrä ihmisiä töihin Gibraltarille. Jollei järkevää sopimusta saada brexitin suhteen aikaan, Gibraltarin elämä pysähtyy.

   Minä tyhmä pysähdyin ihmettelemään suojatien tekstiä, enkä tajunnut, että ihan oikeinhan siinä luki. Hyvä, että korjasit.

   Oppaan mukaan Gibraltar on asukkaiden mielestä oikea paratiisi. Muunkin kuin ilman suhteen. Kyllä se vierailun arvoinen ja mielenkiintoinen paikka on, mutta ei uudenvuodenpäivänä. Itseämme saamme syyttää, ettemme tutkinut asiaa paremmin.

   Poista
 3. Te olette tosiaan olleet ahkeria nähtävyyksien kiertelijöitä. Näin paljon paikkoja kahteen viikkoon!
  Ronda on tosi kaunis paikka. Olen käynnyt siellä muutaman kerran. Viimeksi minä vähän mokasin parkkitalon hintoja katsellessa. Katsoin, että parkki maksaa 40 senttiä minuutilta. Siksi emme kauaa viitsineet kierrellä siellä. Takaisin tultuamme näimme, että nollan paikka oli vilissyt silmissäni ja hinta oli 0,04 € minuutilta. Eli turhaa kiirehdimme.
  Seuraavalla kerralla voisi katsella jopa tuota ruusupuistoa.

  Ajelimme myös Gibraltarin toiselle puolen joulukuussa. Emme aamulla lähtiessämme vielä suunnitelleet sinne menoa ja unohdimme passit matkasta. Ehkä ensi viikolla käymme siellä, kun meille tulee vieraita Suomesta. Olisihan se hauska päästä katsomaan niin erikoista saarta, kun olemme näin lähellä. Tuolta meidän vuorelta se näkyykin ihan selvästi.

  Täällä Espanjassakin saa varautua tosiaan pyhäpäivinä, että moni paikka on kiinni. Uuden vuoden aattonakin todella moni ravintola oli kiinni. Muutenhan täällä on kaikki paikat ihan yömyöhälle auki, vaikkakin siestan aikaan ne saattavatkin olla kiinni keskellä päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on aina reissuillamme tapana koluta mahdollisimman paljon mielenkiintoisilta tuntuvia paikkoja. Hotellit ovat harvoin niin miellyttäviä, että niissä jaksaa pitkään loisia.

   Luultavasti Rondasta saakin enemmän irti siten, että käy siellä useamman kerran. Ensimmäisellä kerralla aikaa kuluu ihmettelyyn ja harhailemiseen. Toisella osaisi ehkä jo hiukan valita, mitä ehdottomasti haluaa nähdä. Ruusupuutarha on varmasti myöhemmin keväällä kaunis. Köynnösruusut olivat nyt lehdettömiä ja muutkin ruusut vähemmän näyttäviä. Ruusupuiston paikka rinteessä sinänsä on jo upea ja kokemisen arvoinen.

   Gibraltar on näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka, kunhan ei mene sinne moisena superpyhänä, kuten me. Muista sitten tutkia myös paikallinen kasvitieteellinen, mikäli Gibraltarille menette.

   Huomasin, että Espanjassa aamuisin elämä käynnistyi paljon meitä myöhemmin. Aamuvirkkuina olimme jo pitkällä, kun kaupat ja muut paikat vasta avautuivat. Siestan aikaan kannattaa itsekin viettää siestaa, mutta illalla siellä elämää riitti ihan toiseen malliin, kuin kotona.

   Poista
 4. Onpa huikeita kuvia! Auton kun vuokraa, pääsee kauemmaksikin kiertelemään. Olisi kivaa käydä joskus tuolla. Paitsi mun korkeanpaikankammo...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auton vuokraaminen on hyvä idea ja tuo paljon enemmän mahdollisuuksia nähdä paikkoja. Rondaan pääsee myös bussilla ja junalla. Hetken pohdimme junalla menemistä, mutta päädyimme sitten ajelemaan sinne itse.
   Ronda saattaa olla helpompi kohde korkeanpaikan kammoisellekin. Kaupungilla oli mahdollista kävellä ilman, että tarvitsi kurkkia rotkon syvyyksiin.

   Poista
 5. Minä myös ihmettelin rakennusten paikkoja aivan korkeiden kallioseinien reunalla. Huikeat näköalat niistä tietty on ympäristöön. Onko niin, että alhaalla laaksossa sitten oli viljelykset, ja ylhäällä vuorilla kaupunki suojassa mahdollisilta vihollisilta.
  Mukavaa, että teillä oli hieno lomareissu. Matkakuumehan näistä kuvista tulee itsellekin...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti moni korkea paikka on aikoinaan valikoitunut asutuksille puolustuksellisuuden vuoksi. Puolustusmuurien päälle ja sisälle nuo vanhat kaupungit ovat rakentuneet. Espanjan Andalusia on aika vuoristoista seutua, joten siellä laaksot ovat ymmärrettävästi viljelysmaata.
   Reissu oli todella antoisa. Ei ihme, juos sinulle tulee kuvista matkakuume, kun niitä katsellessa olisin itse valmis lähtemään oitis uuteen matkaan.

   Poista
 6. Hienot kuvat. Gibraltarilla olen pistäytynyt nuorena tyttönä. Lähdimme sieltä lautalla Marokkoon päivän retkelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marokossa olisikin kiva käydä, vaan aika oli sen verran kortilla ja Espanjassa vielä paljon nähtävää. Toisen kerran sitten.

   Poista
 7. Upeita kuvia hienoja paikkoja paljon olet nähneet:)

  VastaaPoista
 8. Ronda oli meidänkin reissumme etappina. Oikein mukavat muistot heräsi jälleen :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olitteko kauankin Rondassa? Siellä olisi voinut hyvinkin viettää pari-kolme päivää ja välttää pahimmat ruuhkat.

   Poista
 9. Hieno juttu merkillisistä näkymistä, apinoista, vihreistä taloista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apinat olivat aika veikeitä otuksia, kunhan muisti olla niiden kanssa varovainen. Niillä on aikamoiset kulmahampaat.

   Poista
 10. Hieno postaus! Nostaa minulle matkakuumetta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti matkakuume nousee. Kannattaa googlettaa paikkoja, puutarhoja ja nähtävyyksiä. Monista matkablogeista saa hyviä vinkkejä kiinnostavista paikoista. Ihan liian vähän otin etukäteen selvää, mutta toisen kerran sitten enemmän.

   Poista
 11. Jännän näköisiä ja hienoja paikkoja molemmat! Tuo Main Street näyttää oikein viehättävältä. Hyvä, kun pääsitte apinoitakin katsomaan : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Main Street on varmasti arkena ja aukioloaikana mielenkiintoista katseltavaa. Kyllä Gibraltarilla kannattaa käydä, jos niillä nurkilla matkailee.

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Meidät lomat tuppaa olemaan enemmän meneviä kuin makaavia. Hyvä, että oltiin kaksi viikkoa. Viikossa ei olisi ehtinyt puoliakaan.

   Poista
 13. Upea reissu teillä! Tuonne voisin itsekin kuvitella matkaavani...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todella antoisa matka. Hienoja ja mielenkiintoisia paikkoja, valoa, lämpöä ja toinen toistaan kauniimpia kasveja.

   Poista
 14. Hienoja maisemia, kyllä varmasti kannatti reissata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannatti. Näillä muistoilla elää taas pitkään.

   Poista
 15. Vastaukset
  1. Hyvin onnistuimme löytämään kaikki jylhimmät paikat. Alkoi jo naurattaa, kun aina oli edessä melkoiset nousut ja laskut. Jalat oli kovilla, vaan ei kaduta.

   Poista
 16. Teillä on kyllä ollut hieno matka! Luin juuri sarjan aiemmatkin postaukset ja nautin matkakuvauksista täysin siemauksin. Toinen toistaan upeampia maisemia olette nähneet ja todella hienoja elämyksiä kokeneet. Caminito del Rey jäi erityisesti mieleeni päätähuimaavan kapeine kulkuväylineen. Hui!
  Mukavaa viikon jatkoa sinulle, ja kiitos matkakertomuksista. Näitä on kiva lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi! Olen yhä niin innoissani matkan kokemuksista, että ihan pakko jakaa ne teidän kanssanne.
   Caminito del Rey tulee jäämään meidän mieleemme tämän matkan vaikuttavimpana kokemuksena ja varmasti myös yhtenä koko elämämme mielenkiintoisimpana paikkana. Paikka on huimaava, mutta yhtään ei siellä pelottanut.
   Oikein hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 17. Ronda on itselle vakiokohde, tykkään kovasti. Rondasta vähän eteenpäin on aivan huikea paikka, Setenil de la bodega jota suosittelen seuraavan reissun käyntikohteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin Setenil de la Bodegasta, mutta tällä kertaa jäi käymättä. Kuten moni muukin hieno kohde. Tästä lomareissusta jäi sellainen tunne, että ehdottomasti uusi reissu jossain vaiheessa. Espanja on meille aika koluamaton paikka, mikä lisää kiinnostusta. Luonto, historia ja kulttuuri sopivasti yhteen pakattuna lomakohteeksi.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!