lauantai 29. syyskuuta 2018

Kompostointi takkuilee + haaste kompostoinnista


Olen aina iloinnut siitä, että lähes kaikki puutarhajäte löytää uudelleensijoituspaikkansa omassa puutarhassa. Multana ja oksahakkeena. Näin on ollut ennen, vaan nyt homma takkuilee pahasti. Onko syynä tontin valo-olosuhteiden muutos vaiko helteinen ja kuiva kesä? Luultavasti molemmat, yhdessä ja erikseen.

Kompostit huhtikuisen kääntöhomman jälkeen

Meillä on kolme 1m x 1 m -kokoista lautarakenteista lehtikompostia ja yksi isohko muovinen kompostori. Käytimme muovikompostoria aiemmin myös biojätteen kompostointiin, vaikka se ei mikään lämpökompostori olekaan. Vuosi sitten ostimme kunnollisen lämpökompostorin ja siirsimme vanhan vekottimen lehtikompostien jatkeeksi.


Lehtikompostit olivat alapihalla, tontin rajalla, sankan metsikön tarjoamassa varjossa. Keväällä massan sulaminen kesti vähän pidempään, mutta hyvin saimme multaa. Käänsin kompostit keväällä ja usein uudelleen myös syksyllä. Kierrätin massaa kompostien välillä siten, että yhden ollessa muhimassa täytin toista ja kolmas oli tyhjänä. Tavoitteena oli päästä kääntämään muhineesta massasta hieman raaka pinta tyhjään kompostiin. Aina kierto ei tietenkään näin siististi mennyt. Joskus kuorin pinnan maassa olevan pressun päälle, jotta sain alempana olevan valmiimman materiaalin kottikärryihin ja hyötykäyttöön.

Metsikön tilalla avaruutta - eiköhän tuo kasakin tuolta pian poistu.

Metsän kaatumisen myötä tontiltamme meni varjopaikat lähes tyystin. Alapihaa rajaavan aidan rakentamisen myötä komposteille piti löytää uusi paikka. Siirsimme ne aidan viereen, kasvimaan taakse. Muutakaan paikkaa en ole keksinyt. Yläpihalla, autotallin päädyssä olisi ehkä sopivan varjoinen paikka. Siihen pitää kuitenkin mahtua lumet talvella, enkä halua myöskään kompostiyksikköä ihan naapurin rajan tuntumaan, vaikka lehtikompostista ei hajuhaittoja tulekaan. Lisäksi en halua yläpihalle yhtään enempää huoltopaikkoja, mitä siellä jo pyykki- ja mattotelineen vuoksi on.

Biokompostori pöhisee tehokkaasti

Käänsin loppukeväällä ensimmäisen vuoden uudella paikallaan sijainneet kompostit. Multaa tuli äärimmäisen vähän ja suurin osa massasta oli täysin kypsymätöntä. Annoin kompostien jatkaa tehtäväänsä. Muutama päivä sitten päätin tarkastaa tilanteen ja totesin sen yhtä toivottomaksi kuin keväällä. Näin syksyllä kompostiin pitäisi saada tilaa niin pihan siivouksessa syntyvälle jätteelle kuin kevättäkin varten. 

Kaatopaikan multatehtaalle lähdössä

Tilaa on saatava, joten oli pakko keksiä jokin keino hävittää kompostien sisältö. Tyhjensin kaksi kompostia ja ahdoin kypsymättömän puutarhajätteen säkkeihin. Alapihalle ei voi peruuttaa peräkärryä, joten säkkien avulla sain tavaran siirrettyä yläpihan varaparkkipaikalle odottamaan jatkoa. Kunhan puutarhan syystyöt etenevät, kuskaamme puutarhajätteet kaatopaikalle. Siellä massaa otetaan vastaan viiden euron peräkärryhintaan ja massasta kypsytetään multaa. 

Esi- ja jälkikompostorit

Näyttää siltä, että kompostimme ovat liian aurinkoisessa ja tuulisessa paikassa. Kun muuttuneita kompostiolosuhteita tehosti vielä kuuma ja kuiva kesä, ei materiaali kypsynyt laisinkaan. En aio luopua kompostoinnista, vaan seuraan tilannetta ensi kesään. Biojätteet sentään hoituvat nyt mallikkaasti, kun alan vihdoin päästä lämpökompostorin kanssa sinuiksi. Säännöllinen tyhjennys saa lämpökompostorin hyrräämään mukavasti ja kunnon tavaraa syntyy. Siirsimme sukulaiselta perityn vanhemman lämpökompostorin uuden viereen jatkokypsymispaikaksi ja näin biojätteen kompostointiin syntyi toimiva kaveripari. 



Itse tuotettu multa on ollut oiva lisä puutarhan tarpeita täyttämään. Lisäksi kompostoiminen on ollut helppo, edullinen ja luontoa palveleva ratkaisu hoitaa puutarhajätteen hävittäminen. 

Kompostoiminen on meille puutarhureille tärkeä asia. Olisi kiva kuulla, miten sinä hoidat puutarhajätteen kompostoinnin ja kompostoinnin ylipäätään? Toimiiko vai onko ongelmia? Jotta aihetta tulisi pohdittua kommenttikenttää laajemmin, laitan liikkeelle haasteen, jonka sisältö on esitellä oma kompostointijärjestelmä etuineen ja haittoineen. Haasteen saa ottaa käsittelyyn vapaasti, mutta aktivoidakseni teitä haastan ensimmäisenä seuraavat blogit:


Mukavaa syyskuun viimeistä viikonloppua kaikille!
 

30 kommenttia:

  1. No onpa harmillista, mutta onneksi et luovuta. Kompostointi on niin mielenkiintoista ja tärkeää puuhaa, että minäkin innostuin tästä haasteesta. Teen siis postauksen aiheesta lähiaikoina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa Ansu! Odotan postaustasi innolla. Tähän saakka kompostointi on meillä sujunut, joten en aio tämän uuden tilanteen minua nujertaa.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Monesti on ollut mielessä että pitäisi aloittaa ainakin pihajätteen kompostointi. Joskus kauan sitten kokeilin, mutta en saanut toimimaan joten se sitten on jäänyt. Ruohosilpun laitan katteeksi kasvimaalle ja syksyllä haravoin enimmät lehdet kasvimaahan ja pensaiden alle. Paksummat risut poltetaan saunan pesässä. Talousjäte menee sekajätteeseen, valitettavasti. Tietenkin kierrätän paperit, kartongit jne. Hienoa, kun olet panostanut kompostointiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lehdet minäkin olen pääosin haravoinut pensaiden alle. Käytäviltä haravoidessa kertyy kivituhkaa, joten jonkun verran lehtiä joutuu siten myös kompostiin. Kompostoin osan lehdistä myös siksi, että ne ovat hyvää materiaalia muun puutarhajätteen seassa. Ruohosilppua meillä tulee todella vähän, koska nurmikkoalue on vuosien myötä pienentynyt melkoisesti. Leikkaan nurmikon sen verran usein, että leikkuujätteen voi huoletta jättää paikoilleen. Äärimmäisen harvoin nurmikko on niin pitkää, että leikkuujäte häiritsee silmää. Talousjätteen olemme kompostoineet melkein alusta lähtien ja muutenkin kierrätämme kaiken, mikä vain mahdollista. Näin sekajäteastian tyhjennysväli on pidentynyt ja usein se silloinkin tyhjennetään vajaana.

      Poista
  4. Mielenkiintoinen postaus. Kompostointi vaikuttaa joskus kunnon tieteeltä, koska minun kokemukseni ovat hieman samanlaisia - ihan täydelliseen tulokseen on vaikeaa ellei mahdotonta päästä.
    Esimerkiski keväällä kuvittelin kompostin olevan "valmista" ja laitoin kompostimultaa kukkapenkkeihin katteeksi. Kesällä huomasin, että kaikki ei ollutkaan kunnolla kompostoitunut, koska maasta alkoi kasvamaan ihan hulluna kesäkukkia, tomaatin- ja kurpitsantaimia ja ties mitä :D
    Yritän aina silputa kaiken puutarhajätteen kompostiin laittaessa, mutta aina en jaksa tehdä sitä täydellisesti. Jätteen väliin heitän lehtipuiden oksasilppua. Myös keittiökompostin puoliraa'an materiaalin tyhjennän kompostikehikoihin kasvijätteen sekaan muhimaan. Tänä kesänä kastelin kompostia kerran, koska se oli todella kuiva.
    Jokin kompostointikurssi olisi selvästi paikallaan, koska meikäläisen kompostointitaidot ovat kohtuullisen heikolla tasolla - yritys ja erehdys -taktiikalla mennään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täydellinen kompostointi taitaa kotioloissa olla mahdottomuus. Siihen en edes pyri. Hyvin harvoin komposti on ollut niin raakaa, että jotain siitä olisi alkanut multana levittämisen jälkeen itää. Ehkä olen saanut materiaalin kypsymään sen verran hyvin, että kesäkukkien elo siellä on loppunut.
      Itsekin pyrin silppuamaan kompostiin menevän materiaalin ihan siksikin, että niin se maatuu nopeammin. Ja rakennan kompostia kerrostamalla eri materiaaleja. Keittiökompostinkin laitan pääasiassa muun kompostin sekaan. Nyt tuota uutta Biolanin lämpökompostoria joutuu tyhjentämään sen verran usein, että jälkikompostoimme/varastoimme sitä toisessa kompostorissa.
      Täällä mm. kaatopaikkoja hallinnoiva taho järjestää kompostointikursseja. Hyvää ohjeistusta löytää myös heidän nettisivuiltaan. Voisin kyllä ajatella osallistuvani sellaiselle kurssille ihan jo senkin vuoksi, että niin voisi esittää itseään askarruttavia kysymyksiä ja toisaalta saada hyviä vinkkejä.

      Poista
  5. Kiitoksia haasteesta, otan sen vastaan mielelläni :) Aikamoinen kasa on sinulla menossa multatarpeita kaupungin kaatikselle. Harmillista, että nyt sattui tällainen kesä samaan aikaan kun teiltä lähti varjostava puusto. Onko pihallasi paikkaa jättää keskentekoista puutarhakompostimassaa ihan vain kasaksi, jonka peittäisi pressulla talven ajaksi? Minä teen välillä niin, että keväällä laitan säkkimultaa komposti- tai rikkaruohokasan päälle, istutan siihen jonkun rehevän, nopeasti kasvavan kasvin ja peitän paljaan mullan ruohosilpulla. Kesäkurpitsa on aika hyvä, mutta krassi tai joku muukin köynnöstävä kasvi voisi käydä. Jos sivuilta meinaa kesän aikana puskea rikkaruohoa, käyn kitkemässä niitä tai peitän uudella kerroksella ruohosilppua. Kasan voi sitten syksyllä myllätä ympäri ja katsoa onko jo valmista multaa vai pitääkö maaduttamisprosessia vielä jatkaa. Meillä kun ei ole autossa peräkoukkua, niin pitää olla välillä aika luova puutarhajätteen käsittelyssä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että otat haasteet vastaan. Toisten käytännöistä ja kokemuksista löytyy aina hyviä vinkkejä omaan tarpeeseen.
      16 säkillistä tuli kahdesta kompostista tavaraa. Onneksi se ei sentään mene ihan hukkaan, vaan Ämmässuon kaatopaikalla se käytetään mullan valmistukseen. Multaa voi käydä ostamassa vaikka peräkärryllä. Meillä ei ole yhtään järkevää paikkaa, jossa voisin kompostitavaraa säilyttää. Mietin kyllä pääni puhki. Kaatopaikalle viennin on tarkoitus olla tilapäinen teko saadakseni jonkun ratkaisun kompostipulmaan tässä vaiheessa. Meillä on koukku autossa, mutta ei omaa peräkärryä. Niitä voi vuokrata edullisesti läheiseltä huoltoasemalta.
      Itsekin olen rakentanut pari kukkapenkkiä kasaamalla kompostimateriaalia ja peittämällä sen pressulla pidemmäksi aikaa. Hyvin on toiminut.

      Poista
  6. Tuo kompostointi on tosi mieleistä ja onkin mukava lueskella niiden kokemuksia joilla on paljon kompostoitavaa ja isot puutarhat :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että muiden kokemuksista löytyy itsellekin hyödyllisiä vinkkejä. Toivotaan, että aiheesta syntyy useita postauksia.

      Poista
  7. Omiin komposteihin kuiva ja kuuma kesä teki saman vaikutuksen, maatumista ei ole tapahtunut lähes lainkaan eikä ihme, rutikuiva massa pysyy vaikka ikuisuuteen samanlaisena kuivana massana. tein sen ratkaisun että olen kasannut tavaraa päälle ja toivon talven tuovan asiaan pientä helpotusta. Keväällä on tarkoitus tyhjentää kompostit nurmikolle ja levittää pressu päälle, näin valmistuisi yksi uusi istutusalue.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja, onpa lohdullista kuulla muilla olleen samoja ongelmia kompostin kanssa. Jos tontilla olisi tilaa varastoida kompostia jonnekin, en edes harkitsisi muualle kuskaamista. Nyt on pakko tehdä jotain, jotta tilaa uudelle tavaralle järjestyy. Toivottavasti jatkossa kompostointi onnistuu paremmalla tuurilla.

      Poista
  8. I love the orange flower poking out of the fence. These are some great photos that you took. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.
    World of Animals

    VastaaPoista
  9. Meillä on tontin rajalla lehtikomposti, jonne silppuan sekaan myös muuta puutarhajätettä. Komposti on periaatteessa toiminut ihan hyvin, ongelmana on vain ollut sen pienuus. Uutta jätettä tuppaa kertymään enemmän kuin vanhaa ennättää tekeytyä valmiiksi. Meillä tämä kesä oli kuitenkin mainio kompostoinnin kannalta, ja loppukesästä sain ammentaa runsaasti hyvää kompostimultaa kukkapenkkien rakennusaineeksi. Harmi, että teillä kesä ei ollut yhtä suotuisa kompostoinnin suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin juuri Kotipuutarhalehdestä, että kompostin koko saisi olla enintään 1 m ja sen tulisi olla ilmava. Kuulostaa siltä, että toimit ihan oikein kompostoimalla sekaisin/kerroksittain erilaista tavaraa.
      Näköjään moni muu on kärvistellyt liian kuivan kompostin kanssa. Jospa ensi vuosi olisi parempi.

      Poista
  10. Kuivuus ja kuuma kesä varmaan vaikuttivat kompostin toimimattomuuteen kaikkein eniten ja lisänä vielä valo- olosuhteiden muuttuminen. Onneksi maatumaton jäte ei kuitenkaan mene täysin hukkaan vaan se päätyy lopulta mullaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku onnellinen tulee joskus saamaan meidän puutarhajätteistä valmistettua multaa. Kierrätystä sekin.

      Poista
  11. Laitoin tänä syksynä lehtikompostia varten kehikon kotipihalle. Hyvä kuulla, että ei sovi aurinkoiseen paikkaan. Kehikko on varjossa. Saapa nähdä, miten toimii. Mökillä puutarhajätteet menevät ison tontin laidoille piiloon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varjossa komposti ei pääse kuivumaan liikaa. Mukavaa, että teillä löytyy mökillä luonnollisia kätköpaikkoja puutarhajätteille.

      Poista
  12. Hyviä pohdintoja kompostoinnista. Varmaan ylettömän kuumalla ja kuivalla kesällä on osuutensa silläkin asialla. Täällä meillä metsän keskellä tulee pelkästään puiden lehdistä niin suuri kasa ettei kaikkea voi ajatellakkaan kompostoitavaksi. Siksi lehdet käytetään kompostoimatta suoraan katteeksi joihinkin kohtiin ja loput kuljetetaan metsään. Talousjätteille on tietysti kompostori, ja muille omansa. Kiitos haasteesta, pitää mietiskellä millaisen postauksen saisin aiheesta, koska periaate on minulla kuitenkin aika yksinkertainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän saakka meilläkin on ollut lehtiä yli oman tarpeen, kun metsikön puunlehdet putosivat meille. Haravoin niitä takaisin puiden tyville. Nyt ei ole metsikköä, vaan nurmialue, jonne ei voi haravoida, vaan eipä siellä ole lehtiä tuottavia puitakaan.
      Oman puutarhan lehdet haravoin pensaiden juurille. Tosin vaahteranlehdet eivät helposti maadu.
      Mukavaa, jos postaat kompostoinnista. Toisilta saa aina hyviä vinkkejä ja uusia näkökulmia.

      Poista
  13. Kuivuudella on varmasti ollut vaikutuksensa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kuivuus on ollut merkittävä vaikutin.

      Poista
  14. Onpa kiinnostava haaste - odotettavissa on varmaan monia keinoja saada kompostit toimimaan. Kuiva kesä todella hidasti maatumista ja nyt tuntuu taas tilanne normalisoituvan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kompostointi on tärkeä elementti puutarhassa. Ehkä sinäkin voisit tehdä aiheesta postauksen. Uskon monilla olevan annettavaa tässä asiassa.
      Ensi kesänä tarkkailen kompostejani enemmän ja tarvittaessa kastelen niitä(kin).

      Poista
  15. Hieno haaste. Kuivuus on vaivannu tiälläkin kompostointii. Meillä on kompostit muutoksessa. Siirretään kaikki tuohon kuusikon reunaan, mehtäpuutarhaan. Mielenkiintoinen juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teepä sinäkin Ulla postaus kompostitavoistanne. Siihenhän on nyt aihettakin, kun kompostinne ovat muutoksen kourissa. Teidän komposteille tuleekin varmaan hyvä paikka.

      Poista
  16. Kiinnostava haaste sivusinkin aihetta jo sattumalta, joten en ole varma riittääkö asia vielä sen lisäksi haasteeseen vastaamiseen, mutta katsotaan. Kompostoinnissa olen vielä ihan aloittelija, kohtuu hyvin on kuitenkin onnistunut (aloittelijan tuuria?). Minuakin säälittäisi vielä tuollainen määrä kompostimassaa pois. Jos suunnittelen jonnekin uutta kukkapenkkiä tai kasvimaapenkkiä, niin massasta voisi tehdä lämpö-/kohopenkin. Siellä se maatuisi pikkuhiljaa mullan alla ja tuottaisi samalla lämpöä kasveille.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!