sunnuntai 27. lokakuuta 2024

Pihakalenteri saapui!


Tästä se kasvukausi taas alkaa - vuoden 2025 Pihakalenterista. Tai ainakin melkein, koska tammikuuhun on vielä jokunen viikko aikaa. Ehdinpä ennen ensimmäisiä merkintöjä tutustua kalenterin sisältöön ja kerätä sivujen väliin muistilappusia jo valmiiksi.

 
Tämä kalenteri ilmestyy nyt 21. kerran. Itse löysin Pihakalenterin 2012, joten omani on 14. Jotkut ihmiset eivät ole koskaan käyttäneet kalenteria. Tänä päivänä taasen monet ovat luopuneet kokonaan paperisista kalentereista siirtyen käyttämään kännykän ja muiden digitaalisten vempainten kalentereita. 

Minä olen läpi elämäni kokenut kalenterin hyväksi apuvälineeksi niin työelämässä kuin omassa arjessakin. Jonkun verran käytän kännykän kalenteria, mutta paperinen versio kuuluu vankasti päivääni nyt ja luultavasti myös tulevaisuudessa.


Pihakalenteri on itse asiassa enemmän kuin ajankäyttöön liittyvä apuväline. Se on päiväkirja, puutarhapäiväkirja, johon merkitsen kulloisenkin sään, tärkeimmät päivittäiset tekemiset, tapahtumat ja tietenkin menot kelloaikoineen. Nimipäivät löytyvät Pihakalenterista. Läheisten nimipäivät tapaan ympyröidä huomatakseni ne ajoissa. Syntymäpäivät ja muut merkkipäivät merkkaan myös.

Yksi tärkeimpiä Pihakalenteriin kirjaamiani asioita ovat puutarhaan liittyvät tekemiset. Jollei kutakin päivää varten oleva tila riitä, käytän kunkin kuukauden alussa löytyvää ruudukkosivua. Toisinaan sujautan Pihakalenterin väliin ylimääräisiä ruutuvihkon sivuja, joihin olen tilan loppuessa jatkanut puutarha-asioiden merkitsemistä.

Aiemmat Pihakalenterit löytyvät työhuoneen hyllystä. Edellisen vuoden Pihakalenteri pyörii pitkälle seuraavaa vuotta työpöydällä. Siitä on helppo tarkastaa päivämääriä ja tapahtumia ja hakea tukea kuluvan vuoden vastaaville tehtäville. Milloin siirsin tomaatin taimet kellarista kasvihuoneeseen? Milloin satoi ensilumi? Milloin tapasin puutarhaystävän? Minkä taimen ostin ja istutin toukokuun 16. päivä? Onpa kunkin Pihakalenterin välissä myös lista kasvukauden ruohonleikkuupäivistä.


Pihakalenterista löytyvät kylvö- ja leikkuukalenterit. Loppupuolella on myös tietoa lannoituksesta ja torjunnasta sekä runsaasti tilaa omille muistiinpanoille ja mahdollisille suunnitelmille. 


Kunkin kuukauden aloittaa ajankohtaiset vinkit kasveista ja tekemisistä. Jokaisen viikon yhteydessä on lisää ohjeita eri aiheista. Tekstien laatijoina ovat olleet monille puutarhabloggareille tutut Linda Peltola ja Saila Routio.


Pihakalenterin alussa on Pirkko Kahilan usean sivun pituinen teksti rikkaruohoista ja liikaa leviävistä kasveista. Tähän tekstiin aion paneutua ajatuksella, sillä puutarhastani löytyy joitakin turhankin aktiivisesti tilaa valtaavia kasveja. Kuten varmaan monen muunkin puutarhaharrastajan pihasta.


Meitä puutarhaihmisiä kiinnostaa tietenkin myös sää, josta siitäkin löytyy Pihakalenterissa tietoa. Samoin vuoden 2025 auringon nousu ja kuun vaiheet voi tarkastaa tästä kalenterista.


Kalenteri on A5-kokoinen ja  kierreselkäinen, mikä tekee sen käytön helpoksi. Pihakalenterissa on runsaasti kauniita kuvia eli kalenteri on myös kaunis katsella.
Kuvat ovat Saila Roution ja Linda Peltolan.

Jos haluat oman Pihakalenterin, voit tilata sen 15.11. asti ennakkohintaan 26 €, jonka jälkeen hinta on 29 € (sis. postikulut). Ennakkotilatut kalenterit postitetaan 1.12. alkaen.

Sähköpostilla: tilaukset@pellervo.fi
Puhelimitse: puh. 020 413 2636 (arkisin klo 8–16)
tai Oma Pihan kaupasta

Pihakalenteri saattaa löytyä myös hyvin varustetuista kirjakaupoista. 

Pihakalenterin 2025 sain tällä kertaa vapaakappaleena Pellervo-Medialta.
Lämmin kiitos mieluisasta kalenterista!

Lonicera heckrottii - Koreaköynnöskuusama 26.10.24

Sormia jo kutittaa päästä lukemaan Pihakalenterin tekstejä ja hypistelemään sen uudenuutukaisia sivuja. Yksi hujaus vain niin voin ottaa Pihakalenterin päivittäiseen käyttöön. Sitä odotellessa ympäröin nimipäivät ja kirjaan tiedossa olevat merkkipäivät. Uusi kasvukausi alkaa ensimmäisillä kylvöillä jo tammikuussa. Sitä kohti siis!  

 

 

32 kommenttia:

  1. Tuo onkin puutarhaharrastajan oma kalenteri, johon on mukava merkata kaikki tärkeät asiat. Näyttää tosi hienolta ja kierrelehtiön mallisena tosiaan käytännöllisempi kuin muun lainen. Pysyy mukavasti auki pöydälläkin siitä kohtaa mistä haluaa. Minä olen ostanut jo kaksi kalenteria ensi vuodelle. Ensimmäinen oli tosi kaunis, mutta totesin sitten kuitenkin etten tykkää sitä käyttää kun ei pysy auki pöydällä. Toinen jonka ostin on kierrekansio ja siihen siirsin monia hyviä vinkkejä tuosta ensimmäisestä, leikkasin jopa muutamia kuvia, mitä mietin kauan että voiko niin tehdä. Mutta sitten päätin, että voi ja nyt tavallaan yhdistin kahden kalenterin hyvät puolet. Nyt pitää sitten vaan malttaa tammikuuhun, tai oikeastaan joulukuun puoleen väliin, että pääsee sitä täyttämään. Syntymäpäivät toki olen jo siihen merkannutkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalenterissa tärkeää on tosiaan sen käytettävyys. Pihakalenterissa nämä elementit ovat kohdallaan, mikä varmasti on osasyynä, että olen niin mieltynyt siihen.
      Ei kai kuvien liimaamiselle ja kalenterin tuunaamiselle ole esteitä, jos sellaisen tekee omaan käyttöön. Monet askartelevat kalenterinsa alusta lähtien omiin tarpeisiinsa sopivaksi.
      Uuden kalenterin käyttötarve alkaa minulla jo joulukuussa. Ehkä vähän aiemminkin, kun mm. tapaamisia tulee sovittua hyvissä ajoin.
      Kivoja kalenterihetkiä sinulle!

      Poista
  2. Minä toimin hyvin samaan tapaan oman kalenterini kanssa ja haluan ehdottomasti merkitä puutarha-asioiden muistiinpanot ihan kynällä kalenteriin ja tietysti blogi toimii hieman toisenlaisena puutarhapäiväkirjana kuvien kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalenteri ja blogi toimivat hyvin toinen toistensa tukena. Kuinkahan paljon olenkaan erilaisia asioita etsinyt ja tarkastanut niin Pihakalenterista kuin blogistakin?
      En ole pessimisti, mutta kalenterimerkinnät teen lyijykynällä. Silloin voi tarvittaessa kumittaa tarpeettoman pois.

      Poista
  3. Kalenteri-ihminen täälläkin, sekä kotona että töissä:) Ja juurikin Pihakalenteri löytyy jo pitkältä ajalta, täytyneekin katsoa kuinka monta minun hyllyssä on;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistankin sinun olevan Pihakalenterin ystävä. Vanhoista Pihakalentereista ei vaan voi luopua, kun niistä voi tarkastaa monia asioita vuosienkin takaa. Laskepa, kuinka monta Pihakalenteria hyllystäsi löytyy.

      Poista
  4. Minullakin on paperinen kalenteri/päiväkirja; ns. viiden vuoden kalenteri. Siinä on samalla sivulla muistiinpanoviivat esimerkiksi lokakuun 27. päivälle viideksi vuodeksi. Merkitsen siihen piha- ja metsätouhuni. Siitä siis suoraan näen mitä tein samana päivänä aiempina vuosina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viiden vuoden kalenteri on tuttu ja kätevä.
      Voisi kuvitella, että paperikalenterit ovat mennyttä aikaa, mutta edelleen niillä on kannattajansa. Paras kalenteri on tietenkin se, mikä itseä miellyttää eniten.

      Poista
  5. Hyödyllinen ja sympaattinen, opettavainen. ♥
    Paperikalenteria minäkin suosin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa, että paperikalenterin ystäviä on niin monia. Minusta paperiversio sopii hyvin puutarhaihmiselle.

      Poista
  6. Olen välillä miettinyt tuon Pihakalenterin hankkimista, mutta se on auttamatta liian pieni minun rönsyileville muistiinpanoilleni. Rakastan paperia ja kynää, enkä käytä ollenkaan sähköisiä kalentereita. Siksi kai olen niin tumpelo bloginikin kanssa😂
    Minulla on A4- kokoinen paksu puutarhakansio, johon mahtuu paaaaaljon muistiinpanoja, piirrettyjä karttoja ja kaikenlaista puutarha- ja huonekasvihörhöilyyn liittyvää juttua. Itseasiassa minulla on koko ajan käytössä kaksi tällaista kansioita. Toisessa on ns. päiväkirja ja toisessa kaikenlaista kerättyä tietoa kasveista, kuitit yms. Päiväkirjakansio on minulla jatkuvasti keittiön pöydällä.
    On todella mielenkiintoista kuulla erilaisista tavoista pitää kirjaa puutarhansa tapahtumista. Tosi kiva postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole huomannut, että olisit blogin kanssa jotenkin tumpelo. Paperi ja kynä on minullekin tärkeitä. Aika paljon teen puutarhaan liittyviä listoja, luetteloita ja muistiinpanoja myös tietokoneella. Tärkeimmät tulostan kansioon eli meitä puutarhakansion ystäviä on enemmänkin. Pihakalenteri on päivittäisessä käytössä ja ensimmäinen, mistä lähden asioita tarkastamaan.
      Erilaisissa merkitsemistavoissa ja muistiinpanokäytännöissä olisi oman postauksen aihe. Kiva tosiaan kuulla, millaisia menetelmiä muut käyttävät. Niistä voi saada hyviä ideaoita itselleenkin.

      Poista
  7. Ihana kuulla, miten tykkäät Pihakalenterista! No ei se tullut yllätyksenä kylläkään :-D
    Itselläni tuo on ihan peruskalenterina, ja sitten on puutarhapäiväkirja, jonne merkitsen ostokset ja istutukset. En tiedä, miksi, sillä yhtä hyvin ne voisi kirjoittaa tuohon kalenteriin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tainnut kehua Pihakalenteria vuosi toisensa perään, kun se on minusta niin kätevä. Pihakalenterin lisäksi minulla on tietokoneella tehtyjä listoja, luetteloita ja muistiinpanoja. Ne löytyvät kansiosta työhuoneen hyllyssä, kun niitä ei yleensä tarvitse päivittäin. Pihakalenterin pitää olla käsillä, kun siihen teen merkintöjä päivittäin.
      Jonkun tietyn tavan oppineena ei ole yksinkertaista noin vain vaihtaa toiseen. Eikä tarvitsekaan. Se, mikä on itselle mieluinen, on se kätevin.

      Poista
  8. Kalenteri on kelpo apulainen ja lisäksi siinä on aina hyödyllistä tietoa mukana. Eihän tätä voi kuin suositella ☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihakalenteria voi lämmöllä suositella. Siinä on runsaasti tietoa kätevässä paketissa ja tilaa omille merkinnöille.

      Poista
  9. Nyt täytyy tunnustaa, että en kalenteria juurikaan ole käyttänyt, paitsi nyt eläkkeelle jäätyäni - tuon kalenterin hankintaa olen miettinyt pitkään, minulla on sellainen ruutuvihko jonne olen laittanut aina merkinnät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruutuvihko on ihan hyvä väline, jos se vain itselle riittää. Minulla on aina ollut tapana kirjata kaikenlaisia tietoja ja verrata niitä sitten toisiinsa. Pihakalenteri täyttää hyvin tarpeeni ja on lisäksi kivan näköinenkin.

      Poista
  10. Minä en ole kalenteri/päiväkirja tyyppi ollenkaan.
    Olet kyllä ihailtavan perusteellinen puutarhuri. 👍🏻

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinähän se hienous onkin, kun meitä on niin monenlaisia. Elämä kävisi tylsäksi, jos kaikkien pitäisi noudattaa samoja tapoja. Oli sitten kyse kalenterista tai mistä hyvänsä.
      Tunnustan olevani perfektionisti. Se ei aina ole pelkästään hyve, mutta on siitä hyötyäkin.

      Poista
  11. No jopa on osuva kalenteri ja sillä jo vuosien perinteet... ymmärrettävää!!
    Ihanaa uutta aikaa, siis taiviaikaa tällä kertaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihakalenteri on kalenteri minun makuuni. Jopa siinä määrin, että siitä on tullut perinne.
      Kiitos, sujahdin talviaikaan yllättävän näppärästi. Toivottavasti sinäkin.

      Poista
  12. Miekin oon kalenteri immeinen. Säät merkitään Käytännön maamiehen maatalouskalenteriin, niitä löytyy liki 50vuodelta, joka päivältä. Puutarhamuistiinpanoja miullakin on kahessa er kalenterissa. Toinen on Pihakalenteri ja toinen, mihin merkkiin ostokset. Tarpeellisia ovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla onkin perspektiiviä moniin asioihin, kun tietoja on tallessa pitkältä ajalta. Maamiehen kalenterianne voisi jo käyttää historian tutkimiseen tai tilastojen laatimiseen.
      Pihakalenteri on oiva väline puutarha-asioiden ja arkisten tapahtumien kirjaamiseen. Viisasta pitää sen rinnalla toista kalenteria.

      Poista
  13. Minulla on ollut käytössä vasta kaksi vuotta ja tilasin jatkuvan tilauksen tästä kalenterista ....Ei ole vielä tullut . Seinäkalenteria olen käyttänyt vuosia mutta nyt tätä .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinäkin olet löytänyt Pihakalenterin. Sen postitus alkaa vasta vähän myöhemmin. Varmasti saat omasi.
      Miten ihmeessä olet saanut kaiken tarpeellisen mahtumaan seinäkalenteriin?

      Poista
    2. Ei siihen paljon ole mahtunut muutakuin perhe jutut ja menot . Nyt olen tämän kalenterin myötä laajentanut reviiriä .

      Poista
    3. Ajattelinkin, että kaiken tarvittavan mahduttaakseen pitäisi olla ison seinän kokoinen kalenteri. Minulla on Pihakalenterin välitkin pullollaan ylimääräisiä papereita.

      Poista
  14. Minulla on ollut muutama vuosi sitten Pihakalenteri ja se oli mielestäni ihan kätevä. Nyt sain taas kipinän hankkia juuri tämän.
    Kiitos Between. Terveisin Jonninjoutavan blogista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinäkin tykkäät Pihakalenterista. On myös ilahduttavaa aiheuttaa tällaisia positiivisia kipinöitä omilla jutuilla.
      Aurinkoista lokakuun loppua sinulle!

      Poista
  15. Vastaukset
    1. Kannattaa tilata. Saat vielä vähän halvemmalla ja kalenterista on iloa ja hyötyä koko vuodeksi.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!