maanantai 27. toukokuuta 2019

Jospa viileä sää palauttaa järjen päähän

Rhododendron 'Nova Zempla'

Helteisiin saakka yltäneet lämpimät säät ovat laittaneet niin puutarhan kuin puutarhurinkin ylikierroksille. Lyhyen ukkoskuuron janoisaa maata ruokkiva vaikutus ryöpsäytti kasvun ja kukinnan entistäkin enemmän valloilleen. Jospa perjantaina alkanut lähes 20 asteen lasku lämpötilassa tasaa ja rauhoittaa kukinnan edistymistä. Ja ennenkaikkea viilentää puutarhahörhön päätä. On nimittäin ollut vaikeuksia irroittaa itsensä puutarhasta pakollisten kotiaskarteiden ääreen.

Rhododendron 'Cunningham's White'
  
Rhodoni ovat tykänneet kovasti kunnan metsikön poistumisesta ja lisääntyneestä valosta. Täysin suorassa paisteessa ne eivät edelleenkään ole, sillä niiden takana on muutama vuosi sitten istuttamieni tuijien aidanne ja lisäksi muutama puiston puolella kasvava vaahtera ja rajalla oleva isokokoinen tuomi. 

Cunningham's White kukkii melkein joka kevät muutaman kukan voimin. Myös syksyllä sillä on tapana avata kukka tai pari. Nyt yksi kolmesta Cunninghamista on kukkinut jo pidempään ja toinen pienemmistä avannee pian nuppunsa. Punainen Nova Zempla ei ole kukkinut istuttamisensa jälkeen kunnolla laisinkaan. Siinä on monta avautuvaa nuppua. Lila Catawbiense Grandiflora kukki viime vuonna. Nyt se on keskittynyt kasvattamaan uusia versoja.

Lamprocapnos spectabilis - Särkynytsydän

Särkynytsydän on aikainen herääjä. Se ponkaisee mullasta melkein samantien kukkimaan. Ihan hämmästyttää sen adhd-toiminta. Mahtaako ehtiä silmiään pestä multavuoteesta noustessaan. Niin kiire sillä on kasvamaan.

Dodecatheon meadia - Jumaltenkukka

Pikkuinen jumaltenkukka on hätää kärsimässä, sillä arovuokot litistävät lehdillään ressukan varjoonsa. Arovuokkoja en voi enää siirtää. Ne ovat luikerrelleet joka suuntaan ja niinpä pitää keskittyä pelastamaan jumaltenkukka jonnekin parempaan paikkaan. Mietin sille uuden asuinsijan sillä välin, kun se avaa kukkansa. En halua häiritä sitä tässä vaiheessa.

Anemone sylvestris - Arovuokko
  
Pidän arovuokosta siitäkin huolimatta, että se on varsin agressiivinen tilanvaltaaja. Ehkä jossain vaiheessa tulee tilanne, jolloin sille on jotain tehtävä, mutta nyt saa olla. Olen kaivanut arovuokkoa ruukkuihin muille jaettavaksi. Mielessä on pari paikkaa omassakin pihassa, jossa arovuokko saisi rauhassa pullistella.

Malus purpurea 'Royalty'
  
Tämän hetken suurimpia iloja ovat koristeomenapuuni. Ihan sydän pakahtuu niitä katsellessa. Muutaman kerran olen ajatellut, että miksi ihmeessä en ole koristeomenoita aiemmin pihaan istuttanut. Vaan mitäpä sitä vanhoja tekemättömyyksiä miettimään. Pitää kiittää itseään siitä, että moinen viisas idea putkahti muutama vuosi sitten päähäni ja nyt saan idean kauniita seurauksia ihastella. 

Sekä Royalty että Aamurusko on istutettu kesällä 2015. Korkeutta niillä on yli kaksi metriä. Viime keväänä kukkivat jo runsaasti, mutta nyt vielä enemmän. Aivan ihania!


Malus purpurea 'Aamurusko'

Puutarhaliitolla oli viime vuonna "Suomi 100 - Juhlavuoden puu" -kampanja, jonka tiimoilta rekisteröitiin 1800 istutettua puuta. Puita istutettiin vielä enemmän, mutta kaikkia ei rekisteröity. Vanhan perinteen mukaan puita on istutettu myös erilaisia merkkipäiviä ja tapahtumia juhlistamaan. Puun istuttaminen on aina myös ilmastoteko. Puut tekevät ympäristöstämme viihtyisämmän ja tarjoavat suojaa ja kodin niin linnuille kuin hyönteisillekin. 

Suomi 100 -juhlavuosi on ohi, mutta puiden istuttaminen ei. Kuluneen toukokuun aikana olen istuttanut kaksi tuurenpihlajaa ja yhden jalosyreenin. Voi hyvinkin olla, että tämän kesän aikana muitakin puita meille muuttaa.


”Paras aika istuttaa puu oli kaksikymmentä
vuotta sitten. Toiseksi paras aika on nyt.” 
 -kiinalainen sananlasku-


Malus domestica - Omena 'Huvitus'
  
Koristeomenapuista on lyhyt aasinsilta hedelmäpuihin. Omenapuut aloittavat kukintaansa. Huvitus kukkii tavanomaiseen tapaansa runsaana. Punakaneli, valkeakuulas ja syysomena näyttävät olevan tänä vuonna maltillisempia. En ihmettele, sillä kahtena edellisenä kesänä ne ovat tuottaneet paljon omenia. Viime vuonna ehkä enemmän, kuin kertaakaan aiemmin.

Trillium erectum - Punakolmilehti

Punakolmilehden ostin 2016 Vakka-Taimesta. Istutin sen lähelle rhodoja, jossa mielestäni on sille hyvä paikka. Hyvin se on paikassaan viihtynyt ja joka vuosi kukkiikin. Kasvi vain vaikuttaa kovin ujolta ja kukat kääntyvät avautuessaan kohti naapuria. En raaski talloa muita kasveja päästäkseni kukkaa kuvaamaan, joten käännän sen hellästi sormillani ja koitan saada kameran pysymään vakaana yhden käden räpsäisyä varten. Jalusta tietenkin auttaisi asiaa, vaan hätäisenä en jaksa sitä lähteä sisältä hakemaan.


Glaucidium palmatum - Sinikämmen

Sinikämmeniä ostin 2016 Vakka-Taimesta 2 kpl ja yhden 2017 Helsingin kevätmessuilta. Vakka-Taimen ostokset asuvat kuvaamisen kannalta hankalassa paikassa. Mitä lienen niitä istuttaessani ajatellut, sillä ei siitä koskaan niin suurta kasva, että se yltäisi rhodon takaa kulkijaa katselemaan. 2016 metsäpuutarhani oli vielä metsäpuutarha. Sen jälkeen kunnan metsikkö kaadettiin ja tilanne on monin tavoin muuttunut. 

Sinikämmenellä on valo-olosuhteiden puolesta hyvä olla nykyisellä paikallaan. On vain muistettava käydä sitä erikseen katsomassa kukinnan nähdäkseen. Katsojan kannalta huonosta paikasta huolimatta en taida vanhempia sinikämmeniä paikaltaan muuttaa, vaan luotan kevätmessuilta ostetun ja lähemmäksi kulkijaa istutetun kaverin hoitavan näkyvämmän kukinnan.

Fritillaria imperialis ' Rubra' - Keisarinpikarililja

Punainen keisarinpikarililjani on kukkinut suorastaan uhkeana jo pidemmän aikaa. Tässä kasvi, joka kyllästyy minuun yhdessä kaudessa. Lehdet kyllä nousevat vuodesta toiseen, mutta kukkia on turha odottaa. Syksyllä 2017 istutettu keisarinpikarilija teki muutaman nuppuaihion, jotka kuivuivat pois. Olen lannoittanut, puhunut kauniisti ja välillä vähän uhkaillutkin. Ei auta. Paras keino taata kukinta on istuttaa joka syksy uudet sipulit. Taka-ajatuksena on myös jonkinlainen väsytystaistelu. Vähän samanlainen, mitä harrastin jouluruusujen kanssa. Kun riittävän monta jouluruusua eri paikkoihin istutin, ryhtyivät ne loppujen lopuksi meillä viihtymään. Miten lie sipulit toisilleen istuttajastaan viestivät? Sen jätän heidän huolekseen. Jonain päivänä uusi sipuli sanoo vanhoille: "Hei kaverit, ei sille kannata kiukutella. Kukitaan keväällä kaikki." Ja niin ne kukkivat - toivon.

Erythronium Pagoda - Koiranhammas

Juuri kun kuvittelen ymmärtäväni puutarhani kasveja, ne yllättävät ja sotkevat kaiken ymmärrykseni. Niin kävi kuvan koiranhampaan kanssa. Olen istuttanut sen Päivänliljapenkkiin syksyllä 2016. Enkä sen jälkeen ole kasvista nähnyt vilaustakaan. Yläpihalla koiranhampaita on ollut, mutta minne lie nekin kadonneet. Nyt tämä Pagoda nousi ylös ja kukkii kauniisti. Ehkä se on tehnyt jonkinlaisen vuorosopimuksen läheltä kadonneen sinivaleunikon kanssa; toinen kukkii ja toinen nukkuu.

Fragaria x roxea 'Pink Panda' - Koristemansikka

Inkan piha-blogin Inkalta saatu koristemansikka on kiitettävä kukkija. Aikainen ja ahkera. Olen siirtänyt Pink Pandan versoja mm. Ruusupenkkiin. Sopivat hyvin tuomaan vihreyttä ja pinkkiä värisävyä ruusujen läheisyyteen. Pink Panda ei ole laisinkaan rasittava leviäjä. Jollei sen versoja johonkin halua, ne on helppo nyppäistä pois ja laittaa vaikka ruukkuun juurtumaan jaettavaksi muille puutarhureille.

Prunus 'Accolade' - Koristekirsikka 'Kevätsuudelma'

Kevään 2016 äitienpäivälahjani Kevätsuudelma antaa odottaa valtaisaa vaaleanpunaista kukkapilveään. Joka kevät se tekee muutaman kukan. Niistä iloitsen ja annan puun rauhassa kasvaa ja kerätä voimia.

Malus purpurea 'Royalty'

Niin monia kauniita kukkijoita ja viehkeitä viherryksiä on vielä edessä. Ilon ja onnistumisen hetkiäkin on siis lukuisia tiedossa. 

Kaunista kukintaa ja mukavaa toukokuun viimeistä viikkoa kaikille!