tiistai 4. huhtikuuta 2017

Etsivä löytää

Sinivuokko - Anemone hepatica

Sinnikäs pihan kiertäminen ja maan tasolle laskeutuminen kannattaa. Aivan sattumalta löysin sinivuokon ensimmäisen nupun. Ihastelin vanhimman sinivuokkopaikan vieressä nousevia talventähtiä. Pihamme ensimmäisiä nekin. Siirsin syksyn lehtiä pois kameran edestä ja sieltä se pilkisti. Minimaalisen pikkuinen sinivuokko. Sitä ei seisten kykene mitenkään havaitsemaan. Ainoastaan aivan läheltä katsoessa, jos tietää, mistä etsiä. Kaiken lumen ja jään keskellä toivoni kevään saapumisesta heräsi hetkessä. Satakoon taivaalta vaikka hourupäisiä ukkoja ja akkoja, kevät tulee!

Talventähti - Eranthis hyemalis

Toinen uusi ilonaiheeni ei kooltaan paljon sinivuokkovauvaa suurempi ole, mutta on se vaan niin ihana. IHANA!!! Miksi ihmeessä en ole näitä istuttanut aiemmin? Kerrankin ymmärsin jopa kaivaa sipulit sellaiseen paikkaan, josta lumi sulaa aikaisin. Pelkäsin, että autotallin seinustalla on liian kuiva ja ravinteeton paikka näille pikkuauringoille, mutta sieltä niitä mönkii mullasta muitakin. Päiväni on pelastettu. Ei, vaan koko viikko ja varmasti seuraavakin. Arvatkaa vaan, istutanko ensi syksynä pikkusipuleita entistä innokkaammin. Kyllä se kaikki kaivaminen ja konttaaminen puutarhakauden viime metreillä kannattaa. Ehdottomasti!

Tuomi - Prunus padus

Ulkona ei mitenkään erityisen lämmintä ole. Paljon puhuttu lämpö ei vaan ole saapunut, eikä aurinkoakaan näy. Ilmeisesti kuitenkin lauantainen kaatosade sai luonnon heräämään ja metsäreunan tuomi on täynnä vihreitä silmuja.

Jokin koristeherukka. Silmut ainakin niin pullollaan.

Pikkupuutarhassa talvi vielä pitää otettaan, mutta kamppailu kevään kanssa on ankaraa. Pensas, jonka nimeä en ole saanut selville, mutta jota lehtien muodon ja niiden tuoksun perusteella epäilen herukan sukulaiseksi, pukkaa komeita silmuja. Silmut pullottavat niin voimakkaasti, että ne erottuvat jo kauempaakin katsottuna.

Terttuselja - Sambucus racemosa

Terttuselja laittaa vielä paremmaksi. Sen silmu on paukahtamaisillaan. Muutama lämmin ja aurinkoinen päivä, niin tämä puska on lehdessä. Terttuselja on ihan itsekseen ilmestynyt tontin rajalle, metsikköön. Terttuselja luokitellaan puutarhoista karanneeksi vieraslajiksi, joka helposti leviävänä saattaa muodostaa uhkan metsän uudistumiselle.

Kevätesikko - Primula veris

Kaikki lumi ei vielä ole edes kukkapenkistä sulanut, kun esikko jo työntää kippuraisia lehtiään ylös mullasta. Tätä täytyykin käydä tarkkailemassa, sillä nuput seuraavat pian lehtien perässä.

Raparperi - Rheum rhabarbarum

Raparperi kuuluu kevään innokkaimpiin nousijoihin. Ukkokulta oli tyhjentänyt tuhkaa tämän kasvuston päälle, joten lumi suli tavallistakin nopeammin. Toinen rypäs on vielä lumen alla, mutta saattaapa olla, että jos sitä lunta siitä pois kaapisin, sielläkin odottaisi jo oranssinpunaiset pylpyrät.

Jouluruusu - Helleborus

Jouluruusuja olen istuttanut puutarhassani tarkoituksella useampaan paikkaan nähdäkseni, missä ne viihtyvät parhaiten. Jouluruusu kehotetaan istuttamaan puolivarjoisaan paikkaan, mielellään vaikka puiden ja pensaiden aluskasviksi. Omassa pihassa jouluruusut ovat menestyneet paremmin aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. Johtuuko sitten siitä, että koko meidän pihamme on naapurimetsikön vuoksi hieman varjoisa? Joka tapauksessa kaikki puolivarjoisiinkin paikkoihin istutetut jouluruusuni ovat joko kuolleet tai eivät ainakaan kovin hyvinvoivilta näytä. Sen sijaan kaksi aurinkoiseen paikkaan istutettua näyttävät kotiutuneen erinomaisesti. 

Alapihan Ovaalipenkkiin viime keväänä istutettu jouluruusu pukkaa jo nuppuja. Pitäisiköhän käydä suojaamassa, ettei pihan yli aamuisin loikkiva jättikokoinen rusakko tai öisin vieraileva peura syö ihanuutta suihinsa.


Aikani kun pihaa kiersin ja kaarsin ja miltei jokaisen maahan varisseen syyslehden alle kurkkasin, alkoi piippoja löytyä. Tässä vaiheessa niiden tunnistaminen ei minulta suju, ellen tarkkaan tiedä ja muista, mitä kyseiseen paikkaan olen istuttanut. Kaivoin syksyllä laatimani sipulien istutuspaikkaluettelon esiin. Kunhan vielä alapihankin lumet sulavat, luettelo saa kulkea mukanani, jotta voin piippoja nähdessäni tarkastaa, mitä mullasta on odotettavissa.


Mukavaa huhtikuun alkua ja piippometsästystä teille kaikille!