perjantai 11. syyskuuta 2015

Takakesä vaiko intiaanikesä


Voi, mikä ihana lämpö meitä helliikään. Auringon paistaessa päivän mittaan lämpömittari nousi +24 asteeseen. Kiirehdin heti aamusta pihamaalle, sillä vielä oli muutama kasvi istutettavana. Toissapäivänä kotimatkalla piti vain pikaisesti käydä vilkaisemassa, mitä mahdollisesti puutarhaliikkeessä on tarjolla näin syksyiseen aikaan. 

Heti portista astuin perennamyymälälään, jossa oli kasveja 30-70 %:n alennuksella sekä joitakin tarjouksia. Alennuskasvit olivat kyllä luvattoman surkean näköisiä, mutta rohkenin silti ostaa Törmäkatkeron (Gentiana septemfida), jossa alennus oli -30 %. Maksettavaa jäi silti 4,86 €, mikä tuntui paljolta surkeasta kasvista. Mutta, kun minulla ei vielä ole törmäkatkeroa. Ei minkäänlaista katkeroa.

Syysvuokko - Anemone hupehensis 'Splendens'

Tarjouksessa taasen oli kolme syysvuokkoa kympillä. Valitsin kassiini Anemonen, Anemone hupehensis 'Splendens'in ja Anemone hybrida 'Hadspen Abudance'n. Erona näillä lienee lähinnä kukan värissä. Tänään nuo uutuudet piti sitten kaivaa maahan, sillä en halua jättää niitä odottamaan paluutani Lontoosta. Ties millaiset säät silloin ovat ja hommaa puutarhassa riittää ilman istutuksiakin.

Köynnöshortensia - Hydrangea petiolaris

Ja kaivoin tänään maahan myös viime viikolla ostamani kaksi köynnöshortensiaa, joiden hinta oli puolitettu eli neljän euron taimia olivat. Köynnökset laitoin rajamännyn kupeeseen. Josko aikaa myöten kiipeäisivät puun runkoa ylös. Pidän kyllä kovasti männynrungosta sellaisenaankin, joten vähän on kaksijakoinen olo köynnösten istutuspaikan suhteen. Tämä on taas näitä "kun halvalla saa" -ostoksia, joille on pakko löytää istutuspaikka, kun kerran kasvit on tullut hankittua.


Pidin niin kovasti tänä keväänä papupaijatulppaaneista, että rohmusin niitä myös nyt. Osan sipuleista tilasin nettikaupasta ja muutaman pussin ostin puutarhamyymälästä.


Vielä on saapumatta toisesta nettikaupasta tilatut sipulit. Siinä satsissa pitäisi olla lähinnä muita, kuin tulppuja. Kerrotut Abigaile-tulppaanit (tumma tulppaani yläkulmassa) sain ystävältä lahjaksi. Samassa kuvassa on myös nettikaupan bonustulppupussi.


Puutarhamyymälästä ostin myös pussillisen kuvan mukaisia kerrottuja oransseja tulppaaneja. Kuvan muhkean aurinkoiset kukat houkuttelivat, vaikka oranssi värinä ei yleensä innosta laisinkaan. Kukissa ja kasveissa lempivärikäsite näyttää venyvän ja paukkuvan vuosi vuodelta yhä laajemmaksi.

Sormustinkukka - Digitalis purpurea

Kukkien värikäs runsaus alkaa olla sanan varsinaisessa merkityksessä menneen kesän muistoja. Siellä täällä on joitakin ihan aikataulunsa mukaisia syyskukkijoita ja sitten joitakin, jotka ovat ilmeisesti lämmön vaikutuksesta päättäneet ottaa vielä viimeiset rippeet kesästä irti.


Ketoneilikka - Dianthus deltoides


Keijuangervo - Spiraea japonica


Tahajuoru - Tradescantia Andersoniana -ryhmä 'Red Grape'


Tiikerinlilja - Lilium lancifolium


Syysleimu - Pholx paniculata 'Europa'


Keltainen päivänlilja kera kotilon


Punatähkä - Liatris spicata


Reunuspäivänkakkara -  Tanacetum parthenium


Rosa Fairy

Tämän jälkeen lupaan olla ostamatta uusia taimia - siis tänä syksynä. Nyt saa kasvien istutushommat olla tässä ja loppuenergia säästyköön sipulien istuttamiseen ja puutarhan syyssiivoukseen. Kieltämättä tässä vaiheessa vuotta alkaa mieleen ja kroppaan hiipiä tietynlainen väsähdys alituiseen kaivamiseen ja jatkuviin työvuoroihin pihamaalla. Monta projektia on toki toteuttamatta ja osan niistä soisin jaksavani ja ehtiväni vielä syksyn aikana. Mikään niistä ei kuitenkaan ole niin tähdellinen, etteikö niiden siirto kevääseenkin onnistuisi. 


Mutta nyt siirryn viettämään viikonloppua. Koti on siivottu ja pyykkikonekin kohta aloittaa linkouksen. Pyykin ripustamisen jälkeen olen kirjaimellisesti hetken aikaa vapaalla.

Aurinkoista viikonloppua kaikille!Sulo Heinola, Suvi K ja Ruusunmekko, 
olette lämpimästi tervetulleita blogini pariin.