maanantai 20. joulukuuta 2021

Marketanpuiston joulumarkkinat

 
Joulumarkkinoilla on kiva käydä ihastelemassa ihmisten taidokkaita ja kekseliäitä käsitöitä. Siinä ohessa voi hankkia hyviä joululahjoja ja syömistä niin joulupöytään kuin muuten vain syötäväksi. Tänä vuonna missasin Lohjan Menneen ajan joulumarkkinat. Helsingin Tuomaanmarkkinoilla olen käynyt pari kertaa, mutta minusta siellä myytävissä tuotteissa on vähemmän käsintehdyn tuntua.


Espoon Marketanpuiston joulumarkkinat on mukavan pienimuotoinen tapahtuma, jonne on helppo hurauttaa lyhyeksikin aikaa. Myyjiä ei tullut pahemmin kuvattua, kun edellisellä kerralla eräs myyjä epäili minun kuvien avulla kopioivan hänen myymiensä tuotteiden ideoita.

Parasta Marketanpuiston joulumarkkinoilla oli käydä moikkaamassa monille puutarhablokkaajille tuttua Saaripalstan Sailaa. Hän myy siellä verkkokauppansa Elsan lempituolin tuotteita, joista moni on Sailan itsensä tekemä. Olisi ollut kiva turista pidempikin tovi, mutta silloin olisin tukkinut muiden asiakkaiden pääsyn ostoksille. Kiireisimmät kuulumiset ehdittiin vaihtaa ja toivottaa toisillemme hyvää joulua.

Tämän postauksen julkitultua Marketanpuiston markkinat ovat jo ohi. Sailan verkkokauppa on auki ympäri vuoden. Mainittakoon, ettei Sailalla ole osaa eikä arpaa minun markkinointipuheeseeni. Hyvien ihmisten kivoja asioita tai kivojen ihmisten hyviä asioita on lupa tuoda esille pyytämättäkin.

Minulla ei ollut mitään erityistä tarvetta ostaa markkinoilta mitään. Toisaalta jotain sopii aina hankkia toisille annettavaksi jouluksi tai myöhemmin. Sailan tekemät keraamiset kasvitaulut ovat minusta kauniita. Mukaani tarttui tuoksuherne-taulu, jonka aion ripustaa oman kodin seinälle. Kissakuviolla varustetun keramiikkatähden sen sijaan laitan lahjapakettiin.

Sailalla on myynnissä Railin Runokortteja (runo: Raili Heikkilä, kuva: Ingela Nyman). Tämän joulun kortit olen jo lähettänyt, mutta tuleehan joulu ensi vuonnakin. Näitä kortteja voi laittaa myös lahjapaketteihin nimikorteiksi.

Mieluisimmaksi ostokseksi Sailan myyntipöydältä osoittautui ruosteenruskea jalallinen suojaruukku kukille tai mitä nyt tuohon hienoon maljaan keksiikään laittaa. Ruukun pesä on sopiva isommallekin kukkapurkille. Metallinen astia ei ole kovin painava, joten sisällön kanssa sitä jaksaa hyvin kantaa. Sen verran yhdistelmälle tulee painoa, että kesällä ruukku pysyy tuulisellakin säällä pystyssä.


Kokeilin suojaruukkua eri kukkasille. Hyvin sopii niin joulutähti kuin amarylliskin. Taitava floristi tekisi tuohon näyttävän kukka-asetelman esimerkiksi joulupöydän koristeeksi. Valitettavasti minä olen aika huono dekodeeramisen taidoissa. Ruukku somistakoon talven ajan kukkia sisällä. Kevään tullen vien sen pergolan pöydälle.


Pahoittelen ruukkukuvien värejä. Ruosteenruskea on loisteputkivalaistuna muuttunut myrkynvihreäksi. Lauantai oli aamusta iltaan silkkaa harmaata hämäryyttä. Hain kuvaamiselle sopivia olosuhteita eri huoneista ja eri valaistuksesta. Lopulta kuvasin kukkaruukkukuvat varaston pakastimen päällä, sillä siellä taustan seinä on riittävän rauhallinen.

Marketanpuisto on mielenkiintoinen kohde puutarhaihmiselle eri vuodenaikoina. Nyt kasvien valkoisina loistavat nimilaput taitavat olla silmiinpistävin nähtävyys. Kierrettyäni myyntikojut niin sisällä kuin ulkonakin, tein vielä pikakatselmuksen muutamiin puutarhan kohteisiin. Ties kuinka monennen kerran päätin vierailla kasveja katsomassa taas keväällä.


Lähellä yläpysäköintipaikkaa sijaitsevalla kukkulalla on muhkeat jouluruusukasvustot. Märkyyden vuoksi en mennyt lähemmäs, mutta muutamassa näin punertavia nuppuja. Nämä täytyy käydä katsastamassa alkukesän kukinnan aikaan.

Marketanpuisto on hyvä kohde henkilölle, joka pohtii omaan pihaansa uusia istutuksia. Kasvien koko ja ulkonäkö on helpommin nähtävissä maahan istutettuina ja jo pidemmälle kasvaneina verrattuna puutarhamyymälöiden tarjontaan.

Tämä kuva on otettu yläpysäköintipaikalta kohti Marketanpuiston navettaa, jonka valkoinen pääty näkyy kuvassa vasemmalla. Siellä oli useita joulumarkkinoiden sisämyyntipisteitä. Osa oli navetan edustalla ulkosalla ja osa Marketanpuiston kahvilarakennuksessa ja sen edustalla. Sailalta ostettujen tuotteiden lisäksi hankin markkinoilta savukalkkunaa, kylmäsavulohta ja uudet nahkakäsineet itselleni. Sisätiloihin pääsyyn kysyttiin koronapassia. Sen näytettyään sain käteensä leiman, jolloin ei tarvinnut kaivaa passia esiin kahdessa eri paikassa.

Naapurin Maritilta saatu matkatuliainen, pieni joulutähtiliina.

Joulu alkaa olla käsillä ja sen myötä joulujututkin painuvat pian muistojen puolelle. Piti jo aiemmin vinkata, mutta tulkoon näin viimetipassa tämäkin. Nimittäin Hiidenkiven puutarhassa -blogissa on tänäkin vuonna kiva joulukalenteri, jossa miniatyyrikokoinen kotitonttu puuhailee. Tämä saattaa ihastuttaa etenkin teitä, jotka rakennatte tai olette joskus rakentaneet nukkekotia. Blogin kirjoittaja Minnalla on taito valmistaa pikkuisia asioita Nestorinsa kotipiiriin. Käykääpä kurkkaamassa.


 Enää muutama yö ja sitten on juhlan aika. Valoisaa jouluviikkoa kaikille!