lauantai 4. kesäkuuta 2016

Ruusuista ensimmäinen

Teresanruusu - Rosa Therese Bugnet

Ruusuista ensimmäisenä kukintansa aloitti Teresanruusu. Helteinen sää ilmeisesti nopeutti kukintaa ja tämä ensimmäinen ehti ilahduttaa tasan yhden päivän. Aamulla se avasi nuppunsa ja illalla varisikin jo pinkkeinä terälehtinä maahan.

Teresanruusu - Rosa Therese Bugnet

Nuppuja on sentään lukuisia eri vaiheissaan, joten iloa riittää tuleviksikin päiviksi. Kun lisäksi ilmojen on luvattu viilenevän, kukinta kestänee pidempään.

Tornionlaaksonruusu - Rosa majalis Tornedal

Hyvänä kakkosena kirittelee Tornionlaaksonruusu. Siinäkin on paljon nuppuja, joiden kimpussa mahtava määrä kirvoja. Ruusuressukka.

Metsäruusu - Rosa majalis

Kolmanneksi ehtinee metsäruusu, jonka nupuissa on jo pinkki väri näkyvissä. Metsäruusu on näköjään yhtä kiitollinen kukkija vuodesta riippumatta. Viime kevään viileydessä se kukki ja kukki ja nuppujen määrästä päätellen kukinta tulee olemaan runsasta nytkin.

Juhannusruusu - Rosa pimpinellifolia

Juhannusruusu ei paljon metsäruususta jälkeen jää. Sen asuinpaikka on ehkä vähän varjoisampi ja siksi nuput vielä pullistelevat tähtihetkeä odotellen. Juhannusruusuni on vähän huonovointinen, joten nostan sille hattua kaksikin kertaa siitä, että se kaikesta huolimatta jaksaa kukillaan minua ilahduttaa.

Suviruusu - Rosa pimpinellifolia Poppius

Suviruusu sen sijaan on surkeaakin surkeampi. Ikäänkuin jokin toukka olisi syönyt sen lehdet tai sitten ne ovat muuten käpristyneet ja surkastuneet. Vain pensaan alimmaisessa oksassa on normaalin näköisiä lehtiä. Nuo tummat pampulat ovat nuppuja, mutta eivät hyvin voi nekään. Suviruusussa ei ole niin paljon kirvoja, kuin esimerkiksi valamonruusussa. 


Juuso kiittää kaikkia saamistaan onnitteluista ja rapsutuksista. Juhlasankari on vähän väsynyt saamastaan huomiosta ja eteinkin helteisestä säästä. Päikkärit maistuvat leikkimökin terassille asetetun räsymaton viileydessä. 


Kerrottu ahkeraliisa kukkii sisäänkäynnin laatikossa. Sen myötä toivotan kaikille oikein mukavaa viikonloppua ja iloista juhla-aikaa niille, joiden perheessä vietetään lakkiaisia tai valmistujaisia.