tiistai 19. maaliskuuta 2024

Koska kukkii -haaste

Ovaalipenkin jouluruusu 21.4.2023

Sain Kivipellon Sailalta  Koska kukkii haasteen. Moni jo tietääkin, että tämä haaste on Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minnan alulle laittama. Tänä vuonna jo kolmannen kerran. Kiitos siis Sailalle haastamisesta ja Minnalle kivan haasteen kehittämisestä. 

Haasteessa valitaan omasta puutarhasta kasveja, joiden kukinta-aika arvataan.Tämä haaste ei ole sieltä helpoimmasta päästä. Kevätsäät ovat kovin erilaisia ja sään sinne tänne keikkuminen vaikeuttaa entisestään kukinta-ajan arvaamista. Harvalla varmaan on täydellistä tietoa minkään kasvin kukinta-ajasta. Pitkään samoja kasveja seuranneena haarukointi on vähän helpompaa. Haasteeseen ei kannata suhtautua kovin tiukkapipoisesti. Hyvä, jos menee nappiin, mutta jonnekin lähimaastoonkin saa osua. Pääasia, että kukkivat kukin oman aikataulunsa mukaan.

Sinivuokko 15.4.2023

Vuoden 2022 arvuuttelukohteitani olivat
Primula juliaea 'Wanda' - Suikeroesikko, Eranthis cilicica - Talventähti, Fritillaria imp. Rubra' - Keisarinpikarililja ja Iris retigulata "Katharine Hodgkin".

Vuoden 2023 kohteet taasen Glaucidium palmatum - Sinikämmen, Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefeld' - Valkotäpläimikkä, Pulsatilla vulgaris 'Alba' - Tarhakylmänkukka, valkoinen ja
Trillium erectum - Punakolmilehti. 

Tällä kertaa päädyin arvuuttelemaan kolmen kasvin kukinta-aikaa. Maaliskuu on jo yli puolen välin ja maa jälleen valkoisena, joten siirryn suoraan huhti- ja toukokuulle. Valitsemani kasvit ovat:

Primula elatior - Etelänkevätesikko, kukkii 17.4.2024
Tulipa 'Persian Pearl', kukkii 1.5.2024
Ribes sanguineum - Ruusuherukka, kukkii 10.5.2024


1. Primula elatior - Etelänkevätesikko, kukkii 17.4.2024

Primula elatior - Etelänkevätesikko 15.4.2023

Etelänkevätesikko on asustanut puutarhassani jo useamman vuoden. Tämä kohteena oleva yksilö on ollut Pikkupuutarhan Harkkokäytävän varrella vuodesta 2020. Paikka on osoittautunut tälle kevätesikolle mieluisaksi. Sen oikealla puolella kasvaa norjanangervoja, joiden lehdet ovat kuitenkin esikon kasvuaikaan vielä aika pieniä. Eivät varjosta pienempiään.

Primula elatior - Etelänkevätesikko 23.4.2023

 
Scilloja en ole esikon ympärille istuttanut. Niitä kasvaa meillä joka paikassa. Multahommissa ja kasvien siirtojen yhteydessä pikkuisia scillan sipuleita kulkeutuu ympäriinsä. Muurahaisetkin niitä kuskaavat. Minua scillojen tuuheat lehdistöt eivät haittaa. Sinne ne katoavat muiden kasvien joukkoon kesän edistyessä.

 
Primula elatior - Etelänkevätesikko 29.4.2023

Tulppaanin lehtiäkin nousee esikon vierelle. Tätä paikkaa olen myllännyt voimakkaastikin viime vuosina, joten maahan on siinä yhteydessä jäänyt yhtä sun toista. Puutarhassani ei ole neitseellisiä mustan mullan paikkoja, joihin voisi kevyesti kuopaisemalla istuttaa kasvin jos toisenkin. Aina on jotain olemassa olevaa, joka on joko siirrettävä tieltä pois tai jätettävä paikoilleen maatumaan.

 

 2. Tulipa humilis 'Persian Pearl' - Tähtitulppaani, kukkii 1.5.2024

Tulipa humilis 'Persian Pearl' 29.4.2023

Pieni tähtitulppaani Persian Pearl on yksi mieluisimpia tulppujani. Pyrin istuttamaan sitä joka vuosi muutaman sipulin lisää, jotta sitä olisi aina keväällä valmiina ponnistamaan mullasta. Tässä kuvassa idänsinililjat ja kevätkirjotähdet eli tutummin scillat ovat ympäröineet Persian Pearlin. Aika kiva yhdistelmä, joka on syntynyt tahattomasti.

Tulipa humilis 'Persian Pearl' 1.5.2023

Parhaimmillaan Persian Pearl on minusta nuppuvaiheessa, jolloin voimakas syklaaminpunainen väri pilkistää varovasti esiin.

Tulipa humilis 'Persian Pearl' 4.5.2023

Viime toukokuun alussa heräsimme lumiseen maisemaan. Hetken jo pelkäsin, että esimerkiksi keisarinpikarililjat on menetetty, kun vetinen lumi oli painanut niiden varret kumaraan. Aurinko sulatti sataneen lumen nopeasti ja kuivatti kukat. Niin myös tähtitulppaanit nostivat vartensa suoriksi ja avasivat päivän mittaan nuppunsa.

 

 3. Ribes sanguineum - Ruusuherukka, kukkii 10.5.2024

Ribes sanquineum - Ruusuherukka 29.4.2023

Keväällä 2020 hankin kaksi ruusuherukkaa. En ollut varma sopivasta istutuspaikasta, joten varmuuden vuoksi toisen laitoin alapihalle, ns. Naapuriaitapenkkiin. Toisen istutin Oikearinteeseen, jalosyreeni Moskovan kaunottaren alapuolelle. Kumpikin paikka on suojaisa, eikä vesi jää istutuspaikkoihin seisomaan. Tällaisesta ruusuherukka kuulemma tykkää.

Ribes sanquineum - Ruusuherukka 10.5.2023


Luonnollisesti sitä odottaa istuttamaltaan pensaalta myös kukintaa. Toki olen oppinut iloitsemaan jo siitäkin, että jokin kasvi pysyy hengissä. Mutta ilman muuta kasvu ja kukinta on aina toiveissa. Vaikka kuinka ahkerasti kiersin ruusuherukoita tutkimassa, ei nupun nuppua niihin ilmestynyt. Kunnes yhtenä huhtikuun lopun päivänä löysin ensimmäiset nuput. Molemmista. Ei todellakaan miljoonaa nuppua, joiden painosta oksat taipuisivat. Muutama kummassakin ja sehän riitti tuomaan iloa pitkäksi aikaa.

Ruusuherukka on jänisten herkkua, joten kumpikin puska on ympäröity verkolla. Papanoista päätellen ristihuulet ovat kuolanneet ruusuherukoiden vierellä, mutta verkkojen ansiosta eivät ole päässeet niitä maistelemaan.

Ribes sanquineum - Ruusuherukka 20.5.2023

Tämä talvi on ollut edellisiä ankarampi, eikä kevätkään ole tähän saakka ollut niitä otollisimpia. Koska ruusuherukat ovat todennäköisesti jo kotiutuneet puutarhaani, uskon niiden kukkivan nyt hivenen edellisvuotta varmemmin. Toivottavasti myös runsaammin.

Iris reticulata 'Katharine Hodgkin' 5.4.2023

Moni on jo haastettu ja moni ottanut osaa haastamatta. Kivat haasteet on tarkoitettu täytettäväksi. Sen uhallakin, että seuraavat blogit ovat jo ottaneet haasteen vastaan, heitän haastepallon heille:

Kukkia & Haaveita
Puutarhan Lumo
Päivänpesän elämää


Säännöt: Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuja. Kasvien kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, että kasvi on vielä lepotilassa. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen (tai kuukausien) päähän. Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä, mutta harsot ynnä muut normaalikeväästä poikkeavat viritelmät lasketaan dopingiksi. Ja tietysti kukinnan alkua saa myös viivästyttää vaikkapa peittämällä lupaavan näköiset piipot lumella, jos jotain niin järjetöntä haluat tehdä. 

Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Olisi myös kiva, jos kävisit laittamassa Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen kommentin osallistumisestasi. Raportoi myöhemmin keväällä, kuinka hyvin kukkakevään ennustaminen sinulta onnistui.