keskiviikko 8. huhtikuuta 2020

Ihan tässä pakahtuu ilosta

Iris 'Harmony'

Takana on pari aivan loistavaa kevätpäivää. Aurinko on suonut lämpöään peräti +15 asteen verran, eikä pihalta ole voinut pysyä poissa. Kaikenlaista odotettua nousee mullasta kiivasta vauhtia ja värit valtaavat harmaita penkkejä.

Crocus species 'Blue Pearl'

Valtaosa  krookuksistani on mennyt peurojen suihin, mutta alapihalla on onneksi vielä muutama keskittymä. Kiitos verkottamisen. Blue Pearl on matala ja tiiviiksi rykelmäksi kasvanut krookus, jota taidan vastaisuudessa laittaa lisääkin. Se kukkii pihallani nyt kolmatta kevättä.


Tiistaiaamuna saapui tilaamani uusi lehtikompostori. Sille piti tehdä tilaa, joten lähdin samantien tyhjentämään kolmea lautarakenteista kompostia, jotka alkoivat olla tiensä päässä. Ukkokulta olisi kyllä voinut rakentaa uudet tilalle, mutta meillä ei ole yhtään kunnollista vähänkin varjoisaa paikkaa, joka sopisi kompostille. Niinpä päätin investoida tällaiseen harmaaseen möhkäleeseen, joka toivon mukaan hautoo lehtimassan avointa versiota paremmin. 

 
Yllättävän monta kottikärryllistä sain kompostimultaa vanhoista lautakomposteista. Laskin kärräänneeni kymmenen kuormaa istutusalueille. Kuorin kompostien päältä maatumattoman aineksen tyhjiin multasäkkeihin. Viemme ne jossain välissä kaatopaikan multatehtaaseen. Uutta kompostoitavaa tulee yllin kyllin, kunhan pääsen puutarhassa vauhtiin.


Kompostorin kanssa samaan kuormaan tilasin myös MustaaMultaa, rhodo- ja havumultaa sekä kesäkukkamultaa. Koko päivä oli silkkaa kärräämistä, kantamista ja talikon kanssa heilumista. Vaikka olen talven aikana mielestäni liikkunut ihan reilusti, kropasta tuntui löytyneen jälleen uusia lihaksia. Illalla olin täysin kypsä suihkuun ja sänkyyn.

Corydalis 'Beth Evans' - Pystykiurunkannus

Toki ehdin tehdä pienen kuvauskierroksenkin. Nyt on käsillä ajat, jolloin yhdenkin päivän aikana puutarhassa saattaa tapahtua paljon. Mitään ei haluaisi missata.

Corydalis - Pystykiurunkannus

Kasvien nimiä pitää taas hiukan houkutella aivopoimujen väleistä ja maistella suussa, kunnes ne kaikki asettuvat paikalleen ja tulevat heti kielen päälle. Sipulikasvien suhteen olen tavalliseen tapaan tyystin unohtanut talven aikana istutuspaikat. Niinpä tulostin listan napattavaksi ulos mennessäni. 

Pulsatilla vulgaris - Tarhakylmänkukka

Puutarhan karvaisista kavereista odotetuimmat ovat aina sinivaleunikot ja tarhakylmänkukat. Lahden messuilta viime keväänä ostamistani sinivaleunikoista ei näy vilaustakaan. Ei myöskään aiemmin istutetuista, jotka olivat jo viime keväänä pakanneet kimssunsa ja kamssunsa muualle muuttaessaan. Sen sijaan kahdessa paikassa asuvista tarhakylmänkukista osa on jo herännyt. Toivotttavasti loputkin pian ojentelevat tuoreita versojaan kohti keväistä taivasta.


Laatikkoistutuksiin keväisin ostamani tete-narsissit olen kukinnan loputtua istuttanut maahan. Niitä nousee nyt kiitettävän monena ryppäänä entisen Metsäpuutarhan alueelta. On niissä merkillisen paljon voimaa, kun saavat itsensä työnnettyä paikoin paksunkin vaahteralehtimassan läpi.

Crocus species Fuscotinctus

Kriikunan juurelle istutin syksyllä ison pussillisen keltaisia Fuscotinctucsia. Tämän kasvuston ehdin suojella verkoilla ja niinpä saan nyt iloita sen pirteästä kukinnasta.

Fritillaria imp. Rubra - Keisarinpikarililja

Kahtena keväänä hienosti kukkinut keisarinpikarililja työntyy useamman varren voimalla Allaspenkin mullasta. Saapa nähdä, kukkivatko nytkin. Vai taantuvatko samaan kukkimattomaan olomuotoon kuin toisaalla vuosia pönöttäneet keltaiset keisarinpikarililjat. Toivottavasti kukkivat.

Omphalodes verna - Kevätkaihonkukka

Ihmeellisesti lämpö saa maan vihertymään. Kevätkaihonkukka kasvaa silmissä ja pian kaikki puskanaluset ovat täynnä sen versoja ja sinisiä kukkia. Jos joku pelkää, ettei kasvit jaksa ponnistaa haravoimattomilta alueilta, niin turhaan pelkäävät. Yhä vähemmän rapsuttelen syksyin haravallani muuta, kuin käytäviä.

Nokkosperhoset

Muutaman päivän aikana olen nähnyt lukemattomia nokkosperhosia. Ovat selvästi viehättyneet kirjokevättähtiin, joita minulla kasvaa nykyisin vähän joka paikassa. Jopa nurmikolla. Eilen komposteja talikoidessani sekä kirjokevättähden että helmililjan sipuleita oli aineksen joukossa runsaasti ja koitin niistä suurimmat tunkea heti jonkun kukkapenkin multaan. Useimmat olivat jo lähteneet kasvuun ja joissain oli nuppukin. Vaikka löytyivät painavan kompostimassan uumenista.


Myös muut pörriäiset ovat heränneet. Tämä yksilö ei millään  malttanut kömpiä krookuksen uumenista ylös, vaan palasi jatkuvasti sinne takaisin. 


Linnuillakin on jo  kevätkarkelot meneillään. Mustarastaat lurittelevat puiden latvuksissa ihastuttavaan tapaansa. Tämä sinitiainen tuijotti minua takkahuoneen ikkunan läpi keinun "orrella" istuessaan. Kuka viisas tietää, miksi samainen sinitintti kerta toisensa jälkeen tarrasi ikkunankarmeihin kiinni ja nyhti jotain nokallaan? Onko karmien väleissä kenties jotain maukkaan  makuisia hyönteisiä?

Kyyhky kuvattu 3.4. Sen jälkeen peura on popsinut kaikki kuvan tulppaanit.

Sepelkyyhkytkin ovat saapuneet pihapiiriin. Niiden kujerrusta on metsästä kuulunut jo pidempään. Yleensä kyyhkyjä tepastelee pihassamme kaksi kappaletta arvokkaan näköisenä. Välillä ihan säikähtää, kun ohi kävellessä kasvien lomasta kuuluu voimakas siipien levähdys kyyyhkyjen pyrähtäessä lentoon.

Eilen ulkotöissä päivän viettäessäni näin monen monta kurkiauraa. Isompia ja pienempiä joukkoja purjehti taivaalla pohjoisen suuntaan. Aurojen näkeminen ja etenkin kurkien ääni saa aina sydänalassa sykähtämään. Niin keväällä kuin syksyllä.


Kävin juuri ohjaamassa kuljetusfirman pudottamaan tilaamani suursäkit varaparkkipaikalle. Kaksi 1000 litran säkkiä puutarhamultaa ja yksi säkillinen kivituhkaa. Nyt on hetken aikaa maa-aineksia kärrättäväksi.

On tämä mahtavaa aikaa - tämä kevät!