perjantai 11. elokuuta 2017

Kärhöt, kärhöt, kärhöt

Tarhakellokärhö - Clematis integrifolia Aljonushka

Moni kasvi on pitänyt tämän kesän viileydestä ja hitaudesta. Niin myös kärhöt. Sininen alppikärhö kukki alkukesästä runsaana. Sen sijaan olopihan puutarhaportin vasemmalle puolelle viime kesänä istutettu alppikärhö Purple Dream teki vain pari kukkaa. Ehkä se vaatii oman aikansa kotiutuakseen ja kukkiakseen runsaammin. Odotellaan siis. 

Tarhakellokärhö - Clematis integrifolia Aljonushka

Ruusupenkissä kasvava Aljonushka on laittanut parastaan siitä lähtien, kun se tämänkesäisen kukintansa aloitti. Olipa hyvä, etten jättänyt Aljonushkaa sen alkuperäiseen istutuspaikkaansa Vasenrinteeseen, sillä siinä se ei olisi koskaan päässyt oikeuksiinsa. Ruusupenkissä on syvämultainen maa ja keväällä laitoin vielä kärhöille annoksen kanankakkaa kullekin.

Clematis Pink Fantasy

Pikkupuutarhan köynnöstuessa kasvava Pink Fantasy aloitti kukintansa jo ajat sitten ja se on jo ehtinyt lopettaakin. Siihenkään ei montaa kukkaa tullut, mutta ne vähätkin olivat sitäkin kauniimpia. Pink Fantasylle täytyy lähiaikoina raivata vähän lisää tilaa, sillä metsäruusu uhkaa käydä vähän liikaa kärhön iholle. Ilmaa kaikki kasvit tarvitsevat, vaikka kuinka seurasta tykkäisivät.

Clematis Rouge Cardinal

Tämän kesän kärhöloistosta vastaavat täysin palkein Päivänliljapenkin Rouge Cardinal ja MultiBlue. Kaverukset ovat niin tehokkaasti kietoutuneet toisiinsa, ettei niiden nupuista pysty päättelemään, kumpi on kumpi.

Clematis Multi Blue

Köynnösten ollessa jo nupulla laitoin niille vanhojen bambutukien lisäksi metalliset puolikaaret. Tällainen jälkituenta on siinä mielessä hankalaa, että kasveja pitää varoa ja nuppuja kohdella hellästi. Tarkoitus onkin hankkia näille kahdelle vastakkain samassa penkissä kasvavalle kärhöllä paremmat tuet.


Rouge Cardinalissa on nuppuja aivan alas saakka. MultiBluen kukat sen sijaan huitelevat sellaisissa korkeuksissa, että kunnon kuvia saadakseen pitäisi olla tikkaat tai pitkälle ulottuva zoom. Niinpä enin osa kuvista koostuukin punaisista Rouge Cardinaleista.

Tarhalyhtykärhö - Clematis texensis 'Princess Diana'

Kiemurapenkin tuijan kupeessa kasvava Princess Diana on jälleen täynnä nuppuja. Dianan kukat ovat aika pieniä, mutta hienoltahan kärhö näyttää kukkien auetessa toinen toisensa perään. Viime vuonna Diana kukki todella pitkälle syksyyn.

Clematis vit. Polish Spirit

Myös olopihan Syreenipenkin Polish Spirit virittelee nuppujaan valmiuteen. Tämä kärhö on ehkä hiukan liian varjoisessa paikassa, mutta hyvin se näyttää siinä viihtyvän.

Kärhö vailla nimeä

Olopihan puutarhaportin oikealla puolella kasvaa kaksi kärhöä, joista toisen pitäisi olla Willy. Willyksi oletettu ei ole kovin paljon mittaa kasvanut, eikä siinä ole nuppuja. Reippaasti pituutta venynyt ja nuppuja pian aukaiseva kärhö kukki viime kesänä yhden kukan voimin. Ehkä tänä vuonna löydän kärhölle nimen. Tässä kohden kirjanpitoni pettää pahemman kerran, mutta pääasia, että kärhö kasvaa ja kukkii.


Toukokuussa istutin kahteen isoon puutarharuukkuun kaksi kärhöä kumpaiseenkin. Toisessa kasvaa Jackmannii ja The President. Toisessa Dr. Ruppel ja Willy. Kas vain, minullapa on Willy kasvamassa myös ruukussa. Miten tuon huomasin vasta nyt?


Toisen ruukun kärhöt ovat kasvaneet komeiksi, mutta niissä ei ole yhtään nuppua. Toisen ruukun kärhöt ovat vähän kärsineen oloisia, mutta nuppuja löytyy runsaasti. Ota näistä nyt sitten selvää, mikä kärhö on kukkimassa. Olisiko tämä kuvan kärhö Dr. Rubbel, mutta ankeiden ruukkuolosuhteiden vuoksi kukka onkin vähän rupsahtaneen oloinen?

Ruukkukärhöjen on tarkoitus päästä maahan heti, kun ehdin olopihan kauan kunnostusta vaatineen penkin rakentamisen aloittaa. Siihen on tarkoitus istuttaa ainakin kevätmessuilta ostettu pioni Alexander Fleming ja mahdollisesti myös Kiemurapenkissä väriminttujen keskelle jääneet pari muuta pionia. 

Clematis ´Summer Snow´ (´Paul Farges´)

Viime kesäinen ihastuksen kohteeni, lumikärhö, vasta aloittelee. Nuppuja on paljon ja pian niistä poksahtelee valkoisia kukkia, joita todennäköisesti taas kierrän kameran kanssa yhtä innokkaasti, kuin viime kesänäkin. Lumikärhö on vaan niin kaunis kohti taivasta kurkottavine pikkuruisine pallonuppuineen ja tähtimäisine kukintoineen.

Clematis Multi Blue

Pikkupuutarhan kriikunassa kasvava MultiBlue on tänä vuonna vähän aneeminen, mutta muutaman kukan sekin on kehittänyt. MultiBlue tarvitsisi varmaan vähän parempaa multaa ja enemmän lannoitusta. Penkin kunnostustyö on jonotuslistalla. Kuten niin moni muukin paikka.

Pikkupuutarhan Ville de Lyonissa ei toistaiseksi näy ainuttakaan nuppua. Se on kyllä yleensäkin ollut aika myöhäinen kukkija, joten vielähän tuo ehtii. Vähän huonosti Ville de Lyon on nyt kasvanut, mutta toivottavasti ei heitä minulle hyvästejä.

  
Aikoja sitten leikkasin seinustan villiviinistä muutamia kookkaita lehtiä kesäkukkakimpun somisteeksi maljakkoon. Kukat kuihtuivat ajat sitten, mutta koska lehdet näyttivät terhakan vihreiltä, olen vain vaihtanut niille vettä ja antanut maljakon ilahduttaa keittiön ikkunalaudalla. Yllättäen vettä vaihtaessani huomasin yhteen lehteen tulleen komeat juuret ja parissa muussakin on selviä merkkejä juurien muodostumisesta.


Istutin juurellisen lehden ruukkuun ja vein sen kasvariin. Aika mukavaa, jos tuo tuosta alkaisi kasvaa, enkä sitä kovin epäilekään. Pari villiviiniä olen saanut kasvamaan pelkästään tökkäämällä leikatut versot suoraan maahan. Yksi kesä näyttää menevän juurtumiseen, mutta jo seuraavana kesänä alkaa kasvu.


Alapihan aitaa vasten olen kesän aikana istuttanut peräti neljä villiviiniä, jotka kaikki tosin ovat imukärhivilliviinejä. Kun halvalla on saanut. Juurensa maljakossa tehnyt on puolestaan säleikkövilliviini, joka on rehevyytensä ja lehtien isomman koon vuoksi on melkeinpä parempi tuohon aitaan.

Köynnöskuusama - Lonicera 'Dropmore Scarlet'

Myös toinen aitaa vasten istutetuista köynnöskuusamista on kasvanut mittaa reilusti. Kukkia siihen ei ole tullut, mutta ehtiihän tuo kukkia ensi kesänäkin. Jos vain talvesta selviytyy. Vihreä metalliverkkoaita uppoutuu ilmavana sinänsä hyvin maisemaan, mutta mielelläni näkisin aidan köynnösten verhoamana ja kukkivana seinämänä alapihan puutarhalle.

Clematikset Rouge Cardinal ja Multi Blue sikinsokin.

 Aurinkoista ja lämmintä elokuista viikonloppua kaikille!