maanantai 19. maaliskuuta 2012

Ristipistoja ja kevään edistämistä

Nyt on kaikki varastostani löytynyt aida-kangas käytetty ja odotan kärsimättömänä viestiä espoolaisesta kangaskaupasta, joka lupasi tilata kangasta Tanskasta. Aida-kangasta saa todella harvasta kangaskaupasta; ei taida ristipistojen tekeminen olla trendiharrastus. Luen parhaillaan Laura Honkasalon kirjaa "Kotikutoista - itsetekemisen ihanuudesta", jossa kirjailija pakinoi itsetekemisen ihanuudesta ja siinä ohessa myös hieman kulttuurihistoriasta. Honkasalo kirjoittaa mm. näin: "Käsintekeminen on rauhoittavaa, kuin meditaatiota. Ajantaju häviää ja tekeminen tempaa mukaansa. Itse tekemällä saa juuri sellaista kuin haluaa, ainakin silloin kun ompelukset onnistuvat." Tämän kaiken voin täysin sydämin allekirjoittaa.

Näitä kortteja on syntynyt mukavaa vauhtia. Vielä maltan istua käsitöiden ääressä, ainakin iltaisin, mutta kevään edistyessä siirryn kyllä pihamaalle ja kasvien kimppuun. Nyt on pelkona, että kohta hyllystäni löytyvät mallilehdet on läpikotaisin kaluttu ja mistä sitten kiinnostavia malleja. Jonkin aikaa voi samasta mallista ammentaa uusia ideoita, mutta ei sentään loputtomiin.

Selvitin jälleen kerran mahdollisuutta tilata tuota suosimaani mallilehteä suoraan kotiin. Olen lähettänyt lehden julkaisijalle sähköpostia englanniksi, koska en osaa italiaa. Ei mitään vastausta. Kotimaisen kirjakaupan kautta tilattuna onnistuin saamaan lehden muutaman vuoden ajan, mutta sitten lehtien saapuminen alkoi takkuilla ja lopulta lehtiä ei enää tullut laisinkaan. Lisäksi tuon kirjakaupan kautta tilaamisen hinta on noussut miltei kolminkertaiseksi. Luulisi, että EU:n myötä tilaaminen olisi helpottunut ja hinnatkin tulleet ehkä samankaltaisiksi. Niin luulisi.

Seuraavan kerran Tallinnaan matkatessani aion mennä ostoksille Karnaluksiin. Tuohon käsityön harrastajien ostosparatiisiin. Siellä mm. moulinelanka maksaa kolmasosan Suomen hinnoista, vaikka lanka on samaa laatutuotetta, mitä näissä kotimaisissakin kaupoissa. Koska tuo Karnaluks on tukkukauppa, ihan yksittäisiä tokkia sieltä ei ymmärtääkseni voi ostaa. Mutta se ei ole ongelma, sillä yleensä tarve on useille väreille ja joitakin värejä ylipäänsä menee enemmän. Käteistä rahaa täytyy ottaa runsaasti mukaan, sillä kaupassa ei käy luottokortit.


Eilisen aurinkoa ja lämpöä tuhlaavan kevätpäivän jälkeen tämänaamuinen lumisade miltei masensi. Mutta onneksi vain miltei, sillä kyllähän kaikki tietävät, että Suomen kevääseen kuuluu myös lumi ja räntä. Kunhan saamme vesisadetta, lämpöasteita ja aurinkoa, tuo moskainen lumi kyllä saa kyytiä. Eilen kävin Juuson kanssa ulkona edistämässä kevättä, eli katti loikoi keinussa ja minä sekä siirtelin lunta että hakkasin jäätä pihakäytäviltä. Tuntuipa mukavalta saada isohko kimpale jäätä rusahtaen loksahtamaan irti päästäen samalla alla olevan hiekan näkösälle. Välillä kävin rapsuttamassa kissaa ja nauttimassa auringon lämmöstä keinussa. Juuso ei kyllä erityisemmin tykännyt keinun heilumisesta, mutta kylläkin tumman puun lämmöstä. Ränneistä kuului armotonta lorinaa ja vesipisaroiden tipahtelua. Mutta parasta lienee lintujen luritus, joka kuuluu jo heti aamuvarhaisella auringon noustessa. Koska tunnen aika huonosti eri lintujen ääniä, voin vain todeta, että kauniilta kuulosti.

Juusokin viihtyy nyt paremmin pihamaalla, kun se saa maata tassujensa alle. Lintulaudalle lennähtävät tipuset saavat kissan naksuttamaan, mutta onneksi se ei onnistu terveitä pikkulintuja kiinni saamaan. Naapurin kissa oli tästä eilisaamuna kulkenut ja sen jättämiä merkkejä piti Juuson tutkia ja haistella. Se on kovasti kiinnostunut muista kissoista, mutta heti sellaisen läheisyyteensä saatuaan, alkaa vimmattu murina ja sähinä. Taitaa olla hiukan epäsosiaalinen katti.

Kyllähän tuo lumi ja jää sulaisivat auttamattakin, mutta vaikea on pitää näppejään irti kevään edistämispuuhista. Tulee sentään oltua ulkona ja tuon jään naputtaminen on ihan hikoiluttavaa kuntoilua, jos sen tosisaan ottaa. Talon sisäänkäynnin puolelle ei aurinko ei kauttaaltaan pääse paistamaan ja siellä lunta ja jäätä onkin muita paikkoja pidempään. Tarvitaan oikein lämpimiä ilmoja ja kenties pari kunnollista kaatosadetta. Kuukauden päästä pihassakin on jo ihan toisen näköistä. Kunpa vain malttaisi odottaa.