maanantai 15. toukokuuta 2017

Oikea kevät taisi vihdoinkin saapua

Kevään kauneimpia näkymiä - scillat ja punaiset pionin varret.

Oikea kevät on vihdoin saapunut. Päivälämpötilat ovat kohonneet mukaviin lukemiin ja öisinkin mittari on jo plussan puolella. Kuluvan viikon lopulle on luvassa mahdollisesti tämän vuoden ensimmäiset helteet.

Jouluruusu - hauskasti samassa pöheikössä tumma ja vaalea.

Kylmyyden väistyminen on tuonut vipinää puutarhahörhöön, sillä moni asia on vain odottanut lämpöä. Äitienpäivä sujui rattoisasti patioita ja pihakalusteiden puuosia öljytessä. Yllättävän monta tuntia sain siihen hommaan menemään, vaikka tällä kertaa keksin teipata pensselin harjanvarteen ja vältin edelliskeväisen polviasennossa sutimisen. Öljy tietenkin loppui kesken ja sitä piti käydä välillä naapurikylän Honkkarista hakemassa.

  
Ostin muutama vuosi sitten kaksi korkeaa ja erittäin painavaa ruukkua puoleen hintaan. Ruukkujen materiaali on ilmeisesti perinteistä ruukkusavea, mutta pinta oli käsitelty harmaalla betonilla. Betonipinta oli lohkeillut rumasti ja siksi ruukut myytiin alennuksella. Yritin rapsuttaa, hioa ja kiskoa ties millaisilla keinoilla betonipinnoitetta pois, mutta tiukassa istuu. Maali ei tietenkään lohkeilevan betonin pinnalla pitkään pysy ja siksi ruukut pitää käsitellä vähintäänkin joka toinen vuosi uudelleen, jotta ne näyttäisivät jotakuinkin siedettäviltä.


Rapsutin, hioin ja maalasin äitienpäivänä porttiruukut uudelleen sokkelimaalilla. Hyvä puoli on se, että kerta kerralta betonipinnoitetta on ruukuissa vähemmän ja tulevaisuudessa siintää aika, jolloin niitä ei kenties jatkuvasti tarvitse uudelleen käsitellä. Betonipinnoitteen alla oleva saviruukun ruskea väri kelpaisi minulle hyvin. 

Porttiruukuiksi näitä kutsutaan siksi, että tähän kevääseen saakka pystit seisoivat meidän portilla, kadun varressa. Koska emme tiedä, milloin alueen tieremppa osuu meidän kohdalle, katsoin parhaaksi siirtää ruukut jo nyt sisäänkäyntiterassin eteen. Ruukut itsessään painavat jo valtavasti, puhumattakaan silloin, kun ne ovat täynnä multaa ja kenties myös istutuksia.Ylipäätään kunnan tekemät rakennustyöt asuinalueellamme ovat teettäneet melko paljon normaalista keväästä poikkeavia hommia myös omalla tontilla. Alapihan aitaa varten on lehtikompostit siirretty kokonaan toiseen paikkaan ja monenlaista vähän odottamatontakin säätöä pihamaalla on pitänyt tehdä. Aidan rakennus alkanee tällä viikolla, kun elementit vihdoin ovat tulossa. 


Metsänkaadosta syntyneet oksakasat hävisivät viime viikolla, kun iso haketinkone myllytti ne suoraan auton lavalle pois kuskattavaksi. Osa kannoista on myös kuljetettu pois, mutta edelleen valtaisia kantokasoja on siellä täällä. Pallokentän pohjalta on kuorittu maa-aines, levitetty suodatinkankaat ja kipattu kuorma toisensa jälkeen soraa. Pallokenttää käytetään teiden rakentamisen ajan putkien- ym. tarvikkeiden varastointialueena. 

Näkymä alapihan laidalla vapun jälkeisellä viikolla.

Herätyskelloa ei aamuisin tarvita, sillä kaivinkone ja rekkaralli aloittavat arkiaamuisin puoli seitsemältä ja jatkavat päivästä riippuen kolmeen, puoli neljään. Aikamoisen metelin ja pölyn isot koneet saavat aikaan. Viikonloppuna oli kerrassaan ihanaa, kun saattoi kuulla lintujen laulavan.

Punalehtiruusu - Rosa Glauca

Ilmeisesti mennyt talvi on kasvien kannalta ollut huomattavasti edellistä suosiollisempi. Ruusupensaissa ihan jokaisessa on jo eloa. Toisin oli viime keväänä, jolloin ruusupensaiden silmut tulivat todella myöhään ja pari pensasta sitten heitti henkensä kokonaan.

Tarha-alppikärhö - Clematis Atragene-Ryhmä 'Columella'

Myös kärhöjen osalta näyttää aika lupaavalta. Alppikärhöt ovat yleensäkin aikaisia, mutta näyttäisi, että nyt on eloa jo muutamassa muussakin. Ei siis tarvitse yhtä huolestuneena rapsutella kärhöjen asuinpaikkojen multaa ja ihmetellä, tuleeko vai eikö tule.

Koristeomenapuu Royalty - Malus purpurea

Koristeomenapuuni ovat vielä nuoria, eivätkä ne kovin kummoisesti viime keväänä kukkineet. Royaltyssa taisi olla pari kukkaa ja Aamuruskossa ei yhtään. Toivon, että jonain keväänä näen kumpaisenkin täydessä kukassa, mutta nyt olen iloinen jo siitä, että ovat hengissä ja pukkaavat lehtiä.

Koristeomenapuu - Malus 'Aamurusko'

Aika lailla eri tahtiin nämä koristeomput tulevat lehteen. Royaltyssa on jo lehdet melkein avoinna, kun taas Aamurusko vasta kehittelee silmujaan.

Ruusuorapihlaja – Crataegus x media 'Paul's Scarlet'

Ruusuorapihlajassa on  silmut jo avautumassa. Saapa nähdä, kohtaako tämä pikkupuu taas samanlaisen kirvainvaasion, kuin viime keväänä. Kukinnasta ei juurikaan päässyt iloitsemaan, kun kirvat loikoilivat niiden päällä mustanaan.

Koristekirsikka kevätsuudelma - Prunus ´Accolade

Viime vuonna istutettu koristekirsikkakin on elossa, mistä siitäkin iloitsen kovasti. 

Kotkansiipisaniainen - Matteuccia struthiopteris

Vuoden parhaat ajat ovat käsillä ja elämä siirtyy enenevässä määrin pihamaalle. Mielenkiinnolla seuraan, miten meidän puutarha reagoi valo-olosuhteiden ja mikroilmaston merkittävään muutokseen. Tuulisuuden lisääntyminen tuntuu monella tavalla. Parhaillaankin terassin tuulikello kilkattaa voimakkaasti, vaikka ei mitenkään erityisen tuulista olekaan. 

Etelänkevätesikko - Primula elatior

Itse nautin aivan valtavasti valosta ja auringosta. Olemme ikäänkuin palanneet niihin aikoihin, jolloin taloa rakennettiin. Silloin saattoi kello viiden iltapäiväkahvit nauttia pihamaalla auringossa. Sittemmin metsikön puut kasvoivat, eikä aurinko ole enää vuosiin paistanut yläpihalle edes alkuiltapäivästä. Metsänkaadon myötä maisema muuttui ja edelleen se tuntuu oudolta. Kaikessa on kuitenkin hyvät ja huonot puolensa ja tässä uudistuksessa tällainen valoa rakastava ihminen näyttäisi saavan enemmän hyvää.