torstai 21. heinäkuuta 2016

Jollei ole tekemistä, sitä keksitään

Sammakko aamutuimaan patiolla. Ujosteli ja piilotti kasvonsa.

Pergola on likimain valmis. Lamputkin siihen ilmestyivät jokin aika sitten, vaan valoa niihin ei tule. Puuttuu kuulemma jokin nippeli. Ukkokulta ei töillä itseään stressaa. Enemmänkin hän stressaantuu siitä, kun minä töiden hitaan etenemisen vuoksi hermostun ja alan esittämään kysymyksiä. Kuulemma mäkätän ja painostan. Ehkä niin. Minun tyyliini kuuluu tehdä ensin työt ja sitten levätä. Inhoan keskeneräisiä töitä, jotka päivä toisensa jälkeen muistuttavat, että jotain pitäisi tehdä.


Yksi homma johtaa aina toiseen ja kolmanteen. Sen saimme taas todeta pergolan rakentamisen vuoksi. Ensinhän siihen ei suunniteltu rännejä laisinkaan. Sellaiset piti laittaa, sillä korkealta maahan iskeytyvä sadevesi lennätti hiekat puupatiolle, joka olikin sitten kaiken aikaa hiekkapölystä harmaana. Rännit helpottivat asiaa melkoisesti, mutta tämän kesän rankkasateet ovat vyöryttäneet vettä edelleen myös yli rännien. Lopulta päätin, että jokin ratkaisu pation eteen on saatava. Puuta ei voi eikä kannata jatkuvasti pestä ja öljytä, jos jokainen sade tuo uudet hiekkapölyt puun pintaan.


Ostin viime kesänä Honkkarista pari betonimuottia ajatuksella, että joskus tekisin laattapolkuja niiden avulla. Kellarissa oli myös muutama säkki kuivabetonia, josta on ollut tarkoitus tehdä rapskulehtilaattoja. Niistä aineksista lähdin kehittämään ratkaisua, joka estäisi sateessa hiekan pöllyämisen patiolle.

Lauantai-iltana kaivoin muotit ja betonit esiin ja ryhdyin hommiin ja jatkoin sitä vielä sunnuntainkin. Koska muotteja on vain kaksi, piti odotella pari tuntia betonin kuivumista, jotta muotit saattoi irroittaa seuraavia kuvioita varten. Sekoitin laastin käsin isossa paljussa. Yhteen muotilliseen meni säkillinen betonia ja pation reunaan tuli valettua kuusi muottisatsia. Onneksi oli vielä vähän jäljellä keväällä tilattua kivituhkaa, jolla sain saumattua laatat. Toki olisi ollut siistimpää, jos samaa tummanharmaata kivituhkaa olisi riittänyt koko olopihan katteeksi. Vaan ei ollut, joten jääköön toiseen kertaan. Aina pitää olla jokin homma huomispäivien ratkaistaviksi.

Eri sammakko kasvimaalla