keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Kärhötkään eivät enää pelota

Clematis alpina 'Purple Dream' - Tarha-alppikärhö

Aika pitkään puutarhani oli ja eli ilman ainuttakaan kärhöä. Sininen alppikärhö oli ensimmäinen kärhö, jonka istutin alkaessani muokata yläpihan talon ja tien välistä aluetta Pikkupuutarhaksi. 

Osittain kärhöttömyys johtui siitä, etten vain kasvimaailmaa valloittaessani ollut ehtinyt niihin saakka. Taisin aloittaa aakkoset loppupäästä, sillä ennen kärhöjä pihaani muutti pioneja, ruusuja ja monenmoista muuta. Tunnustan myös ajatelleeni kärhöjen olevan turhan vaikeasti lähestyttäviä. Ehkä jopa hieman pelkäsin niitä, tai ainakin epäonnistumisia kärhöjen kanssa.

Clematis alpina 'Purple Dream' - Tarha-alppikärhö

Puutarhassa minulla on ollut vähän sellainen "meni syteen tai saveen" -tyyli. Eli annan mahdollisuuden niin kasville kuin itsellenikin. Vähitellen kärhöjä alkoi ilmestyä kokeilumielessä sinne ja tänne. Hiukan samalla mentaliteetilla kuin jouluruusujakin. Kun tarpeeksi monta istuttaa erilaisiin paikkoihin, varmasti joku niistä osoittautuu hyväksi sijoitukseksi.

Tärkein innostus oli kuitenkin vuoden 2015 elokuinen retki Kotkan puutarhoihin. Siellä oli monessa paikassa istutettu kärhöjä perennapenkkeihin luomaan elävyyttä ja moniulotteisuutta. Ymmärsin, että kärhöillä on tilaa yläilmoissa vaikka kuinka minunkin puutarhassani. Paljon tärkeää kärhötietoa olen saanut myös Puutarhan Lumo -blogin Kruunuvuokon blogissaan julkaisemista ohjeista. Hänellä jos kenellä, on kerrassaan upeat kärhöt.

Clematis 'Multi Blue'
  
Monta kärhöä olen ostanut ja istuttanut varta vasten suunnitelluille paikoille. Yhtä monta olen ostanut edullisesti esimerkiksi marketeista ja alennuksista. Tällöin kärhöt ovat viettäneet kesän isoissa ruukuissa ja syksyn tullen olen istuttanut ne maahan. Kärhö toimii hyvin kesäkukkana ja samalla se kasvattaa itselleen kunnon juuriston.


Clematis 'Multi Blue'

Tässä vaiheessa kesää alppikärhöt ovat jo lopettaneet kukintansa. Osa loistokärhöistä on kukkinut hetken aikaa ja osa vasta aloittaa. Pikkupuutarhan kriikunassa kiipeilevä Multi Blue on isokukkaisista usein ensimmäisten joukossa. Sillä on lämmin paikka tuija-aidan suojatessa tuulelta.

Clematis 'President'?

Alapihalle johtavan puisen puutarhaportin kupeeseen olen istuttanut ainakin kolme kärhöä, joista Piilu on heittänyt hyvästit. Tarha-alppikärhö Willy mökötti pitkään ja alkoi kukkimaan vasta viime kesänä. Sinikukkainen loistokärhö sen sijaan oli jossain kadoksissa liki kaksi vuotta, kunnes se yllättäin alkoi kasvaa ja nyt kukkii viime kesäistäkin hienommin. Kirjanpitoni ontuu pahasti, enkä ole aivan varma tämän kärhön nimestä. Kuvia vertaamalla olen päätynyt, että se olisi President. Mitä sanovat viisaammat?

Clematis 'President'?

Presidentiksi tulkitsemani kärhön kukkien kuvaaminen on ollut hankalaa, sillä nuput kehittyivät puutarhaportin yläosassa kiemurteleviin versoihin ja sinne en ilman tikkaita yllä. Viimein tuuli heilutti pari nupullista versoa alemmas ja sain kuin sainkin kuvan isokokoisesta kukasta.

Clematis 'Rouge Cardinal'

Alapihan Päivänliljapenkin toisessa päädyssä asuva Rouge Cardinal on nykyisin yksi lempikärhöistäni pihallamme. Pidän kukkien väristä ja kasvin aktiivisesta kukinnasta. Katsokaa, miten paljon siinä on taas nuppuja. Tulevaisuudessa joudun kehittämään tälle kärhölle korkeamman tuen, mutta tämän kesän se vielä pärjää vanhassa tuessa.

Clematis 'Rouge Cardinal'

Rouge Cardinalin takana kasvaa pihani toinen Multi Blue. Toinen kiemurtelee yläpihan Pikkupuutarhan kriikunassa. Pikkupuutarha on ilmeisen lämmin paikka kärhölle, sillä siellä Multi Blue on aina ensimmäinen kukkansa avaava loistokärhöistäni.

Clematis 'Paul Farges (Summersnow') - Lumikärhö

Päivänliljapenkin toisessa päässä on ihana lumikärhö, joka juuri nyt aloittaa kukintaansa. Yleensä kukkia riittääkin ihan syyskylmille saakka. Tällä kärhöllä on erinomainen tuki. Korkeutta riittää muutenkin taivaita hipovalle kärhölle. 

Sain raudoitusverkon ystäväni uuden kodin rakennustyömaalta. Ukkokulta kiinnitti verkon kahden puupylvään (olisikohan kakkoskakkosta) väliin ja upotti tukikomeuden metallisten tolppakenkien avulla maahan. Hyvin pysyy pystyssä. Raudoitusverkkoa kotiin raahatessani ajattelin, että siitä pitäisi napsaista korkeudesta vähän pois. Onneksi en niin tehnyt. Verkolla taitaa olla korkeutta yli 2 metriä. Ja senkin lumikärhö ylittää kirkkaasti.

Clematis Hagely Hybrid

Jännityksellä odotin, mikä kärhö avaa kukkansa yläpihan Syreenipenkissä. Edelliskesänä minulla oli useampi markettikärhö kesän ajan ruukuissa ja syksyllä kaivoin ne maahan. Epäilin kirjanpitoni menneen jälleen sekaisin, eikä siihen tullut selvyyttä viime kesänäkään. Kumpikaan kahdesta ehdokkaasta ei kukkinut. Nyt jännitys on ratkennut. Lähinnä käytävää kukkansa avasi muutama päivä sitten Hagley Hybrid. Tiedän nyt, että Syreenipolun päässä nupulla oleva on tarhaviinikärhö Madame Julia Correvon.

Minulla on toinenkin Hagley Hybrid, joka asuu Allaspenkissä vastapäätä leikkimökkiä. Sen istutin viime kesänä ja kasvu on vielä vähän hentoa. On siinäkin jo muutama pikkuinen nuppu. 

Huomasin käytävän viereisen Hagley Hybridin kukkien ja osan nupuistakin lakastuneen. Epäilen viime päivien rankkasateiden ja kovien tuulien riepotellaan nuorta kasvia liian kovakätisesti. Köynnöksen takana kasvavan syreenin oksat ovat suojaamisen sijasta hakanneet kärhön latvusta. Syreeni saanee osakseen vähän karsimista.

Clematis integrifolia Aljonushka - Tarhakellokärhö

Suosikkeihini kuuluva tarhakellokärhö Aljonushka asustaa naapurin aidan vieressä Ruusupenkissä. Aluksi istutin sen Oikearinteeseen ajatuksella, että se vyöryisi paikallaan jonkinlaisena maanpeitekasvina. Ei toiminut minusta ollenkaan ja niinpä aika nopeasti korjasin erheeni siirtämällä kärhön nykyislle paikalleen. Siellä se on viihtynyt erinomaisesti ja alkaa pian kukkia. Nuppuja on jälleen valtavasti.

Clematis Pink Fantasy

Kärhöjä voisi toki hankkia ja istuttaa suunnitelmallisemmin. Moni kasvi muuttaa meille melkolailla sattumalta. Hakiessani jotain tiettyä silmiin osuu paljon muutakin ja niin ne vain tarttuvat mukaan. Puhumattakaan niistä "Sulo Vilén" -ostoksista, kun halvalla saa. Silloin on mukamas pakko ostaa ajatuksella "kyllä tällekin joku hyvä paikka löytyy". 

Clematis Pink Fantasy

Syksyllä sitten kierrellään puskan ja lapion kanssa ympäri puutarhaa pohtien, missä olisi se multavin, suojaisin ja paras paikka juuri tälle kasville. Aina sitä parasta paikkaa ei löydy. Ja usein käy myös niin, että syksyn viime metreillä puutarhurilta puuttuu riittävä innostuneisuus ja harkintakyky. Silloin kärhö pääsee kaveriksi jonkun toisen kärhön kanssa. Ei sentään samaan kuoppaan, vaan tuen toiselle puolelle. Käy se niinkin, vaikkei ehkä väripareja tai muita kriteereitä täysin täytäkään. Ei haittaa. Jatkossa kuvittelen hallitsevani aiheuttamaani sekamelskaa.

Clematis vit. Madame Julia Correvon
  
Kärhöhaasteen kukistamisessa koen olevani voiton puolella. Enin osa hankkimistani kärhöistä on yhä elossa, useimmat varsin voimallisesti. Tänä vuonna ei enää noussut jo viime kesänä huonossa hapessa ollut Ville de Lyon. Samoin Mantsuriankärhö ei ole noussut. Yhdestä kärhöstä en ole varma. Se on kasvanut hyvin, mutta kuka hän lieneekään? Dr. Ruppelia epäilen, vaan aika näyttää.

Hyvin kasvuun lähtenyt Tahvosilta hankittu tarhalyhtykärhö Princess Kate lakastui noin puolimetrisenä. Se kyllä suretti, sillä olen kovasti toivonut tämän prinsessan kukkivan puutarhassani. Yllättäen prinsessa onkin lähtenyt uuteen kasvuun ja tällä kertaa kahden verson voimin. Tarkkailen häntä ja toivon hänelle parasta.


Clematis Hagley Hybridin hento elämä aluillaan

Lauantaina kävimme Ukkokullan kanssa rautakaupassa katselemassa ja mittaamassa raudoitusverkkoja. Syreenipenkin viinikärhö Polish Spirit on kasvanut yli tukensa äyräiden ja vyöryy kohti perennoja. Tässä vaiheessa ei ole mitään mahdollisuutta helpottaa sen tilaa tällä kasvukaudella. Loppukesästä on tarkoitus rakentaa sille uusi ja korkeampi tuki. Ehkä parille muullekin kärhölle. 

Kauniita ja sopivan kokoisia kärhötukia on valmiina näemmä mahdoton löytää. Ainakaan kukkarolle sopivaan hintaan. Raudoitusverkko ei ole kovin kallista ja rautakaupassa on myös välineet pilkkoa isoa palaa pienemmäksi.

Clematis Rouge Cardinal

Onnistumisista iloiten jatkan kärhöelämän opiskelua. Näissä kasviopinnoissa ei pääse tämä naiskivi sammaloitumaan, kun liikkeeseen joutuvat niin aivot kuin kroppakin.


PS.
Tällainen perhonen lennähti syyshortensiaan. Onko tämä iso ja kaunis perhonen keisarinviitta?