keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Pian näistä taas iloitaan

Corydalis solida 'Beth Evans' - Pystykiurunkannus

Viime keväänä istutin punaista pystykiurunkannus Beth Evansia. Se kukki hurmaavana tuottaen paljon iloa. Kun johonkin kasviin ihastuu, nousee myös pelko, ettei se omassa pihassa menestykään. Beth Evans on päättänyt näyttää minulle, ettei hän niin vain aio juuriaan kapsekkiin pakata ja poistua takavasemmalle. Sieltä ne versot jo kurkistelevat likimain valmiina kukkimaan. Hetken olisi saanut vielä odottaa, mutta mikäpä minä olen heitä määräilemään.


Krookuksia on näkynyt siellä täällä jo pitkään. Pakkasöiden vuoksi kasvuvauhti on hidasta, mikä sinänsä ei haittaa. Ehtiipä luonnossa kasvaa muutakin sopivaa syötävää jäniksille, etteivät niin innokkaasti tule kukkiani popsimaan. Pitänee harkita verkkojen virittämistä, sillä puutarhassa on useita papanakasoja merkkinä ristihuulien vierailuista.


Tulppaaneistakin osa on näköjään kuullut huhuja aikaisesta keväästä. Toki olen istuttanut myös aikaisempia tulppaanilajikkeita. Muistaakseni nämä punastelevat kärjet löytyivät Kurgaanin oikeasta reunasta, jolloin kyseessä olisi Darwintulppaani Pink Impression.

Eranthis cilicica - Turkintalventähti

Talventähdetkin ovat kurkistelleet mullasta jo ties kuinka pitkään. Välillä ne ovat kyyristelleet kohmeisina yöpakkasten jäljiltä, mutta siitä huolimatta jatkaneet kasvuaan. Ihan kunnolla ne eivät ole vielä avautuneet. Toiveissa siis aurinkoisia ja lämpimiä päiviä näille pikkuauringoille.


Keittiön ikkunan alla vihreiden lehtien keskeltä kurkistelee sinililja. Olisiko persiansinililja, joita tässä kohtaa pitäisi kasvaa. Kuten kuvasta näkyy, linnut ja oravat ovat nakanneet auringonkukansiementen kuoria pitkin penkkiä. Siivoan paikan säännöllisesti, mutta päivässä tintit saavat kuorikaaoksen aikaan.


Viime viikon keskiviikkona kylvin tomaatit, kurkut ja samettikukat sekä muutaman tuoksuherneen. Kurkuilla ei tosiankaan olisi ollut mikään kiire, sillä ne itävät ja kasvavat nopeasti. Jos tulee pitkä ja kolea kevät, kurkut ehtivät venyä kellarissa pituutta liikaakin ennen kasvariin pääsyä. 

Samanaikaisesti kylvetyt tomaatit itävät huomattavasti hitaammin. Kylvin vain kaksi siementä per lajike välttääkseni taimiahdingon. Tässä voi hyvinkin käydä niitä, että ellei itämistä ala tapahtua, kylvän lisää. Ja sitten yhtäkkiä minulla on sekä aiemmin kylvettyjä että myöhemmin kylvettyjä iloisessa kasvussa.


Samettikukkien itäminen on myös tapahtunut nopeasti ja tehokkaasti. Näyttäisi siltä, että jokainen kylvämäni siemen itää. Sammareita aion istuttaa kasvimaalaatikoihin hyötykasvien lomaan. Ehkä kylvän vielä lisääkin, jotta varmasti riittää kasvimaata kaunistamaan.

 
Osa tuoksuherneistäkin on itänyt hyvin. Liotin siemeniä ennen kylvöä. Tuoksuherneitäkin taidan laittaa vielä lisää. 
 

Ruokakaupasta löytyy muitakin houkutuksia, kuin syötäviä. Mukaan lähti kaksi erilaista iris-pussukkaa, pinkki jaloangervo ja tummaa salkoruusua. Ajattelin esikasvattaa nämä ruukuissa ja laittaa maahan vasta, kun ovat kasvattaneet kunnolla juuria itselleen.


Sisälläkin kukoistaa, kun vaaleanpunainen lehtikaktus päätti aloittaa toisen kukinnan. Edellinen oli  marras-joulukuussa. 


Orkidea on kukkinut jo pidempään ja sen toiseen vanaankin on ilmestynyt nuppuja. Tämä kukka katselee kaihoisasti pihamaalle. Tai sitten ällistelee likaisen harmaata ikkunaa. Pian on taas niiden pesun aika.