perjantai 6. marraskuuta 2020

Sormiharjoitusten tuloksia eli villasukkia jälleen

 

Edelleen on menossa vanhojen lankavarastojen kuluttamisprojekti. Joitakin yksivärisiä täytyy välillä tarjouksesta käydä hakemassa, jotta saa paremmin rakennettua sopivia väriyhdistelmiä jämälangoista.

Keskisiniseen yhdistin pienen sinisävyisen Polkka-jämäkerän.  Ihan perussukka näistä tuli hivenen reilummassa koossa; puikolla 13 s.


Pidempivartinen nilkkasukka syntyi tummansinisestä ja farkkusinisestä 7veikasta. Sukan koko on 42-43 ja puikolla 14 s. Mallineuleena käytin tuttua 3 o, 1 n.


Pitkästä aikaa tein yhdet tumput luonnonvalkoisesta 7veikasta. Olen unohtanut merkitä muistiinpanoihini mallineuleen nimen ja lähteen. Saattaa olla sama, kuin syyskuun postauksen harmaassa pipossa.

Kerrosrivinousu

Kerrosrivinousulla saa helposti ja nopeasti eloa tavalliseen  sukkaan. Tässä yhdistin yksiväriseen mustaan lankaan Polariksen sävyn nro 859. Kerrosrivi-malli kiristää vähän, joten kannattaa lisätä resorin jälkeen silmukoita puikolle. Tein vähän reilummat sukat. Resorin jälkeen silmukoita on 14/puikko.


Novitalta ilmestyi syyskuussa uusi sukkalehti. Siinä on lukuisia kivoja malleja, joista varmasti jokainen löytää mieluisat.

Mallikuviot ovat sen verran pientä pränttiä, että skannaan kuvion ja tulostan sen isompana paperille. Näin mallikuvion seuraaminen on helpompaa ja kevyt paperi pysyy paremmin sohvatyynyn välissä pystyssä verrattuna paksuun ja painavaan lehteen.

Helppo kirjoneule

Tämä tuttu, helpoksi kirjoneuleeksi nimetty malli löytyy lehdestä. Olen tehnyt tällä kuviolla sukkia ennenkin. Lehden versiossa värejä on enemmän, mutta minulla ei ollut tarvetta haastaa itseäni sen enempää, kuin saada sukat valmiiksi.

Novitan sukkalehti 2020: Margarita


Margarita-sukat on lehdessä tehty ohuemmasta langasta. Sopeutin mallineuleen 7veikalle, mikä sujui ongelmitta. Kiva ja helppo kuvio.


Novitan sukkalehti 2020: Margarita

Kudoin Margaritat kirsikan värisestä 7veikasta. Silmukoita on 12/puikko, mikä sopii myös mallineuleeseen hyvin.

Novitan sukkalehti 2020: Maria

Mariat on lehden malleissa toteutettu turhan kirjavina ja väriyhdistelmät näyttivät minusta oudoilta. Makuasia tietenkin, mutta päätin kutoa Mariat kirsikan- ja harmaasävyisillä langoilla. Kääntövarren kuvio on helppo ja kiva. Ajattelin käyttää sitä jatkossakin.

Novitan sukkalehti 2020: Maria


 Lehden mallissa varteen oli tehty eri värisiä raitoja. Ajattelin ensin toteuttaa raidat valitsemillani kahdella värillä, mutta sitten huomasin, ettei sukka raitoja kaipaa. En viitsinyt enää purkaa aloittamaani raidoitusta, vaan jätin ne varteen. Tarvittaessa kääntöosuutta voi lyhentää, jolloin sukka nousee jalassa ylemmäksi ja raidat tulevat näkyviin.

Jalkapöydän päälle tuli oma kuvionsa. Ihan nätti sekin.


Naapurin Maritille kudoin polvisukat. Marit tykkää väreistä, joten keskiharmaaseen yhdistetty raitalanka tuotti mukavan yhdistelmän.

Mallineuleena polvisukassa on tuttu 4 o 1 n. Pohkeen alapuolella kavensin siten, että mallineule jatkui 3 o 1 n.


Kaupassa oli punaruskeaa 7veikkalankaa, josta kudoin lastensukat. Kirjoin luonnonvalkoiseen osuuteen silmät ja nenän. Korvat ja viiksetkin olisivat voineet olla hyvä lisä, mutta sukat lähtivät jo matkalle pikkuihmisen jalkoihin.

"Ketunruskeasta" langas syntyivät myös siililapaset. Niihin innoituksen sain Silmukka Soikoon -blogista, jossa Sartsa tämän tästä esittelee taidokkaita kirjoneuleita. Mikä parasta käsitöiden ohessa blogissa seikkailee pyöreäsilmäinen Merri-kissa kavereineen.


Hyvän ohjeen siililapasille löydät Sartsan vinkkaamasta Pia Tuonosen neuleblogista. Siilin "piikkiselkä" valmistuu esimerkiksi Novita Tango Fani -langasta, jota ei enää ole myynnissä. Ehkä joltain toiselta valmistajalta löytyy samantyyppinen pörrölanka. Minulla oli laatikossa yksi kerä tummanruskeaa ja toinen valkoista Tango Fania.

Ihan perussukat kudoin kirkkaanpunaisesta 7veikasta ja varteen laitoin valkoisella lankalla muutaman raidan.


Niinikään perussukat valmistuivat vaaleanpunaisesta 7veikasta, jonka varteen kudoin valkoisella muutaman koristepilkun. Kovin pitkälle en siis vielä ole päässyt kirjoneuleiden harjoittelussa, mutta jostainhan se on aloitettava.

Näitä pantoja olen tehnyt jo useamman kappaleen. Tyttären mukaan lähti yksi leveämpi ja yksi kapeampi kappale. Panta on nopea ja helppo kutoa, eikä siihen tarvita isoa määrää lankaa. Ohjeen löysin SatunTuulian blogista. 

Tämä kirsikanpunainen panta on leveämpi malli. Itselleni tein mustasta langasta kapeamman version, joka toimii hyvin esimerkiksi silloin, kun haluaa pitää hiukset vapaana. Leveämpi malli lämmittää korvien lisäksi isommin myös päätä.

Leikkokukkia omasta puutarhasta lokakuun alussa.

Viikonloppu on jälleen käsillä. Ainakin etelään on luvattu aurinkoista ja marraskuulle poikkeuksellisen lämmintä säätä. Jotain voisi pihalla vielä tehdä. Haravoida ehkä...

Leppoisaa viikonloppua ja iloista Isänpäivää kaikille isille!