keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

I'm singing in the rain...

Pioni Sarah Bernhard nöyrtyy vesisateessa

 I'm singin' in the rain
Just singin' in the rain
What a glorious feeling
I'm happy again.
I'm laughing at clouds.
So dark up above,
The sun's in my heart...

-Kene Gelly-

Lähes kolmen viikon kuiva kausi on vihdoin ohi. Edellisen kerran meidän nurkilla satoi 9.6., eikä silloinkaan kovin paljon. Sadeaamun jälkeen aurinko on porottanut lämpimästi ja viimeiset kaksi viikkoa helteisesti. Ahkerasta keinokastelusta huolimatta puutarha alkoi jo näyttää varsin nuutuneelta. 

Tämä on kolmas perättäinen kesä, jolloin kuivuus koittelee puutarhaa. Tosin kesää on jäljellä, joten koko kesän säästä ei voi vielä mitään lopullista sanoa. Pitkät kuivuusjaksot laittavat ajattelemaan, miten varautua kasvien kurjuuteen? Onko luovuttava vähänkin kosteutta vaativista kasveista ja keskityttävä sitkeisiin "aavikko"kasveihin?

Pioni Maxima Festiva ei tykännyt sateesta ollenkaan

Kastelemiseen menee yllättävän paljon aikaa. Suurimman osan kesäkukista olen keskittänyt terassin ja pergolan tuntumaan. Isommat ruukut pärjäävät parin päivän välein tapahtuvalla kastelulla. Pienempiä on kasteltava päivittäin, sillä paahteen kuivattavaa vaikutusta tehostaa iltapäivisin osuva tuuli. Ruukkukukkien kasteleminen sujuu parhaiten kastelukannuilla.

Yleensä kastelen vain tuoreet istutukset. Muistan, kuinka Arno Kasvi sanoi jossain ohjelmassa, että jatkuvalla kastelulla kasvien juuret jäävät pintaan ja niistä tulee haavoittuvia. Istutusajan jälkeen kastelua voi vähentää ja silloin kasvit työntävät juurensa syvälle selviten siten kuivinakin jaksoina pitkään ilman kastelua.

Tällaisina pitkinä hellekausina ei sielu anna  periksi katsella kasvien nääntymistä. Silloin tulee punninneeksi kaiken sen rahan ja työn, jonka puutarhaansa on laittanut. Vähemmälläkin pohtimisella vesihana aukeaa ja nainen seisoo letkun päässä pelastamassa kasvejaan. 

Lilium martagon - Varjolilja

Hiljan istutetut perennat kastelen letkuilla. Yleensä kerään kasteluletkut omiin kärryihinsä kasteluiden välillä. Näin ylenpalttisten helteiden aikaan letkut saavat kiemurrella paikoillaan. Alapihalla kiemurtelee oma vesiletkunsa, yläpihalla toinen. Ainoastaan ruohonleikkuun ajaksi kerään alapihan letkun sivuun. Mitäpä niitä letkuja pois keräämään, kun joka päivä saa johonkin suuntaan vettä suihkuttaa.

Malva moschata - Myskimalva

Aloittaessani kastelun, käyn vain laittamassa liitosletkun paikalleen ja avaan kellarissa sijaitsevan porakaivon pumpun. Kasvimaan viljelylaatikot kastelen suihkuttamalla vettä suoraan kasvien tyveen. Perennoja ja muita kasveja varten laitan sektorikastelijan itsekseen pyörimään säädellylle alueelle. Välillä käyn vaihtamassa kastelijan paikkaa. 

Spiraea japonica Froebelii - Ruusuangervo

Keinokastelussa on aina omat vaikeutensa. Letkulla ei millään saa tasa-arvoista kastelua. Letkut eivät ulotu joka paikkaan. Väkisinkin on tehtävä valintoja, kasteleeko kaikki joka päivä vai jättääkö jonkun kasvin tai kasviryhmän pärjäämään itsekseen pidemmäksi aikaa.

Maanantaina sadepilvet lähestyivät

Omassa puutarhassani noudatan hellejakson aikana järjestelyä, jossa joka toinen päivä kastelen kasvimaan ja alapihan perennoja. Joka toisena taasen yläpihan perennoja. Meillä on porakaivo käytettävissä kastelemiseen. Ei siis tarvitse kastella kalliilla kunnan vedellä. Kustannuksia syntyy lähinnä sähköstä, joka pyörittää pumppua. Pitkinä hellekausina pumppu alkaa käydä kaiken aikaa, kun kaivoon ei ehdi nousta vettä samaa tahtia kuin kasteluun uppoaa. Silloin on pidettävä kastelussa taukoja.

Sanguisorba obtusa - Nuokkuluppio

Kasvihuoneen ja ruukkukukkien kastelussa auttaa paljon, kun täytän säännöllisesti sekä ylä- että alapihalla olevat 200 litran vesitynnyrit ja kasvihuoneessa Blumat-kastelujärjestelmää varten olevan 150 litran saavin. Luvattuja sateita odotellessa nostan kastelukannut ja ämpärit valmiiksi vastaanottamaan sadevettä. 


Kultakuoriainen päiväunilla pionissa

Asioiden tärkeyden huomaa usein vasta sitten, kun niistä tulee pula. Me suomalaiset olemme tottuneet siihen, että vettä on aina saatavilla. Puhdas vesi ei ole itsestäänselvyys enää kaikille meistäkään. Puutarhan ja luonnon puolesta olen iloinen saapuneista sateista. Muistakaamme olla iloisia myös siitä, että juomavettäkin toistaiseksi riittää.