keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Talvi-iltojen iloja


Kenties olen turhan yksitoikkoinen ihminen, mutta niin vain tykkään iltaisin kutoa. Mielessä pitkään muhinut pipo on edelleen aloittamatta ja sen sijaan sukkia syntyy.

Bongasin jossain kuvassa kukkakuvioisen joustimen ja sitähän oli kokeiltava. Resorin sijasta kudoin koko sukan samalla mallilla ja hyvä tuli. Tämä joustineule on helppo ja nopea tehdä. Se myös joustaa todella hyvin. Selkeä Hääräämön ohje löytyy youtube-videona täältä


Tapaan tehdä uusien opettelujen jälkeen jotain ihan yksinkertaista, joka ei ohjeiden vilkuilua kaipaa. Jämälankaprojekti on edelleen meneillään, joten näiden vaaleanpunaisten nilkkasukkien varsiin käytin pienen kerän sävyyn sopivaa Polkka-lankaa.


En ole pitkään aikaan kutonut ainuttakaan polvisukkaa, joten sellaisen vuoro oli nyt. Jämälankaprojektina käytin varteen vajaan kerän ruskea-harmaa -sävyistä Polkkaa. Aloituksessa on 64 silmukkaa ja resorin jälkeen lisäsin yhden silmukan, jotta sain viidellä jaollisen silmukkamäärän. Varressa olen kutonut 4 o, 1 n. Pohkeen jälkeen olen kaventanut tasaisin välein kolme kertaa yhden silmukan jokaiselta puikolta eli nilkkaresorin kohdalla silmukoita on 53. Resorissa olen kaventanut vielä viisi silmukkaa, jolloin sukkaosioon on jäänyt 48 silmukkaa.


Nämä polvisukat on kudottu samoin, kuin edelliset harmaa-beiget sukat.  Pääväri kulkee joka neljäntenä kerroksena läpi koko varren.


Nämä pikkuiset villasukat ovat jämälankojen tuhoamista sanan varsinaisessa merkityksessä. Lajittelin kaikki pienet lankakerät väreittäin ja punnitsin jokaisen kerän. Yllättävän monta kerrosta tulee 10 gramman kerästä. Taivaansinisissä sukissa on 10 silmukkaa puikkoa kohden ja tummansinisissä 11 silmukkaa. Teräosiosta olisi voinut tulla vähän pidempi, mutta langat eivät riittäneet yhtään enempää.