perjantai 10. toukokuuta 2024

Jouluruusut - silmäteräni

Helleborus 'Double Ellen'


Lukijani varmaan jo tietävätkin jouluruusurakkaudestani. Ja siitä, kuinka olen vuosien mittaan taistellut saadakseni ne viihtymään puutarhassani. En ole laskenut, kuinka monta jouluruusua olen istuttanut ja kuinka monta menettänyt. Turha rypeä pettymyksissä. Siitä vaan eteenpäin uusia jouluruusuja istuttaen ja vanhoja vaalien.

Helleborus 'Double Ellen'


Netistä löytyy lukuisia ohjeita jouluruusun istuttamiseksi. Tässä kiteytettynä useampien ohjeiden sanoma:

"Istuta kukkapenkin puolivarjoiseen ja viileään paikkaan, jossa jouluruusu voi viihtyä pitkään. Älä siirrä kasvia liian usein, sillä sen juuret ovat syvällä ja sen on vaikea lähteä uudelleen leviämään. Valitse ravinnerikas, irtonainen maaperä, joka läpäisee hyvin vettä."

Koitin noudattaa istutusohjeita, mutta lopputulos ei ollut yhtään mairitteleva. Toistuvien epäonnistumisten myötä luovuin puolivarjoisten ja viileiden paikkojen etsimisestä. Sen sijaan ryhdyin istuttamaan jouluruusuja erilaisiin paikkoihin ihan vain nähdäkseni, toimiiko joku niistä hyvin. Tämä menetelmä alkoi kantamaan hedelmää. Jatkan valitsemallani polulla kulkemista, sillä tavoitteeni komean jouluruusukeskittymän saamiseksi on edelleen saavuttamatta.

Helleborus 'Double Ellen' Pikkupuutarhan Harkkokäytäväpenkissä


Vanhimmat jouluruusuni kasvavat varsin aurinkoisissa paikoissa. Etenkin Vasenrinteen jouluruusu paistattelee päivää aamusta iltaan. Mennyt talvi kohteli sitä jostain syystä tavallista ankarammin, mutta elossa on. Meidän tonttimme etuna on hiekkainen maaperä, joka läpäisee hyvin vettä. Liiasta märkyydestä kasvit eivät ainakaan joudu kärsimään. Toisaalta kuivina kausina kasteltavaa onkin sitten ylenmäärin.

Keväällä 2022 runsaasti ja pitkään kukkinut Kivipenkin vaaleajouluruusuni ei enää noussut. Eipä sinä keväänä noussut moni muukaan kasvi, mihin syynä lienee helmikuinen vesisade ja sitä seuranneen pakkasen muodostama paksu jääkansi vähän joka paikassa puutarhassani.

Jouluruusun kuolema harmitti niin paljon, että ostin puutarhamyymälän tarjouksesta kerralla kolme uutta jouluruusua. Istutin ostamani Double Ellenit isompiin ruukkuihin, joissa annoin niiden kasvattaa juuria vähän pidempään. Samalla sain aikaa miettiä sopivia istutuspaikkoja. Kaikki saivat kodin Pikkupuutarhasta, jossa ne ovat viihtyneet. Aloituskuvan pinkki Double Ellen on yksi näistä.

Harkkokäytävän jouluruusun lapussa lukee 'Pretty Ellen Mix'

Jouluruusujen kuvaaminen vaatii vähän kikkailua. Ei auta, vaikka makaisi kameran kanssa maassa. Jouluruusun kukka ei päätään toivomalla tai  käskemällä nosta. Kuvaajan on otettava omat sormensa käyttöön ja koitettava saada tärähtämätön kuva yhden käden tekniikalla. Kukan yksityiskohdat ovat kuitenkin kauniita ja näkemisen arvoisia. Ne nähdäkseen kannattaa kontata ja kikkailla. Jospa etsisi puutarhasta jonkun kaksihaaraisen, kevyehkön, mutta tanakan kepin, jota voisi käyttää kuvaustelineenä.


Toisinaan jouluruusujen nuput ovat lumen sulaessa jo lehtien keskellä odottamassa valoa ja lämpöä. Tänä keväänä harvassa nuput ovat olleet näkyvissä. Aika pian ne nousevat kurkkaamaan mullasta.

Joissakin jouluruusuissa lehdet säilyvät vihreinä ja hyväkuntoisina lumen allakin. Toisinaan taas vain jokunen lehti on esittelykelpoinen. Jouluruusun rytmiin kuuluu kasvattaa ensin nuput, joita seuraa uudet lehdet. Samalla vanhemmat lehdet kuihtuvat. Tapaan leikata huonokuntoisia lehtiä pois.

Helleborus Kriikunapenkissä

Pikkupuutarhan Kriikunapenkin vaaleakukkainen on tällä hetkellä vanhin Double Ellenini. Sen olen istuttanut 2019. Se on kukkinut joka vuosi runsaana. Aloittaa usein heti lumen sulaessa sen päältä. Tänä keväänä ei näkynyt nupun nuppua, mutta ensimmäisten ilmestymistä ei kauaa tarvinnut odottaa.

Helleborus 'Anna's Red'


Vuosi sitten tilasin Viherpeukaloilta kirjavalehtisen Helleborus 'Anna's Redin'. Sen lehdet ovat aika kärsineitä talven jäljiltä. Ennen vappua nousi tummanpuhuva käärö mullasta. Ajattelin sieltä tulevan uusia lehtiä, vaan käärön nyt avautuessa se sisältääkin sekä uusia lehtiä että nuppuja. Kiva yllätys. Vielä enemmän iloitsen, että kasvi on selvinnyt hyvin talvesta. Sen marmorikuvioiset lehdetkin pääsevät paremmin oikeuksiinsa, kunhan scillat vähitellen lakastuvat jouluruusun ympäriltä.

Helleborus


Oikein nätti söpöläinen on tämäkin tummahipiäinen jouluruusu lähellä leikkimökkiä. Se on nauttinut Teresanruusun oksien läpi siilautuvasta valosta. Leikkasin Teresanruusun tänä keväänä ensimmäisen kerran aivan matalaksi, kun suurin osa sen oksista keikkui korkeuksissa ja kulkuväylälle kaartuessaan vaati ohjaavia tukikeppejä. Katsotaan, kiukustuuko jouluruusu väliaikaisesta kumppanin menetyksestä. Nyt siinä on useita nuppuja avautumassa.

Helleborus niger - Vaaleajouluruusu Syreenipenkissä


Koska olen istuttanut jouluruusuja eri paikkoihin, tein yhteenvedon niiden sijainnista.

Alapihan Ovaalipenkki                 1 vaaleajouluruusu, istutettu 2016
Vasenrinne                                   2 vaaleajouluruusua, istutettu 2018
Olopihan Syreenipenkki               1 vaaleajouluruusu, istutettu arviolta 2003
Pikkupuutarhan Harkkokäytävä   2 x Double Ellen, istutettu 2022
Pikkupuutarhan Harkkokäytävä   2 x Pretty Ellen Mix, istutettu 2020
Pikkupuutarhan Kriikunapenkki    1 vaalea Double Ellen, istutettu 2019
Pikkupuutarhan Kriikunapenkki    1 Helleborus Anna's Red, istutettu 2023
Pikkupuutarhan Muuripenkki        3 x Helleborus Double Ellen, istutettu 2022
Olopihan Allaspenkki                    1 Helleborus tumma, istutettu 2021

Pikkuinen jouluruusun taimi


Talven kurimukseen menetettyjen jouluruusujenkin suhteen ei kannata toivoaan heittää. Viime kesänä löysin Pikkupuutarhan kivipenkistä pikkuisen jouluruusun taimen. Juuri sieltä, jossa yksi mieluisimmista jouluruusuesiintymistä menehtyi jäätikkötalven 2022 seurauksena.

Etäisyyttä menehtyneiden jouluruusujen sijaintiin on sen verran, että veikkaan tämän olevan siementaimi. Ei siis mahdollisesti maahan jääneistä juurista herääminen. Nyt onkin jännäämistä, nouseeko taimi uudelleen tänäkin keväänä. Monia kasveja on vielä nousematta ja heräämättä, joten jaksan uskoa ja toivoa.


Nyt ei ole suunnitelmissa hankkia uusia jouluruusuja. Jos jossain tulee vastaan houkutteleva tarjous tai kiinnostavan ulkomuodon omaava yksilö, tuskin vastustan kiusausta.