tiistai 11. toukokuuta 2021

Mato Matalat tai kenties kobrakäärmeet

 
Kirjavien sukkien sijaan päätin muuttaa jämälangat Mato Mataliksi. Alkuun aioin lajitella langat sävy sävyyn, mutta sitten päästelin menemään mututuntumalla. Mikä lankatullu nyt kulloinkin korista sattui hyppysiin tulemaan, sillä jatkoin putken kutomista. Silmien kohdan sentään laitoin valkoisella, jotta silmät erottuisivat paremmin. Olisivat ne näkyneet muistakin väreistä. Naama olisi ollut ehkä hauskemman näköinen nauhakavennuksella, mutta sen enempää ajattelematta käytin sädekavennusta.

 
Ensimmäisen madon aloitin muutamalla silmukalla lisäten niitä nopeassa tahdissa työn edetessä. Se osoittautui madon täyttövaiheessa hankalaksi, koska pienestä aukosta oli tosi vaikea saada täyte toiseen päähän. Käytin apuna ikkunapesimen jatkovartta, jolla ujutin täytettä eteenpäin annos kerrallaan. Seuraavat madot teinkin heti alkuunsa 48 silmukalla. Tällöin koura täynnä pallokuitua mahtui ongelmitta madon sisään.

Täytteen olisi toki voinut tunkea madon sisään toisestakin päästä, mutta tuli nyt tehtyä näin. Yhden vanhan tyynyn pallokuitu upposi näihin kolmeen matoon, eikä hiventäkään jäänyt jäljelle.

Kudoin jokaisen madon neljällä 3.5 sukkapuikolla, 12 s/puikko. Tuntui sopivalta koolta. Ennen täyttöä neuloin napit silmiksi ja kirjoin punaisella langalla suun. Täytön jälkeen ompelin häntäpään kiinni ja samalla laitoin koristeeksi kullekin madolle puuhelmistä lenkin. Madot voivat tarvittaessa muuntua kalkkarokäärmeiksi ja kalistella häntäpäätään. Yhden madoista aion antaa parin viikon päästä 7 vuotta täyttävälle tytölle. Muista en vielä tiedä.

Netissä näin kuvan sukista, jotka oli toteutettu tällä mallilla. Helppo ja kaunis. Kudoin nämä vaaleanpunaisesta 7veikasta 3.5 puikoilla 12 s/puikko.

Mallineuleessa kudotaan vuorotellen 7 kerrosta 1 o, 1 n ja 7 kerrosta 1 n, 1 o. 


Marjapuuron punaisesta  7veikasta syntyivät nämä romanttiset pitsisukat, joiden ohje löytyy Kardemumman talo -blogista. Silmukoita on resorin 54 silmukan jälkeen 55. Tämäkin on kiva ja helppo malli.


Vihreäsävyisissä sukissa mallineule on Lankavan Kaiku. Tein varresta vähän korkeamman ja leveämmän, jotta sukka mahtuu tukevampaankin jalkaan ja on helppo pukea. Ehkä nämä kulkeutuvat jossain vaiheessa isän hoivakotiin.

Silmukka soikoon -blogin Sartsalla on kutomisen taito hyppysissään. Blogissa seikkailee myös pyöreäsilmäinen Merri-kissa. Tuorein ihasteluni kohde on hänen Remonttihuivinsa, joka kauneudellaan houkuttelee kokeilemaan. Tulostin jo ohjeenkin itselleni, mutta langat vielä puuttuvat. Mitään en mene vielä lupaamaan, mutta kivasti idea selkäpiissä kutisee.