torstai 29. kesäkuuta 2017

Kasvimaalla kaikki hyvin

Mangoldi

Kylvin erilaisia siemeniä viljelylaatikoihin toukokuun lopulla. Viritin harsot laatikoiden ylle ja koska vettä tuli sopivin välein, en sen kummemmin harsoja raotellut. Hyvin kaikki on lähtenyt kasvuun. Harsot otin pois runsas viikko ennen juhannusta huomatessani, että retiisit olivat jo korjuukypsiä. 

Lehtikaali

Vaikka välillä on satanut rankastikin, on myös tuullut harva se päivä. Tuuli kuivattaa maan nopeasti ja kohopenkkiin verrattavan viljelylaatikon maan vielä nopeammin. Aurinkoisia päiviä on ollut sen verran sopivasti sateiden lomassa, ettei silti ole kovin paljon kesäkuussa kasvimaaviljelyksiä tarvinnut kastella.

Porkkana

Porkkanoita ja punajuuria jo kerran harvensin, mutta lisää täytyy harventaa. Ihan liian tiheässä kasvavat, eikä juureksille jää nyt riittävästi tilaa kasvaa. Tähän saakka minun osakseni ovat jääneet lähinnä maustekasvit ja salaatit, mutta nyt Ukkokulta totesi, että syksyllä kylvetyt valkosipulit riittävät hänelle. Niinpä sitten laitoin kuudesta viljelylaatikosta kahteen hyötykasveja ja kahteen kukan siemeniä. Tosin niiden hyötykasvienkin väleihin ripottelin sekä kehäkukkaa että työnsin ylimääräisiä pikkusipuleita. Samoin kuin sipuleita laitoin myös kukkien väliin. 

Punajuuri

Yksi viljelylaatikoista on kokonaan varattu kesäkurpitsalle, joka siellä jo innokkaana kasvaakin. Ja yhteen istutin parsaa, joka saa pitää laatikkonsa kokonaan omanaan, jos vain siellä suostuu viihtymään. Viiden parsan istutuksesta jäi vielä vähän ylimääräistä tilaa, joten tyrkkäsin muutaman herneen parsojen seuraksi.

Parsa

Parsa on itänyt hyvin. Sen pitäisi antaa juurtua ja vahvistua paikallaan pari kolme vuotta ennen ensimmäistä sadonkorjuuta. Katsotaan, onnistuuko viljelylaatikossa kasvattaminen. Aina kannattaa kaikenlaista kokeilla.

Tammenlehtisalaatti

Salaattia pitäisi syödä kiivaassa tahdissa, sillä kylvin sitä kerralla liikaa. Unohdan aina, kuinka nopeasti salaatti itää. Mieluummin pitäisi kylvää pienissä erissä pitkin kesää, jolloin olisi aina tuoretta salaattia korjattavissa. Toinen ongelma on, että kasvimaa sijaitsee alapihalla, jonne jostain kumman syystä on välillä tosi työlästä kammeta itsensä muutamaa salaatinlehteä hakemaan. Kun satoa alkaa tulla enemmän, kipaisu keittiökorin kanssa satoa noutamaan sujuu näppärämmin.

Kasvihuonekurkku

Kurkut kasvavat mittaa vauhdilla ja kukkivat jo reippaasti. Pian pääsen poimimaan ensimmäiset maistiaiset. Viidakkokurkuista vain yksi taimi selvisi hengissä ja edelleen se on varsin pieni. Saattaa olla, että sen satoa on turha odottaa.

Tomaatti

Tänä vuonna pelkäsin, että tomaatintaimetkin pitää hakea kaupasta. Siemenet itivät ihan hyvin, mutta kasvu ikkunalaudalla oli hidasta ja kituliasta. Kun lämpimiä ilmoja sai odottaa ikuisuuden, rahtasin lopulta kaikki tomaatintaimet kasvariin toukokuun lopulla. Tein niille harsoista teltan, jota kävin päivisin raottamassa ja illalla taas laittamassa paremmin kiinni. Lisäksi alkuun laitoin illalla lamppuöljyllä toimivan lämmittimen päälle. Se ei kovin tehokas ole, mutta piti lämmön sentään aamuun saakka muutamassa asteessa.

Tomaatit alkoivat kasvarissa nopeasti kasvamaan ja vankistumaan. Harsot otin pois parin viikon käytön jälkeen, enkä ole lämmitintäkään enää käyttänyt, vaikka tässä juhannuksen tienoilla muutama yö aika kolea on ollutkin. Varkaita tomaateista on saanut jo ahkerasti napsia ja vihdoin tomaatit myös kukkivat. 

Aidan takana tierempan varikkoalue työmaakoppeineen ja maa-aineksineen.

Kasvihuoneen olosuhteissa metsikön kaatuminen näkyy ehkä parhaiten. Viime kesänä kasvihuoneeseen paistoi aurinko enintään iltapäivällä kahteen ja siitäkin valtaosan isojen puiden lehvästön läpi. Sen jälkeen se sai osakseen vain muutaman ohuen valonsäteen. Nyt kasvari kylpee valossa aamusta iltaan ja aurinkoisina päivinä täytyy muistaa käydä avaamassa ovi. Ikkuna avautuu kyllä automaattisesti, mutta yksin se ei riitä viilentämään kasvaria riittävästi. +40 astetta on aivan liikaa kurkuillekin, jotka kyllä lämmöstä pitävät. Muuten niin tylsän näköisen mattapintaisen kennokasvarin hyvä puoli on sentään siinä, ettei sen pinnoille tarvitse erikseen varjostusta kehittää.

Valkosipuli

Hyötyviljely ei kuulu minun vahvuuksiini, mutta aina on jotain hauska kokeilla. Kunnon kellarin puute pakottaa valikoimaan kasveja, jotka voi joko syödä heti tai säilöä ilman kellaria. Yksikin onnistuminen kannustaa yrittämään seuraavana keväänä uudelleen ja ehkä kerta kerralta monipuolisempia kasveja kokeillen. Siemeniä kylväessäni en kuvittelekaan tulevani omavaraiseksi oman maan sadolla, vaan enemmänkin nautin siitä ilosta ja mielihyvästä, jonka itse kasvatettu syötävä tuottaa.